1 av 12: Planlösningen är öppen med minimalistiskt raka linjer, vilket ger ett härligt ljusflöde genom kök, matplats och vardagsrum. Foto: Cecilia Möller
2 av 12: Kristiina och Marko har fem barn varav tre bor kvar hemma. Foto: Cecilia Möller
3 av 12: Huset är ett Trivselhus som Kristiina ritade om planlösningen på och spegelvände så att det skulle passa bättre på tomten och ta vara på utsikten över landskapet på bästa sätt. Foto: Cecilia Möller
4 av 12: Det mörka vitrinskåpet från Norrgården har ett stramt formspråk och passar perfekt hemma hos Kristiina och Marko. Pallen är köpt på en nätbutik. Foto: Cecilia Möller
5 av 12: Soffhörnan består av flera moduler i vinkel. Soffan kommer från Bolia, kuddar från House doctor, Ikea, H&M home och Indiska. Taklampan är en ljuslykta från Atelje 18 som Kristiina hängt upp i taket. Mattan kommer från Snowdrops Copenhagen. Foto: Cecilia Möller
6 av 12: Matplatsen har placerats mitt i rummet vilket ger plats för många kring bordet när hela familjen är samlad. Stolarna är Blocket-fynd, bordet kommer från Ikea, taklampan från Ellos. Foto: Cecilia Möller
7 av 12: Uteplatsens möbler, lyktor och krukor går i gråa nyanser som matchar fasaden och trägolvet. Foto: Cecilia Möller
8 av 12: Köket går i vitt vilket ger en härlig bistrokänsla. Köksinredningen kommer från Ikea och bänkskivor från Andrews granite. Foto: Cecilia Möller
9 av 12: Köksdelen avgränsas av låga bänkskåp i stället för en hel vägg, vilket suddar ut gränsen mellan kök och matrum. Foto: Cecilia Möller
10 av 12: Bastun är en härlig lyx att njuta av året om. Foto: Cecilia Möller
11 av 12: I sovrummet är väggarna vilsamt vita. Sängen kommer från Ikea, vägglampan från Granit, överkast och pläd från H&M home. Foto: Cecilia Möller
12 av 12: I badrummet har Kristiina och Marko valt ett handfat från Duravit. Den svarta vägghyllan från Åhléns tar upp den runda formen från fönstret. På hyllan ovanför står massor med ljusstakar redo att användas vid mysdagar i badrummet. Foto: Cecilia Möller

Hittade inte drömhuset – då ritade de ett eget

När Kristiina och Marko inte lyckades hitta ett hus som motsvarade deras behov bestämde de sig för att rita ett eget. De utgick från ett kataloghus, ritade om planlösningen och skapade sitt drömhem med härligt ljusinsläpp som flödar genom rummen.

När Kristiina och Marko bestämde sig för att bygga nytt hus bläddrade de igenom massor med kataloger från hustillverkare utan att hitta exakt det de ville ha. Kristiina hade en klar bild över hur planlösningen skulle se ut och Marko gav henne fria händer. Till slut hittade hon ett kataloghus som nästan matchade önskemålen.

– Jag hittade ett hus som jag gillade men ritade om det efter våra behov. Vi behövde ytterligare ett sovrum, köket ritade jag om helt och förlängde, likaså badrummen. Dessutom spegelvände vi huset och ändrade fönstersättningen en del, berättar Kristiina.

 

LÄS OCKSÅ: Spökhuset i Skåne kan vara århundradets fynd

"Köket är jag mest stolt över"

Utgångspunkten när Kristiina ritade om huset var köket, och sedan planerades innerväggarna efter det. Köket skulle vara husets hjärta, men fick inte vara avskärmat från de övriga rummen. Man skulle kunna jobba i köket och samtidigt umgås med barnen eller middagsgäster.

– Köket är jag mest stolt över, förklarar Kristina. Att jag fick till det i den öppna planlösningen är fantastiskt, och jag är lika nöjd med det fortfarande efter sju år. Det ligger väldigt många timmars planerande och ritande bakom resultatet, men det blev till slut precis som vi ville ha det!

När Kristiina och Marko hade ritat klart alla detaljer och bestämt sig för vilket hus som skulle byggas så sålde de sitt förra hus. Allt skulle ske i rätt ordning och de ville ha koll på ekonomin, så under byggperioden hyrde de en liten stuga. På så sätt kunde de flytta in när det nya huset var klart utan att ha problem med dubbelt boende, eller i värsta fall stå utan boende om byggandet drog ut på tiden.

– Vi bodde en period i ett kaos av flyttkartonger överallt, säger Kristiina. Och vintern var jättekall så vi fick ta in flera kupévärmare för att värma den gamla dåligt isolerade stugan.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fina torp du kan fynda 


Foto: Cecilia Möller

Gjorde det mesta i huset själva

I juni 2009 drog de i gång bygget med att gjuta plattan. De byggde det mesta själva, förutom grunden och stommen till huset.

– Spackling och målning av väggar i stora delar av huset lejde vi också bort när vi upptäckte hur billigt det var och jämförde med hur lång tid det skulle ha tagit att göra det själva, förklarar Kristiina.

I övrigt jobbade de så mycket de kunde med bygget och vid påsken 2010 kunde de äntligen flytta in.

Huset ligger i utkanten av den lilla orten Djurås i Dalarna. Det är nära till centrum och samtidigt har de naturen runt hörnet och en härlig utsikt över de öppna landskapen och av vackra solnedgångar över åkrarna.

– Vi har även promenadavstånd till flera små sjöar med badplatser, berättar Kristiina.

Familjen bor vid det som kallas Älvmötet, där Österdalälven möter Västerdalälven och bildar Dalälven, så det finns många fina vattendrag att välja på.

 

LÄS OCKSÅ: Johanna, 28, bor i sin mormors gamla lägenhet


Foto: Cecilia Möller

Ville ha det lättstädat

Inredningen har Kristiina och Marko varit överens om att den skulle vara avskalad och enkel. Eftersom de valde en öppen planlösning i huset var det redan från början självklart att det inte fick bli för rörigt och plottrigt.

– Dessutom ville vi ha det lättstädat med rena, ljusa ytor. För mig är det viktigt att det är praktiskt samtidigt som det ska vara snyggt, det får inte vara för mycket prylar. Man ska inte övermöblera utan i stället försöka leva efter regeln att för varje pryl som kommer in ska en annan ut, säger Kristiina.

Intresset för inredning och design har ­Kristiina med sig hemifrån. Hennes pappa jobbade som möbelförsäljare och det hände ofta att Kristiina följde med på möbelmässan och kollade in nyheter och trender.

– Kanske var det där som grunden till min stil startade, säger Kristiina och skrattar.

– Jag väljer hellre en tidlös inredning som håller länge. Men det får inte vara så modernt att det blir opersonligt, min stil är nog mer skandinaviskt ljus.

Kristiinas bästa inredningstips är att ha en neutral bas och förändra med detaljer som kuddar, plädar och mattor. Och att flytta prylar emellan rummen hemma så det blir förändring utan att köpa nytt.

– Min absoluta favoritplats är i soffan där jag gärna sitter efter jobbet med en latte och instagrammar. Man ser genom hela huset därifrån. Vilken lyx att kunna njuta av det varje dag!

 

"Vi ville ha ljusa ytor"

Hemma hos familjen Päätalo

Här bor: Kristiina Päätalo, 42, Marko, 48, fem barn i åldrarna 10-23. Tre bor kvar hemma och två är utflyttade.

Gör: Kristiina jobbar som lokalvårdare, Marko är underhållskoordinator.

Hemmet: Hus på 156 kvadratmeter i Djurås i Dalarna, byggt 2009.

Instagram: @kristiina75

 

Av: Tina Ågren

 

LÄS OCKSÅ:

De förverkligade drömmen och totalrenoverade sommarstugan

Gamla läkarvillan blev ett lekfullt hem

De förvandlade 70-talshuset till en lantlig dröm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!