Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Rebecka, 29: ”Vi har nog vänt på varenda centimeter i huset”
2 AV 2
Det faluröda huset från 1848 har fått nytt liv i parets vård.
Foto: CARINA OLANDER

Rebecka och Richard köpte ödegård från 1848 – så fint har de förvandlat den

Rebecka och Richard har gett gården från 1848 en rejäl ansiktslyftning, utan att förlora känslan av förr i tiden.

Med mönstrade tapeter, nybyggd glasveranda, lantligt kök och en mix av gamla och nya möbler har paret skapat ett trivsamt hem i sitt faluröda hus.

Anna Truelsen

Det är en härlig vårdag, träd efter träd har nyss slagit ut och de efterlängtade tulpanerna har äntligen börjat blomma.

Rebecka och Richard bor på landet i Påverås, strax utanför Falköping i Skaraborg. Vägen fram till deras vackra faluröda gård är kantad av körsbärsträd som står i blom, vyn är sagolikt vacker och för tankarna till Bröderna Lejonhjärtas Nangijala.

Parets faluröda hus byggdes 1848 och varit i Rebecka och Richards vård i sex år. Huset kom i deras ägo genom att paret kontaktade ägarna och frågade om de fick köpa huset.

– Min sambo är uppvuxen i byn och kände de förra ägarna. Jag minns när vi var tonåringar och jag var hemma hos Richard i hans föräldrahem som ligger invid samma väg som vi i dag bor vid. Vi var ute och gick en sväng för jag ville se hur husen såg ut längre bort på vägen. Längst bort på vägen låg det en så fin gård med den mest fantastiska utsikt jag någonsin sett. Jag minns att Richard sa att ”här ska jag bo någon gång”. Sju år senare så var huset vårt, och nu är det vi som bor här, säger Rebecka och ler.

HEMMA HOS REBECKA & RICHARD

Här bor: Rebecka Palmqvist, 29, och Richard Weberg, 30, samt katterna Plommon och Semla och hästarna Victoria och Ture.

Gör: Rebecka arbetar som butiksbiträde i en färgbutik och influencerassistent åt @snickargladjen. Richard driver eget som snickare.

Var: Påverås, strax utanför Falköping.

Bor: I ett timmerhus från 1848 på 190 kvm

Instagram: @rebecka.palmqvist

Rebecka vid grindarna som visar vägen in mot huset. Foto: CARINA OLANDER
Glasverandan är ett nybygge men ser ut som om den alltid har funnits där. Huset hade en gång i tiden en glasveranda så paret har helt enkelt byggt den efter ett gammalt foto på huset. Soffa, A-möbler. Rottingfåtölj, Granit. Kristallkrona och soffbord, loppis. Fotpallen kommer från Rebeckas farmor och farfar. Kuddar i soffa, Jysk. Kudde i fåtölj, H&M Home. Foto: CARINA OLANDER
Mitt emot soffhörnan har paret en vacker matplats. Väggpanelen är målad med kulören Gul Antik från Jotun, S2020-Y20R. Bord och rottingstol, loppisfynd. Trästolar, Dakabom. Foto: CARINA OLANDER

Huset hade varit obebott i cirka tio år, men var i bra skick då de tidigare ägarna hade varit noggranna med att hålla huset uppvärmt. Men det var väldigt gammalt och slitet, med sneda väggar och innertak som lutade på grund av att en yttervägg hade satt sig. Och det skulle krävas mycket jobb.

– Vi har nog vänt på varenda centimeter i huset, det blev helt klart lite mer jobb än vad vi hade trott, säger Rebecka.

Paret började med rätta till den sneda ytterväggen som sedan drog med sig att de fick göra en ny stenfot runtom hela huset då det stod på en gammal torpargrund som sjunkit på flera ställen och orsakat sättningarna. När paret ändå behövde göra en ny stenfot så bestämde de sig för att gjuta en betongplatta under hela huset.

– Vi fick såga upp nedre delarna av väggarna och stödja upp huset med stämjärn för att sedan kunna gräva ur huset och gjuta en betongplatta, säger Rebecka.

Det blev helt klart lite mer jobb än vad vi hade trott.
Rebecka och Richard har satt in ett lantligt kök i grått, skippat överskåpen och kaklat ända upp till taket för en luftig känsla. Kryddhyllan kommer från Rebeckas mormor. Pall, Dakabom. Kök Bodbyn, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Rebecka är svag för gamla möbler vilket bidrar till den rätta lantliga känslan i huset. Matgrupp, arvegods från Richards föräldrar. Kristallkrona, loppis. Duk, H&M Home. Kök Bodbyn, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Byrån är ett kärt arvegods och dörren har tidigare suttit i huset och är ett vindsfynd. Tapet Hudiksvall teater, Duro tapeter. Foto: CARINA OLANDER

I princip har de rivit ut allt i hela huset förutom timmerstommen.

– I samband med att vi gjorde bottenplattan byggde vi även ut huset på baksidan för att få plats med allt vi ville ha på nedervåningen. När vi väl kommit så långt att det var tätt utifrån började vi med att sätta upp innerväggar så att nya rum såg dagens ljus.

Det var en hel del arbete med att rikta väggarna då det blivit mycket sättningar genom åren.

– Vi började med nedervåningen så att kök, vardagsrum, hall, tvättstuga, sov- och badrum gjordes helt klart tills vi kunde flytta in midsommarveckan 2017, åtta månader efter det första hammartaget.

I vardagsrummet har paret låtit sätta in ett extra fönster. Soffa, lampor och tavla, loppis. Fåtölj, A-möbler. Tapet Lilly, Boråstapeter. Foto: CARINA OLANDER
Väggarna i hallen är tapetserade med Charlotta Sky Blue från Sandberg Wallpaper. Skrivbord, arvegods. Tavla, loppis. Bordslampa, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

När paret hade flyttat in bytte de alla fönster i huset, även panelen. För två år sedan bytte de taket, då det tidigare var ett plåttak. Strax efter det byggde de en glasveranda på framsidan av huset.

– Vi har lärt oss massor under resans gång och jag imponeras stort av min sambos kunskaper, han är en grym snickare, säger Rebecka.

Från den gemytliga entrén kan man se rakt igenom hela nedre plan bort till vardagsrummet i andra ändan av huset.

Jag är väldigt svag för gamla möbler.

Planlösningen är delvis öppen men ändå med en tydlig rumsindelning. Hallen mynnar ut i det stora härliga lantköket som ligger på samma plats som köket gjort i alla tider där vyn ut genom fönstren bjuder på en fantastisk utsikt ut över de vackra omgivningarna. Rummen är inredda lantligt med en mix av möbler och detaljer från olika tidsepoker.

– Jag är väldigt svag för gamla möbler och har inrett med gamla fina möbler för att få den rätta känslan. Det mesta här är loppisfynd eller arvegods, men visst finns det en och annan ny pryl här med.

"Sovrummet är vårt lilla krypin. Jag älskar tapeten Gysingen från Duro tapeter, den ger ett lugn till rummet och en romantisk känsla tillsammans med spetsgardinerna, som är från min mormor." Stol, Dakabom. Sängkläder, H&M Home. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla pigtittaren passar fint in i sovrummets gammaldags atmosfär. Tapet Gysingen, Duro tapeter. Skåp och pigtittare, loppis. Foto: CARINA OLANDER
Badrummet är stort och luftigt inrett med kakel upp till halva väggen och ovanför är det målat med kulören Desert Pink från Jotun. Kakel Opal vit, 7,5 × 30 cm. Handdukar, Jysk. Foto: CARINA OLANDER

Rebeckas inredningsfilosofi är att köpa och inreda med det hon tycker är fint!

– Tycker du om något så kommer du trivas med det. Var inte rädd för att ta ut svängarna och tänk inte att du kommer tröttna på det du väljer, utan välj med hjärtat! En annan viktig del är att inredningen ska passa husets karaktär, säger Rebecka.

Vardagsrummet används mest när Rebecka och Richard har fest, däremot så tillbringar paret gärna sin lediga tid till vardags i den nybyggda glasverandan. Det är inte svårt att förstå att de fastnat för detta rum där naturen utanför de småspröjsade fönstren bjuder på storslagna årstidsväxlingar.

Hösten 2021 påbörjade de renoveringen av övervåningen.

– Den är helt orörd så det ska bli fantastisk kul att renovera där uppe. Sedan kommer vi till den roliga biten när jag ska få inreda och gå loss med tapeter, säger Rebecka.

Se även: