EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Radhuset från 1990 döljer ett drömhem

Med stor kreativitet och öppet sinne har Ruta förvandlat huset i Helsingborg till ett ombonat och personligt hem.

Foto: SOFI SYKFONT

1 av 3

Gavelradhuset i Helsingborg ser ut som de övriga i längan – från utsidan vill säga.

Foto: SOFI SYKFONT / SOFI SYKFONT

2 av 3

Ruta har gett döttrarnas rum ett cirkustema. En mjuk heltäckningsmatta från gör rummet extra mysigt att hänga i. Matta Kilands mattor. Sängen är ett loppisfynd. Sänghimmel och vimplar, från Numero 74. Lampa, bord och stolar är loppisfynd som Ruta fixat till och målat. Kaninlampa från Jollyroom. Sängkläder och kuddar Zara Home, Numero 74 och hemmasytt.

Foto: SOFI SYKFONT / SOFI SYKFONT

3 av 3

Ruta, Magnus och deras två döttrar bor i ett gavelradhus som har allt en småbarnsfamilj kan begära. 

Med stor kreativitet och öppet sinne har Ruta förvandlat huset i Helsingborg till ett ombonat och personligt hem, långt från radhuslängans stereotyper. 

Andra har också läst

Vi tappar andan för en sekund när vi kliver in hos Ruta Vitesson i södra Helsingborg. Först av Rutas varma och hjärtliga välkomnande, sedan av att insidan av huset skiljer sig så dramatiskt från utsidan. 

Hemma hos Ruta och Magnus

Här bor: Ruta Vitesson och Magnus Wallin med döttrarna Mira, 3 år och Ella, 3 månader.

Gör: Ruta jobbar på försäkringsbolag, Magnus som är kock äger och driver sushirestaurangerna Rå Epok i Lund, Helsingborg, Malmö och Ängelholm.

Var: I ett radhus på 95 kvadratmeter, byggt 1990, i Helsingborg. 

Instagram: @rutavitesson

Rutas kreativitet och självklara inställning till inredning visar sig vara förklaringen. Hon vet precis vad hon behöver för att trivas.

– Den där knopplisten målade jag i går kväll, den var vit, det passade ju inte alls upptäckte jag, säger hon när vi slår oss ner vid köksbordet.

Foto: SOFI SYKFONT

Gillar att måla och inreda

Penslar och färgburkar står alltid redo i förrådet hos Ruta och Magnus. Men det är Ruta som står för målandet. Och allt annat som har med hemmets inredning att göra. Sambon Magnus är på sitt arbete, sushirestaurangen, när vi kommer på besök. Hemma finns Ruta och lilla Ella, 3 månader. Mira, 3 år, har tagit en paus från den nya rollen som storasyster och är i förskolan.

I köket får vi kaffe och en stund på oss att ta in det som är interiören i ett helt vanligt radhus från 1990-talet. Man kan fråga sig varför en så uppenbart kreativ och färgstark personlighet som Ruta valt att bosätta sig i ett hus som liknar många andra? Dessutom verkar hon jättenöjd.

– Det är lite ”Svensson Svensson”, skrattar Ruta. Men vi trivs så bra, området har växt för oss. Det är väldigt trevligt, vi har en minuts gångavstånd till dagis, grannarna är supertrevliga och man kan gå ut i morgonrock och foppatofflor och hämta posten.

LÄS MER: Här är Ikea-möblen som kan göra dig rik

Foto: SOFI SYKFONT

Familjen växte och behövde större hem

När första dottern Mira föddes bodde Ruta och Magnus i en taklägenhet utan hiss, mitt i centrala Helsingborg. Även om lägenheten var rena drömmen, med specialbyggda lösningar och unik atmosfär, gjorde vardagslivet som småbarnsföräldrar snart klart för dem att det var dags att se sig om efter ett nytt hem. Fort. 

Drömmar fanns om stora ljusa funkishus och renoveringsprojekt. Kanske en gammal skola? Eller till och med en kyrka? Unikt, häftigt och personligt skulle det vara – något att verkligen sätta tänderna i. 

Men så var det det där med att det var bråttom. Och bebisen som krävde ganska mycket tid och uppmärksamhet. Och vagnen som skulle dras överallt. Prioriteringslistan inför flytten krympte snart. Nästa bostad skulle hittas fort, och den skulle vara bekväm. Kyrkor, skolor och gamla funkishus hade man inte tid att vänta på, än mindre totalrenovera. Magnus pappa fick syn på ett litet radhus som var till salu för ett bra pris. 

– Jag följde med och tittade, och tänkte att ja, varför inte. Det kändes bekvämt och vi var ju tvungna att flytta. Magnus hade inte sett det, han såg det först när vi fick nycklarna, berättar Ruta.

Foto: SOFI SYKFONT

Fräschat upp ytskikten

Lite fanns det ändå att jobba med innan radhuset blev den nyblivna familjens hem. Ytskikt har fräschats upp; väggar har målats och golv har slipats. Magnus och hans pappa har tillsammans byggt både uterum och ett rejält trädäck med olika avdelningar i den lilla radhusträdgården. 

Men vart tog husdrömmen vägen? 

– Just nu bor vi här. Det är viktigt för barnen att kunna springa ut och leka och rita på gatorna. Det är viktigare än att jag får mitt drömhus just nu. Det huset kommer senare, konstaterar Ruta.

Och tills vidare lever och återspeglas husdrömmen i Rutas inredning. Här finns de där udda loppisfynden, de slitna industridetaljerna, färger och former som för tankarna till allt annat än ett radhusområde byggt på 1990-talet. Här har Ruta helt klart påbörjat resan mot drömhuset.

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT