1 av 3: I vardagsrummet är grunden ljus med jordtoner som skapar karaktär och ger inredningen en ombonad och harmonisk känsla. Kuddar, Zara Home och från Marocko. Soffa Le Grand Air Decotique, Royal Design. Matta, Soluppgången. Svart vitrinskåp, auktion. Bonad i bast, JB Home. Soffbord, House of Palladium. Foto: JONAS LUNDBERG
2 av 3: Skåpet är fyllt med reseminnen. Foto: JONAS LUNDBERG
3 av 3: Under jackhållaren från Granit sitter en egentillverkad skyddsplåt. Egendesignad skohylla, Inredo. I taket hänger en demolampa från PB Home, som aldrig kom i produktion. Foto: JONAS LUNDBERG

Patricijas 30-talshus blev bohemiskt drömhem

Hemma hos Patricija och Nenad i Helsingborg finns öppna ytor, plats för skönt soffhäng och en mix av reseminnen och unika prylar. Med ljusa väggar som bas har de inrett ett harmoniskt hem i bohemisk stil.

Patricija och Nenad Dacic har inrett sitt hem i en bohemisk stil som andas Medelhavskänsla.

Rummen har en ljus grund och är inredda med olika träslag och svartmålade möbler som skapar karaktär. På väggarna hänger fotokonst av Patricija. Hon är till vardags stylist och fotograf och har förmågan att skapa ett harmoniskt hem. Deras hus är fullt av reseminnen och charmiga ting, då både Patricija och Nenad är samlare.

– Jag är förtjust i att hitta unika saker och gillar att mixa olika stilar för att sedan få dem att fungera ihop. Det finns inga regler utan jag går på ren känsla och väljer bara saker jag tycker om helt enkelt, säger Patricija.

HEMMA HOS FAMILJEN DACIC

Här bor: Patricija, 44, och Nenad, 45, tillsammans med barnen Nicole, 20, och Nikola, 19, samt hundarna Akilles och Maximus.

Gör: Patricija arbetar som fotograf och stylist. Hon driver även en poster-shop online. Nenad arbetar som driftchef.

Var: I Helsingborg.

Bor: I ett hus från 1938, som under åren 2001-2006 byggts om till ett tvåplanshus på 165 kvm, plus 73 kvm biarea. Huset genomgick en stor renovering 2015-2017 när familjen Dacic köpte det.

Instagram: @patricija

Patricija och hunden Maximus, av rasen cane corso. Foto: JONAS LUNDBERG
Huset är byggt 1938 men bygde under början av 2000-talet om till tvåvåningshus. Foto: Jonas Lundberg

Det vita huset, som är fördelat på två plan, ligger i stadsdelen Olympia i Helsingborg.

På nedre plan är planlösningen relativt öppen, man har tagit bort dörrposter och breddat öppningarna till rummen vilket skapar rymd och ett bättre ljusflöde. Hallen är ljus och luftig med tak upp till nock invid trappan till övervåningen - det har nästan ett sakralt uttryck. Här får arkitekturen tala. På golvet och i trappan ligger ett golv av microcement som ger en rustik och exklusiv känsla.

Vardagsrummet som ligger intill köket är det största rummet i huset. Det är på 38 kvadratmeter och som gjort för umgänge, inrett med mjuka sköna soffor.

– Vi älskar den öppna planlösningen på nedre plan. Vi är en familj som tycker om att ha mycket folk hemma hos oss, och där blir det aldrig trångt. Vi var en gång 40 personer som åt julbord hemma oss, sådant gillar vi. Sommartid står dörren öppen ut till altanen som helt klart blir en förlängning av vardagsrummet, säger Patricija.

Den stora spegeln är inte bara vacker utan skapar även rymd i rummet. Spegel, Love Warriors. Foto: JONAS LUNDBERG
Arbetsplatsen i vardagsrummet har använts flitigt av tonåringarna i huset. Stol Tulip Chair, av Eero Saarinen. Bord, auktionsfynd. Foto: JONAS LUNDBERG
När Patricija och Nenad renoverade bottenplanet så valde de att klä in trapporna med microcement. Italiensk designstol Bertoia Side Chair. Kristallkrona, auktionsfynd. Foto: JONAS LUNDBERG
På övre plan finns ett rymligt tv-rum där familjen gärna slappar framför en bra film. Soffgrupp, Ikea, med överdrag från Bemz. Soffbordet är inköpt i Belgien. Tavla, loppisfynd. Kranium och takkrona, Love Warriors. Kuddar, Bemz och Tine K. Sittpuff och matta är inköpta i Marocko. Foto: JONAS LUNDBERG

På övre plan finns ett mysigt allrum som fungerar som tv-rum. Liksom en stor del av huset är det inrett i bohemisk stil. Möbler och ting för tankarna till länder som Marocko och Bali, länder som familjen har besökt och köpt med sig inredningssaker från. Här uppe finns även familjens sovrum.

– Vi har bott i huset i fem år och vi stortrivs. Innan vi köpte det brukade vi köra förbi huset på väg in till stan. Jag saktade alltid ner utanför det då det var något visst med huset, det skilde sig helt från de andra husen i området, som är Patriciervillor.

Så fort vi klev innanför ytterdörren så visste vi att huset var ämnat för oss.

En dag hittade de fastigheten på Hemnet och nyfikenheten gjorde att de bokade en tid för visning.

– Så fort vi klev innanför ytterdörren så visste vi att huset var ämnat för oss. Det var helt klart en hel del att göra och fasaden såg inte helt frisk ut. Mäklaren berättade att det var enstegsfasad och att man inte riktigt visste hur det såg ut under.

– Vi blev inte avskräckta men valde att kolla upp vad ett fasadbyte skulle kosta. Vi sa till mäklaren att vi köper huset, men bara om säljaren går ner motsvarande summa som ett fasadbyte kostar. Till slut så gick säljaren med på det och huset blev vårt. Som tur var så fanns det inga skador på huset när vi väl skalat av allt, säger Patricija.

Patricija och Nenad har inrett köket i minimalistisk stil och har valt vita överskåp för att de smälter in i den vita kaklade väggen och på så vis inte stjäl rymden och ljuset som svarta skåp skulle ha gjort. Foto: JONAS LUNDBERG
Kök, Kvik. Bricka med text, Love Warriors. Foto: JONAS LUNDBERG
Köksbordet är tillverkat återvunnet trä och ett favoritfynd på auktion. Stolar i plåt, Tolix. Print på väggen är en utställningsposter med Frida Khalo, Ordrupgaard. Taklampa i industristil, Olsen & Jensen. Foto: JONAS LUNDBERG
På köksön har en läcker lunch dukats upp med bland annat färska fikon, bröd, goda ostar och prosciutto parma. Foto: JONAS LUNDBERG

Så fort Patricija och Nenad fick tillträde till huset i maj 2015 började de med att renovera och först ut var ett fasadbyte, där hantverkare knackade ner enstegsfasaden och ersatte den med en luftspalt och tvåstegsfasad. Fasaden pustades upp och har hållit sig vit och fin sedan dess. När fasaden var klar anlitades målare som målade och bredspacklade alla innerväggar vita. Patricija målade fondväggar med kalkfärg i familjens sovrum. Varje rum fick sin egen färg till fondväggen.

– Vi var inte så förtjusta i klinkergolvet som låg i kök och hall och bestämde oss för att måla det vitt. Tyvärr så höll det sig inte så fint särskilt länge då hundarnas klor repade upp det.

De insåg att de behövde en annan lösning och kom fram till att de ville ha betonggolv.

– Vi anlitade en firma för att klä in bottenplan samt två trappor i microcement. Vi blev supernöjda med resultatet.

Under renoveringen flyttade familjen ner till källaren i tre veckor. Barnen bodde även periodvis hemma hos Patricijas föräldrar då de tyckte att det blev lite för trångt.

– Vi hade dessutom ingen fungerande ugn och spis i källaren så det blev mycket pizza, säger Patricija.

Sänggaveln i parets sovrum är egentligen en tempeltavla från Bali. Väggen bakom är målad med kalkfärg från Kalkitir. Taklampa, auktionsfynd. Sängbord, Bazaar.se. Matta, Day Home. Vägglampor, designade av Arne Jacobsen och inköpta på Lauritz auktioner. Foto: JONAS LUNDBERG
Plåtskåpet från Nordal rymmer allt från snygga prylar till Patricijas många smycken. Foto: JONAS LUNDBERG
I Nicoles rum står ett kinesiskt brudskåp som hon förvarar allt från sitt smink, parfymer, kläder och fotoutrustning. Kuddar, Day Home. Pläd, Zara Home. Foto: JONAS LUNDBERG
På väggen sitter Patricijas poster, Printler. Vägglampa, Ellos. Foto: JONAS LUNDBERG

Både Patricija och Nenad har sina rötter i Medelhavsregionen och älskar livsstilen, klimatet och hur man lever på sydligare breddgrader. Patricijas barndom har handlat om vad man ska äta och dricka då hennes familj är riktiga livsnjutare. Detta är något som paret Dacic anammat i sitt liv. Till vardags äter de gärna lite nyttigare Medelhavskost medan de till helgen unnar sig goda ostar och vin.

Både Patricija och Nenad älskar att träna och går till gymmet regelbundet. Nenad brukar dessutom ge sig ut och springa med familjens stora hundar, Akilles och Maximus, vilka kräver sitt och njuter lika mycket av löparrundorna som han gör.

– Vi älskar att göra vardagen till en fest. Det är lätt att fastna i vardagens bestyr, men vi gillar att sätta guldkant på vardagen, säger Patricija.

LÄS MER: Arkitekten Gun hittade drömhemmet i gamla industriområdet 

LÄS MER: Jeppes häftiga hem – bor i gammalt stall från 1795

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!