Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 9
Den långsmala lägenheten i Smögen har fönster endast på kortsidorna. För att få in mera ljus valde Victor och Patricia att göra fönsterpartierna så stora som möjligt.
Foto: REBECCA MARTYN
2 AV 9
Bänkskivan i svart laminat fortsätter upp på väggen som stänkskydd och förstärker kökets karaktär. Mellangrå kök, Arkitekt Plus, Marbodal. Barstolar, Ellos.
Foto: REBECCA MARTYN
3 AV 9
Lampor över diskbänken, Globen Lighting.
Foto: REBECCA MARTYN
4 AV 9
Från matrum och kök har man lika magnifik utsikt som från vardagsrummet en trappa upp. Skjutdörrspartier från H Fönstret i Lysekil.
Foto: REBECCA MARTYN
5 AV 9
Den egendesignade svarta trappan löper smidigt längs ena väggen och förbinder de tre våningsplanen.
Foto: REBECCA MARTYN
6 AV 9
På denna våning ligger familjens två sovrum, ett badrum och ett stort vardagsrum. Loftet högst upp rymmer allrum och kontorsdel.
Foto: REBECCA MARTYN
7 AV 9
Samtliga väggar i bostaden är målade i samma kulör, NCS S2002-Y50R.
Foto: REBECCA MARTYN
8 AV 9
”På sommaren är det mycket båttrafik utanför fönstren vilket är väldigt härligt”, berättar Patricia.
Foto: REBECCA MARTYN
9 AV 9
På andra sidan sundet ligger det idylliska kustsamhället Kungshamn.
Foto: REBECCA MARTYN

Patricia och Victor bor på vattnet – har båten utanför dörren

Ute i vattnet på en av Smögens många bryggor ligger Patricia och Victors hem. 

Den nya lägenhetens stora fönster har utsikt över det glittrande sundet, båten ligger vid altandörren och badstegen bara några kliv ut från vardagsrummet. 

Anna Bjelkholm

Närmare havet än så kan man inte bo. Nedanför altanen hörs vattnets kluckande och ljuden av båtar som är på väg till från det lilla bohuslänska skärgårdssamhället Smögen. 

– Vi bor fint på en ö omgiven av hav och klippor, på andra sidan sundet ligger Kungshamn. På sommaren är det mycket båttrafik utanför fönstren vilket är väldigt härligt, berättar Patricia.

Hemma hos Patricia och Victor

Här bor: Patricia Dahlholm Svensson, 25, och Victor Samuelsson, 26, med dottern Della, 6 månader.  

Gör: Patricia är administratör och Victor är grundläggare.

Var: På ön Smögen i Bohuslän. 

Bor: En nyproducerad bostadsrätt på 185 kvm fördelat på 6 rum och kök.

Instagram: @dahlhome

Patricia och Victor i trappan som är parets egen design med en svetsad stomme och trappsteg i stål. Foto: REBECCA MARTYN
Den långsmala lägenheten i Smögen har fönster endast på kortsidorna. För att få in mera ljus valde Victor och Patricia att göra fönsterpartierna så stora som möjligt. Foto: REBECCA MARTYN
Klädhängaren i hallen har paret gjort själva av en svartmålad rundstång och läderband. Svart kruka, Dbkd. Bänk, Jotex. Foto: REBECCA MARTYN
De stora fönsterpartierna var ett viktigt element i inredningen och det val i byggprocessen som paret är mest nöjda med. Fönster, från H Fönstret i Lysekil. Glasbordet har Patricia och Victor gjort själva av en överbliven skiva glas och en uppochnedvänd kruka. Matta och fåtöljer, Jotex. Foto: REBECCA MARTYN

Att hon och Victor bosatte sig på Smögen var ingen slump. Patricia är uppvuxen på ön och Victor i Hunnebostrand, inte långt därifrån. För dem har Västkusten alltid känts hemma, det var här de ville bosätta sig i framtiden. Och en dag kom ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. 

– Vi hyrde lägenheten bredvid och hade egentligen ingen brådska att flytta. Men när vi fick veta att dessa ägarlägenheter började sälja slut, kände vi att vi var tvungna att slå till. Det var den näst sista, säger Victor.

Det är viktigt för oss att vårt hem är enhetligt och unikt.

När paret köpte lägenheten, som har tre våningsplan inklusive ett loft, var den ett tomt skal. De hade varit tydliga med att de själva ville designa interiören. Första steget var att rita en planlösning, och till skillnad från sina grannar i samma länga, valde paret bort alla standardlösningar.

– Jag tyckte att planlösningen var väldigt svår att få till, främst på grund av att lägenheten är ganska långsmal och bara har fönster på kortsidorna, berättar Patricia.

– Det var även svårt att få till trappan som förbinder våningsplanen på ett bra sätt, utan att den skulle ta för mycket plats och skymma utsikten. Det löste sig genom att vi fick göra en egen platsbyggd variant, säger Victor. 

Den egendesignade svarta trappan löper smidigt längs ena väggen och förbinder de tre våningsplanen. Foto: REBECCA MARTYN
Skåpen i vardagsrummet är målade i en något mörkare kulör än väggen, NCS S4005-Y50R. Skåp, Ikea. Spegel och lampa från Zara Home. Tavla, Desenio. Vas, H&M Home. Ljusstakar, Ernst. Foto: REBECCA MARTYN
Rummet känns rymligare med en välplacerad spegel. Måttbeställd stor spegel från Bikab i Kungshamn. Vägglampa, Ellos. Drinkvagn, Jotex. Gardinerna är måttbeställda från Carrot & Vanilla på Smögen. Svart kruka med fiolfikus, Plantagen. Korg, Ikea. Foto: REBECCA MARTYN
Från loftet ser man ner i vardagsrummet. Glasbordet har Patricia och Victor gjort själva av en överbliven skiva glas och en uppochnedvänd kruka. Matta, Jotex. Foto: REBECCA MARTYN
Matbordet är ett av parets alla egendesignade möbler, här i form av mörkt laserade furuskivor med svetsat underrede. Stolar, Ellos. Taklampa, Watt & Veke. Väggskåpen från Ikea och har målats i samma färgnyans som väggen. Ovanpå vilar en toppskiva i laserad furu som går ton i ton med matbordet. Piedestalen, liksom vasen ovanpå, är loppisfynd. Tavlor, Desenio. Foto: REBECCA MARTYN

Ett annat stort beslut var att sänka golvet i bakre delen av lägenheten för att få mer rymd på loftet. De valde även att byta ut de fönster och dörrar som vette mot havet till stora skjutpartier. Och fönstren i deras lägenhet går upp i nock, vilket gjorde mycket för helheten och ljusinsläppet. 

– De stora fönsterpartierna mot havet är vi mest nöjda med. Vi valde dessutom att måla dem svarta, vilket ramar in utsikten på ett vackert sätt, säger Patricia. 

Inredningen går annars i lugna jordnära färger som inte konkurrerar med paletten från den storslagna naturen utanför. Mjuka material möter hårda, och spännande vinklar och inredningslösningar syns överallt i hemmet. 

– Jag föredrar naturmaterial och jordnära toner, vi har valt ut materialen med omsorg. Det är viktigt för oss att vårt hem är enhetligt och unikt, säger Patricia. 

Köket med sin köksö tar vara på utsikten över sundet. Bänkskivan i svart laminat fortsätter upp på väggen som stänkskydd och förstärker kökets karaktär. Mellangrå kök, Arkitekt Plus, Marbodal. Barstolar, Ellos. Lampor över diskbänken, Globen Lighting. Matta, Ikea. Patricia har spraymålat glasvasen i en matt svart färg. Foto: REBECCA MARTYN
Köket är stilrent i grått, svart och vitt. Bänkskivan i svart laminat fortsätter upp på väggen som stänkskydd och förstärker kökets karaktär. Mellangrå kök, Arkitekt Plus, Marbodal. Barstolar, Ellos. Lampor över diskbänken, Globen Lighting. Matta, Ikea. Foto: REBECCA MARTYN
Väggar och golv i badrummet är klädda med en kvadratisk slipad kalksten, Davola. Foto: REBECCA MARTYN
Tvättställskommod, Sense, Ifö. Handfatet kommer från en visningslägenhet. Spegel, Option, Ifö. Foto: REBECCA MARTYN

Att både Patricia och Victor har en fingertoppskänsla för färg och form råder det inga tvivel om. Intresset för inredning och design utvecklades under byggprocessen. Förutom att rita en egen planlösning till sin nybyggda lägenhet, har de även satt sin prägel på hemmet genom att själva göra möbler av material som blivit över i byggprocessen. 

– Några glasskivor som levererades med fel mått har fått nya användningsområden. Det ena har blivit ett skrivbord på loftet, och det andra har vi placerat ovanpå en stor betongkruka. Vips hade vi skapat ett soffbord, skrattar Victoria. 

Vi trivs verkligen här och njuter varje dag av utsikten över hav och klippor.

Patricias bästa tips för att skapa ett harmoniskt hem är att plocka bort, hellre än addera. 

– Jag läste någon gång att man ska plocka bort, om det är något i inredningen som stör, och det stämmer verkligen, säger hon.  

– Ett annat tips är att alltid ha vackra blomster hemma, såväl torkade som färska. Jag har en prenumerationstjänst på blommor. Varje vecka får vi en bukett hemlevererad, det är vardagslyx för mig, säger Patricia. 

Duschrummet på övervåningen går i ljusare toner än den övriga lägenheten med kvadratiska marmorplattor på väggar och golv. 
Kommod och duschblandare, Alterna. Foto: REBECCA MARTYN
Sovrummet går i dova jordnära färger. De båda speglarna reflekterar ljuset från fönstren och ger en lyxig inramning till sängen. En heltäckningsmatta mjukar upp och fortsätter in i parets walk-in closet. Sänggavel, Ellos Home. Speglar, Åhléns. Pendellampor, H&M Home. Foto: REBECCA MARTYN
En heltäckningsmatta mjukar upp och fortsätter in i parets walk-in closet. Foto: REBECCA MARTYN
Dottern Dellas rum går i samma jordnära toner som övriga hemmet. Spjälsängen har laserats för att få det rätta uttrycket. Tavla från Mrs Mighetto. Spjälsäng, Ikea. Foto: REBECCA MARTYN

Familjen har vuxit under det senaste året och en tredje familjemedlem har tillkommit, dottern Della. 

– Vi trivs verkligen här och njuter varje dag av utsikten över hav och klippor. Det absolut bästa är läget och närheten till havet. Det sämsta är nog att vi inte har någon kvällssol, men man kan inte få allt!

rån terrassen har man utsikt över sundet och de tusentals båtar som passerar Smögen varje dag under högsäsongen. Utemöbler, Mio. Foto: REBECCA MARTYN
Utsikten över sundet är slående vacker oavsett väder. Saccosäckar, Jysk. Betongbord, Plantagen. Foto: REBECCA MARTYN