Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset ligger vackert beläget uppe på en höjd i Kummelnäs, Saltsjö-Boo.
Huset ligger vackert beläget uppe på en höjd i Kummelnäs, Saltsjö-Boo.
Huset ligger vackert beläget uppe på en höjd i Kummelnäs, Saltsjö-Boo.
Mersina älskar gamla hus och väljer inredning efter husets själ.
Mersina älskar gamla hus och väljer inredning efter husets själ.
Mersina älskar gamla hus och väljer inredning efter husets själ.
1 AV 2
Huset ligger vackert beläget uppe på en höjd i Kummelnäs, Saltsjö-Boo.
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 2
Mersina älskar gamla hus och väljer inredning efter husets själ.
Foto: Jonas Lundberg

Så förvandlade paret enkla sommarstugan till vacker sekelskiftesidyll

I Mersina och Marcus händer har det gamla huset i Kummelnäs öster om Stockholm genomgått en förvandling som heter duga - från oisolerad och kall fritidsstuga till ett varmt och ljust hem som andas sommar året om.

Anna Truelsen

Familjen Karlssons hus ligger vackert beläget uppe på en höjd i Kummelnäs, Saltsjö-Boo. Huset, byggt 1911, är en riktig sekelskiftesidyll och den charmiga trädgården skvallrar om att det här bor någon med gröna fingrar. Trädgården som är terrasserad har fått stödmurar och vackra planteringar och en gedigen stentrappa som sträcker sig från parkeringen upp till huset. Här hittar man bland annat knotiga äppelträd, lavendel, formklippta buxbomsklot och rosor som blommar rikligt.

HÄR BOR FAMILJEN KARLSSON

Här bor: Mersina, 37, Marcus, 41, och barnen August, 6, och Edward, 2.

Gör: Mersina är projektledare på Stadiums marknadsavdelning och Marcus är arbetschef på Stockholm Byggkoncept.

Var: Kummelnäs i Saltsjö-Boo öster om Stockholm. 

Bor: I ett sekelskifteshus på 160 kvm byggt 1911.

Instagram: @karlsson.under.taket

- När vi flyttade hit var trädgården som en skogstomt och naturen runt huset kändes karg. Eftersom vårt hus ligger på en höjd i en sluttning så har det varit en utmaning att få till en lummig trädgård med gammaldags känsla som matchar husets attribut. Vi började med att bygga stenmurar och anlägga gräsmattor genom att rulla ut färdigt gräs på rulle. När grunden var klar kunde vi börja anlägga planteringar och sätta träd. Jag älskar att hålla på i trägården, den gör mig lycklig. Man hittar mig här all ledig tid på helgerna, antingen med något bygg- eller planteringsprojekt, säger Mersina.

"En av favoritmöblerna i vårt hem är den gamla gungstolen som jag ärvt av min mamma. Tidigare stod den alltid i vår sommarstuga i Jansjö", säger Mersina. Foto: Jonas Lundberg
Den nybyggda glasverandan blev ett lyft för huset. Den bjuder på ett underbart ljusinsläpp. Matsalsbordet och stolarna är auktionsfynd. Matta, Design House Stockholm. Lampa, Flos. Foto: Jonas Lundberg
Foto: Jonas Lundberg

Mersinas man Marcus köpte det gamla huset innan de hade blivit ett par. Planen var egentligen att köpa en lägenhet, men han snubblade över huset på Hemnet och fastnade för det, trots att det då hade stora renoveringsbehov. Priset var rätt och dessutom kände han att det kunde vara kul med ett byggprojekt.

När huset kom i Marcus vård var det mycket nergånget och inrökt med bristfällig el och en gammal kamin som enda värmekälla. Huset hade varit ett fritidshus och ett av de äldsta sommarhusen i området. Det var helt oisolerat och samtliga fönster var i behov av renovering. Kommunalt avlopp och vatten hade precis blivit framgrävt till tomtgränsen, vilket verkligen underlättade moderniseringen av det gamla sommarhuset.

Naturen utanför köksfönstret blir en del av inredningen. Ho och lampa, Ikea. Blandare, Nacka Byggnadsvård. Vas, Different Things. Foto: Jonas Lundberg
Tavlan över den gamla skänken är målad av konstnären Johanna Weimer Blomberg. Foto: Jonas Lundberg
Marcus älskar att laga mat och Mersina älskar att baka. De har skapat ett glatt kök där de får utlopp för sin kreativitet. Golv, Victorian Tiles från Sekelskifte.se. Ugn, Smeg. Köket från Ikea är ommålat av paret. Bänkskiva i carraramarmor. Foto: Jonas Lundberg

- Marcus hade hunnit äga huset i två år innan jag kom in i bilden. Och han hade hunnit renovera det utvändigt, samt på nedre plan, innan jag flyttade in. Jag älskar gamla hus och blev nog lika förälskad i Marcus hus som jag blev i honom. Jag är uppvuxen i lägenhet i en Stockholmsförort, men har släkt uppe i Ångermanland, så jag har spenderat mycket tid i vår timmerstuga där. Jag bara älskar doften av gamla hus där historien sitter i väggarna, det ger mig ett lugn på något sätt, säger Mersina.

Vi försöker att inte stressa fram några beslut utan låter allt mogna fram, ingen stress i vare sig planering eller produktion.

Marcus och Mersina har i princip rivit allt i hela huset ner till stommen och byggt upp det igen i tidsenlig stil. Golv, väggar och tak har isolerats och nya ytskikt har satts in. Paret gör alla snickeriarbeten själv då Marcus är snickare i grunden. Just nu bygger de ut huset med en tvättstuga och efter det står ett väldigt efterlängtat byggprojekt på tur - att bygga ut huset med ett tornhus.

- Vi försöker att inte stressa fram några beslut utan låter allt mogna fram, ingen stress i vare sig planering eller produktion. Detaljerna är allt. Vi lägger hellre ner mycket pengar och tid på äkta material och schyssta detaljer än att sedan tröttna och ångra oss och behöva byta ut dem vid ett senare tillfälle. Är grunden bra så är det lätt att inreda ett hus. Vi har nog inte så mycket medveten tanke bakom våra inköp, utan kör på det som känns rätt. Köper möbler som vi blir kära i och väljer tapeter som ögat fastnar vid, som tur är har jag och Marcus samma smak när det kommer till inredning. Valen vi gör passar husets själ, så på något sätt är det nog så att vi gör medvetna val ändå, fast omedvetet. Att hitta gamla vackra möbler ger mig ett lyckorus, de har en identitet och en själ, och ger hemmet det där lilla extra, säger Mersina.

Nyinsatt kakelugn, Kakelugnsmagasinet. Tapet, Sandberg. Dammvippa, Byggfabriken. Nedan: Tallrikar, Villeroy & Bosch. Duk, servett och servettring, Himla. Foto: Jonas Lundberg
Till höger om hallen håller parets nya tvättstuga på att byggas. Kamtolen är ett auktionsfynd. Foto: Jonas Lundberg
Blommor från trädgården i en loppisfyndad vas. Foto: Jonas Lundberg

Huset är ljust och härligt och andas sommar. På nedre plan finns hall, badrum och ett rum som håller på att byggas om till tvättstuga, ett mysigt barnrum där Marcus byggt en platsbyggd våningssäng, ett stort härligt allrum och en glasveranda som badar i ljus där familjen äter sina måltider. Intill finns parets kök som har ett vackert schackrutigt golv och ljusgröna köksskåp som ger rummet fin karaktär.

- Favoritrummet i huset är utan tvekan köket. Vi spenderar mycket tid där då vi älskar att laga mat. Marcus är en riktig hemma-mästerkock och jag står för alla bakverk! Därför var det viktigt för oss att skapa ett kök som vi skulle trivas i. Vi älskar den gröna kulören, den gör att man blir glad, säger Mersina.

På övre plan, som bjuder på många charmiga vinklar och vrår, finns badrum, gästrum, en liten hall och parets mysiga sovrum.

- Vi är så glada för vårt hus. Det har varit en fantastisk resa att renovera det och se vårt hem växa fram, säger Mersina.

August och Edward sover gott i den fina platsbyggda sängen som Marcus har byggt. Foto: Jonas Lundberg
"Vi tycker så mycket om vårt sovrum. Det har massa vinklar och vrår, vilket gör det oerhört charmigt." Tapet Ralph Lauren. Nedan: Uppe på andra våning under takåsen finns familjens badrum. Kommoden är ett hemmabygge. Foto: Jonas Lundberg

LÄS MER: Från ödehus till drömvilla – så lyckades Lisa och Gusten med renoveringen 

LÄS MER: Elisabeth och Bosse renoverade drömtorpet i gammal stil: ”Här är lite mer som förr”