Olivias juliga 1800-talsgård – som en riktig ”Änglagård”
Olivia bodde som barn i grannhuset till den vackra 1800-talsgården utanför Åsarp, och visste redan då att hon ville bo där i framtiden.
I dag är huset totalrenoverat med en fin känsla för husets historia.
– Det är otroligt mysigt att tassa upp och tända kaminen så här i jultid, säger Olivia.
Det är ett par dagar före jul och julfriden har sänkt sig över Olivia och Linus vackra hus i Åsarp. I fönstren lyser det stämningsfullt från adventsstjärnor och farstukvisten är välkomnande pyntad med kransar på dubbeldörren. Inne i huset doftar det av hyacinter och glögg. Det stora lantköket är som gjort för kalas, med en generös köksö där man kan duka upp till alla. Nu till jul får vedspisen tjänstgöra som godisbord. Här står varm glögg, pepparkakor, ädelost, brietårta, kanderade nötter, fikon, hemmagjort julgodis som Rocky road och saffransbiscotti.
- Jag tycker om att skapa julstilleben med det som naturen har att erbjuda. Med enkla medel blir det jul i hela huset. Lummer och röda juläpplen ger en så fin och genuin julkänsla och passar fint på vedspisen, säger Olivia.
De är en länk tillbaka till förr i tiden. Vi tycker om att kunna omge oss med saker med historia.
HEMMA HOS OLIVIA & LINUS
Här bor: Olivia och Linus Johansson.
Gör: Olivia arbetar som lärare och Linus är bankman.
Var: Byn Bredene i Åsarp, Falköping kommun.
Bor: I ett hus, 140 kvadratmeter, byggt 1881.
Instagram: @huset.i.byn
Intill köket ligger glasverandan med utsikt över naturen genom de spröjsade fönstren. Omgivningarna utanför bjuder på snirkliga grusvägar, åkermark och röda hus med vita knutar. Det är en miljö som påminner om landskapet i filmer som ”Änglagård”, en film som faktiskt är inspelad ett par mil från Olivia och Linus hem.
- Vi älskar platsen vi bor på, det är helt klart en idyll. Jag kan inte få nog av vyn från fönstren och det är fantastiskt att följa årstidsväxlingarna från verandan.
Olivia och Linus har målat pärlsponten vit för att ljuset skall kunna flöda i rummet, och den traditionella pärlsponten passar fint ihop med det gedigna trägolvet och träbordet på verandan.
- Vi är väldigt glada för det stora bordet med sin rustika träyta.
Men det är ibland en generationsfråga hur man ser på möbler med patina.
- Linus gammelmoster kunde inte i sin vildaste fantasi förstå hur någon kunde betala för ett sånt bord. På bredaste småländska utbrast hon ”Gud bevara mig väl”, när hon såg bordet, skrattar Olivia.
Linus och Olivia älskar många av de gamla möblerna de har.
- De är en länk tillbaka till förr i tiden. Vi tycker om att kunna omge oss med saker med historia, säger Olivia.
Gården där Olivia och Linus bor ägdes tidigare av Olivias pappa. Han i sin tur köpte den för trettio år sedan av Martin Andersson, vars släkt hade byggt huset 1881. Martin Andersson bodde kvar i huset till 1993 och var en daglig gäst hemma hos Olivias familj som bodde i huset intill.
- Jag kommer mycket väl ihåg Martin då han ofta var hos oss. Jag minns hur han alltid drack kaffet på fat. Redan som liten vurmade jag för hans hus och sa till min pappa att jag ville köpa huset när jag blev stor. Och så blev det, säger Olivia.
När Olivia och Linus köpte loss huset år 2016 fick de hjälp att totalrenovera det av Olivias pappa som är i byggbranschen. Det gamla huset lyftes upp på järnbalkar och man gjöt en ny bottenplatta och gjorde en ny grund.
- Det behövdes för att kunna lägga in golvvärme då golven var kalla och dragiga.
Det är otroligt mysigt så här i jultid att tassa upp och tända i kaminen och sedan ligga kvar under täcket och höra på knastret.
Man byggde även ut huset för att kunna få ett större badrum och en tvättstuga inomhus. På sidan som vetter ut mot vägen byggdes en glasveranda i gammal stil, som ser ut som om den alltid funnits där.
- Vi har försökt bevara så mycket som möjligt av husets ursprungsdetaljer. Dessvärre kunde vi inte bevara golven, men vi har lagt in ett kilsågat golv precis som man gjorde förr i tiden. Vi har också betsat det så att det ser äldre ut än vad det är. När vi hade renoverat ytskikten i rummen satte vi in ett lantligt kök som också flörtar med husets historia.
Även övervåningen gjordes om, ett plan som mest använts till förvaring av säd, men där det också förr i tiden fanns rum för husets hushållerska. En del av utrymmet som använts till sädesförvaring blev badrum. Resterande yta målades om och är nu ett hemtrevligt sovrum där en gammal kamin ger skön värme. Hushållerskans gamla rum renoverades och används som walk-in closet.
- Det är otroligt mysigt så här i jultid att tassa upp och tända i kaminen och sedan ligga kvar under täcket och höra på knastret. Vi tycker så mycket om vårt hus, det är fullt av själ och charm och känns som ett riktigt julhus.
LÄS MER: Ida och Kristofer rustade upp gamla släktgården – blev magiskt julhem
LÄS MER: Spökhuset förvandlades till Jessicas drömhem – efter oväntade samtalet