Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset är byggt 2019 men är ritat för att det ska passa in i de gamla sekelskiftesvillorna på Dalarö i Stockholms skärgård.
Huset är byggt 2019 men är ritat för att det ska passa in i de gamla sekelskiftesvillorna på Dalarö i Stockholms skärgård.
Huset är byggt 2019 men är ritat för att det ska passa in i de gamla sekelskiftesvillorna på Dalarö i Stockholms skärgård.
Tv-rummet är ljust. Fåtöljer, Ikea. Bord, Blocket. Vas, Länna Möbler. Ljuskrona, gåva. Golvlampa, loppisfynd.
Tv-rummet är ljust. Fåtöljer, Ikea. Bord, Blocket. Vas, Länna Möbler. Ljuskrona, gåva. Golvlampa, loppisfynd.
Tv-rummet är ljust. Fåtöljer, Ikea. Bord, Blocket. Vas, Länna Möbler. Ljuskrona, gåva. Golvlampa, loppisfynd.
1 AV 2
Huset är byggt 2019 men är ritat för att det ska passa in i de gamla sekelskiftesvillorna på Dalarö i Stockholms skärgård.
Foto: CAMILLA ISAKSSON
2 AV 2
Tv-rummet är ljust. Fåtöljer, Ikea. Bord, Blocket. Vas, Länna Möbler. Ljuskrona, gåva. Golvlampa, loppisfynd.
Foto: CAMILLA ISAKSSON

Nytt hus i sekelskiftesstil – så fick Caroline och Marcus sitt drömhus

Efter tre husritningar fick Caroline och Marcus äntligen bygglov. På Dalarö i Stockholms skärgård har de byggt sitt drömhus – en ny villa i gammal sekelskiftesstil.

Caroline och Marcus har en förkärlek till gamla sekelskifteshus. De gillar byggnadernas solida känsla och tidstypiska attribut som ofta utmärker sig med snickarglädje, dekorerande fönsterspröjs och välkomnande punschverandor. När paret beslöt sig för att flytta till större var det därför inte särskilt överraskande att de i första hand önskade en villa från 1900-talets början.

– Vi var med och budade på några objekt, men det ledde aldrig till något. Vi bestämde oss i stället för att bygga ett nytt hus i gammal stil för att bespara oss alla överraskningar som kan komma med gamla hus, säger Caroline.

HEMMA HOS CAROLINE & MARCUS

Här bor: Caroline Ryberg, 36, och Marcus Fornborn, 36, med barnen Luna, 8, och Aston, 5.

Gör: Marcus är entreprenör och driver företaget Svensk Betongdesign. Caroline är utbildad sjuksköterska, men jobbar i Marcus företag.

Var: Dalarö i Stockholms södra skärgård.

Bor: I ett nybyggt hus på 230 kvm. Familjen flyttade in hösten 2019.

Instagram: @husetovankanalen

Caroline och barnen Aston och Luna promenerar gärna bland de mysiga kvarteren och stannar ofta till vid hamnkiosken för att köpa glass. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Paret hade haft båt på Dalarö i ett par år och hade ett gott öga till platsen. Samhället har välbevarad historisk miljö och präglas av sina snirkliga gator, klassiska villor med dekorativ snickarglädje och mysiga hamn med livlig trafik. Dalarö nämns genom sitt geografiska läge som porten till södra skärgården och under sommartid flockas turisterna för att få ta del av skärgårdspärlan vid havet. Idyllen ligger drygt en halvtimme utanför Stockholms innerstad och lockar dem som vill njuta av adrenalinhöjande vattensporter, drömlika omgivningar och svalkande bad vid Schweizerbadets långa strand.

Att få till ett nybyggt hus likt de andra i området var svårare än vi trodde.

– När det dök upp en tomt på ön kändes det rätt och vi beslutade oss för att slå till. Det visade sig dock vara väldigt svårt att få bygglov. Vi hade tomten i två och ett halvt år innan vi efterreviderade ritningar och tre olika hus senare fick igenom det, berättar Caroline.

Haninge kommun är mån om att bevara kulturarvet på Dalarö och alla nybyggnationer ska därför byggas i en stil som passar omgivningen.

– Det var precis vad vi ville, men att få till ett nybyggt hus likt de andra i området var svårare än vi trodde. En detaljplan med olika måttbestämmelser satte en del käppar i hjulet, förklarar Caroline.

Kökets väggar och tak har försetts med gedigen panel. Köksinredning, Järfälla Kök. Bänkskivor, Svensk Betongdesign. Vägghyllan är hittad på återvinningen. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Till köket valde paret svart spis och fläkt från Lofra för tydlig kontrast mot rummets övriga interiör. Caroline och barnen Luna och Aston promenerar gärna bland de mysiga kvarteren och stannar ofta till vid hamnkiosken för att köpa glass. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Matgruppen har sin naturliga plats i den ljusa och öppna verandan intill köket. Matgrupp, Mio. Taklampa, Markslöjd. Matta, Ikea. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Trots att många av områdets gamla hus har klassisk frontespis, ett framträdande mittparti på villans huvudfasad, fick paret själva inte uppföra en. Byggnadshöjden stämde nämligen inte överens med detaljplanen. Processen med planritningen tog lång tid och paret hade svårigheter att få till en lösning som kändes bra.

– Jag hade en tydlig vision och ville få till rätt helhetskänsla, många detaljer kändes därför extra viktiga att prioritera. Jag önskade bland annat stora fönster, en takhöjd på 270 centimeter, tredelade golvlister, och massiva spegeldörrar.

Caroline berättar att de med facit i hand borde ha anlitat en erfaren arkitekt att hjälpa dem ta fram en mer tidstypisk planlösning och en mer exceptionell exteriör, men att de i det stora hela är otroligt nöjda med vad de själva lyckats åstadkomma.

Husets fantastiska ljusinsläpp är en egenskap som Caroline tycker extra mycket om. Här breder en stor palettblad ut sig på fönsterbrädan. Soffor, Ellos. Glasbord, Oscar & Clothilde. Ljusstake, A Lot Decoration. Vas, H&M Home. Pläd, Ikea. Golvlampa, loppisfynd. Foto: CAMILLA ISAKSSON
En detalj som Caroline ansåg extra viktig under husprojektet var trappan till övervåningen. Resultat blev precis så som hon sett framför sig. Avlastningsbord, arvegods. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I entrén välkomnas man av en ljus och öppen hall med platsbyggda förvaringsbänkar på var sida om ytterdörren. Tapeten Dancing Crane av Emma von Brömssen ingår i kollektionen Eastern Simplicity från Boråstapeter. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Jag är extra nöjd med de utmärkande tapeterna och all betong som snyggt bryter av den gammaldags känslan.

I januari 2019 drog bygget i gång. Stommen som de beställt via en husleverantör restes och därefter tog paret med hjälp av egna snickare vid det invändiga arbetet.

I september 2019 kunde Caroline, Marcus och barnen Luna och Aston äntligen flytta in i den 230 kvadratmeter stora villan.

– Resultatet blev precis så som vi fantiserade om. Jag är extra nöjd med de utmärkande tapeterna och all betong som snyggt bryter av den gammaldags känslan.

Marcus har i flera år arbetat med betong och startade för några år sedan eget bolag inom branschen. Förutom att ha gjutit golvet på nedre plan så har han även gjort egen betongklinkers till badrummet på nedervåningen, ett makalöst badkar helt gjutet i betong, två unika tvättställ, samt kökets bänkskiva. Det solida materialet blir extra effektfullt i kontrast till bostadens gammaldags attribut.

Den nyproducerade kakelugnen står som ett vackert smycke i vardagsrummet. Pardörrarna som leder in till kontoret kommer från Nacka Byggnadsvård. Det mesta i kontoret är inhandlat på auktion. Golvlampa, loppis. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Grönskande växter och ljuva blommor utmärker sig mot tv-rummets lugna färgskala. Fåtöljer, Ikea. Bord, Blocket. Vas, Länna Möbler. Ljuskrona, gåva. Golvlampa, loppisfynd. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Kommoden i badrummet på ovanvåningen var ursprungligen ett Mahogny-skåp, köpt via Blocket. Tvättställ, Svensk Betongdesign. Blandare och takdusch, Tapwell. Tapet Nautilus, Cole & Son. Foto: CAMILLA ISAKSSON
"Badkaret från Sidsid hade vi bestämt oss för redan innan vi började bygga huset", säger Caroline. Blandare, Tapwell. Badrumsskåp, Ikea. Foto: CAMILLA ISAKSSON

I vardagsrummet står en nyproducerad kakelugn med vackra mässingsdetaljer, gedigna dubbeldörrar leder in till nedre plans kontor och takens träpanel mjukar upp helhetsintrycket. Caroline berättar att Marcus alltid haft en ganska stram och avskalad inredningsstil, medan hon själv föredragit en mer ombonad inomhusmiljö.

– Mitt intresse för äldre byggnader har alltid funnits där, men växte efter att jag träffade Marcus. Hans föräldrar har ett gammalt 1800-talshus i Hälsingland med fin tidstypisk inredning. Någonstans där tror jag att vi möttes i vår gemensamma stil, där han redan kände sig lite hemma, säger hon.

Genom att addera möbler och föremål köpta second hand på auktioner och loppmarknader har paret lyckats tillföra lite av den charm som nya hus ofta saknar.

– Mitt tips till andra som ska bygga nytt och inreda är att inte ha för bråttom. Man landar oftast de bästa lösningarna och besluten när man låter saker och ting ta tid. Något annat jag lärt mig är viktigt är att vara påläst och sätta sig in i detaljplanen, även om det är svårt då kommunerna har tolkningsföreträde, avslutar Caroline.

Byrån i gästrummet på övre plan är en del av ett serveringsskåp från Carolines halvbrors morfar, andra delen står i hallen. Tapet Nocturne, Boråstapeter. Urna, Oscar & Clothilde. Ljuslampetter och bordslampa, loppisfynd. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Gästrummet upplevs trots sin livfulla tapet som mycket vilsamt. Tapet Nocturne, Boråstapeter. Sänggavel, Trendrum. Vägglampor, Ellos. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Från matplatsen når man via glasade dörrar en inbjudande uteplats. Bord och stolar, Mio. Solstolar, gåva. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Se även: