Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Nergångna Ölandsgården förvandlades till ett drömhem

Det gamla stenhuset användes förr som sommarkök, snickarbod och magasin. Familjen på gården är sugna på att renovera den och göra den beboelig.

Foto: JONAS LUNDBERG

1 av 5

”Jag plockar gärna in torkat gräs tycker att det är så fint och bidrar till så mycket i inredningen”

Foto: JONAS LUNDBERG

2 av 5

Köket är ett Ikea-kök i grunden som målats med grågrön linoljefärg. För att få ett kök med platsbyggd känsla har familjen valt att sätta mdf mellan och runt skåpen samt en golvsockel i samma färg . Mässingshandtagen kommer i från Byggfabriken. Marmor som bänkskivor.

Foto: JONAS LUNDBERG

3 av 5

Den nyinsatta gjutjärnskaminen Westbo classic väntar på att få kopplas in, men först måste skorstenen renoveras.

Foto: JONAS LUNDBERG

4 av 5

Trädgården är full av gamla fruktträd, som päron, äpple och plommon.

Foto: JONAS LUNDBERG

5 av 5

Genom att lyssna på det gamla husets förutsättningar har Christin tillsammans med sin familj, skapat ett härligt sommarhus. Köket har flyttats till den gamla salen mitt i huset och har nu direktkontakt med trädgården i två vädersträck.

Andra har också läst

Varje kväll i ungefär ett halvårs tid satt Christin och Ronny och letade på Hemnet efter ett sommarhus på Öland. 

– Vi hoppades på att hitta ett hus under sommarsäsongen men hittade inget som matchade våra önskemål. Redan då, innan vi skulle bege oss hemåt igen så bestämde vi oss för att åka tillbaka till Öland i september och gå på Skördefestivalen som vi hört så mycket gott om. Vi hittade ett par intressanta objekt och bokade in ett par visningar och hoppades på att hitta vårt drömhus, men tyvärr så fastnade vi inte för något av husen, säger Christin.

HEMMA HOS FAMILJEN PERSSON

Här bor: Christin och Ronny, barnen Filippa 14 år, Stella 12 år, Hugo 5 år, äger huset tillsammans med Ronnys föräldrar.

Gör: Christin arbetar som inredare med eget företag, ChrispDesign

Ronny arbetar med projektledning inom byggbranschen. 

Bor: På norra Öland i en gammal kringbyggd Ölandsgård på 100 kvm i en liten så kallad Öländsk radby. Själva mangårdsbyggnaden byggdes år 1899, men gården har anor längre tillbaks i tiden.

Instagram: chrispdesign.se.

Glasverandan målad helt i vitt badar i ljus och bjuder på riktig sommarkänsla. Lister fattas men sen är den helt klar. Rottinggruppen från 50-talet är köpt på nätauktion. Ljuskrona är från Ikea.

Foto: JONAS LUNDBERG

Väl hemma i Stockholm sent på söndagskvällen gick Christin i vanlig ordning in på Hemnet och hittade ett nyinlagt objekt, huset som de i dag tillbringar somrarna i. 

– Vi visste direkt att det var rätt hus för oss. Ronny åkte ner på direkten för att titta och lade i princip ett bud med en gång. Vår plan var att skynda på processen för att undvika en eventuell, budgivning, då vi är vana vid Stockholms hätska bostadsmarknad, och skulle precis signera kontraktet, då det tyvärr dök upp flera andra spekulanter och det blev budgivning, men huset blev vårt till slut i alla fall, säger Christin och ler.

Ölandsgård från 1899

Familjens hus är en kringbyggd Ölandsgård i en liten så kallad Öländsk radby. Själva mangårdsbyggnaden är i från år 1899, men gården har anor ännu längre tillbaka i tiden. Tidigare ägare har under flera årtionden livnärt sig på fiske vilket man bland annat kan se spår av i bodarna där det hänger dammiga gamla fiskenät på rostiga spikar och här och var ligger det små runda stenar med hål i som tidigare använts som tyngder på näten. 

– Huset hade stått obebott i många år och var nergånget och sunkigt, ett riktigt projekt med andra ord. Vi köpte huset tillsammans med Ronnys föräldrar så vi har varit två familjer som kunnat dela på kostnaderna och arbetet, vilket givetvis har varit till en stor hjälp eftersom huset hade ett enormt renoveringsbehov, säger Christin.

Köket är ett riktigt bonnakök, stort och härlig på 28 Kvm, med utgång till trädgården. Köksön kommer från Ikea och barpallarna är från Ellos.se. Här har familjen öppnat upp rummet ytterligare med glasade altan/dubbeldörrar. Köket placerades i den ursprungliga gamla salen i huset, i husets mitt.

Foto: JONAS LUNDBERG

Sökte information på länsmuseet i Kalmar

Innan familjerna började med att renovera huset letade de efter information om huset på bibliotekets arkiv samt på länsmuseets arkiv i Kalmar. De fick tag på gamla ritningar och foton från huset och kunde på så vis återställa glasverandan som hade moderniserats någon gång på 60-talet med perspektivfönster och enkeldörr.

– Till vår stora lycka hittade vi den gamla dubbeldörren som tidigare suttit i glasverandan på vinden i en av sidobyggnaderna. Vi lämnade in den för restaurering och kunde sedan montera in den samtidigt som vi satte in fönster i samma stil som originalfönstren som vi låtit ett snickeri tillverka, säger Christin

Köket är ett Ikea-kök i grunden som målats med grågrön linoljefärg. För att få ett kök med platsbyggd känsla har familjen valt att sätta mdf mellan och runt skåpen samt en golvsockel i samma färg . Mässingshandtagen kommer i från Byggfabriken. Marmor som bänkskivor.

Foto: JONAS LUNDBERG

Byggde stort lantkök

Det första familjen gjorde var att flytta köket till den gamla salen, där de ville ha ett stort lantkök placerat mitt i huset. För att få en öppen och luftig känsla sattes en dubbelaltandörr och två stycken korspostfönster på var sin sida av dörren in, vilket gör att köket nu badar i ljus. Där har man direktkontakt med den vackra trädgården med gamla knotiga fruktträd där man så småningom skall bygga en altan, vilket blir en förlängning av köket. Åt andra hållet ligger glasverandan vilket medför att köket har maximalt ljusinsläpp från två håll.

– Vi är väldigt nöjda med vårt kök. Vi tänkte verkligen till för att få det som vi ville ha det. Genom att göra egna lösningar har vi lyckats få ett kök som kostade ungefär 1/3 av vad platsbyggda kök egentligen kostar, om man utgår i från priset på till exempel ett Kvänumkök. Vi har med hjälp av Ikeastommar, lister, med mera och linoljefärg lyckats skapa vårt drömkök, säger Christin.

Den nyinsatta gjutjärnskaminen Westbo classic väntar på att få kopplas in, men först måste skorstenen renoveras.

Foto: JONAS LUNDBERG

Inrett med vackra paneler och klassiska tapeter

För att skapa den där härliga sommarhuskänslan, där man har kontakt med husets historia. Valde familjen att skala av husets väggar och golv. Gamla slitna plast/ linoleum mattor revs ut, och det gamla trägolven togs fram, slipades och målades vita. Där golvet var i för dåligt skick, ersattes det med nytt trägolv. Tapetlager drogs ner och vackra paneler tillverkades och sattes upp och målades vita som övrigt listverk och golv. Några av väggarna tapetserades med klassiska tapeter med mycket mönster och färg från bland annat William Morris, andra väggar målades, som till exempel väggarna i vardagsrummet som fick en härlig grön färg, som binder ihop inne och ute.

– Vi har inte flyttat några väggar då vi inte ville förstöra planlösningen och husets karaktär. Däremot har vi ändrat funktionen på ett par av rummen. Vi byggde ett stort badrum med vitmålad pärlspont och klassiskt viktorianskt oktagon (åttakantigt) klinker i det utrymme där köket ursprungligen låg. Jag och min man har hållit i planeringen och beställt hem grejer, medan svärfar har gjort det mesta av renoveringsjobbet. Snickare har anlitats förr större projekt som till exempel för att restaurera glasverandan och bygga ett nytt badrum. När vi har varit i huset har det främst varit målning och tapetsering som har gällt, men vi har även försökt njuta av omgivningen som är fantastisk. Vi brukar cykla ner till havet, eller till bageriet som ligger i närheten. Här är Öland som smalast och vi kan välja till vilken kust vi åker och badar, beroende hur vindarna blåser, säger Christin.

Mässingsljusstake och skål fyndade på loppis.

Foto: JONAS LUNDBERG

Fågeltavlan har italienskt ursprung och är ett fynd från en nätauktion. Övriga tavlor och prydnader är hittade på loppis.

Foto: JONAS LUNDBERG

Vill skapa ett avslappnat sommarställe

Christin brinner för inredning och har precis utbildat sig till inredare. Hennes tanke med huset har hela tiden varit att skapa ett avslappnat sommarställe, där ska man trivas. Barn som springer barfota ut och in, en inredning som är lekfull, med glimten i ögat. Hemma i stan där familjen bor tillvardags bor de i ett nybyggt hus med en modern arkitektur, så Christin ville passa på att skapa en helt annan stil och känsla som passar i ett hus på landet.

– Jag tänkte engelsk herrgård i kombination med ljus skandinavisk twist, när jag inredde. Jag har köpt det mesta av möblerna och sakerna på nätauktioner och loppisar. Jag är speciellt förtjust i lampor, de är verkligen bland det roligaste som finns, och genom att addera en udda, rolig, söt, eller bara speciell lampa till den befintliga inredningen så kan det göra underverk. Jag älskar att omge mig av vackra ting, då jag tycker att det är viktigt för ögat att ha något fint att fästa blicken på. 

Drinkvagnen på hjul är också ett nätauktionsfynd, liksom den röda 60-talslampan och klockan på bordet.

Foto: JONAS LUNDBERG

Väggarna har vackra vita paneler och fina gröna väggar som ger rummet en varm känsla. Soffan är en bäddsoffa i Howard-modell perfekt då man alltid behöver mer sovplatser i ett sommarhus.Kuddar från Svenskt tenn. Vägglampan köpt på nätauktion, liksom soffbordet som är ett gammalt schackbord som familjen kapat benen på. Sisalmatta från Ikea. I fönstret ett gäng glasflaskor som Christin hittade ute i bodarna.

Foto: JONAS LUNDBERG

Barockskåp en favorit

– Det stora mörkbruna barockskåpet som står i barnens sovrum är en av mina favoritmöbler. Först så förlorade jag budgivningen och grämde mig något enormt över att jag inte hade bjudit över, men efter en tid dök det upp igen. Då såg jag till att buda hem det. Skåpet är enormt och slukar massor med saker. Dessutom så är den klockren till den fina William Morris tapeten. Men det som har varit viktigast för mig är att lyssna på huset när jag inrett det, så att inredningen funkat med husets ursprung. För oss är husets historia, med den kringbyggda gården, egen väderkvarn, grunden till allt, det kan ju inte bli mer Öland än så, säger Christin.

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Badrummet är stort och placerades där köket ursprungligen låg. Golvbrunnen är för ett framtida gjutjärnsbadkar med lejontassar .

Foto: JONAS LUNDBERG

Stenarna som har borrade hål är ursprungligen tyngder från fisknät som påminner om husets ursprung – då husets tidigare ägare har varit här bodde förr fiskare i flera generationer. Glasvaser, keramikurna och fat är alla loppisfyndade.

Foto: JONAS LUNDBERG

å väggen sitter en tapet i från William Morris Chrysanthemum på väggarna. Det stora skåpet är i barockstil, Danzig-typ, ropat in på nätauktionsfirma. Lampan en månskenslampa, och kistan i korg, också från nätauktioner. Överkast AnnaO, matta Åhléns.

Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER:   Wow! Här är huset som tar dig tillbaka till 1977