Nergångna 20-talshuset förvandlades till pastellfärgad drömvilla

Paula, här med katten Smulan, bor med familjen i en villa från 1927 i Långedrag.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

1 av 3: Paula, här med katten Smulan, bor med familjen i en villa från 1927 i Långedrag.

När paret köpte huset var det i stort behov av renovering. Trots det tvekade de inte en sekund, utan såg den enorma potentialen huset hade och slog till direkt.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

2 av 3: När paret köpte huset var det i stort behov av renovering. Trots det tvekade de inte en sekund, utan såg den enorma potentialen huset hade och slog till direkt.

Nu har de skapat ett drömhem med ljuvliga pasteller och charmiga loppisfynd.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

3 av 3: Nu har de skapat ett drömhem med ljuvliga pasteller och charmiga loppisfynd.

Det unga konstnärsparet föll handlöst för huset trots att priset var alldeles för högt. Att den vackra villan utanför Göteborg hade stort renoveringsbehov skrämde dem inte heller, och med tiden familjen byggt ett trivsamt hem, fyllt av Paulas konst och Peters underbara blommor.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Paula och Peter träffades på en konstskola och blev blixtförälskade då hon var 19 och han 23. Men det långa avståndet mellan deras hemorter ställde till det. Därför flyttade Peter ned från Stockholm till Göteborg. Eftersom Paula vid den tidpunkten bodde i kollektiv började det unga förälskade paret omgående att leta efter en passande lägenhet. Med tiden ville båda utöka familjen, och lägenheten de hittat kändes trångbodd. Det var då husletandet tog fart på allvar.

Hemma hos Peter & Paula

Här bor: Peter, 52, Paula, 48, barnen Wera, 16, Wendela, 14 och William, 11, samt katterna Pärlan och Smulan.

Gör: Peter är skulptör och florist, Paula är konstnär, smyckesdesigner och smed.

Huset: Villa i Långedrag utanför Göteborg, byggd 1927, boyta 213 + 60 kvm.

Instagram: @Paulapantolin, @Lamaisonbagatelle

 

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Öppet kök. Ljusblå pallar, stolar och bord har köpts på diverse loppisar genom åren. Turkos kruka med ros, Artilleriet. Metallfat, Cordon Bleu. Plåtburkarna är loppisfynd.

Föll för nedgånget 20-talshus i Långedrag

När annonsen dök upp på Hemnet föll båda handlöst för den charmiga, men då mycket nedgångna 1920-talsvillan i Göteborgsförorten Långedrag. Trots det tvekade de inte en sekund, utan såg den enorma potentialen huset hade och slog till direkt. Det som fångade deras intresse var det otroliga ljuset inne i huset. Det är fönster åt alla väderstreck, och de vackra spegeldörrarna och snickeridetaljerna var avgörande då de köpte huset.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Vitt & rustikt. Knivar, Sabatier och Victorinox. Väggfäste, Åhléns. Plåtburkar, loppis. Tekanna, Åse Törnqvist. Glasvas från Peters förra butik.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Gammal kökslåda. Kryddhyllan är en kökslåda från ett rivningshus, äggkorgen är ärvd och dottern Wendela har gjort den gröna äggskålen i keramik. Fat med korp, Artilleriet. Höganäskrus med köksverktyg.

Paret var tidigt överens om att den fasta inredningen i huset skulle stämma med husets ursprung, 1920-talet, därför valdes den fasta inredningen med stor omsorg. Paret har twistat till den klassiska 20-talsstilen med roliga prylar, detaljer och konst i inredningen. På det sättet har de skapat sig ett hem med personlighet och värme. Köket ritade paret tillsammans. Peter har utbildat sig till inredningssnickare, och byggde därför även köket själv.

- Köket är på hela 38 kvadratmeter och alla är där hela tiden. Vi är en riktig matlagningsfamilj, och det funkar att alla grejar samtidigt utan att det blir kaos, säger Peter.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Inbyggd hylla. Lykta, Floramor & Krukatös. Ängel på väggen, Sverker Eklund. Korgväska, La Maison Bagatelle. Mönstrad kudde, E Leijon. Rosa linnekudde, Himla.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Blandade stolar. Bord, Ikea. Stolar från familjens tidigare sommarhus. Linneduk, Artilleriet. Vas, Granit.

- Vi letade med ljus och lykta efter luckor som var från tiden när huset byggdes. Ett hus i stan höll på att kasta ut tre gamla kök, och vi frågade om vi fick ta skåp och skafferidörrar. Vi designade köket efter dem, lade till en enorm 3 centimeter tjock arbetsbänk i Carraramarmor, och satte diskbänken i den vänd ut i rummet. Så när man diskar har man kontakt med barnen som ritar, bakar eller gör läxor, fyller Paula.

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Har ateljé och verkstad i huset

När det gäller inredningen har både Peter och Paula ett ständigt flow av idéer, så ibland får de stänga av flödet och försöka fokusera på en sak i taget. De blandar det som de tycker om, och det brukar bli harmoniskt och fint. Att ett hem ska kännas tryggt är båda överens om, hemmet ska ha ”goda vibes”.

- I mitt fall som smyckesdesigner är det helt fantastiskt att ha plats för en stor ateljé trots att vi är så många. Peter har ett snickarrum och barnen ett tv/hängarum i bottenplan också... så det är inte mer än rättvist, säger Paula och skrattar.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

I ateljén. Del av verkstad och ateljé, där Paula håller sig sysselsatt med smycke­tillverkningen bland annat.

- I min ateljé och verkstad kan jag vara hur kreativ och stökig som helst. Det är skisser och lappar med idéer överallt. Det är här jag skapar mina smyckesvarumärken Paula Pantolin och La Maison Bagatelle. Vi har precis börjat sälja smyckena hos Jackie-butikerna i Stockholm, säger Paula.

Inreder med pasteller och loppisfynd

Eftersom båda jobbar med konst och design är det naturligt att måla om ofta hemma hos familjen Pantolin. Just detta hus krävde färg, så de har öst på i ljuvliga kulörer som smaragdgrönt, korall, puderrosa, turkos, lime, lavendel med flera. Parets hem har även många kreativa lösningar av loppisfynd, omgjorda saker som får nya användningsområden, till exempel en gammal kökslåda från en ateljé som skulle rivas. Kökslådan fick leva vidare som kryddhylla.

- Den har faktiskt suttit uppe i alla våra hem, konstaterar Peter glatt.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Mjuka pasteller. Ärvd kista som soffbord. Soffa Morris och fåtöljer, Fogia. Kuddar från vänster: turkos, Pipol's Bazaar, rosa linnekudde, Himla. Rund blå kudde, Rusta, grårosa kudde, Chamois, turkos i sammet, Pipol's Bazaar. Matta, Dixie.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

På ärvda kistan. Tekanna, Åse Törnqvist. Vaser från Peters tidigare blomsterbutik. Grönmönstrad tekopp från Indiska.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Utvalda detaljer. Skulpturer av Peter. Svart skål, Ann Janson. Paulas farfars högtidshatt med delar av Pantolins Planet Nine smyckekollektion.

Har magisk utsikt över Göteborgs hamninlopp

Det som är unikt med huset är skiftet mellan de fornnordiska detaljerna och ljusinsläppet som står för funkis, då det är byggt precis i brytpunkten. Den enda nackdel de kan hitta skulle vara att det är tätt mellan husen då det är ett villaområde. Det bästa familjen gjort i renoveringsväg är att de byggde om takterrassen på 40 kvadratmeter 2016, så det blir som ett extra umgänges­rum på sommarkvällarna. Utsikten över Göteborgs hamninlopp där man kan se de stora fartygen sakta glida in är ingenting annat än just magiskt.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Vårljus. Paula och Smulan på trappan vid husets entré.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Puderrosa. Antika, rosa och vitrandiga lampor. Vita Myranstolar. Bord, Ikea. Ärvd barockspegel från Peters barndomshem. Taklampa, ärvd.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Från barndomen. Konformad kopparvas från Tage Andersens butik i Köpenhamn. Glasvaser från Peters tidigare blomsterbutik. Byrån är från Paulas barndomshem.

 

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Puder & sammet. Pallar i sammet från Åhléns. Lampa med ­ananasfot i keramik och ­korallfärgad sidenskärm från Paulas barndomshem.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Personliga ting. 11 Tittskåp, Artilleriet. Målning av svensk-franska väninnan Petra Boren Supparo. Turkos liten vas, Rusta.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Garderob i ton. Offwhite festklänning från Paulas tidigare jobb på Zetterberg Couture. Klackskor, Alberville. Trästol ärvd av Paulas mormor.

 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Tidstypiskt badrum. Spegel, vintage från Indien. Handdukar, Rituals från Artilleriet. Tvålar, Artilleriet. Tvättställ och toalett i 1920-talsstil, engelska från Kulturbolaget.

LÄS MER: Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande