Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Nathalie och Kalles hus är ritat med inspiration från New England-stilen. ”Vi älskar vår veranda och de stora ytorna som bara en öppen planlösning kan bjuda på, precis som i New England”, säger Nathalie.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 2
På husets baksida har paret byggt en pergola. Här har de också ett spa-bad och ett utekök.
Foto: CARINA OLANDER

Nathalies drömhus – köpte tomt utan att maken visste

Nathalie har inrett familjens nybyggda villa i Lidköping med stor passion för färg och form. Inspirationen till huset har hon fått från villorna i New England-stil. Och tomten, ja, den köpte hon utan att maken visste något:

– Vi hade inte ens varit där och tittat. Man kan säga att vi knappt ens visste var den låg.

Anna Truelsen

Nathalie, Kalle och de tre barnen Love, Ian och Gillis bor i ett nybyggt hus i det nyanlagda området Sjölunda i utkanten av Lidköping. När paret började skissa på sitt hus hämtade det mycket inspiration från villorna i New England. De attraherades av öppen planlösning och önskade sig en veranda längs långsidan på sitt blivande hem. Och så blev det.

Huset är byggt 2017 och består av sju rum och kök fördelade på 180 kvadratmeter boyta samt 70 kvadratmeter biyta. På övervåningen finns fyra sovrum, ett stort badrum samt ett allrum där barnen gärna spelar spel och tittar på tv. På bottenplanet finns en stor hall med tvättstuga, groventré och ett litet badrum intill. Vidare in i huset ligger kök, matplats och vardagsrum i öppen planlösning, samt ett kontor innanför vardagsrumsdelen.  

Huset är inrett med en ljus bas och paret adderar och byter färg efter säsong och humör. ”Sommartid är rosa en favorit”, säger Nathalie. Foto: CARINA OLANDER
”Vi tillbringar mycket tid i vårt kök och i vår stora rosa soffa. Barnen häger mest på ovanvåningen, det är där vi har tv”, säger Nathalie. Soffa, Ikea. Lampa, Petite Friture. Tavlor från Desenio och Canvasbutiken. Kuddar från H&M Home och Svanefors. Pläd, Hermes. Vas, Skrufs glasbruk. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS FAMILJEN PALMÉN

Här bor: Nathalie och Kalle med barnen Love, 7, Ian, 6, och Gillis, 2 år, samt hunden Morris.

Gör: Nathalie arbetar med det administrativa i Kalles företag K Frakt som är ett åkeri.

Var: I Lidköping.

Bor: I ett hus byggt 2017 på 180 kvadratmeter samt 70 kvadratmeter biyta.

Instagram: @husnr.22.

– Vi älskar vår planlösning och tycker den är optimal för vår familj.  De öppna ytorna är både härliga och funktionella – man kan vara social även när man är i köket och lagar mat. Från matplatsen finns en dörr ut till husets baksida och vår nybyggda pergola på 95 kvadratmeter. Här finns ett utekök och ett spa-bad som vi ofta hänger i. Framsidan bjuder på kvällssol. Här på verandan sitter vi gärna och myser när solen går ner, berättar Nathalie.

Nathalie och Kalle träffades när de säsongsjobbade som bartenders i Vemdalen för tio år sedan. Nathalie flyttade ner till Kalle i Vara i Västergötland. I ett par år bodde de där, i Kalles barndomshem som han tagit över efter sina föräldrar. Men Natalie trivdes aldrig riktigt i Vara, utan längtade efter att bo med mer folk runtomkring sig.

– Jag är uppvuxen på en större ort och hade svårt att känna mig hemma i ett mindre samhälle. Jag ville känna frihet och inte vara låst, ville kunna cykla till staden. Samtidigt är det skönt att kunna gå till vattnet eller skogen för att finna ro, förklarar Nathalie.

Soffbordet har Nathalie bygg av två gjutrör som hon målade rosa och sedan la på en glasskiva. ”Jag ville skapa något eget som inte alla andra har och kom på denna lösning.” Foto: CARINA OLANDER
Den stilrena matplatsen är placerad mitt emellan köket och vardagsrummet i öppen planlösning. Bordet är ett hemmabygge. Stolar, Trendrum. Lampa, Flos. Matta, Jotex. Foto: CARINA OLANDER
Bestick, Clas Ohlson. Servett och servettring, H & M Home. Porslin Mon Amie, Rörstrand. Foto: CARINA OLANDER
Utan att min man visste det köpte jag tomten. Vi hade inte ens varit där och tittat. Man kan säga att vi knappt ens visste var den låg.

Familjen växte och de började bli trångbodda. Planen var att hitta ett hus som matchade deras behov, men när de inte hittade något bestämde de sig för att bygga nytt.

– Vi hade tingat en tomt i Vara och jag tänkte att det blir säkert bra. Men ju längre tiden gick kände jag att det inte skulle funka och vi bestämde oss för att hoppa av. Kalle gick med på att titta på tomter närmare Lidköping i stället. Han såg på mig att jag vantrivdes. En kväll gick jag in på kommunens hemsida och hittade en tomt som såg riktigt bra ut, säger Nathalie. 

Dagen därpå ringde hon kommunen för att höra efter vad som gällde.

– Utan att min man visste det köpte jag tomten. Vi hade inte ens varit där och tittat. Man kan säga att vi knappt ens visste var den låg. Vi visste inte ens hur solen gick upp eller ner, säger Nathalie och skrattar.

Men paret hade fått en stor tomt i ett bra område. 

– Kalle ville att jag skulle trivas och må bra, så när jag berättade för honom att jag hade köpt en tomt blev han lika glad som jag, konstaterar Nathalie. 

Efter tomtköpet gick allt väldigt fort. En husfirma som kunde åta sig att bygga enligt parets ritningar kontaktades. Sommaren 2017 göts bottenplattan och i slutet av augusti, och början på september restes väggarna. Redan den 10 december kunde familjen flytta in i sitt nybyggda hus. 

Erica och Kalle har satsat på öppen förvaring. Detaljer i mässing och bänkskiva och stänkskydd i marmorstil ger ett sobert och lyxigt intryck. Kök och bänkskiva i laminat, Vedum. Fläkt, Fjäråskupan. Blandare, Tapwell. Foto: CARINA OLANDER
Fläkt, Fjäråskupan. Blandare, Tapwell. Foto: CARINA OLANDER
Paret ville inreda med en panel och har satt sin egen personliga touch på den. Panelen målades i rosa och pryddes med lister och snidade blommor. Den översta listen målades i guld. Print, Posterhouse. Vas, By on. Foto: CARINA OLANDER

– Jag har inrett huset i en lekfull och personligt stil, med detaljer som känns lyx för oss. Det har varit så kul! Kalle och jag är två starka personer som vill leva med ett öppet hjärta. Det är den känslan vi vill ha i vårt hem – personligt, lyxigt och hemtrevligt, säger Nathalie.

Inspiration till den egna inredningen hämtar Nathalie från inredningsmagasin och sociala medier. När hon ser något hon gillar väcker det tankar och idéer och som oftast resultera i något helt nytt och annorlunda mot det hon först såg.

Det är inte värre än att man får göra om, men då lär jag mig ju något av det

– Jag har ingen speciell stil utan går mycket på känsla. När jag slutade tänka i banor som rätt och fel, öppnades mina ögon. Jag blev mer avslappnad i vad jag själv gillar och går inte efter vad som klassas som trendigt just nu. Det är lätt att fastna i den fällan. Det finns inget som är rätt eller fel utan man måste våga och testa. Det är inte värre än att man får göra om, men då lär jag mig ju något av det. 

Nathalie älskar hem som vågar sticka ut. Det gör att även hon får mod att ta ut svängarna lite mer. Paret älskar färg och är inte rädda för att mixa, matcha och testa sig fram. 

– Man kan säga att jag och min man är som två färgklickar på en tavla. Tavlan är vit och vi skapar vårt hem med färg och liv – så som vi är, säger Nathalie. 

Under trappan i hallen finns en mysig hörna att slå sig ner i. Fåtöljen är fyndad på Blocket. Print, Framia. Bord, Mio. Vas, By On. Ljusstaken heter Stoff Nagel. Foto: CARINA OLANDER
Det snygga pelarbordet är ett av Nathalies många gör det själv-projekt. Lampa, By Rydéns. Vas, Skrufs glasbruk. Ljusstakar, Orrefors. Foto: CARINA OLANDER
I vardagsrummet på andra våningen sitter barnen gärna och kollar på film.  Bord, Jotex. Lampa Kyoto, Globen Lighting. Vas, Skrufs glasbruk. Foto: CARINA OLANDER
Nathalies och Kalles sovrum är inrett i hotellstil med personlig touch. Sänggavel Snäcka, Mio. Överkast, Svanefors. Pläd, Classic Collection. Sängkläder, Ellos. Tavla, Dear Sam. Foto: CARINA OLANDER
Paret har byggt ett snyggt utekök. Den egenhändigt gjutna betongskivan blir snyggare med åren. När familjen är hemma tillbringas i stort sett all ledig tid här ute på altanen. Foto: CARINA OLANDER
Soffa och bord, Ikea. Stol, Bauhaus. Pläd, Classic Collection, Kuddar, H&M Home och Classic Collection. Vas, Skrufs glasbruk. Foto: CARINA OLANDER
Dukat för fredagsmys med vännerna. Vas, Skrufs glasbruk. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Så lyckades Cathrine och Kristofer få till gamla sekelskiftesstilen i nya huset 

LÄS MER: Sofia tog bort 80-talsstilen och fick tillbaka husets charm