1 AV 5
Nathalie och Martin har skapat sitt drömboende i Ramlösa.
Foto: JONAS LUNDBERG
2 AV 5
Vardagsrummet är på 65 kvadratmeter och rymmer både matdel och soffdel. Paret har låtit sätta in nya småspröjsade fönster i samma stil som originalfönstren som dessvärre inte gick att rädda.
Foto: JONAS LUNDBERG
3 AV 5
Badrummet är familjens favoritrum, här ryms de alla samtidigt. "En person kan ligga i badet, den andra kan duscha och den tredje kan borsta tänderna", säger Nathalie.
Foto: JONAS LUNDBERG
4 AV 5
"Jag älskar fönstren, och hur årstidsväxlingarna utanför blir en del av inredningen", säger Nathalie.
Foto: JONAS LUNDBERG
5 AV 5
Paret har valt snyggt betongliknande klinker från Höganäskakel som finns både på golvet och vid duschen och badkaret.
Foto: JONAS LUNDBERG

Nathalie, 29, gav tegelvillan nytt liv – och den är drömlik

Nathalie och Martin har skapat sitt drömboende i Ramlösa i Helsingborg.

Den charmiga tegelvillan har fått nytt liv i parets händer. 

Här samsas egengjorda alster och omgjorda fynd med stilren design.

Anna Truelsen

Nathalie och Martin bodde inne i Helsingborgs centrum i en sekelskiftes­lägenhet som de hade totalrenoverat och stortrivdes i. Men efter att dottern Lily hade fötts började de längta efter ett hus med trädgård.

– Vi älskar att grilla och hänga i trädgården. Vi sålde vår lägenhet och planerade att flytta in till mina föräldrar medan vi letade efter ett hus, säger Nathalie.

Tyvärr så dök det inte upp något hus som kändes helt rätt trots att de lusläste mäklarsidorna varje dag på nätet. En dag hittade de ett hus under kategorin "kommande objekt" som såg väldigt intressant ut.

– Det stod ingen adress till huset, men vi kände igen det då mina föräldrar bor i samma stadsdel. Vi åkte dit och stod utanför och tittade och kände bara att det var vårt drömhus och att det måste bli vårt.

Hemma hos Nathalie och Martin

Här bor: Nathalie, 29 år, Martin, 40 år, och dottern Lily, 1,5 år.

Gör: Martin har ett eget företag i Danmark och Nathalie är föräldraledig.

Var: I Ramlösa i Helsingborg i ett tegelhus byggt 1932 på 261 kvadratmeter plus källare.

De ringde direkt till mäklaren som berättade att huset stått tomt i ett över ett år utan värmen på och att det hade ett omfattande renoveringsbehov.

– Det var helt klart inte något som undgått oss, säger Nathalie.

Till sommaren skall trädgården få sig en uppfräschning. Träd skall tas ner, stubbarna skall fräsas bort och man skall anlägga en ny gräsmatta. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS OCKSÅ: Lyxig känsla i Josefins fina sekelskifteslägenhet

Köpte huset osett 

Det syntes tydligt att huset var i behov av en omfattande renovering, klätterväxten som växte på fasaden växte in genom flera av de trasiga fönster­rutorna.

– Mäklaren sa att vi inte fick någon visning av huset på insidan eftersom det inte skulle vara rättvist mot andra spekulanter eftersom huset inte gått ut som annons ännu. Eftersom vi kände att vi bara måste ha huset så bestämde vi oss där och då för att köpa huset osett. Vi lade ett bud och mäklaren presenterade det för ägarna och två dagar senare så var kontraktet signerat och huset vårt, säger Nathalie.

Nathalies väninna Josefin har gjort den snygga chalkboarden som inne­håller allt vad Nathalie och Martin älskar i matväg. Foto: JONAS LUNDBERG
"Köket är den självklara samlingspunkten när vi har gäster. Jag älskar vår stora köksö, det är så härligt att kunna duka upp till tapas och stå och mingla", säger Nathalie. Foto: JONAS LUNDBERG

Spindelnät överallt 

Det var med stor förväntan som Nathalie och Martin satte nyckeln i dörren två timmar efter att de skrivit på kontraktet. De visste egentligen inte vad de hade att förvänta sig.

– För att husaffären skulle gå i lås omgående så hade vi erbjudit oss att tömma huset på saker eftersom vår plan ändå var att riva väggar och forsla bort det som rivits ner. Men vi visste ändå inte vad som väntade oss. Det var fullt av saker överallt och på väggarna hängde uppstoppade djur och det var spindelnät överallt. För mig som är extremt spindelrädd så var det väldigt läskigt att gå runt i huset med endast mobiltelefonernas ficklampa som ljuskälla.

Vardagsrummet är på 65 kvadratmeter och rymmer både matdel och soffdel. Paret har låtit sätta in nya småspröjsade fönster i samma stil som originalfönstren som dessvärre inte gick att rädda. Lampan i fönstret är från Verner panton, soffan är från Bolia och det snygga sidobordet är ett auktionsfynd. Foto: JONAS LUNDBERG

Alla väggar togs ner

Nathalie var livrädd men samtidigt exalterad.

– Det var fantastiskt att äntligen få komma in i huset som vi älskat från första stund. Huset hade en otrolig atmosfär och potential. Dagen efter åkte de tillbaka och då var det inte lika skrämmande. Nathalie och Martin startade med att tömma hela huset och gjorde sedan en plan över hur de ville förändra planlösningen. Tanken var att riva bort allt ner till stommen för att bygga upp det igen, då alla rör och el var tvunget att bytas ut. Övervåningen höll på att ge dem gråa hår, planlösningen var nästan omöjlig att förändra då badrummet låg direkt ovanför trappan i mitten av våningsplanet. Till slut, med skickliga hantverkares hjälp, kunde de se hur de skulle förändra övre plan.

– Övervåningen kläddes av fullständigt. Alla väggar togs ner så att det i princip bara fanns ytterväggarna kvar och så byggde vi upp planlösningen igen. På nedre plan revs ett par väggar ner för att få större rum, köket bestod tidigare av två rum, säger Nathalie.

Dottern Lilys rum är en riktig flickdröm i härliga mjuka pastelltoner, med mycket yta att leka på. Matta från Ikea, sänghimmel från Numero 74, ballonspegeln är ett auktionsfynd och garderoben är ett ommålat Blocketfynd. Foto: JONAS LUNDBERG

Har renoverats med respekt

På sex månader lyckades hantverkarna riva och bygga upp allt igen. El, rör och fönster har bytts ut. Även om hela huset har ändrats så har det renoverats med respekt för husets tidsepok och själ.

– Vi är så nöjda med huset och är verkligen glada för de stora ytorna på bottenplan. Vi byggde terrassen samtidigt som huset renoverades så att vi skulle kunna ha en plats att hänga på tills dess att trädgården blev klar.

Sovrummet är färgsatt med lugna, dova färger för en ombonad känsla. Sängkläder från Lexington. Foto: JONAS LUNDBERG
Tavla av Romina Ressia från Yellowkorner ger sovrummet karaktär. Stolen är från Kartell och skrivbordet är ett omgjort Blocketfynd. Foto: JONAS LUNDBERG

Var övertydliga mot hantverkare 

Det är en hel del jobb innan de kan anlägga en gräsmatta, stubbarna måste fräsas bort.

– Martin har totalrenoverat flera lägenheter förut så det kändes väldigt tryggt att han visste vad vi höll på med. Vi är extremt noggranna med detaljer och lämnar ingenting åt slumpen. Tyvärr så har vi stött på många som bara sätter upp rör utan att alls tänka på estetiken. Då har vi fått börja om från början igen. Så mitt råd är att inte tro att hantverkarna tänker på samma sätt som man själv gör. Förklara precis var ni vill ha uttag placerade, då blir det som man vill ha det.

LÄS OCKSÅ: Miranda och Jacob renoverade gamla trähuset