1 AV 2
Västkustidyll med båtar och fiskebodar i Fjällbackas hamn.
Foto: Carina Olander
2 AV 2
Monica har varsamt renoverat om familjen fritidshus i Fjällbacka.
Foto: Carina Olander

Monica och Per köpte fritidshus i Fjällbacka: ”Bevarat husets själ”

Monica och Per har varit måna om att handplocka både material till renovering och saker till inredningen för att skapa ett personligt fritidshus i Fjällbacka.

”Vårt hem är långt ifrån minimalistiskt utan inrett ombonat med saker som andas oss”, säger Monica.

Anna Truelsen

Monica och Per bor så ofta de kan i Fjällbacka, i ett idylliskt område där flera av bostadshusen är från början av 1900-talet. Deras hus är en riktig sommardröm, vackert och genuint inrett, omgivet av en prunkande trädgård och härliga uteplatser för avkoppling.

Huset är inrett personligt, kreativt, hemtrevligt och är långt ifrån minimalistiskt. Det finns en genomtänkt bas som utgår till största delen från vitt och Monicas favoritfärg grått. Men de har samtidigt inte varit rädda för att addera fler färger för att hemmet ska kännas hemtrevligt. Värme har uppnåtts genom färgval på kuddar, mattor och plädar. Saker som används ofta får gärna synas och stå framme i öppna hyllor och på köksbänken. På väggarna hänger konst som ger en personlig touch.

– Vi har försökt att så långt det är möjligt ta tillvara och bevara husets själ. Även när det gäller inredningen har vi tagit tillvara och bevarat saker som vi ärvt och som vi hittat på vår gård i Värmland. Måla om, sätta ihop, sy och fixa till så det passar in i huset är också som en del av hur vi har tänkt, säger Monica.

FAMILJEN EDSGÅRDS FRITIDSHUS

Här bor: Monica, 57, och Per, 61. Familjen består även utav de utflugna barnen Gustav, 25, Alice, 28, och Fanny, 35.

Gör: Monica är verksamhetsansvarig på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Per är lantbrukare.

Var: Fjällbacka.

Bor: Fritidshus byggt 1915 på 4 rum och kök, cirka 90 kvm. Paret bor även på en gård i Värmland som Per driver med sin bror.

Instagram: @monicaedsgard

"Vi har inrett vårt hem med handplockade saker så att det andas oss", säger Monica. Foto: Carina Olander
Vardagsrummet är inrett med en ljus grund där mattan, kuddarna, konsten och lamporna skapar värme och en ombonad känsla. Soffa Julia, Sits. Glasbord, Oscar & Clothilde. Rottingfåtöljer Stockholm och rislampa, Ikea. Ullryamatta Märta, Carpet Vista. Bordslampor från Ikea, som Monica har limmat snöre på foten och köpt nya blåvitrandiga skärmar till. Foto: Carina Olander
Hallen är välkomnande med klassisk pärlspont i vitt, som ger en sommarkänsla året om, och gråblå linoleummatta. Tapet i trapphuset, Ralph Lauren. Jutematta, Granit. Foto: Carina Olander

Deras inredningsfilosofi går ut på att de vill ha ett personligt och kreativt hem som inte upplevs för matchat.

– Det ska vara en hemtrevlig och mysig känsla och saker ska få synas. Det ska vara en mix av nytt och gammalt, dyrt och billigt och olika materialval men ändå med en bas som gör att det hänger ihop. Husets gamla själ ska vara bevarad samtidigt som det ska vara ett modernt fungerande hem, säger Monica.

Under flera år tillbringade familjen Edsgård somrarna på Västkusten i ett fritidshus som de hyrde, det var ett härligt miljöombyte från livet på gården. Monica och Per drömde om ett eget fritidshus i närheten av salta bad och ägnade många timmar åt att leta efter ett passande sommarhus för familjen.

– Under fem års tid hyrde vi ett hus i Kämpersvik, som ligger cirka sju kilometer från Fjällbacka. Tanken var att köpa ett hus där då vi trivdes så bra i trakten, men så dök plötsligt huset i Fjällbacka upp på Hemnet och vi blev helt förälskade i det. Otroligt nog så hade huset ett ovanligt bra utgångspris för att vara Fjällbacka.

Monica var på skidresa med sina väninnor när visningen ägde rum så Per åkte ner själv och lade ett bud direkt.

– Vi vann budgivningen utan att jag sett huset och vi fick kasta oss ner för en snabbvisning innan vi skrev på kontraktet. Vi köpte huset av en gammal dam som var i 90-årsåldern som hade bott där sedan 1940. Det var hennes svärföräldrar som byggde huset 1915.

Det lantliga köket är inköpt på Ikea och har handmålats i kulören 2502Y av Monica och Per. Rostfri diskho, Ikea. Fläkt från Ikea som paret målat i samma färg som köket. Kakel, Stuvbutiken i Karlstad. Glaslampa, PR Home. Foto: Carina Olander
Köksön skapar rumskänsla i den öppna planlösningen. Kökspallar, Norrgavel. Alla snickerier är målade med grå kulör 1502Y. Foto: Carina Olander
För några år sedan så öppnade Monica och Per upp mellan vardagsrum och kök och fick på så vis en härligt luftig planlösning. "Det grå hörnskåpet som fanns i husets källare är också en favoritmöbel. Skåpet var från allra första början en del av husets första kök." Matbord Base Table och lampa Ambit, Muuto. Stolar, Reforma. Foto: Carina Olander

När huset kom i parets vård var det helt klart beboeligt men i behov av renovering. En timme efter att familjen fått tillträde till huset så satte de kofoten i köket.

– Vi bytte ut en del av köket till högre bänkar och satt in en diskmaskin. Men vi behöll stora delar av det gamla köket och målade in allt i samma färg. Vi målade även trägolvet och satte träpanel på väggarna.

I vardagsrummet som ligger intill köket så gjorde de en snabbrenovering genom att sätta upp en renoveringstapet och målade väggarna samt slipade, lutade och oljade trägolvet. De har även rivit ut plastmattor och tagit fram trägolven i sovrummen. Och hallen på övervåningen kläddes in med panel. Hallen och trapphuset fick nya tapeter och i hallen på nedre plan lade paret in en linoleummatta och satte upp vit träpanel.

Vi stortrivs här sommartid men även en kulen hösthelg, med mys framför brasan.

Badrummet som var från 80-talet fick sig en ordentlig makeover så att det harmoniserar med resten av huset. Denna renovering genomfördes 2015.

– Fem år senare så kände vi att vi ville göra planlösningen luftigare på nedre plan och öppnade upp mellan kök och vardagsrum. Det blev verkligen ett lyft för huset. Vi rätade upp väggar och tak, la nytt trägolv, satte in nytt kök, ny kamin...

"Jag älskar den gråa skänken som jag ärvt av min mamma som i sin tur ärvde den av sin pappa. Den har målats om några gånger genom åren, nu är den i favoritfärgen grå", säger Monica. Tavlorna är köpta billigt på auktion. Foto: Carina Olander
Innanför hallen på nedre plan ligger parets ljusa sovrum med gråmålat trägolv och randig tapet från Sandberg. Foto: Carina Olander
Badrummet har fått sig en ordentlig uppdatering med kommod från Ikea och marmorskiva från Bäckmans stenhuggeri i Värmland. "Stora spegeln har vi designat själva och beställt hos glasmästare och fällt in belysning i", säger Monica. Porslinsho, Hafa Spring. Foto: Carina Olander
På övre plan i den lilla hallen finns en mysig tv-hörna. Soffan är byggd av bäddmadrasser som Monica har satt hjul på och klätt med linnetyg Aina från Ikea. Matta, hylla och metallbord, Ikea. Foto: Carina Olander

Monica och Per har renoverat huset varsamt så att den gamla charmen finns kvar och har bevarat så mycket som möjligt av det som fanns i huset, som exempelvis dörrfoder, gamla dörrar, trägolv och den gamla trappan upp till övervåningen. När de har behövt byta ut något som till exempel taklister så har de beställt nya i samma stil som de gamla från en mindre såg i Värmland.

– På övervåningen har vi behållit mycket av det som var och det gör inget att det är enkelt och att det knakar i de gamla golven. Samtidigt har vi velat fräscha upp huset och göra det till ett hus som är bekvämt och som det går att vara i året runt och som fungerar både soliga dagar på sommaren och blåsiga dagar på vintern, säger Monica.

På tomten finns det flera platser för avkoppling – både i sol och skugga. Foto: Carina Olander
På höger sida av gästhuset har paret installerat en utomhusdusch. Foto: CARINA OLANDER
Hamnen i Fjällbacka med sina fiskebodar är verkligen en idyll. Foto: Carina Olander

Det är inte bara inne som paret har förändrat huset utan de har även gjort en förvandling av fasad och utemiljön. De har dränerat grunden, bytt tak till enkupigt lertegel, målat huset och bytt färg från brunt till engelskt rött på fönstren. De har även satt upp nytt staket runt hela huset, byggt ny uteplats och satt in en stalldörr ut mot grusgången för att få en egen oas utan insyn.

– Vi har gjort om hela innergården. Vi körde bort fyra lass med jord för att få en större yta och tog bort en gammal rutten bod och byggde ett nytt gästhus enligt egen ritning, med utgångspunkt från dörrar och fönster som vi köpte på Blocket.

För att få in mer ljus i trädgården har de fällt ett flertal träd.

 – Vi har varit väldigt måna om att skapa en oas av vår innergård. Den är helt insynsskyddad och bidrar till ett lugn även under de mest hektiska sommarveckorna.

De har skapat olika ställen i utemiljön där det går att vara beroende på behov, väder och tid på dygnet.

– Vi stortrivs här sommartid men även en kulen hösthelg, med mys framför brasan. En av de allra bästa sakerna är också att vi har världens bästa grannar som blivit våra vänner och som vi umgås mycket med och har otroligt kul ihop med, säger Monica.

Se även: