Orangeriet var ursprungligen en smedja och ligger vackert inbäddat i grönska med en stenläggning framför.
1 av 3: Orangeriet var ursprungligen en smedja och ligger vackert inbäddat i grönska med en stenläggning framför. Foto: CARINA OLANDER
Orangeriet har blivit paret favoritplats. Det bjuds på goda ostar och rött vin, när vänner snart kommer på besök.
2 av 3: Orangeriet har blivit paret favoritplats. Det bjuds på goda ostar och rött vin, när vänner snart kommer på besök. Foto: CARINA OLANDER
3 av 3

Monica byggde om fallfärdiga smedjan till ett sagolikt orangeri

Monica älskar att renovera och fixa. Med stor passion och beslutsamhet har hon förvandlat en förfallen smedja till ett fantastiskt orangeri, där både Medelhavsväxter och människor stortrivs. Och allt till ett mycket rimligt pris, tack vare återbruk och smarta lösningar.

Monica och Jean bor på landet i Västra Götaland alldeles intill skogskanten. Paret köpte huset år 1997 och har sedan dess renoverat och byggt ut för att skapa ett hem som passar för just deras behov. På tomten fanns även några fallfärdiga äldre byggnader som skulle rivas, men den gamla smedjan fick ingen röra.  Monica förstod dess potential och såg framför sig hur det skulle kunna byggas om till ett orangeri. 

De första åren lades största fokuset på bostadshuset som behövde en uppfräschning. När huset var klart började det klia i fingrarna på Monica som tyckte att det var dags för ett nytt projekt. 

– Jag hade under många år sett framför mig vilken härlig plats den gamla smedjan skulle kunna bli, trots att många sa det motsatta. De flesta sa att jag skulle riva det och bygga upp något nytt, men jag ville så gärna ha kvar det. Och när har jag bestämmer mig för något så brukar jag fullfölja det, så även den här gången! Kreativitet och beslutsamhet var vad som krävdes, säger Monica.

Det känns bra att vi har kunnat bygga detta med i stort sett bara återvunnet material.
Monica har två fikonträd som är planterade i marken i orangeriets inbyggda odlingsbänk. De växer så det knakar och Monica får klippa och ta sticklingar hela tiden. Foto: CARINA OLANDER
Orangeriet har blivit paret favoritplats. Foto: CARINA OLANDER
Eldkorgarna vid utanför orangeriet kommer från Miljögården. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS MONICA & JEAN

Gör: Monica är butiksägare och driver inredningsbutiken Hedegaards. Jean arbetar som lastbilschaufför

Var: I Grästorp i Västra Götaland. 

Bor: I ett gammalt hus med orangeri. Orangeriet är på 82 kvadratmeter och tog cirka 1,5 år att bygga.

Instagram: @hedegaardsmonica

Samma sommar som Monica skred till verket rev paret en gammal ladugård som också fanns på tomten. De kunde på så vis återanvända material från den och tog vara på träbalkar, stenar och fönster. Monica ägnade sedan många lediga stunder, under ett och ett halvt års tid, åt sitt orangeribygge. Hon plockade ner all panel och satte upp ny och satte in de gamla fönstren som hon återvunnit från ladugården. När det var dags för att fixa taket fick hon hjälp av en god vän, eftersom man behövde vara två uppe på taket. En del av taket togs bort och ersattes med ett plasttak för att på så vis kunna få in mer ljus och värme. Plasttaket gör att det går att använda orangeriet från tidig vår till långt in på hösten. 

– Jag är oerhört nöjd med vårt orangeri. Det blev så fint, fullt av själ och historia. Atmosfären är helt fantastisk och historien sitter verkligen i väggarna. Det känns bra att vi har kunnat bygga detta med i stort sett bara återvunnet material, säger Monica.

Den gamla murstocken knackades ren från gammalt murbruk och ger nu orangeriet värme med de vackra gamla handslagna teglet synligt. 

– Murstocken är robust, gammal och lite trasig här och var, men jag älskar den. Den ger rummet själ. Det är så trevligt att kunna duka bordet och bjuda in nära och kära – äta och dricka gott och bara umgås och njuta i denna underbara miljö. Nu är det inte längre någon som säger att den gamla smedjan borde ha rivits, säger Monica och ler.

”Jag älskar att få duka bordet inne i orangeriet och bjuda in nära och kära. Dricka och äta gott och bara umgås och njuta i denna underbara miljö.” Foto: CARINA OLANDER
Det bjuds på goda ostar och rött vin, när vänner snart kommer på besök. Foto: CARINA OLANDER
En vacker kronärtskocka från trädgården pryder tallriken. Duk, servetter och handduk från Lovely Linen. Porslin från Olsson Jensen. Servettringar från By On. Bestick från Olsson Jensen. Allt är köpt på Hedegaards. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla murstocken har knackats ren från all gammal puts och ger orangeriet en rustik känsla. Dagbädd, auktionsfynd. Kuddar, Lovely Linen. Korgar på väggen Affarii, Glasflaskorna på dagbädden från Madam Stoltz, Hedegaards. Foto: CARINA OLANDER

Monica har två fikonträd som är planterade i marken i orangeriets inbyggda odlingsbänk. De växer så det knakar och Monica får klippa och ta sticklingar hela tiden, vilket är väldigt uppskattat i bekantskapskretsen. 

Även utanför orangeriet har Monica fortsatt att skapa. Här har hon anlagt en härlig trädgård med både en pool och flera mysiga uteplatser. 

– Vi började gräva för poolområdet i mars förra året och tog det första doppet i juni. Vi installerade en värmepump och kan på så vis bada i från mitten av maj till ända in i september. Det är otroligt härligt, säger Monica. 

Kan man odla mer hemma, så slipper man både transporter och besprutning av frukt och grönt, vilket gör miljön en tjänst.

Den stora tomten hyser även en köksträdgård där Monica odlar kronärtskockor, bönor, grönkål, svartkål, morötter, sötpotatis och mycket mer. Allt är noga utvalt och planerat efter färg och form då Monica är noga med att det ska vara vackert och estetiskt över allt i trädgården. 

– Egentligen ligger trädgården i odlingszon 3, men eftersom jag har placerat köksträdgården intill berget motsvara det zon 1 här i stället. Det gör att jag kan odla lite roligare saker än vad man brukar kunna i vår zon. Jag ser verkligen fram emot att utveckla köksträdgården ännu mer och har satt ett litet mål för mig själv om att vi ska bli så självförsörjande vi kan av rotfrukter, grönsaker, örter och frukt. Kan man odla mer hemma, så slipper man både transporter och besprutning av frukt och grönt, vilket gör miljön en tjänst. Och så är det ju så gott också, säger Monica.  

De vackra gamla fönstren har tidigare suttit i boningshuset och i ladugården men har nu fått nytt liv i orangeriet. Foto: CARINA OLANDER
”Orangeriet är inte till så mycket för odling utan mer ett ställe att koppla av, samlas och vila i. Jag använder det bara till att förodla i, till exempel kronärtskockor och aubergine, som jag senare planterar ut.” Foto: CARINA OLANDER
Aubergineplantan stortrivs i Monicas köksträdgård. Den går utmärkt att odla i pallkrage i soligt läge. Sorterna 'Black Beauty' och 'Moneymaker' trivs även i kruka. Foto: CARINA OLANDER
Trädgården betyder mycket för Monica som gärna tar sig an nya utmanade projekt, både när det kommer till att odla och att skapa. ”Jag spenderar nästan all min lediga tid i trädgården och nya idéer kommer hela tiden. Jag får arbeta med både kropp och knopp och mår som allra bäst då.” Foto: CARINA OLANDER / CARINA OLANDER
Kronärtskocka är inte bara dekorativ utan även en riktig delikatess, som med fördel kokas lätt och äts med smält smör och salt. Foto: CARINA OLANDER
Monica är noga när hon väljer färger och former på krukor och växter. ”Jag vill att det ska vara vackert och estetiskt i hela trädgården. Givet hos mig är kronärtskockor, bönor, grönkål, svartkål, morötter och sötpotatis – det är både snyggt i trädgården och väldigt gott på tallriken.” Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan” 

LÄS MER: Anders och Yvette byggde drömhuset med pool – när barnen flyttat ut 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!