Monica och Jean bor på landet i Västra Götaland alldeles intill skogskanten. Paret köpte huset år 1997 och har sedan dess renoverat och byggt ut för att skapa ett hem som passar för just deras behov. På tomten fanns även några fallfärdiga äldre byggnader som skulle rivas, men den gamla smedjan fick ingen röra. Monica förstod dess potential och såg framför sig hur det skulle kunna byggas om till ett orangeri.
De första åren lades största fokuset på bostadshuset som behövde en uppfräschning. När huset var klart började det klia i fingrarna på Monica som tyckte att det var dags för ett nytt projekt.
– Jag hade under många år sett framför mig vilken härlig plats den gamla smedjan skulle kunna bli, trots att många sa det motsatta. De flesta sa att jag skulle riva det och bygga upp något nytt, men jag ville så gärna ha kvar det. Och när har jag bestämmer mig för något så brukar jag fullfölja det, så även den här gången! Kreativitet och beslutsamhet var vad som krävdes, säger Monica.
Det känns bra att vi har kunnat bygga detta med i stort sett bara återvunnet material.
HEMMA HOS MONICA & JEAN
Gör: Monica är butiksägare och driver inredningsbutiken Hedegaards. Jean arbetar som lastbilschaufför
Var: I Grästorp i Västra Götaland.
Bor: I ett gammalt hus med orangeri. Orangeriet är på 82 kvadratmeter och tog cirka 1,5 år att bygga.
Instagram: @hedegaardsmonica
Samma sommar som Monica skred till verket rev paret en gammal ladugård som också fanns på tomten. De kunde på så vis återanvända material från den och tog vara på träbalkar, stenar och fönster. Monica ägnade sedan många lediga stunder, under ett och ett halvt års tid, åt sitt orangeribygge. Hon plockade ner all panel och satte upp ny och satte in de gamla fönstren som hon återvunnit från ladugården. När det var dags för att fixa taket fick hon hjälp av en god vän, eftersom man behövde vara två uppe på taket. En del av taket togs bort och ersattes med ett plasttak för att på så vis kunna få in mer ljus och värme. Plasttaket gör att det går att använda orangeriet från tidig vår till långt in på hösten.
– Jag är oerhört nöjd med vårt orangeri. Det blev så fint, fullt av själ och historia. Atmosfären är helt fantastisk och historien sitter verkligen i väggarna. Det känns bra att vi har kunnat bygga detta med i stort sett bara återvunnet material, säger Monica.
Den gamla murstocken knackades ren från gammalt murbruk och ger nu orangeriet värme med de vackra gamla handslagna teglet synligt.
– Murstocken är robust, gammal och lite trasig här och var, men jag älskar den. Den ger rummet själ. Det är så trevligt att kunna duka bordet och bjuda in nära och kära – äta och dricka gott och bara umgås och njuta i denna underbara miljö. Nu är det inte längre någon som säger att den gamla smedjan borde ha rivits, säger Monica och ler.
Monica har två fikonträd som är planterade i marken i orangeriets inbyggda odlingsbänk. De växer så det knakar och Monica får klippa och ta sticklingar hela tiden, vilket är väldigt uppskattat i bekantskapskretsen.
Även utanför orangeriet har Monica fortsatt att skapa. Här har hon anlagt en härlig trädgård med både en pool och flera mysiga uteplatser.
– Vi började gräva för poolområdet i mars förra året och tog det första doppet i juni. Vi installerade en värmepump och kan på så vis bada i från mitten av maj till ända in i september. Det är otroligt härligt, säger Monica.
Kan man odla mer hemma, så slipper man både transporter och besprutning av frukt och grönt, vilket gör miljön en tjänst.
Den stora tomten hyser även en köksträdgård där Monica odlar kronärtskockor, bönor, grönkål, svartkål, morötter, sötpotatis och mycket mer. Allt är noga utvalt och planerat efter färg och form då Monica är noga med att det ska vara vackert och estetiskt över allt i trädgården.
– Egentligen ligger trädgården i odlingszon 3, men eftersom jag har placerat köksträdgården intill berget motsvara det zon 1 här i stället. Det gör att jag kan odla lite roligare saker än vad man brukar kunna i vår zon. Jag ser verkligen fram emot att utveckla köksträdgården ännu mer och har satt ett litet mål för mig själv om att vi ska bli så självförsörjande vi kan av rotfrukter, grönsaker, örter och frukt. Kan man odla mer hemma, så slipper man både transporter och besprutning av frukt och grönt, vilket gör miljön en tjänst. Och så är det ju så gott också, säger Monica.
LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan”
LÄS MER: Anders och Yvette byggde drömhuset med pool – när barnen flyttat ut
LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med fina växthus och orangerier