Missionshuset i Östrabo förvandlades till mysigt hem
När samboparet Josefine och Sammi tog över Östrabos missionshus hade det aldrig tidigare varit bebott. Med stor respekt för husets historia har de varsamt renoverat det till familjens drömhem.
På landsbygden, knappt två mil utanför Ulricehamn, ligger Östrabos missionshus. Det 150 kvadratmeter stora huset uppfördes 1899, och tros ha brukats i närmare 85 år som kyrklig byggnad innan den avkristnades. Under 2010 lades huset ut till försäljning, och bostadsannonsen väckte genast Josefines och Sammis nyfikenhet.
– Vi hade varit på ett tiotal visningar innan denna, men inget av de andra objekten var i närheten så fint som detta. Rymden var fantastisk och känslan kändes helrätt, vi fastnade för det med detsamma! Här skulle vi ha möjlighet att kunna skapa något eget och unikt, säger Josefine.
Hemma hos familjen Eriksson/Olsson
Här bor: Josefine Eriksson, 38, och Sammi Olsson, 42, med barnen Lava, 13, och Inez, 5. Här bor även hunden Enja, samt katterna Tage och Nisse.
Gör: Josefine jobbar som besiktningsvärd och Sammi jobbar inom socialtjänsten.
Var: Östrabo, Västergötland
Bor: I ett gammalt missionshus på cirka 150 kvm. Byggnaden uppfördes 1899. Paret köpte huset 2010 och flyttade in ett år senare.
Instagram: @missionshuslandet
Paret var ivrigt med att flytta från Borås stressfyllda stadsmiljö, så när mäklaren ringde och talade om att de hade vunnit budgivningen jublade de högt. Glädjen övergick dock snabbt i skräckblandad förtjusning.
– Vi hade inga renoveringserfarenheter sedan innan och skulle nu ta oss an ett missionshus som aldrig tidigare varit bebott. Utöver en viss oro kände vi oss självfallet även väldigt förväntansfulla, berättar Josefine.
Visionen har från dag ett varit att behålla känslan av det forna missionshuset
Hösten 2010 fick de tillträde. Timmerhuset rymde då två stora salar varav den ena med ett podium, samt ett separat rum med kokvrå. Utrymmet värmdes upp med hjälp av två gjutjärnskaminer och infravärme, och på gården stod ett utedass. Paret var därmed tvunget att göra allt från grunden. Det mesta har de gjort på egen hand med hjälp av familj och vänner, men till de större projekten som badrum, infiltration, el och VVS har de tagit hjälp av erfarna hantverkare.
– Visionen har från dag ett varit att behålla känslan av det forna missionshuset, vi har varit noggranna med att i största möjliga mån bevara så mycket som möjligt. Det som varit jobbigast med renoveringen har varit att saker och ting tagit betydligt längre tid än väntat. Å andra sidan har vi lärt oss otroligt mycket, även om vi behövt göra om vissa grejer för att det råkat bli fel.
Den vitmålade originalpanelen och de spröjsade fönstren är restaurerade. Podiet, där det under många årtionden predikats, är bevarat i den nästan 100 kvadratmeter stora salen. Det gedigna plankgolvet har återställts, och salen har försetts med två nygamla fönster vilka en gång i tiden har suttit i ett gammalt slottsstall.
– Byggnadsvård har varit ett stort intresse under renoveringens gång, säger Josefine.
Det tog ungefär ett år innan byggnaden hade renoverats till beboeligt skick. Då kunde Josefine, Sammi och nyfödda dottern Lava äntligen lämna lägenheten i Borås för sitt nya äventyr som husägare. Under de senaste tolv åren har de kvarstående ombyggnationerna avlöst varandra parallellt med att familjen utökats med dottern Inez, samt hunden Enja och katterna Tage och Nisse.
Vi går nästintill enbart på magkänsla när vi inreder vårt hem. Tycker vi om någon möbel eller pryl så ser vi till att hitta en passande plats till den.
Ett av parets senaste projekt har varit att bygga en välkomnande punschveranda lik den som en gång i tiden har funnits i huset. De tog inspiration från originalverandan och utformade sedan en aningen större variant, vilken de byggde med begagnade fönster med magnifik spröjs, samt en begagnad dubbeldörr vilken målats i en röd kulör. Punschverandan, som numera utgör husets entré, har invändigt färgsatts i en behaglig lindblomsgrön kulör. Utrymmet har sedan möblerats med en egenbyggd sittbänk samt loppisfyndade möbler.
– Inredning är en stor passion för oss, och vi eftersträvar en murrig och mysig känsla här hemma. Vi går nästintill enbart på magkänsla när vi inreder vårt hem. Tycker vi om någon möbel eller pryl så ser vi till att hitta en passande plats till den. Sammi och jag inhandlar i princip allt på andrahandsmarknaden, och inspirationen finner vi främst på auktioner och loppmarknader.
Den generösa salen bjuder in till öppna sällskapsytor med plats för en trivsam matplats, vardagsrum, mysig loungedel framför kaminen, samt podiets musikhörna. Här finns även en stor hall samt ett sovloft. Utöver det så rymmer huset ett voluminöst badrum med gammaldags karaktär. Husets synliga timmerstomme utgör två av rummets väggar, taket pryds av träpanel, och utmed ena väggen står ett badkar med lejontassar. Paret har även inrett ett gemytligt lantkök med öppna hyllplan och en gjutjärnsspis, samt två barnrum, och en klädkammare.
– Helheten blev precis så som vi fantiserade om. Detaljerna har tagit form under årens gång, men i stora drag har vi aldrig frångått vår vision. Det som periodvis varit utmanande har varit att bolla familjeliv med jobb och renovering. Jag har många gånger upplevt att dagarnas timmar är för få. Vi insåg dock rätt snabbt att resultatet blev bättre när vi lät saker och ting ta lite längre tid, i stället för att stressa fram något som i slutänden ändå blev halvdant.
LÄS MER: Camilla Läckbergs lyxrenoverade sommarhus på 330 kvadrat
LÄS MER: Maja bor i ett missionshus från 1922: ”Är helt förälskade”
LÄS MER: De bor i pampiga tornvillan: ”Kände oss hemma direkt”