1 av 2: Villan Vilda Friheten i Falsterbo med sju rum har Mikaela och Niels ritat själva. Foto: PETER ERLANDSSON
2 av 2: Niels och Mikaela fick hjälp att skapa olika rum i trädgården av trädgårdsarkitekten Pia Edén. Här har man valt att sänka ned trädäcket för att skapa ett rum. Här finns nu stora träd som klotkatalpa, även kallat trumpetträd. Mot vägen står en ny bokhäck. Här finns också silverpäron, Nordens olivträd. Rottingmöbler och grön puff, Ikea. Foto: PETER ERLANDSSON

Mikaela och Niels skapade sitt drömhus – ritade själva

Längst ute på näset, bara några hundra meter från havet i skånska Falsterbo, bor Mikaela och Niels med sina fyra barn. 

Barnen har döpt den nybyggda sjurumsvillan till Vilda Friheten, här finns plats att både umgås och vara för sig själv.

När Mikaela och Niels träffades bodde Niels i Falsterbo. Mikaela älskade byn, läget vid havet och närheten till Malmö. De bestämde sig för att bygga ett eget hus längst ute på näset. Ett eget nytt hus som skulle bli deras gemensamma stora projekt. Mikaela och Niels har båda två barn vardera från tidigare förhållanden.

– Vi var överens om att det var viktigt att skapa ett gemensamt hem, där alla barnen kunde känna sig som hemma varannan vecka, berättar Mikaela och Niels.

Mikaela och Niels har båda två barn vardera från tidigare förhållanden och ville skapa ett gemensamt hem där alla barn kunde känna sig hemma varannan vecka. Foto: PETER ERLANDSSON
Köket och matplatsen ger gott om utrymme för en stor familj. Matbord Forrest, Glashuset. Stolar Sjuan, design Arne Jacobsen, Illums Bolighus. Lampor PH Snowball, Olsson & Gerthel. Hyllor, Montana. Taklampa Star 5, Örsjö Belysning. Matta Björn, Design House Stockholm. Ljusstake, By Lassen, Kubus, Royal Design. Ljusstake, Tom Dixon. Foto: PETER ERLANDSSON
Sofie knyter skorna i hallen. Bänk, Ikea. Golv, Byggfabriken. Foto: PETER ERLANDSSON

HEMMA HOS FAMILJEN HOLM LARSEN

Här bor: Mikaela Holm Larsen, 37, och Niels Peter Holm Larsen, 43, och barnen Adam, 11, Vincent, 9, Sofie, 9, och Alvin, 7.

Gör: Mikaela är Digital Project Leader, Ikea. Niels är partner, Deloitte.

Var: Falsterbo.

Bor: Villa på sju rum och kök, boyta 230 kvm, byggd av Myresjöhus. Trädgården är ritad tillsammans med trädgårdsarkitekt Pia Edén, Ludvigsdal.

Att hitta en ledig tomt i Falsterbo var dock inte helt lätt. En dag dök det ändå oväntat upp en avstyckad tomt i villaområdet där de ville bo. Mikaela och Niels slog till direkt och inom några dagar var köpet klart. 

– Planeringen för det nya huset började direkt. Vi ritade huset själva med input och inspiration från en arkitekt, och valde sedan hustillverkaren Myresjöhus för själva bygget.

Niels och Mikaela gjorde inte bara planritningar över alla rum i huset utan också över alla möbler och var de skulle placeras.

– Vi planerade allt i detalj tillsammans. Vi var bägge måna om alla skulle få säga sitt. Barnen hade specifika önskemål om sina rum.

Niels och Mikaela kallade sitt husprojekt för Villa Friheten.

– Men barnen döpte om det till Vilda Friheten – och så blev det!

De höga fönstren vid matplatsen gör den ljus och öppen. Matbord Forrest, Glashuset. Stolar Sjuan, design Arne Jacobsen, Illums Bolighus. Lampor PH Snowball, Olsson & Gerthel. Foto: PETER ERLANDSSON
Planlösningen är öppen mellan kök och matplats. Kök, Kvänum. Spis och fläkt, Ilve, Kvänum. Pendellampor i mässing från Konsthantverk, Svenssons i Lammhult. Pallar, Norrgavel. Matta Björk, Design House Stockholm. Foto: PETER ERLANDSSON
Vardagsrummet med sina generösa fönster är öppet upp i nock. Soffa från Eilersen, Olsson & Gerthel. Brickbord Traytable Hay, Royal Design. Matta, Ikea. Puffar, Bolia. Kuddar från Littlephant, Royal Design. Lampa AJ, design Arne Jacobsen, Olsson & Gerthel. Lampa Flos IC Lights, Illums Bolighus. Foto: PETER ERLANDSSON

Det nya huset är tänkt som familjens borg, det ska vara en trygg bas för alla. Ovanvåningen är i första hand tänkt för barnen. Alla fyra har var sitt rum där de kan stänga om sig, men övervåningen har också gemensamma ytor och naturligtvis dusch och toalett.

– Och extra ljudisolering. Allt för att kidsen ska kunna leva livet. Både nu och om tio år, säger Mikaela.

På nedre plan bor Mikaela och Niels. Här hittar man förutom vardagsrum och kök, även arbetsrum och parets sovrum.

Det är viktigt att allt har en funktion. Att det inte bara är en pryl utan att den har ett ändamål.

Mikaela är mest nöjd med harmonin i huset. 

– Det gäller både mellan rummen och mellan ute och inne. Att allt har blivit en välbalanserad helhet, tycker jag.

Exteriört är huset modernt, men ändå klassiskt. 

– Jag skulle kalla det för skandinavisk New England-stil. Vi vill att huset ska passa in i området på ett naturligt sätt.

Stilen inomhus är modern och stilren men med ett enkelt snitt. Både Mikaela och Niels är intresserade av inredning, och tycker bägge om sparsmakad skandinavisk design, så här finns bland annat en hel del danska designklassiker.

– Det är viktigt att allt har en funktion. Att det inte bara är en pryl utan att den har ett ändamål, säger Mikaela.

Tavla La Pera, Danese Milano, Olsson & Gerthel. Stol, design Arne Jacobsen, och matta, Olsson & Gerthel. Anslagstavla, Ferm Living. Skrivbordslampa Chipperfield, Wästberg. Apa, Kay Boyesen. Foto: PETER ERLANDSSON
Adam intresserar sig för omvärlden och rymden. Han tycker också om att få en lugn stund för sig själv. Matta, Ellos. Foto: PETER ERLANDSSON
Badrummet på nedervåningen har viktorianskt klinker på golvet. Pall, Ikea. Kakel och klinker, Konradssons kakel. Korg, Afroart. Kommod, Ballingslöv. Foto: PETER ERLANDSSON

Trädgården var lika viktig för Mikaela och Niels. De ville att den skulle komma på plats direkt, så att allt blev färdigt ungefär samtidigt.

– Vi gjorde gedigen research, kollade på Pinterest och planerade vår trädgård så att den skulle bli så harmonisk och lättskött som möjligt.

De valde också att ta hjälp av trädgårdsdesignern Pia Edén. Tillsammans tittade de på inspirationsbilder och bestämde sig för färg och form.

– Mikaela och Niels visste vad de ville ha. De hade klara specifika önskemål som stämde in på hur jag jobbar, till exempel med att arbeta med olika höjder för att skapa rumslighet i trädgården, berättar Pia.

Mikaela och Niels valde till exempel att plantera många nya träd från början. Resultatet har blivit en trädgård som redan känns förvånansvärt uppvuxen med många olika rum. Här finns platser att umgås på, men också ställen där man kan vara för sig själv. 

Mikaelas tips när du ska bygga och inreda ett nytt hus

Rita upp och mät innan du möblerar. Då ser du vad som passar och får plats.

Välj inte för tunga möbler. Lite mer smäckra möbler gör att rummen upplevs större.

Planera så att trädgården blir klar direkt när du flyttar in. Att bo i en grushög med sitt nya fina hus är inte så kul.

Använd gärna rustika material på mark och i rabatter om du anlägger en helt ny trägård. Det kan till exempel vara gatsten och cortenstål.

I ett hörn på övervåningen leker Sofie och Alvin. Sänghimmel, Ikea. Gul filt, Klippan Yllenfabrik. Spalje, egentillverkad av pilsly. Foto: PETER ERLANDSSON
Sovrummet som ligger på nedre plan är målat i en ljusgrå kulör. Sänglampa, Gubi. Sängbord, Maze. Matta, Muuto. Kuddar, Marimekko. Foto: PETER ERLANDSSON
Adam intresserar sig för omvärlden och rymden. Han tycker också om att få en lugn stund för sig själv. Matta, Ellos. Foto: PETER ERLANDSSON

LÄS MER: Hockeystjärnans dröm – ritade sitt eget hus vid havet

LÄS MER: Angelica och Gustav köpte som drömtomt – och byggde drömhuset 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!