Mikaela köpte skånelängan från 1909 – utan att ha sett den

Välkomna. Mikaela och boxern Benji.

Foto: Jonas Lundberg

1 av 12: Välkomna. Mikaela och boxern Benji.

Vackert i vitt. Familjens skånelänga har en vacker veranda som har bevarats genom åren trots att huset renoverats hårt i flera omgångar.

Foto: Jonas Lundberg

2 av 12: Vackert i vitt. Familjens skånelänga har en vacker veranda som har bevarats genom åren trots att huset renoverats hårt i flera omgångar.

Vid brasan. Eldstaden ska renoveras. Röd kelimkudde från Pb home. Vit kudde från Marocko design. Ullpläd från By Pias.

Foto: Jonas Lundberg

3 av 12: Vid brasan. Eldstaden ska renoveras. Röd kelimkudde från Pb home. Vit kudde från Marocko design. Ullpläd från By Pias.

Skön oas. Glasverandan har högt i tak och välvda originalfönster, som väntar på att bli renoverade. Det finns även planer för en dörr ut till trädgården. Tidigare låg det en hel­täckningsmatta på golvet som nu har ersatts med svart klinker. Rotting­stolar och matta från Ikea.

Foto: Jonas Lundberg

4 av 12: Skön oas. Glasverandan har högt i tak och välvda originalfönster, som väntar på att bli renoverade. Det finns även planer för en dörr ut till trädgården. Tidigare låg det en hel­täckningsmatta på golvet som nu har ersatts med svart klinker. Rotting­stolar och matta från Ikea.

Extra rum. På sommaren står ­dörrarna öppna ut till ­verandan som då blir ett extra vardagsrum. Vitrinskåp från Jysk. Canvastavlan är från ett foto som Andreas och Mikaela tog på en semester på Koster.

Foto: Jonas Lundberg

5 av 12: Extra rum. På sommaren står ­dörrarna öppna ut till ­verandan som då blir ett extra vardagsrum. Vitrinskåp från Jysk. Canvastavlan är från ett foto som Andreas och Mikaela tog på en semester på Koster.

Ljus matplats. Matsalen, där familjen gärna sitter när vänner är på besök, har fått en rejäl makeover. Tidigare var det rött, orange och grönt här. Golvet är i massiv ek. Gungstolen är gammal och kommer från Andreas mormor.

Foto: Jonas Lundberg

6 av 12: Ljus matplats. Matsalen, där familjen gärna sitter när vänner är på besök, har fått en rejäl makeover. Tidigare var det rött, orange och grönt här. Golvet är i massiv ek. Gungstolen är gammal och kommer från Andreas mormor.

Fint i kruka. Mikaela tycker mycket om att pynta hemmet med blommor och blad. Här en ljuvlig rosenskärm i kruka.

Foto: Jonas Lundberg

7 av 12: Fint i kruka. Mikaela tycker mycket om att pynta hemmet med blommor och blad. Här en ljuvlig rosenskärm i kruka.

Långsmal. Hallen, som mest används som gästentré, är långsmal och har öppningar till matrum, vardagsrum, tv-rum och salongen som leder ut till verandan. Till vardags använder familjen grov­entrén som ligger mellan kök och sovrum.

Foto: Jonas Lundberg

8 av 12: Långsmal. Hallen, som mest används som gästentré, är långsmal och har öppningar till matrum, vardagsrum, tv-rum och salongen som leder ut till verandan. Till vardags använder familjen grov­entrén som ligger mellan kök och sovrum.

Rosa dröm. Almas rum är litet och mysigt. Spjälsäng från Ikea med sänghimmel från Funky factory. På hyllan samsas doppresenter med mjukisdjur.

Foto: Jonas Lundberg

9 av 12: Rosa dröm. Almas rum är litet och mysigt. Spjälsäng från Ikea med sänghimmel från Funky factory. På hyllan samsas doppresenter med mjukisdjur.

Gråskala. Sovrummet är färgsatt i en ljusgrå nyans. Sängbord från Nilssons i Svedala och sänglampor från Ikea. Sängkläder och matta från H&M home. Grå filt i alpacka från Beach house.

Foto: Jonas Lundberg

10 av 12: Gråskala. Sovrummet är färgsatt i en ljusgrå nyans. Sängbord från Nilssons i Svedala och sänglampor från Ikea. Sängkläder och matta från H&M home. Grå filt i alpacka från Beach house.

Mysrum. Rummet intill mat­salen är inrett som en salong där familjen läser böcker och pratar. Soffa från Trademax och bord från Blocket.

Foto: Jonas Lundberg

11 av 12: Mysrum. Rummet intill mat­salen är inrett som en salong där familjen läser böcker och pratar. Soffa från Trademax och bord från Blocket.

Kök i ek. Köket är från Ballingslöv. Mikaela drömmer om att måla underskåpen vita och ta ner överskåpen och sätta upp hyllor i stället. Men än krävs lite övertalning för att få Andreas att gå med på det - han tycker inte att man målar ek.

Foto: Jonas Lundberg

12 av 12: Kök i ek. Köket är från Ballingslöv. Mikaela drömmer om att måla underskåpen vita och ta ner överskåpen och sätta upp hyllor i stället. Men än krävs lite övertalning för att få Andreas att gå med på det - han tycker inte att man målar ek.

Det var kärlek vid första ögonkastet när Mikaela och Andreas hittade den gamla skånelängan i Grönby. Med åtskilliga liter vit färg har de förvandlat huset till sitt drömhem.

Andra har också läst

Mikaela och Andreas hade letat efter en gård i södra Skåne under en längre tid men inte hittat vad de sökte. Till slut dök det upp ett intressant objekt på Hemnet. 

 

LÄS OCKSÅ: Bygg ditt eget hus –  stor guide till 16 modeller

Gård med plats för hästar

Paret hängde med näsan över datorn på kvällarna och suktade efter huset. Det var stort och hade ekonomibyggnader så att Mikaela skulle kunna återuppta sitt hästintresse och också hyra ut boxplatser. Andreas fick åka själv på visningen eftersom Mikaela var bortrest den dagen. Sedan gick det fort och de var tvungna att fatta ett snabbt beslut eftersom det fanns fler intressenter.

- Jag hade inte sett huset invändigt, utan bara åkt förbi huset ett par gånger, men precis som Andreas kände jag att vi måste ha huset. Jag var nervös när jag kom hit första gången, tänk om jag inte skulle känna så mycket för huset som jag hoppades på.

 

Foto: Jonas Lundberg

Familjens skånelänga har en vacker veranda som har bevarats genom åren trots att huset renoverats hårt i flera omgångar.

 

Men så fort de parkerade bilen och satte ner foten på det knarrande gruset på gårdsplanen var de helt över­tygade om att de tagit rätt beslut. Läget var härligt, ­omgärdat av grönska, med bykänsla och ändå nära till närmaste stad.

- Huset hade stor potential och vi skulle kunna forma det så som vi ville ha det, säger Mikaela.

Gården är byggd i början av 1900-talet och har i huvudsak varit en spannmålsgård. Under årens lopp har den blivit avstyckad och i dag finns ungefär en hektar mark kvar plus arrende, fullt tillräckligt att använda som hagar till hästar i framtiden.

- Vi kollade över lador och stallet innan vintern kom och anlitade hantverkare för att byta ut ett par balkar. En av ytterväggarna var i dåligt skick och ny panel sattes upp. Några fönster byttes ut i huset och renoveringen av stallet och hönshuset påbörjades, säger ­Mikaela.

Långsmal skånelänga

Skånelängan är långsmal med groventré och sovrum i den ena delen och tv-rum i den andra. I mitten av huset ligger kök, matplats, matsal, och vardagsrum med utgång till verandan. Köket har ett gedigen ek­inredning från Ballingslöv och väggarna täcks av rödtegel. Mikaela drömmer om att plocka ner över­skåpen och måla underskåpen vita för att få ett ljusare kök. Andreas är dock inte helt med på noterna än. Däremot har väggarna i matrummet, som tidigare var orange, röda och gröna, målats om i vitt.

- Vi målade om matsalen innan vi flyttade in. Det var otroligt skönt att det rummet var klart när vi väl var på plats med tanke på hur murrigt det var i resten av huset, säger Mikaela.

- Det kommer dröja ett par år till innan vi är klara. Vi känner att det är viktigt att bo in oss och man kommer hela tiden på nya projekt när behoven ändras, men vi tar en sak i taget och stressar inte. Vi vill hinna med vår dotter också, säger Mikaela.

 

Foto: Jonas Lundberg

Mikaela tycker mycket om att pynta hemmet med blommor och blad. Här en ljuvlig rosenskärm i kruka.

 

Familjen har planer på att öppna upp till nock i matrummet för att få mer rymd i rummet, samt ­renovera vinden.

- Tv-rummet som ligger bakom hallen är ett av de mindre projekten i huset. Väggarna som tidigare var röda och gröna har målats vita. Eldstaden är helt klart en mysfaktor och jag hoppas att vi ska kunna renovera den, men tills dess njuter vi av vår ljusbrasa med tända blockljus som ger ett riktigt stämningsfullt sken, säger Mikaela.

Något riktigt särskilt med huset är den vackra verandan­ ­som har kvar sina originalfönster. Ett par av fönstren är välvda vilket ger ett sakralt intryck. Verandan är nästan klar, det är bara fönstren som ska renoveras och så ska det sättas in en dörr som leder ut till träd­gården.

- Verandan är hemmets hjärta. Det är helt magiskt att sitta där om kvällarna i skenet av tända ljus. Eller på dagen när solen lyser in och kastar solkatter på väggarna, säger Mikaela.

 

LÄS OCKSÅ: 15 kändisar som sålt sina hem 2016

 

Foto: Jonas Lundberg

Glasverandan har högt i tak och välvda originalfönster, som väntar på att bli renoverade.


Hemma hos Mikaela

Här bor: Mikaela, Andreas, dottern Alma, 2, och boxern Benji.

Gör: Mikaela är polis, Andreas arbetar som ­säljare.

Var: I en by mellan Ystad och Trelleborg i en kringbyggd Skånelänga från 1909 på 230 kvadratmeter.

Instagram: ­­@bysektersholm.

 

LÄS OCKSÅ:

* Här är ”Ikea-huset” du bygger själv på tre timmar 

* Adam parkerade bilen i trapphuset – skapade galet lapp-bråk med grannarna

* Så får du ett härligare sovrum – expertens bästa tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande