Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mickaela bestämde sig för att köpa det lilla röda huset när hon såg annonsen på Hemnet. Men för att det skulle passa hennes stil renoverade hon om hela huset.
Mickaela bestämde sig för att köpa det lilla röda huset när hon såg annonsen på Hemnet. Men för att det skulle passa hennes stil renoverade hon om hela huset.
Mickaela bestämde sig för att köpa det lilla röda huset när hon såg annonsen på Hemnet. Men för att det skulle passa hennes stil renoverade hon om hela huset.
1 AV 2
Byggnadsantikvarien Erika Åberg ger sina bästa råd
2 AV 2
Mickaela bestämde sig för att köpa det lilla röda huset när hon såg annonsen på Hemnet. Men för att det skulle passa hennes stil renoverade hon om hela huset.
Foto: Carina Olander

Mickaela köpte slitet hus – renoverade hemmet själv

När Mickaela hittade hem till det röda huset i Brålanda innebar det en stor renovering, men också att hon fann sin egen stil. 

– Jag älskar att göra loppisfynd, göra om dem och experimentera, säger hon.

Ute på landet, utanför Vänersborg i Dalsland, bor Mickaela med sin son Konrad. Här, med ängar och skog så långt ögat kan nå, har de skapat ett hem som känns välkomnande och ombonat.

– Vi är hemmakära friluftsmänniskor som älskar skog och natur, säger Mickaela.

HEMMA HOS MICKAELA

Här bor: Mickaela Eriksson, 33, och sonen Konrad, 5.

Gör: Lokalvårdare.

Var: Åsteboberg, Gestad i Brålanda.

Bor: I en 120 kvadratmeter stor enplansvilla, byggd 1940, till- och utbyggt i omgångar under åren.

Instagram: @gestadberg

Mickaelas första intryck av det lilla röda huset var ”Här ska jag bo!”. Foto: Carina Olander
Hela köket var från början i furu och golvet var slitet av hundtassar. Nu är det vitmålat. Hyllplanen i furu är mörkbetsade. Luckor och lådor är målade med kalkfärg i kulören Vintage Brown från My White Countryhouse, Köksön, köpt på Blocket, är klädd med pärlspont och målad i samma kulör som lådorna. Foto: Carina Olander
Mitt drömhem. ”Här har jag hittar min egen stil” Foto: Carina Olander

Men i hennes hus syns det också att hon är en mycket kreativ person som gärna återbrukar och gör om sådant hon fyndat på loppisar och auktioner.

– Inredning är en stor passion och drömmen är att öppna och driva en vintagebutik, säger hon.

Huset ligger i Brålanda, nära Mickaelas barndomshem, och hennes syster bor i grannhuset. Brålanda är inte så stort. De flesta känner till varandra.

– Det är verkligen en ”på-landet-stad”, säger Mickaela.

Hon hade nästan redan bestämt sig, från det att hon såg annonsen om huset på Hemnet 2016.

– Dock matchade inte bilderna riktigt med verkligheten, husets skick var inte så bra. Men första intrycket var ändå: ”Här ska jag bo!”.

Tekanna, Stig Lindberg, Gustavsberg. Kopp, Kockums. Foto: Carina Olander
Vid matplatsen har Mickaela och hennes pappa byggt ett fint skafferi och mellan köket och vardagsrummet har de satt in ett gammalt fönster. Köksbordet är slipat och mörkbetsat. Stolarna har hon fått. Taklampa, Trendrum. ”Den var turkos men jag målade om den i svart kalkfärg. Köpmansdisken har målats om fem gånger. De olika lagren skapar känslan jag vill åt, det nötta och slitna”, säger Mickaela. Vitt skåp, Marketplace. Foto: Carina Olander
Mickaelas pysselrum. Jugendlampan har hon fått av sin mamma. Både arkivskåpet och golvlampan har Mickaela fått som gåvor. ”Grammofontratten klättrade min far ner i en container och räddade”, berättar Mickaela. Foto: Carina Olander
Vardagsrummet är inbjudande och mysigt. Fåtölj i rotting, Marketplace. Soffa Karlanda och pläd Ingrun, Ikea. ”Den har en rostbrun färg som är så perfekt bara”. Soffbordet har Mickaela g jort själv. ”Skivan hittade jag i garaget, bockbenen kostade inte ens 10 kr på loppis”. Kudde, Dollarstore. Foto: Carina Olander

Huset var så pass speciellt, och i så stort behov av renovering, att det inte var någon annan än Mickaela som bjöd på det.

– Det låg skrot överallt, huset var mycket nedgånget och delvis rökskadat. Men jag kände mig hemma när jag gick runt där på tomten. Jag föll för den stora trädgården med en lillstuga som ska renoveras i framtiden. Huset har en trevlig välkomnande aura, här kändes det som ”hemma”.

– Jag minns att jag satt på baksidan och bara njöt i solen, omgiven av oklippt gräs eller, ja, sommaräng som jag hellre vill kalla det, skrattar Mickaela.

Att kliva in innanför dörren gör mig lugn ända in i själen, det är trygghet.

Huset är byggt på 1940-talet men tillbyggt senare i omgångar. Där Mickaela nu har sitt kök fanns det ursprungligen ett lastbilsgarage, sedan byggdes det ut till ett rum och kök, och efter det två gånger till.

– Det sägs att det låg ett sågverk i min trädgård för längesen, säger Mickaela.

Det mesta i vardagsrummet är second hand-fynd. På piedestalen står en gammal telefon med tygsladd. ”Mitt absoluta favoritfynd”, säger Mickaela. Foto: Carina Olander
Symaskinen från Husqvarna har Mickaela fått av sin mormor. Tvåarmad lampa, loppis. Foto: Carina Olander
I hallen sitter en småblommig tapet som designandes redan på 1920-talet, Hip rose, Boråstapeter. Det antika skåpet är köpt i USA. Teckningar med motiv från Vänersborg, av konstnären Stig Allan Agroth. Foto: Carina Olander
Linneskåp, Flickornas magasin. Väggspegeln kommer från en lada som skulle rivas. Tapet Nocturne, Boråstapeter. Foto: Carina Olander

Det bästa är att huset känns unikt, tycker hon.

– Folk brukar bli förvånade över att det är så stort inuti. Köket är ett av mina absoluta favoritrum. Stort, rustikt och med historia.

Renoveringen av huset har hon i stort sett gjort själv med hjälp av släktingar och vänner.

– Min pappa har varit till stor hjälp. Det inte pappa kan göra, kan ingen göra! Men skämt åsido, vi har gjort det mesta förutom el, vatten, badrumsrenovering och målning av innertak. Resten är vårt verk.

Bland mycket annat har golven slipats, väggar tapetserats, dörrar bytts ut och huset tiläggsisolerats.

– Att kliva in innanför dörren gör mig lugn ända in i själen, det är trygghet. Jag är jättenöjd med renoveringen, men ännu mer nöjd med att jag nu på senare tid har hittat min stil, och inte är en ”allt vitt”- person längre.

Mickaelas stil är numera mer gammaldags ombonad.

– Jag älskar gamla tunga möbler och skåp. Men stilen har också växt fram allt eftersom jag hittar saker på loppisar och auktioner. I princip är Ikea-soffan och besticken det enda jag har som är massproducerat.

Sovrummet är ombonat och mysigt. Som sänggavel har Mickaela satt upp solfjädrar. Fjädrar, Flickornas magasin. Sänghimlen har hon g jort själv av gardiner från Jotex och vajer. Foto: Carina Olander
Skrivbordet i Konrads rum är en gammal snickarbänk. Hyllornas brädor har tidigare varit en del av en brygga vid seglarstugan i Sikhall. Foto: Carina Olander
Hyllan över badkaret har Mickaela gjort av en planka från en gammal pallkrage. Plåtskåpet från Ikea är ommålat i kalkfärg. ”Korset tejpade jag upp innan jag målade”, säger Mickaela. Foto: Carina Olander
Det är mitt tips om du inte är ultraperfektionist.

Mickaela är en spontan person som gärna gör om i sitt hem.

– Ser jag något jag fastnar för, så försöker jag genomföra det på mitt sätt. Jag har ju funnit kalkfärgen! Den går att måla på allt, det krävs inget förarbete, knappt grundfärg. Den bara suger sig fast som en bläckfisk. Jag målade bänkskivan i köket med en beige kalkfärg och kaklet med en vit kalkfärg, och en avslutande primer. Det blev tipp topp! Det är mitt tips om du inte är ultraperfektionist. Måla om kakel eller bänkskiva i stället för att byta!

Inspiration får hon från bland annat från Pinterest och Instagram.

– Gärna en halvtimme innan jag somnar. Vilket ofta gör att jag typ vill bygga en våningssäng eller något annat mitt i natten. Jag tittar gärna i tidningar också, lite hederligt bladvändande.

Det enda Mickaela saknar är en övervåning.

– Jag vill bygga ett tvåvåningstorn i ena änden av huset där det ska vara ett bibliotek. Vi får se om vi kan skrida till verket!

Se även: