Micaela och sambon Emil kunde inte motstå det energisnåla nybygget i Havsbaden utanför Ängelholm.
1 av 2: Micaela och sambon Emil kunde inte motstå det energisnåla nybygget i Havsbaden utanför Ängelholm. Foto: CAMILLA ISAKSSON
”Vi gillade att husen mer eller mindre skulle vara självförsörjande på energi”, säger Micaela
2 av 2: ”Vi gillade att husen mer eller mindre skulle vara självförsörjande på energi”, säger Micaela Foto: Camilla Isaksson

Micaela bytte lägenhet i stan mot klimatsmart villa vid havet

De gick egentligen inte alls i hustankar. Men det energisnåla nybygget i Havsbaden utanför Ängelholm fick Micaela och Emil att lämna sin sekelskifteslägenhet för en toppmodern villa nära hav och skog.

Med åttahundra meter till det öppna havet och samtidigt nära centrala Ängelholm byggdes under 2018 och 2019 ett helt nytt villakvarter i Havsbaden. Micaela och Emil som då bodde i lägenhet i centrala Helsingborg hörde talas om villakonceptet och blev nyfikna trots att de egentligen inte gick i hustankar.

- Vi gillade att husen mer eller mindre skulle vara självförsörjande på energi, säger Micaela.

Ville slippa underhåll av hus och trädgård

Arkitekturbyråns tanke var att skapa hus som var anpassade till par vars barn hade flyttat hemifrån och där steget att flytta från stort hus till lägenhet var för stort.

- Emil och jag tänkte tvärtom, att steget att flytta från lägenhet till ett stort hus kändes överväldigande så detta kunde bli ett bra mellanläge. Vi ville inte bo större än nödvändigt och ville till så stor del som möjligt slippa underhåll av både hus och trädgård. Vi var nästan lite chockade över att vi var de enda som tänkte så.

HEMMA HOS MICAELA OCH EMIL

Här bor: Micaela Viljamaa, 29 år, med sambon Emil Jansson, 31 år.

Gör: Micaela jobbar som inredare. Emil är arbetschef inom asfaltsbeläggningar.

Huset: En enplansvilla på 128 kvm från 2019 i Havsbaden, Ängelholm. Salt Arkitektur har utvecklat det klimatsmarta konceptet Kuno, för byggföretaget Henrysson & Thulin AB.

Instagram: @micaelaviljamaa

Det runda köksbordet har en snickerifirma tillverkat efter Micaelas och Emils egen design. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Matplatsen som också är en vinterträdgård ligger praktiskt belägen intill köket. Matbordet är specialbeställt. Stolar, &Tradition. Taklampa, 101 Copenhagen. Foto: CAMILLA ISAKSSON

 

 

Att använda böcker som bas för ett stilleben ger det lite höjd. Ljusstaken i form av en kråka, från By On, blir en rolig och annorlunda detalj på köksbordet. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Den moderna köksinredningen med bänkskivor och stänkskydd i matt granit går i en liknande ton som väggkulören. Köksinredning från Ballingslöv. Spraymålat vinställ, Ikea. Barstolar, Hay. Spegel, House Doctor. Vitrinskåpet har Micaelas styvpappa snickrat av gamla fönster. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Villan är utrustad med solpaneler

Villorna är murade med lättklinkerblock för att ge bostäderna bra isolering och låg energiåtgång, väggarna är putsade både ut- och invändigt för en underhållsfri exteriör. Alla villor är dessutom utrustade med solpaneler vilket ger låga driftkostnader och en möjlighet att vara energimässigt självförsörjande. De utrustas även med ett värmeåtervinningssystem.

Micaela och Emil bestämde sig för att slå till på en av de 14 villor som skulle byggas, och eftersom de köpte huset innan bygget hunnit sätta i gång kunde de göra mindre justeringar av planlösningen. Därefter fick de själva bestämma ytskikt som golv, köksinredning och väggkulörer för att sätta sin egen prägel på huset.

- Vi hade turen att kunna bo kvar i vår lägenhet under den största delen av byggtiden. Men när den sedan såldes fick vi flytta till ett sommarhus utanför Ängelholm där vi bodde de sista tre månaderna. Det var supermysigt, många kvällar fick vi njuta av vackra solnedgångar över åkrarna runtomkring.

LÄS MER: Ingela bytte Stockholm mot nybygge intill skogen 

Många fönster i olika storlek och utförande ger härligt ljusinsläpp i vardagsrummet. Drinkvagnen är köpt på en loppmarknad. Soffa, Eilersen. Skinnpuff, marmorbord och taklampa, vintage. Matta, Layered. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Det läckra soffbordet i rosa marmor är vintage, taklampan likaså. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Ville måla alla väggar rosa - men det blev en grå kulör i stället

Kontrasten mellan deras tidigare sekelskifteslägenhet och det moderna huset blev stor och valmöjligheterna när det gäller inredningen var många. Micaela jobbar som inredare och berättar att hon hann ändra sig var och varannan vecka.

- När vi sålde vår lägenhet köpte den nya ägaren alla våra möbler vilket gjorde att vi hade möjlighet att börja om på ny kula.

För att tona ner den supermoderna känslan jobbade Micaela mycket med färgsättning. Kulörerna skulle komplettera varandra för att ge ett mjukare och varmare intryck. Hennes två favoritfärger grönt och rosa återkommer i hela hemmet. Till en början var hon inställd på att måla alla väggar rosa innan hon till slut bestämde sig för en grå kulör till de öppna ytorna. När de väl flyttat in och väggarna var grå ångrade hon sig och ville återigen måla dem rosa.

- Jag var rätt bestämd i frågan, men min sambo övertalade mig att vi skulle avvakta lite. Vi får väl se hur länge till, säger Micaela med ett leende.

LÄS MER: Så fick de nybygget att se ut som ett sekelskifteshus 

Sovrummet går i grönt, svart och gult. Sängborden från Jysk var från början vita men har lackerats om i svart för att passa sovrummets inredning. Sänggavel, Ellos. Gula örngott, Ikea. Sänglampor, By Rydéns. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I sovrummet bryter svart inredning av mot den gröna väggfärgen. Rakt fram ligger parets walk-in-closet som Michaela målat rosa. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Favoritplatsen är vinterträdgården

Skillnaderna mellan det nybyggda huset och sekelskifteslägenheten är stora. Den gamla lägenheten hade knarriga trägolv och stuckaturer i taken men krävde också en hel del renovering.

- Vi kom överens om att vi inte var intresserade av att köpa ett större renoveringsobjekt. Vi älskar att njuta. Båda två jobbar rätt mycket, så när vi väl är lediga vill vi ha kvalitetstid med varandra, det här huset kändes därför optimalt för oss.

I slutet av mars 2019 var villan inflyttningsklar och bara inom några månader var stora delar av hemmet inrett i en ombonad men samtidigt avskalad stil. Ett sovrum i grönt, walk-in closet i rosa och kök och vardagsrum i grått. Här blandas modern inredning med många vintagefynd.

- Jag är väldigt förtjust i känslan av värme i vårt hem. Vår favoritplats är utan tvekan vinterträdgården där matbordet står, man får känslan av att sitta utomhus trots att man befinner sig inne.

Garderoberna i korridoren som leder in till båda sovrummen, badrummet och tvättstugan, ger hemmet extra förvaringsutrymme. Skåpen rakt fram är målade i samma rosa kulör som den walk-in closet som man skymtar genom det avlånga fönstret. Skåp, Ikea. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Badrummet är modernt inrett i grå och vita toner med inslag av brunt läder och förvaring i naturmaterial. Läderhandtag, Ballingslöv. Foto: CAMILLA ISAKSSON

Nästa projekt är att inreda barnrum

Micaela berättar att hon är optimist och kommer troligtvis aldrig att känna sig helt färdig med sitt hem, det föds ständigt nya idéer. Hennes sambo som är mer av en realist får bromsa ibland.

Nästa projekt blir att inreda gästrummet till ett barnrum då paret väntar tillökning.

- Vi får se hur mycket vi hinner som småbarnsföräldrar. Jag tror inte det kommer bli några större problem medan min sambo ser på det med andra ögon. Många gånger vinner faktiskt optimisten, det gäller bara att komma med tillräckligt bra argument, ler Micaela.

Stora fönster och en glasad ytterdörr gör att hallen känns ljus och välkomnande. Inbyggda garderober gömmer alla skor och ytterkläder. Till vänster ligger ett mindre badrum. Foto: CAMILLA ISAKSSON
Den lekfulla stolen i hallen spelar ögat ett spratt. Knapplist, Åhléns. Stol, Frama Cph. Foto: CAMILLA ISAKSSON

LÄS MER: Johannas hus är över 100 år – så fint har hon lyckats bevara det

LÄS MER: Sara fick sitt drömhus – byggde nytt i skärgården 

Av Jennilie Isaksson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!