Mia köper sällan nytt – är mästare på att få nytt liv i det gamla

Foto: SOFI SYKFONT / SOFI SYKFONT

1 av 3

Den ljusblå garderoben i Timothys rum har Mia själv målat om och var från början ett tv-skåp i furu. De söta rävväskorna säljer Mia i sin butik.

Foto: SOFI SYKFONT

2 av 3: Den ljusblå garderoben i Timothys rum har Mia själv målat om och var från början ett tv-skåp i furu. De söta rävväskorna säljer Mia i sin butik.

Mia tycker om att sätta fröer och att plantera, och överallt i huset står det små vaser och krukor med sticklingar och blomskott. Här står vackra pelargonsticklingar och väntar på att planteras om i större krukor.

Foto: SOFI SYKFONT

3 av 3: Mia tycker om att sätta fröer och att plantera, och överallt i huset står det små vaser och krukor med sticklingar och blomskott. Här står vackra pelargonsticklingar och väntar på att planteras om i större krukor.

Hemma hos familjen Claesson i Huddinge är inredningen både kreativ och personlig. Här samsas nämligen arvegods med egentillverkade möbler som är lika vackra som praktiska. 

Andra har också läst

Innan familjen Claesson flyttade till Huddinge bodde de i en trerummare i Fruängen. De hade ingen tanke på att omlokalisera sig till ett 126 kvadratmeter stort parhus, men närheten till naturen och en den utmärkta planlösningen fick både Mia och Kenneth på andra tankar. 

– Strax efter flytten började vi med en väldigt enkel renovering och målade om husets alla rum i vitt. Det kornblåa köket med mosaik i samma kulör minns jag att vi bytte ut en tidig juldagsmorgon, berättar Mia.

Hemma hos familjen Claesson

Här bor: Mia och Kenneth Claesson med barnen Elliot, 15, Juliette, 13, Leonard, 12, och Timothy, 5, samt hamstern Nova.

Gör: Mia driver presentbutiken Kinoko i Huddinge och instagrammar på @miakinoko. Kenneth är distriktschef på ett fastighetsbolag. 

Var: Parhuset i Huddinge är 126 kvm stort och byggt 2000. 

Följ: @miakinoko

 

Foto: SOFI SYKFONT

Mitt i familjens kök står en praktisk avställningsbänk med en tillhörande liten trappstege i samma nyans som köksluckorna. Klinkergolvet har Mia själv målat schackrutigt med golvfärg i två olika nyanser.

Golven i kök och hall är målade – en stor förändring med liten ansträngning

I stället för att lägga in ett nytt golv i köket och i hallen har de ursprungliga klinkerplattorna fått ett nytt lager färg – och ett helt nytt utseende.

– Det är ett väldigt enkelt sätt att förnya som jag kan verkligen kan rekommendera. Annars har vi egentligen inte gjort så stora renoveringar i huset, mest målat och tapetserat om, säger Mia.

På baksidan av huset ligger en väl tilltagen uteplats och trädgård. När familjen flyttade in bestod trädgården endast av en mindre, rätt så tråkig, gräsmatta. Men med åren har både pool, köksträdgård och blomsterrabatt tillkommit. Till och med en lekstuga och en studsmatta har fått plats. 

– Det är i trädgården som vi tillbringar det mesta av vår lediga tid. Under sommarmånaderna är vi ute hela dagarna och pysslar, och jag saknar det väldigt mycket under de kalla och snöiga dagarna, säger Mia. 

Foto: SOFI SYKFONT

Den vackra tapeten i köket heter Watercolor Garden och kommer från Mr. Perswall. De äldre stolarna runt det rymliga köksbordet kommer från Mias pappa.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Det gamla träbordet hittade Mia på en lokal köp- och säljsida. Från början var det tungt och fyrkantigt, men hon har förvandlat det till ett nätt avlastningsbord genom att halvera bordsskivan och slagsidorna. Väggen är tapetserad med Nocturne från Boråstapeter.

Älskar att pyssla och gör mycket i hemmet själv

Mias största intressen är att sy, pyssla och att förvandla gamla saker till något nytt. I en del av vardagsrummet har Mia sin ateljé och syhörna. Här förvarar hon det mesta som är bra att ha för kommande "gör det själv"-projekt, och tidigt på våren används arbetsbordet även som planteringsbord. I hyllan står förvaringsburkar i glas med allt från knappar, spetsband och pastellfärgade bollfransar. Taklampan, som tidigare hade en beige skärm med bruna fransar, har Mia klätt om med ett piggt turkos organzatyg. Men Mias stora pysselintresse syns även tydligt i hemmets övriga fem rum och kök. 

– Jag tycker mycket om att leta efter gamla lampskärmar i second hand-butiker och sedan klä om dem i nytt tyg. Eller ta till vara på något udda föremål och göra om det till något helt nytt. Väggkransen vi har i sovrummet är tillverkad av en gammal ring från en sänghimmel som jag har virkat in med hampasnöre och dekorerat med plastblommor. Plastblommorna köpte jag på semesterresa i Kalifornien, och det måste vara något av det konstigaste som jag har köpt med mig hem, säger Mia.

Foto: SOFI SYKFONT

Familjens inredningsstil är en blandning av nya, ärvda och egentillverkade möbler. Golvlampan i vardagsrummet kommer från Mias mammas kafé, och lampskärmen har hon klätt om i ett kimonotyg. Väggen har de målat i kulören Bombay från Alcro. I soffan ligger kuddar från bland annat Bemz, H&M Home och Hemte

 

 

Foto: SOFI SYKFONT

På vägghyllan ovanför soffan har Mia samlat ett gäng udda föremål för ett vackert stilleben.

När familjen flyttade in i huset hade de först en ganska sparsmakad inredningsstil, men efter ett tag fylldes huset upp med ett stort hopplock av både ärvda och egentillverkade möbler och detaljer.

– Vi köper sällan nytt utan gör gärna om saker som vi redan har. Jag har svårt för att slänga saker. Jag tror att jag är lite som min mamma då även hon målade och möblerade om mycket när jag var barn. Jag började sy tidigt och i stället för att göra läxorna kunde jag ägna hela eftermiddagarna åt att pyssla, säger Mia.

Foto: SOFI SYKFONT

Runt spegelväggen i Juliettes rum hänger en lampslinga tillverkad av förbrukade kaffekapslar. Sminkbordet i teak är fyndat på en lokal köp- och säljsida. Sittpuffen har tidigare tillhört Kenneths farmor och är egentligen en förvaringslåda för sybehör. En gammal kilram har förvandlats till en vacker tavla med hjälp av ett satinband och en illustration från en äldre bok. Tapet från Rusta.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Den vackra dörrkransen är tillverkad av en gammal ring från en sänghimmel, som i sin tur virkats med hampasnöre och dekorerats med plastblommor. Garderobsdörren har Mia målat i en vacker gråblå nyans.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Sänggaveln i sovrummet är hemmasnickrad och måttanpassad så en extramadrass lätt kan skjutas in bakom gaveln längs med väggen.

Arvegods ligger familjen varmt om hjärtat.

Förutom att pyssla och dekorera tycker Mia mycket om att kombinera vacker inredning med både praktiska och fiffiga lösningar.

– Den hemmasnickrade sänggaveln i vårt sovrum är måttanpassad så att en madrass får plats bakom gaveln. Det är väldigt praktiskt då man lätt kan plocka fram en extra sovplats när man har övernattande gäster, säger Mia och förklarar att hon till och med har snickrat ihop en möbel till en av sönernas rum.

– Timothy älskar bilar men inte oreda, så för att slippa utbrott när han inte kunde hitta bilarna i korgen byggde jag en hylla och hängde upp den på väggen.

Även arvegods och möbler med en historia och fina minnen ligger familjen varmt om hjärtat.

– Den röda fåtöljen i vardagsrummet var min mammas telefonstol. I den har hon suttit många timmar och pratat i telefon när jag var liten. Stearinränderna på sitsen talar även om att den en gång stod under en ljuslampett som hängde på väggen i mitt barndomshem, berättar Mia.

 PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Foto: SOFI SYKFONT

I sovrummet hänger en vacker guldspegeln som tidigare tillhört Mias farmor. I spegeln skymtar ett stort och tungt linneskåp som Mias föräldrar hittade i ett soprum när hon var liten, många lager färg gömmer sig under det nu vitmålade skåpet. I taket ovanför sängen hänger en rund lampstomme som Mia klätt in med spetstyg från Ikea. På fönsterbrädet står pelargonsticklingar på rad.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Timothys sängstomme från Ikea har fått nya sänggavlar av mdf-skivor för en mer ombonad känsla. I taket hänger en gren som Mia klätt med en ljusslinga tillverkad av gamla lampskärmar från loppis. På väggen bredvid sängen hänger en hemmasnickrad bilhylla.

 

Foto: SOFI SYKFONT

På väggen i Leonards rum hänger små hyllor som tidigare har varit ett par gamla träkrukor. Under dem hänger en vimpel tillverkad av ett snöre och vikta trianglar av tidningspapper

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande