Maya, 23, bor drömlikt med New York-känsla

Maya, 23, bor i en gammal silo i Köpenhamn.

Foto: JONAS LUNDBERG

1 av 5: Maya, 23, bor i en gammal silo i Köpenhamn.

Varje byggnad i området har sitt egna uttryck där varje detalj är genomtänkt och unik.

Foto: JONAS LUNDBERG

2 av 5: Varje byggnad i området har sitt egna uttryck där varje detalj är genomtänkt och unik.

Badrummet är inrett med vita, putsade väggar och grå klinker.

Foto: JONAS LUNDBERG

3 av 5: Badrummet är inrett med vita, putsade väggar och grå klinker.

Soffa och matta från Hay. Soffbord från Gubi. Tavla från danska Hans Degner.

Foto: JONAS LUNDBERG

4 av 5: Soffa och matta från Hay. Soffbord från Gubi. Tavla från danska Hans Degner.

I grannhuset "The Silo" finns en av de dyraste lägenheterna i hela Köpenhamn.

Foto: JONAS LUNDBERG

5 av 5: I grannhuset "The Silo" finns en av de dyraste lägenheterna i hela Köpenhamn.

Maya och Ricki har funnit sitt drömboende i det gamla Frihamnstornet i Köpenhamn. Lägenheten badar i ljus och har havsutsikt åt två håll. 

Möt en mix av industri, klassisk design och New York-känsla. 

Det här är magsikt! 

Andra har också läst

Det är inte svårt att förstå varför Maya och Ricki förälskade sig i miljön i Köpenhamns Nordhamn. Här är man i princip omgiven av vatten på två sidor och hela miljön andas liv och rörelse. Ändå känns det lugnt och harmoniskt.

Nordhamn har förvandlats från en industrihamn till ett bostadsområde, där varje byggnad talar sitt eget designspråk. Området genomgår en enorm förvandling och man räknar med att Nordhamn kommer att ha 40 000 invånare år 2050, spridda över 18 000 bostäder. År 2019 öppnar en tunnelbanelinje till Nordhamn som senare kommer att utökas med flera stationer.

Foto: JONAS LUNDBERG

Maya är halvsvensk och besöker alltid Fotografiska när hon är i Stockholm. Därifrån kommer fotot av Scarlett Johansson. Svenska David Ehrenstråhle har dessutom gjort Paris-kartan. Paris är en av parets favoritstäder.

LÄS OCKSÅ: Hanna och Kaspers första lya är fylld av idéer

Rå betong och blå mosaik

– Entreprenörerna som har hållit i projektet att bygga om de gamla silorna här i hamnen har verkligen gjort ett snyggt jobb. De har tänkt på varje detalj, inget är lämnat åt slumpen, säger Maya.

Hon syftar på allt från kombinationen av rå betong och den blå mosaiken i foajén - där trapphallen till betongtrappan som leder upp till de olika våningsplanen har sprejats i guld – till lägenheternas formspråk och hur det ser ut utanför huset, med snygga designlampor och träfasad i gången på nedersta plan.

Foto: JONAS LUNDBERG

Foajén är stilren och ­rustik med träklädda ­väggar. En betongpelare bryter av, men på samma sätt som den sticker ut så harmoniserar den med det blå mosaikgolvet.

 

Foto: JONAS LUNDBERG

Väggen i betong är ­original och ger hallen en rustik känsla. Järnhyllan är designad av Clarrods och är begagnad, inköpt på Den blå avis.

Kärlek vid första ögonkastet

Arkitekturen är ruffig och rå och de gamla betongbjälkarna i original ger lägenheten själ och historia.

Paret bodde tidigare i en liten lägenhet i närheten av det myllrande Nyhamn, mitt inne i centrala Köpenhamn. De älskade sin lägenhet, men var på jakt efter något större. Snart efter att de börjat se sig om efter nytt boende dök projektet Frihamstornet upp.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, vi blev helt sålda och kände att här måste vi bo. Vi fastnade för ljusinsläppet genom de stora fönstren med havsutsikt från två sidor, den höga takhöjden och de ruffa betongbjälkarna. Byggnaden hade så mycket själ. Vi skrev på kontraktet i november 2015. Då var det en helt rå silo, där vi bara kunde förnimma rummen, säger Maya.

Foto: JONAS LUNDBERG

Stol från Eames och ­spegel från Menu. Järnstången som lamporna hänger i är från Clarrods. Sängens överkast kommer från Hay.

Fastnade för betongkänslan 

Byggnaden som lägenheten ligger i är en gammal silo och heter Frihamnstornet. Hela projektet innehåller 70 lägenheter och har en takterrass ovanpå. Maya och Ricki köpte sin lägenhet i början av projekt­starten och kunde vara med och påverka planlösningen. Köket och badrummen har de designat själva.

Maya och Ricki fastnade för den gamla silons betongkänsla och ville bevara så mycket av den som möjligt. I stället för det traditionella trägolvet valde de därför ett betonggolv. Det var inget som entreprenören bakom renoveringen ställde sig bakom, eftersom de inte kunde garantera att golvet inte skulle spricka. Paret anlitade därför firman OL Gulve för att anlägga betonggolvet.

– Det var väldigt viktigt för oss att bevara byggnadens historia. Vi ville att man skulle kunna se att det var en gammal silo som renoverats – att det inte var ett nybygge. Vi har sett att man har målat betongbjälkarna vita i några av de andra lägenheterna. Vi övervägde faktiskt att göra det, för jag gillar egentligen inte träfärg. Men så blev det inte och i dag är vi jätteglada för den värme de tillför till den ruffa betongen, berättar Maya. 

Foto: JONAS LUNDBERG

Maya på terrassen som är fylld med kryddörter, jordgubbsplantor och citronträd.

 

Hemma hos Maya och Ricki

Här bor: Maya Westander, 23 år, och Ricki Olsen, 28 år.

Gör: Maya studerar ­kommunikation på Aalborg universitet København. Ricki är fotbollsspelare hos FC Helsingör.

Var: I Nordhamn i Köpenhamn i en lägenhet på 114 kvadratmeter. Byggnaden är en ­renoverad silo.

LÄS OCKSÅ: Så här fint renoverade Elina, 26, sitt 70-talshus

Parets inredning bildar en harmonisk helhet som är balanserad och där alla element harmoniserar. I sitt hem försöker de förena den råa betongkänslan och New York-stilen med en mer klassisk elegans.

– Till exempel har vi inrett med ett vitt marmorbord från danska Handvärk och klassiska Sjuan-stolar ­designade av Arne Jacobsen. Vi har sedan mjukat upp med tunga, långa velourgardiner, säger Maya.

Foto: JONAS LUNDBERG

Maya och Rickis lägenhet är inredd med fingertoppskänsla. De har lyssnat på lägenhetens formspråk och dragit nytta av de hårda och mjuka elementen, som betong och trä. Exempelvis har de fångat upp trä­detaljernas färg genom att inreda med läderstolar i cognacsbrunt.

 

Foto: JONAS LUNDBERG

"Jag är väldigt glad för våra gardiner. De löper från golv till tak, vilket framhäver takhöjden i lägenheten. De ger en ombonad känsla och förbättrar akustiken. De var dyra, en stor ­investering, men vi ­kommer kunna ha dem i många år", säger Maya.

Vardagsrummet badar i ljus

Lägenheten är på 114 kvadratmeter, har kök och vardagsrum i öppen planlösning, två badrum, sovrum och en walk in closet. Kök och vardagsrum badar i ljus. Där kan man njuta av utsikten över vattnet och öppna upp glaspartierna mot terrassen – så att inne och ute blir ett. Maya älskar utsikten och ljuset som ändrar sig genom hela dagen.

– Det är så speciellt, både på morgonen, när solen lyser rakt in, och om kvällen, när kvällsljuset reflekteras i vattnet och på grannhuset, den silverfärgade "The Silo"-byggnaden. Vi stortrivs här, och älskar den öppna planlösningen. Vi uppskattar verkligen att vi kan laga mat och samtidigt umgås med våra vänner som är på besök, säger Maya.

LÄS OCKSÅ: Vanessa, 25, flyttade till röda drömstugan i skogen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande