Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Martina och Hugo tog över svärfars hus och totalrenoverade 40-talshuset som blev ett mysigt hem.
Martina och Hugo tog över svärfars hus och totalrenoverade 40-talshuset som blev ett mysigt hem.
Martina och Hugo tog över svärfars hus och totalrenoverade 40-talshuset som blev ett mysigt hem.
Martina och Hugo tog över svärfars hus och totalrenoverade 40-talshuset som blev ett mysigt hem. Foto: Sofi Sykfont

Martina tog över svärfars 40-talshus: ”Jag älskar färg”

Martina och Hugos hem i Hölö har fått ett lyft med en dämpad neutral färgskala och nya fönster för maximalt ljusinsläpp. Här trivs den unga familjen i naturens famn med både stad, hav och skog inom räckhåll.

Camilla Julner

Det starka solljuset letar sig in genom de tunna vita gardinerna, som ramar in sofforna i vardagsrummet.

– Det bästa med vårt hem är läget, det ligger upphöjt vid en liten bergsknalle som solen värmer upp och den skyddar oss från kalla vindar, säger Martina som bor här tillsammans med Hugo och deras två döttrar.

HEMMA HOS MARTINA & HUGO

Här bor: Martina Orrmo, 29, Hugo Arman, 31, med döttrarna Wilma, 2,5, och Ebba, 9 månader, samt perserkatterna Sigrid och Astrid.

Gör: Martina jobbar som lärare och pluggar. Hugo är ventilationstekniker.

Var: Hölö, mellan Södertälje och Trosa.

Bor: I en tvåplansvilla byggd 1942.

Instagram: @martinaorrmo

Martina tycker om att ha färska blommor i vasen Dagg från Svenskt tenn. Soffbord, Mds Design. Soffor, Ellos. Soffkuddar, Chhatwal & Jonsson. Matta, Ikea. Taklampa Sarfatti, Flos. Ljusstake, Newport. Sidobord i hörnet, arvegods. Bordslampa, House doctor. Puffar, Jotex. Golvlampa, arvegods som fått en ny skärm. Foto: Sofi Sykfont
”Ett rum kan vara helt identitetslöst, ända tills gardiner kommer upp”, säger Martina. Här har två fåtöljer från Åhléns placerats framför kaminen. Golvlampa, loppisfynd. Matta, Ikea. Gardiner, Jotex. Kruka, Dbkd. Runt sidobord med marmorskiva, Ellos. Vas, Hemtex. Foto: Sofi Sykfont
Vardagsrummet badar i solsken. Puffar, Jotex. Foto: Sofi Sykfont

Under sommaren är berget helt grönt och inbäddat i växtlighet.

– Rent geografiskt bor vi lite avsides och ändå nära till allt – skogen, havet och stan. I vår familj älskar vi att åka och bada och här finns många fina badställen i närheten, som Mörkö och Trosa skärgård, förklarar Martina.

Det blev elegant i en härlig mix av rustika detaljer.

Paret flyttade in i huset 2015.

– När min sambo Hugo och jag tog över svärfars hus från 1942, gjorde vi en totalrenovering. Fönstren byttes ut, fasaden målade vi om och köket revs ut och byttes mot ett lantligt kök, som passade fint med min favoritfärg, Marrakech från Jotun. Det blev väggfärg över, så det blev samma i vårt sovrum, fast en helt annan känsla.

Martina betsade den enkla väggfasta hyllan från Biltema. Här samlas hennes favoritsaker. Foto: Sofi Sykfont
Sittpuffarna är bra extra sittplatser och för Wilma att leka med. Runt sidobord, Ellos. Puffar, Jotex. Foto: Sofi Sykfont
En liten bukett med brudslöja pryder matbordet. Bord, Chilli. Salt-och pepparskålar, gåva. Linneservett, Rusta. Foto: Sofi Sykfont

Köket från Epoq, är ett klassiskt lantligt kök med målade spegelluckor. Det är relativt litet och inbyggt med pärlspont i sobert sällskap av bänkskivor i marmor och mässingsdetaljer.

För att skapa mer rymd sattes en stor spegel upp på ena kortväggen.

– Det blev elegant i en härlig mix av rustika detaljer, säger Martina.

Jag drömmer egentligen om ett större gammaldags hus med spröjsade fönster, paneler och stuckatur.

Uteplatsen byggdes ut, och nu har de ett extra sommarrum på 40 kvadratmeter med kvällssol. Ett gammalt soltak togs bort, och på det viset får de in mycket mer ljus i köket.

– Vi målade om de flesta rummen och det som inte är gjort ännu är de slitna garderoberna i hallen, men de draperar jag med vita tunna gardiner, det funkar jättebra tills vidare, säger Martina.

För att skapa rymd i köket sattes en stor spegel upp på kortväggen. Här har man direkt access till uteplatsen. Matbord, Chilli. Matta Ikea. Taklampa, Pholc. Linnegardin, Jotex. Foto: Sofi Sykfont
Köket Epoq med pärlspont i kombination med liggande gammaldags kakel i halvförband, bänkskivor i marmor och mässingsdetaljer. Kök, Elgiganten. Vas, Skruv. Liten kruka, Dbkd. Foto: Sofi Sykfont
”Jag älskar färger och det slutar ändå med att jag håller mig till grått och beige”, säger Martina. Foto: Sofi Sykfont

Samtidigt som Martina trivs i huset finns det drömmar om ett ännu större.

– Jag drömmer egentligen om ett större gammaldags hus med spröjsade fönster, paneler och stuckatur. Men framför allt om tjockare stabila väggar med bättre isolering – nu måste vi elda mycket för att hålla värmen om vintern. Det kan gärna vara nybyggt, bara allt funkar.

Hon hittar sin inspiration på Instagram och i inredningstidningar, men ursprungligen är det Martinas mamma som inspirerar.

– Hon har alltid varit mån om att ha ett vackert och ordnat hem.

Paret har målat sovrummet i samma väggfärg som i köket, Marrakech från Jotun. Fotoposters, Basic. Bordslampa, H&M home. Sänggavel, Mio. Överkast och kuddar, Classic collection Taklampa, Ikea. Linnegardin, Jotex. Foto: Sofi Sykfont
Wilmas drömmiga djungelrum. Fototapet Jungle hang out, Photowall. Foto: Sofi Sykfont
Detalj från fönstret med torkat veteax i en vas. Foto: Sofi Sykfont

Stilmässigt gillar Martina många olika stilar och mycket färg, gärna blått och grönt, men för det mesta blir det en nedtonad färgskala som går i ljust.

– Jag älskar färger och det slutar ändå med att jag håller mig till grått och beige.

Det svåraste är att hitta rätt soffkuddar, tycker Martina som vill att färgen på kuddarna går ton i ton och att det plockar upp någon annan färg i rummet, som stearinljus eller blommor.

LÄS MER: Nybygget blev Sannas drömhem: ”Älskar vyn” 

LÄS MER: Anna och Mårten köpte huset utan att ha sett det: ”Bilderna ljög inte”

LÄS MER: Alexander Karim om vågade lägenhetsköpet: ”90 000 i månaden”

Se även: