1 AV 3
De röda pelargonerna mot den gula fasaden med gröna detaljer för tankarna till svunna tider.
Foto: Elliot Olander
2 AV 3
Kaffeservisen Maria Girlang från Rosenthal har Martina samlat på sedan hon var liten och förvarade den i sin brudkista.
Foto: Elliot Olander
3 AV 3
Martina och Oscar har lagt ner mycket tid på sitt drömhem men båda tycker att det har varit värt. Hela familjen älskar sitt hus.
Foto: Elliot Olander

Martina och Oscar hittade drömvillan – och gav 80-talshuset ny stil

Under en promenad hittade Martina och Oscar sitt drömhus, med närhet både till skog och vatten, strax söder om Stockholm. Mäklaren ordnade en förhandsvisning och strax därpå stod de med nycklarna i handen. 

Isabelle Olander

Martina och Oscar föll pladask när mäklaren ordnade en förhandsvisning på huset i Tullinge, söder om Stockholm. Det låg i ett område de verkligen ville bo i, med närhet till både skog och vatten. De hade länge letat i just det området efter ett hus eller en tomt för att själva bygga en villa där.

Huset var perfekt, trots att en hel del renovering väntade dem framöver. Efter en spännande budgivning blev huset deras och i augusti 2012 flyttade den lilla familjen in – sonen Theodor hade precis då fyllt ett år.

– Vi älskade tomtens uppbyggnad och att huset var stort och luftigt med potential till att kunna bjuda in till stora middagar för släkt och vänner, säger Martina.

Nu startade deras renoveringsresa.

– Vi såg möjligheten till att göra huset till vårt hem med stort garage och friggebod med en snickarverkstad. Perfekt då både Martina och jag gillar att snickra, fyller Oscar i.

HEMMA HOS FAMILJEN LILJEQVIST

Här bor: Martina, 40, Oscar, 41, barnen Theodor, 10, och Ebba, 7.

Gör: Martina är lärare och Oscar säljare.

Var: Tullinge söder om Stockholm.

Bor: I ett Boro-hus byggt 1989 på 153 kvm. Tomt 1 300 kvm.

Instagram: @wiolasvackra

Martina Liljeqvist utanför sitt hus i Tullinge. Foto: Elliot Olander
Samma harmoniska färgskala som resten av huset pryder även familjens vardagsrum. Några vintageprylar står i fokus och skapar ett personligt hem. Soffa och matta, Ikea. Kuddar, H&M Home. Pläd, Garbo & Friends. Foto: Elliot Olander
På ett pelarbord i vardagsrummet trängs vackra vaser med ljuvliga blommor från trädgården. Rottingstol, Ikea. Bord, arvegods. Foto: Elliot Olander
På en vägg i vardagsrummet har Martina valt ett djärvt blommigt mönster på tapeten. Tapet, Photowall. Skåp, loppisfynd. Sisalmattan, Ikea. Foto: Elliot Olander

Tidigare bodde paret i en tvårumslägenhet på 62 kvadrat och var därför väldigt peppade på att få flytta in i sitt nya hus.

– Det första vi gjorde var att blåsa ut köket helt, samtidigt som första flyttkartongen kom in i huset, säger Martina.

Tak, golv och väggar gjordes om och dörröppningar sågades upp för att få till en öppnare, ljusare planlösning.

– När vi bröt upp golvet i köket så var där ett stort gammalt musbo, fortsätter hon.

Golv, köksskåp och köksö byggdes och väggar och tak målades om. Nya vitvaror installerades och under ett halvår bodde den lilla familjen med endast en kokplatta i vardagsrummet. Oscar gjorde allt arbete själv med hjälp av familjen. Trappan till övervåningen, som var i gulnad furu, målade paret svart. Och i vardagsrummet togs strukturtapeten bort och det målades och tapetserades om.

Återbruk är en stor del i Martinas hem. Hon älskar att handla på loppis. Matbord och stolar, Ikea. Linneduk, Himla. Kannor på det stora gamla skåpet, silverbricka och ljusstake är samtliga loppisfynd. Foto: Elliot Olander
Det ljusa och luftiga köket har en härlig mix av gammalt och nytt. Tallrikshylla, Ikea. Porslinet i hyllan och de svarta pallarna är loppisfynd, silverbrickorna är auktionsfynd och kaffekvarnen är från Martinas pappas föräldrahem. Soppterrin, arvegods. Foto: Elliot Olander
Besticken ligger i en vacker gammal målarlåda, en annorlunda och vacker förvaring. Foto: Elliot Olander
Vi vill ha ett lugnt intryck med ljusa, vilsamma färger och vackra äldre möbler. Ett hem som är vilsamt och hemtrevligt helt enkelt.

En dag när Martina stod i duschen började det sippra upp vatten under klinkerplattorna. Det visade sig vara en vattenskada, som hade gått upp 150 centimeter högt i väggarna. Så även hela badrummet fick totalrenoveras.

För att kunna elda och stötta upp värmen i huset bytte paret ut den gamla kaminen till en täljstenskamin.

– Nedmontering av den gamla kaminen samt montering och installation av den nya gjorde jag med hjälp av familjen, säger Oscar.

På tomten fanns endast rabarber och ett plommonträd när de flyttade in. Så de har planterat flera olika bärbuskar, som vinbär och krusbär, skaffat jordgubbsplantor och två äppelträd.

– Jag älskar att sylta och safta av det som naturen har att ge. Vi har även anlagt en köksträdgård med kryddväxter, sallad och olika bönor, säger Martina.

Paret har även planterat rosenbuskar och anlagt en snittblomsrabatt.

Parets sovrum är en romantisk dröm. Sängbordet är ett pottskåp köpt på loppis och kruset med rosor är arvegods. Blomsterkransen ovanför sängen har Martina g jort av en stomme av rockring och pyntat med hortensia 'Lemon Light' som torkar fint. Foto: Elliot Olander
Parets sovrum i gräddiga pastellnyanser pryds av nyplockad vallmo. Sänggaveln är ett loppisfynd från Österlen och stolen ett auktionsfynd. Sängkläder, Himla och Ikea. Foto: Elliot Olander
Med sitt sinne för detaljer har Martina lyckats få även badrummet att kännas personligt. Emmafåtöljen och tavlan är arvegods. Ampel, Miljögården. Foto: Elliot Olander

Husets fasad har även den fått ny färg.

– Vi valde en färgsättning som skulle upplevas mjukare och lugnare.

Många i deras närhet varnade dem för att renovera med små barn i familjen.

– Men det har aldrig varit några problem. Vi älskar det och det är på så sätt vi har förvandlat huset till vårt hem.

De är mest förtjusta i hur den nya planlösningen blev.

– Den passar oss perfekt. Vi har stora härliga sällskapsytor där vi kan samla familj och vänner till jul och middagar, säger Martina.

Dessutom är läget lugnt då huset ligger på en återvändsgata.

– Vår tomt har en perfekt blandning av lekytor, fruktträd, blommor, utespa och flera ställen för vila, säger Oscar.

Den lilla villaträdgården har gott om plats för lek. Ebba och Theodor leker och gungar gärna tillsammans. Foto: Elliot Olander
Martina såg ett vackert gjutjärnsbadkar med lejontassar från förra sekelskiftet och kunde inte låta bli att buda på det. Det står nu ute i trädgården i familjens utespa. Dottern Ebba badar gärna i det. Emaljskål, Kockums. Parasoll, Jysk. Foto: Elliot Olander
Martina hänger tvätten som på mormors tid, det sparar på miljön och doftar himmelskt. Foto: Elliot Olander

De har alltid många idéer, drömmar och projekt på gång. Deras bästa tips till alla som vill köpa ett befintligt hus är att hitta sin stil och försöka hålla en röd tråd genom hela renoveringen för uppnå ett harmoniskt och enhetligt resultat.

Martina vill beskriva deras inredningsstil som lantlig och harmonisk med inslag av återbruk.

– Vi vill ha ett lugnt intryck med ljusa, vilsamma färger och vackra äldre möbler. Ett hem som är vilsamt och hemtrevligt helt enkelt, säger hon.

Martina tycker att man ska köpa möbler och inredning som man tycker om, inte för att det är en trend just nu. Själv har hon alltid haft samma inredningsstil.

– Köp gedigen inredning som du älskar, av material som är hållbara för miljön och håller i generationer – då kan det inte bli fel, säger hon.

Hennes eget framgångsrecept för att få harmoni och trivsel i hemmet är att välja vackra gamla och gedigna möbler som renoverats i en stil som passar in i hemmet.

– Med härliga textilier som vackra mattor, till exempel tras- och jutemattor, samt tända ljus och snittblommor är det svårt att misslyckas, säger hon.

Se även: