1 AV 3
Marlene och taxen Stina.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
2 AV 3
Gammalt och nytt samsas med varandra.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
3 AV 3
I hemmet gömmer sig flera vackra detaljer.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Marlene flyttade in i gammalt tingshus från 1700-talet

På gården utanför Märsta i Stockholm har familjen Agemo skapat sitt unika hem. 

Här förenas gammalt och nytt bland vackra timmerväggar och rustika detaljer.

Spana in drömhemmet – med karaktär och själ! 

LEVA&BO Redaktionen

Strax utanför Märsta i Stockholm har familjen Agemo skapat sitt unika hem. Direkt när man kliver över tröskeln förstår man att man kommit hem till någon med god smak för kombinationer av gammalt och nytt.

Plåtskåp från en antikaffär på Södermalm i Stockholm. Skåpet har tidigare stått i en gammal industri i Vetlanda. Kavaj från Acne studios. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS OCKSÅ: Hanna och Kaspers första lya är fylld av idéer

Ville skapa en rustik känsla 

Det var sommaren 2008 som familjen fick upp ögonen för den 70-talsrenoverade Bromsta gård. Familjen var egentligen ute efter en mindre gård, där deras dotter kunde ha sina hästar och Marlene och Marcus kunde ha en lagerlokal och kontor för sitt byggföretag. Men annonsen fångade ändå deras intresse i lokaltidningen. Innan de visste ordet av hade de skrivit på kontraktet och blivit ägare till en stor hästgård med 21 boxplatser, ridhus, ridbana och tre boningshus. I köpet ingick även 30 hektar skog och 25 hektar betesmark.

Det första som renoverades när huset tillträddes var taket. Det revs upp till nocken på övervåningen för att skapa en härlig rymd. Sedan sattes det upp pärlspont som målades vit, för att skapa rymd och ge en rustik känsla.

Tidningsstället i rotting är arvegods. Fåtölj med fotpall är köpt i en nätbutik för många år sedan. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Divanen är inköpt på second hand. Sidentäcke i guld från Läkarmissionens second hand. Guldspegeln är vintage. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Hemma hos familjen Agemo

Här bor: Marlene med maken Marcus och dottern Nelly, 20. Till familjen hör även dottern Ellen, 25, sonen Noah, 24, och taxen Stina.

Gör: Visual merchandiser. Marcus driver Agemo bygg AB.

Hemmet: Bromsta gård utanför Märsta, som från början var ett tingshus och byggdes i mitten av 1700-talet. Boningshuset har 150 kvadratmeter boyta samt 60 kvadratmeter biyta.

Har bott på gården i snart tio år 

Marcus och Marlene kompletterar varandra perfekt – han är snickare och hon har bra planerings­förmåga, vilket gjorde det möjligt att ta sig an den härliga men förfallna gården för snart tio år sedan. Marlene lever även ut sin kärlek för inredning genom sitt populära Instagramkonto, där hon går under namnet "Fruvintage".

Marlene och taxen Stina lapar sol utanför huset. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Vackra brädgolv 

Under renoveringen hade paret turen att kunna bo i ett av de andra mindre husen på gården när de genomförde renoveringarna. Där bor numera Marcus föräldrar.

De gamla laminatgolven slets ut och i stället la man in vackra brädgolv som passar husets stil och karaktär. Eftersom det fanns få väggar på övervåningen sattes det upp mellanväggar, vilket skapade fler avskilda sovrum. Trappan på undervåningen flyttades och en liten gästtoa som fanns under den togs bort, så att familjen skulle få en större hall.

Ljusstakarna och kruset i hyllan samt karmstolen är vintage. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Överkast i sammet från H&M home. Vitt säng- bord i plåt från Dusty deco. Kuddarna i linne är hemsydda. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Hittade fynd bakom väggen 

När man börjar riva i så pass gamla hus brukar man hitta spännande saker i väggar och golv. Bromsta gård är inget undantag – bakom en ful masonitvägg doldes en vacker timmervägg. Marcus öppnade upp väggen och satte in de gröna vackra pardörrarna som blivit Marlenes signum på Instagram.

Köket har redan gjorts om två gånger. Första gången revs det gamla, bruna 1970-talsköket och laminatgolvet ut. Familjen åkte runt till showrummen på alla de stora märkesköken för att hitta det ultimata köket. Det slutade med att de köpte Ikea-stommar och Marcus platsbyggde skåp och lådor. Även ett nytt trägolv och en kamin sattes in.

Antik butiksinredning för försäljning av kaffebönor från en antikaffär. Köksskåpsstomme från Ikea. Lådor och front är platsbyggd av Marcus. Stolar med hög rygg, tavlor och vaser från Läkar­missionen second hand. Thonetstolar från Bukowskis. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Plåtskivor på väggen 

För ett och ett halvt år sedan rev man ut tvättstugan, som tidigare låg innanför köket. Väggen emellan togs bort och man flyttade groventrén.

Tvättstugan flyttades ut i ett av gårdshusen, där familjen Agemo i dag även har gym och vedeldad bastu. Marlene och Marcus ångrar inte att de gjorde ändringen, eftersom de ofta är många runt köksbordet. Dessutom fyller den gamla snickarbänken från Marlenes farfars tid en fin funktion som extra sittplats för morgonkaffet.

Det platsbyggda köket målades grått och nytt brädgolv lades in. Det målades i en liknande grå färg som köksluckorna. Marcus gjöt två betongskivor som lades på stommar av gamla vattenrör. Dessa blev perfekta av­lastningsytor vid gasspisen. Vardagsrummet har också fått sig en ordentlig uppfräschning – laminatgolv har ersatts av brädgolv som målats vita. Tre väggar kläddes i råpanel och målades gråa och den fjärde väggen, bakom soffan, kläddes in i plåtskivor som legat ute och blivit rostiga. Den gamla braskassetten från 1970-talet ersattes av en kamin från Jötul.

Snickarbänk från farfars verkstad på gården. Lampor från Dusty deco. Kyl och frys från Smeg. Väggklocka från Ikea och träback från Granit. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Soffa från Bo concept och industrilampor från Svenska armaturer. Soffbord, plåtpuffar och matta är från Läkar­missionen second hand. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Nytt projekt på gång 

Familjens nästa projekt är att bygga ett större badrum på ovanvåningen och en glasveranda där den fuktskadade balkongen rivits bort.

– Men det får bli längre fram. Just nu renoverar vi ett utav de mindre gårdshusen för att hyra ut framöver, säger Marlene.

Marlene berättar även att de hade inrett gården i samma stil om de flyttat in i dag – den speglar husets karaktär och själ. Det familjen är mest nöjda med i sitt vackra hem är det välkomnande och rymliga köket som har blivit familjens samlingspunkt.

Köpmandisk köpt på Vadstena antik & kuriosa som ursprungligen kom från en gammal cykelaffär. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Text: Isabelle Olander 

LÄS OCKSÅ: Maya, 23, bor drömlikt med New York-känsla