1 AV 3
Marina och sambon har under tio år renoverat en gammal skånelänga i Hallaröd. ”Det är härligt att bo här, det är lugnt och skönt med naturen så tätt inpå och barnen kan springa omkring och leka som de vill.”
Foto: Sofi Sykfont
2 AV 3
Huset är en klassisk ­skånelänga med faluröd träfasad och grå knutar.
Foto: Sofi Sykfont
3 AV 3
Det stora allrummet har flera olika funktioner: matplats, vardagsrum och kök. Soffan är från Mio, fyndad på Blocket, och soffbordet är från Ikea.
Foto: Sofi Sykfont

Marina har renoverat gamla skånelängan i tio år

Att renovera en gammal skånelänga tar sin tid, speciellt om allt ska kännas tidstypiskt och med rätt lantliga känsla. För Marina och Jonas i Hallaröd blev resultatet ett charmigt hem som fått behålla sina vackra takbjälkar.

Susanne Larsson

Det är snart tio år sedan Marina och Jonas flyttade in i huset i Hallaröd.

- Det var rena cirkusen, vi flyttade in samtidigt som vi höll på att förbereda en stor 25-årsfest vi skulle ha på kvällen, berättar Marina.

Paret som hade träffats två år tidigare bodde då i en etta i Höör. Jonas hade redan tre år tidigare köpt huset och börjat renovera och grovjobbet var gjort, bland annat hade ett nytt golv med golvvärme gjutits i hela huset.

- Vi flyttade in så fort det var beboeligt, men det var ju jättemycket kvar att göra. Det saknades dessutom vatten. Jonas hade redan tagit bort innertaket i mittdelen och det var där vi fick sova den första tiden. Jonas son Wille fick däremot ett eget rum, säger Marina.

Hemma hos Marina & Jonas

Här bor: Marina, 35, och Jonas Ungesson, 43, barnen William, 17, Mira, 7 och Alva, 2, samt hundarna Sigge och Laban.

Gör: Jonas driver en entreprenadfirma och Marina jobbar i en inredningsbutik i Hörby och driver ett eget inredningsföretag.

Huset: Skånelänga på cirka 150 kvm i Hallaröd i Höörs kommun.

Instagram: @Indoordesignbym.

LÄS MER: 8 inredningsregler som nu är supertrendigt att bryta mot 

Skånelänga från början av 1900-talet

Huset är en skånelänga från början av 1900-talet, men det sägs att det stått på en annan plats tidigare och flyttats hit. De renoverade intensivt under de första två åren, men hela renoveringen har tagit närmare tio år.

- Det har tagit tid eftersom vi har gjort allt själva med undantag för el, vatten och kakling, säger Marina.

Viktigt har varit att behålla skånelängans ­karaktäristiska stil. Moderna material har valts men med hänsyn till det tidstypiska som exempelvis spegeldörrar, allmogelister och fönster med spröjs. Allt för att passa in i den lantliga stilen.

Matplatsen ligger i det stora öppna allrummet. Stolarna är köpta på Blocket, och lamporna kommer från Markslöjd. Foto: Sofi Sykfont
På matbordet står en vacker bukett som Lina Gunnarsson på Blomsterverkstan i Höör bundit. Bredvid står en ljusstake inköpt på Blomster­verkstan. Keramikblommor från Madam Stoltz. Foto: Sofi Sykfont

Marina och Jonas har under tiden hunnit fått två döttrar, Mira och Alva.

- Det är härligt att bo här, det är lugnt och skönt med naturen så tätt inpå och barnen kan springa omkring och leka som de vill. Vi har jättefina grannar. Så fort jag kommer hem så känner jag riktigt hur axlarna sänks, säger Marina.

Det visade sig att Jonas faktiskt bott i huset när han var liten. Hans mamma hade bott här tillfälligt när hon var nyskild för många år sedan, men Jonas var bara tre, fyra år då och hade inget minne av det.

Det stora allrummet har flera olika funktioner: matplats, vardagsrum och kök. Soffan är från Mio, fyndad på Blocket, och soffbordet är från Ikea. Foto: Sofi Sykfont
Marina blandar gärna rustikt lantligt med retrodetaljer som den klassiska Stringhyllan från femtio­talet. Den är ett original från 1961 som Jonas fick av sin mormor och morfar när de skulle flytta.hög mysfaktor Foto: Sofi Sykfont

Inredd i lantlig stil med retrodetaljer

Marina som är intresserad av inredning och numera också utbildad inredare har inrett huset med eftertanke.

- Jag har först och främst tänkt på husets lantliga karaktär, det har blivit som en bas. Sedan har sakerna som vi älskar fått sätta stilen, berättar hon.

Det stora rummet med frilagda bjälkar ger hela hemmet en speciell prägel.

- Det är perfekt med den stora öppna ytan, speciellt när vi har gäster, då kan man ju prata med gästerna hela tiden även om man håller på och fixar med maten. Det är praktiskt även i vardagen. Vi är ju tillsammans hela tiden, oavsett om en av oss lagar mat och den andre ser på tv. Det blir som ett hjärta i huset, säger Marina.

Detaljerna och blickfången är många och lantliga detaljer är det gott om, men också en och annan retro­detalj.

- Jag har alltid gillat gamla grejer och gärna gått på loppis. Jag blir ibland kär i grejer och kan bara inte gå förbi. Det kan vara allt möjligt, från någon liten keramikkruka till en tavla.

Den öppna spisen är en riktig mysfaktor som syns från hela det stora rummet. Trappan leder upp till Marina och Jonas sovrum. Barstolar från Ikea. Foto: Sofi Sykfont
Fotografierna på väggen har Marinas vän Ida Henriksson tagit. Print från Dear Sam. Foto: Sofi Sykfont

Marina och Jonas har också ärvt en del från sina mor- och farföräldrar.

- Jag tycker att femtiotalsgrejerna med sina raka linjer och stilrena uttryck stramar upp den rustika och lite ruffigare känslan, säger Marina.

Färgskalan är naturnära med mycket grått, beige, vitt och trä.

- Naturfärger och trä gör det mer behagligt, det får inte bli för murrigt och för mycket virrvarr. I barn­rummen får det däremot gärna vara lite mer färg, säger Marina.

Söta detaljer. Växten "plättar i luften", en kronärtskocka, några gamla antika nycklar och en skål med chokladstenar. Foto: Sofi Sykfont
Köket har en utskjutande bardisk där både gäster och familjen kan hänga medan maten lagas. Barstolar och kök är från Ikea. Foto: Sofi Sykfont

Vill bygga u-formad skånegård

Nästa projekt i huset är eventuellt att sätta in ett takfönster i det stora rummet med takbjälkarna. Huset är trots allt ändå inte färdigfixat, nya planer dyker ständigt upp.

- Vi funderar också på att bygga ut huset i två utbyggnader som går rakt ut från huskroppen. En del med ett nytt badrum och tvättrum och en punschveranda invid köket som kan fungera som matplats, säger Marina.

Tanken är att de två utbyggnaderna tillsammans med den befintliga huskroppen ska bilda formen av ett u. Däremellan ska det bli en altan med trappa ner från vardagsrummet. Det blir då en liten vindskyddad gård mellan byggnaderna.

Miras rum är tapetserat med Spring to life från Pip Studio. Hängstolen är från Netto och ringarna från Lekia. Foto: Sofi Sykfont
Alvas rum har målats ljust rosa. Sängen är ett Blocketfynd som målats om i kalkfärg från Jeanne d'Arc Living. Foto: Sofi Sykfont
I Marina och Jonas rum är de sneda takväggarna målade vita vilket ger ett lugnare intryck. Foto: Sofi Sykfont

LÄS MER: 10 drömhus som kostar lika mycket som en etta i stan

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.