Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjen Florenius hus är byggt 1926 och ligger vackert beläget i ett lugnt villaområde ett stenkast från en sjö i Karlskoga.
Familjen Florenius hus är byggt 1926 och ligger vackert beläget i ett lugnt villaområde ett stenkast från en sjö i Karlskoga.
Familjen Florenius hus är byggt 1926 och ligger vackert beläget i ett lugnt villaområde ett stenkast från en sjö i Karlskoga.
”Trots att huset inte har kvar sina gamla kakelugnar och eldstäder så känner vi verkligen av historiens vingslag här”, säger Marie.
”Trots att huset inte har kvar sina gamla kakelugnar och eldstäder så känner vi verkligen av historiens vingslag här”, säger Marie.
”Trots att huset inte har kvar sina gamla kakelugnar och eldstäder så känner vi verkligen av historiens vingslag här”, säger Marie.
1 AV 3
Magiskt ljusa 1920-talshuset • ”En stil vi inte tröttnar på”
2 AV 3
Familjen Florenius hus är byggt 1926 och ligger vackert beläget i ett lugnt villaområde ett stenkast från en sjö i Karlskoga.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 3
”Trots att huset inte har kvar sina gamla kakelugnar och eldstäder så känner vi verkligen av historiens vingslag här”, säger Marie.
Foto: Privat

Marie skippar starka färger – inreder helt i vitt och ljusgrått

Marie och Gustaf har inrett sitt 1920-talshus i Karlskoga med en modern touch som harmoniserar fint med husets ursprung. 

Här finns vackra detaljer som trägolv, paneler och en planlösning som minner om livet förr i tiden.

Marie arbetar som fastighetsmäklare och föll handlöst för den gamla villan från 1920-talet när hon var där för att göra en värdering. Huset låg precis i det området som hon och maken Gustaf ville bo i, endast några hundra meter till både sjön och centrum. Dessutom var det stort och rymligt så de inte skulle växa ur det även om de bildade familj.

Innan Marie lämnade mötet sa hon halvt på skämt ”att den dagen ni tänker sälja så vill jag köpa huset”. Något år senare fick hon ett samtal från husägaren som erbjöd henne att få köpa huset.

- Jag sa ja, innan Gustaf ens fått möjlighet att titta på huset. Men som tur var tyckte han lika mycket om det som jag, så vi skrev kontrakt kort därefter, säger Marie.

HEMMA HOS FAMILJEN FLORENIUS

Här bor: Marie, 40, Gustaf, 41, barnen Anton, 16, och Algot, 13, samt hunden Blanca, en malteser.

Gör: Både Marie och Gustaf arbetar som fastighetsmäklare. 

Var: Karlskoga.

Bor: I ett hus byggt 1926 på 250 kvm + 135 biyta. 

Instagram: @mflorenius

Huset hade blivit varsamt renoverat och hade kvar många av de tidstypiska detaljerna från den tiden det byggdes. Foto: CARINA OLANDER
Marie i dörröppningen mellan vardagsrum och matsal. Taklampa Sarfatti, Flos. Matsalsbord, Ikea. Y-stolar, Carl Hansen. Hunden Blanca med handg jort smycke från By Hovland och rosett från Gustaf & Evita. Foto: CARINA OLANDER

Ett par månader efter att kontraktet var signerat gick flyttlasset till den charmiga 20-talsvillan. Huset hade blivit varsamt renoverat och hade kvar många av de tidstypiska detaljerna från den tiden det byggdes, som trägolv, tidlös stavparkett i ek och spegeldörrar.

Vi inreder gärna i en stil som håller i längden som vi inte tröttnar på.

- Jag är riktigt förtjust i 20-talshus då de är gediget byggda. Jag tycker att stilen på dessa hus går väldigt bra att kombinera med mer moderna raka linjer. Vi inreder gärna i en stil som håller i längden som vi inte tröttnar på.

Flera gånger har paret målat väggar i en mörkare kulör för att sedan kort därefter ändra tillbaka till vitt och ljust, som de trivs bäst med i längden.

- Vi har till exempel lika kakel och klinker i alla badrum samt samma färgskala och marmor i köket då vi gillar när det är enhetligt. Men jag tycker att det är väldigt snyggt, mysigt och ombonat med de tyngre mörkare färgerna blandat med mässing och tjocka plyschgardiner så där fick gästrummet på övervåningen bryta av den ljusa stilen.

Badrummet som är helkaklat ligger intill parets sovrum. Kakel och klinker, Bricmate. Handduk, Gant. Vas, Mio. Foto: CARINA OLANDER

Annars tycker Marie att det är den ljusa inredningsstilen som ger henne mest energi.

- Det är till största delen jag som inreder, men vi är båda delaktiga på olika sätt då vi båda är inredningsintresserad. Jag är mest för att leta inredning i fysiska butiker medan Gustaf är en fena på att hitta snygg inredning online. Jag brukar lägga fram en önskan och han är grym på att hitta lösningar och saker på nätet.

Att blanda det gamla och det nya tycker jag är det absolut bästa, både för plånboken och stilmässigt.

Marie gillar även loppisar och åker ofta i väg på lördagarna för att gå på loppisrundor.

- Att blanda det gamla och det nya tycker jag är det absolut bästa, både för plånboken och stilmässigt. Även under resor håller jag utkik efter saker som jag velat ha som är svåra att få tag på eller som är billigare, säger Marie.

Husets entréplan av sociala ytor och har en stor och välkomnande hall med schackrutigt golv i vitt och grått. Det stilrena golvet som flörtar med förr i tiden återfinns även i köket som ligger intill, vilket är inrett i en luftig känsla då paret har valt bort överskåp. Stilen på köket är en mix av modernt och lantligt, vilket skapar möjlighet för att inreda både så det känns stramt och modernt eller så att det andas en mer lantlig känsla.

Förr i tiden huserade pigan i rummet innanför köket, nu används det mest för förvaring, men planer finns på att delvis göra om utrymmet till ett skafferi.

Panelerna i hallen är original sedan huset byggdes. Marie och Gustaf har låtit lägga in ett schackrutigt klickgolv, Linoleum Marmoleum, i hallen som både ger en härlig sekelskifteskänsla och är oerhört praktiskt. Hatthyllan och skostället är gamla saker som paret fått och som de sedan sprayat med guldfärg och målat. Foto: CARINA OLANDER
Den välvda inbyggda trappan är ett smycke för hallen. Byrå, Ikea. Lampa, Kartell. Taklampa, PB Home. Foto: CARINA OLANDER
Paret har valt bort överskåp för en luftig känsla. Köket kommer från Ikea och bänkskivornai marmor är beställda från ett stenhuggerii Strömstad, där familjen har sitt sommarställe. Kranar i mässing, Tapwell. Lamporna över bänken, Gubi Bestlite. Foto: CARINA OLANDER
Den rostfria spisen, som är 90 cm bred kommer från Smeg, går varm på helgerna då paret tycker om att laga god mat. Foto: CARINA OLANDER
Paret har bytt ut de gamla fönstren mot nya i samma stil för att få ett mer energieffektivt hem. Bord, Mio. Foto: CARINA OLANDER

- Vardagsrummet som har ett vackert burspråk är mitt absoluta favoritrum.

Rummet ligger i mitten av bottenplanet och har ljusinsläpp från flera väderstreck. Härifrån är det otroligt fin utsikt ut över trädgården.

- Mer än en gång har vi tänkt att vi borde öppna upp mot matsalen, men skjutdörrarna i original är så fina så de måste få vara kvar. Skjutdörrarna har även varit väldigt bra när barnen varit små då vi har kunnat stänga in till tv-rum och matsal när vi har haft gäster.

I vardagsrummet hänger även en tavla som alltid blir ett samtalsämne när nya gäster är på besök. Tavlan mäter två gånger en meter och gestaltar kända personer genom tiderna som är samlade på en fashionabel club.

Vardagsrummet är inrett med vitt som bas där den lite mörkare mattan skapar en tyngd till inredningen. Taklampa Zeppelin, Flos. Bord, EM Home. Ljuslyktor och vas, Jonathan Adler. Fönsterlampa Flowerpot VP3. Golvlampa Panthella, Louise Poulsen. Spegel, Svenskt Tenn. Fladdermusfåtöljen från OX Denmarq har Marie fyndat på loppis. Foto: CARINA OLANDER
Tavlan ”A wonderful world” från Cobra Art hamnar alltid i blickfånget när gäster kommer på besök, och blir en snackis. Howardfåtölj, loppisfynd. Fotpall, Newport. Bordslampa Pipistrello, Martinelli Luce. Foto: CARINA OLANDER
Ljusstake, Jonathan Adler. Foto: CARINA OLANDER

 

 

Vy in i vardagsrummet från matsalen. Ljusstakar, Jonathan Adler. Vas Maria. Foto: CARINA OLANDER
”Mer än en gång har vi tänkt att vi borde öppna upp mot matsalen, men skjutdörrarna i original är så fina så de måste få vara kvar”, säger Marie. Foto: CARINA OLANDER
Innanför matsalen finns tv-rummet där man gärna bänkar sig på kvällen efter träning och annat bestyr. Bord, EM Home. Litet bord. Jotex. Vas Stubben, Svenskt Tenn. Taklampa, PB Home. Gardiner, Ellos. Foto: CARINA OLANDER

På övre plan, som har trägolv sedan huset byggdes, finns hall med utgång till en balkong, ett stort vackert badrum som är helkaklat i marmor, ett kontor, parets sovrum och ett gästrum. På vindsvåningen hittar man tonåringarnas rum och badrum.

Det inger en lite lyxigare känsla, som att vara på hotell fast hemma.

- Vi har lagt in tjocka fluffiga heltäckningsmattor i sovrummen, det ger ett ombonat intryck och är oerhört sköna att gå på. Dessutom inger det en lite lyxigare känsla, som att vara på hotell fast hemma, säger Marie.

När huset kom i parets vård så var det i mycket bra skick. Många stora renoveringar som el, bergvärme, tak, och dränering var gjorda. Marie och Gustaf kunde bara flytta in och koncentrera sig på att vara en familj. Det kom att dröja flera år innan de gjorde några större renoveringar.

- Vi är nog inte särskilt händiga så det är mest tapeter, färg och golv som vi fixat med själva. Till att renovera kök, badrum och alla wc har vi anlitat hantverkare, säger Marie.

De har även anlitat hantverkare till att byta ut de gamla fönstren som var väldigt fina med handblåsta glas, men komforten i huset blev alldeles för dålig så de har satt in nya i samma stil som de gamla.

- Visst kändes det tråkigt att byta fönstren men det var inte energieffektivt.

Parets sovrum har fått en lyxig mjuk heltäckningsmatta som inger hotellkänsla på hemmaplan. Sängbord, Ikea. Lampor, PB Home. Överkast, Hemtex. Kuddar, Classic Collection. Foto: CARINA OLANDER
Hemmakontoret är beläget på övervåningen och har använts flitigt de senaste året då hemarbete varit nödvändigt. Möbler och matta, Ikea. Lampa, H&M Home.Badrummet som är helkaklat ligger intill parets sovrum. Kakel och klinker, Bricmate. Handduk, Gant. Vas, Mio. Foto: CARINA OLANDER
Marie har tagit ut svängarna med inredningen i gästrummet och inrett med tyngre färger och maffiga detaljer. Sängbord och spegel, loppis. Krokar och lampa, Mio. Vas, Kähler. Överkast, Svanefors. Foto: CARINA OLANDER

Tidigare ägare har även varit noga med att skapa ett hem som är energieffektivt och som andas den tiden de lever i. Huset är antagligen ett av de första i området med centralvärme och vattenburet system, vilket var väldigt exklusivt på den tiden. Men det innebär även att det inte finns några fina kakelugnar eller eldstäder, vilket är synd då de gör mycket för känslan i ett gammalt hus.

- Trots att huset inte har kvar sina gamla kakelugnar och eldstäder så känner vi verkligen av historiens vingslag här. För några år sedan lät vi installera en kamin så nu kan vi njuta av en brasa vilket vi verkligen uppskattar, säger Marie.

Se även: