Marie och Jens lämnade storstan – byggde drömhus på Gotland

Uterummet används flitigt och förlänger utesäsongen. Med en naturlig anslutning till huset suddas gränserna ut.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

1 av 8: Uterummet används flitigt och förlänger utesäsongen. Med en naturlig anslutning till huset suddas gränserna ut.

I anslutning till altanen ligger familjens stora bad och relaxrum. Bastun är designad och byggd av Jens.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

2 av 8: I anslutning till altanen ligger familjens stora bad och relaxrum. Bastun är designad och byggd av Jens.

I relaxrummet finns både badkar, dusch och bastu, och en chans att sitta ner och bara njuta en stund.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

3 av 8: I relaxrummet finns både badkar, dusch och bastu, och en chans att sitta ner och bara njuta en stund.

Huset har många spännande former, och från matdelen är trappan upp en fin detalj och de stora fönstren ger rummet ett härligt ljus.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

4 av 8: Huset har många spännande former, och från matdelen är trappan upp en fin detalj och de stora fönstren ger rummet ett härligt ljus.

Den platsbyggda bokhyllan i familjens vardagsrum är ett smycke med sina olika former, detaljer och material.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

5 av 8: Den platsbyggda bokhyllan i familjens vardagsrum är ett smycke med sina olika former, detaljer och material.

Sänggaveln i Maries och Jens sovrum är en kombination av ek och fårskinn från Maries föräldrahem, gården Roes Grötlingbo. Marie har designat och sytt lapptäcket på sängen.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

6 av 8: Sänggaveln i Maries och Jens sovrum är en kombination av ek och fårskinn från Maries föräldrahem, gården Roes Grötlingbo. Marie har designat och sytt lapptäcket på sängen.

På övervåningen har familjen ett allrum. Räcket i trappen liksom den öppna bokhyllan har Jens gjort. Maries föräldrar födde upp lamm, och från dem kommer lammskinnet.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

7 av 8: På övervåningen har familjen ett allrum. Räcket i trappen liksom den öppna bokhyllan har Jens gjort. Maries föräldrar födde upp lamm, och från dem kommer lammskinnet.

I Alvins rum har Jens platsbyggt en säng med tillhörande lådor som ger mycket förvaring och plats för lek på golvet.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

8 av 8: I Alvins rum har Jens platsbyggt en säng med tillhörande lådor som ger mycket förvaring och plats för lek på golvet.

Ibland kommer man till en punkt i livet när det är antingen nu eller aldrig. 

Så kändes det för Jens och Marie när de bestämde sig för att lämna Stockholm för Gotland. 

Knappt ett år senare flyttade de in i sitt drömhus som Jens både ritat och byggt.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Många är det som återvänder till rötterna i vuxen ålder, och att lockas av att flytta tillbaka till Gotland är lätt att förstå. Jens och Marie lämnade båda Gotland, och hann bo i Stockholm i nästan 20 år innan de bestämde sig för att flytta hem igen. Ett besök på ön avgjorde saken, och tre veckor efter att de kom hem var deras hus i Stockholm sålt och en ny spännande fas i livet tog fart. 

– Vi ville ha en tomt och när vi hittade den söder om Visby gick allt fort, säger Jens. 

Designade hus som smälter in i omgivningen

Tomten de hittade var helt igenvuxen och att en del hade svårt att se hur det skulle bli är lätt att förstå. Närheten till Visby och havet men också ett skyddat läge med skog runt tomten är inte en lätt kombo att hitta på en ö. Så att de såg möjligheten trots alla träden är de tacksamma för i dag. 

Hemma hos familjen Löfstedt

Här bor: Jens och Marie, barnen Alvin, 13, och Emma, 10, samt katten Chilla. 

Gör: Jens är snickare och Marie är arbetsterapeut. 

Hemmet: Hus söder om Visby på Gotland, byggt och ritat av Jens 2008. Huset är på 300 kvm, och tomten är på 3 000 kvm.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Jens, Marie och barnen Alvin och Emma tillbringar mycket tid vid poolen på tomten.

Jens som är snickare hade ritat två hus innan som inte blivit byggda, så nu ritade han ett tredje med alla de önskemål familjen hade. Huset ritade han bland annat genom att skapa 3D-bilder i Photoshop. Att huset skulle smälta in i omgivningen var väldigt viktigt, och därför har de plockat upp skogens färger så mycket de bara kunnat. Stilen på huset beskriver de själva som en blandning mellan funkis, det gotländska och deras egen stil. De tre delarna har resulterat i ett härligt hus med många fina detaljer. 

– Vi hade en pool i Stockholm så det visste vi att vi gärna ville ha här med. Den används flitigt och är en självklar samlingspunkt för både barn och vuxna, säger Marie. 

”I dag umgås vi lika mycket ute som inne med våra vänner.”

Tomten tog två veckor att röja, och många är de massor som har körts till dem för att fylla upp och göra i ordning innan de kunde börja bygga. På Gotland finns mycket kalksten, och här var det inget undantag och mycket arbete krävdes när den spettades upp. Till sin hjälp under byggprocessen har Jens haft sin lillebror och en kompis, och förutom grävningen och plattan har de gjort allt. 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Huset från trädgårdssidan. Muren är gjord av stenar från tomten, och huset smälter fint in i den omgivande naturen.

Familjen hade en klar bild över hur huset skulle se ut, och de hade även en önskan om att ha ett så underhållsfritt hus som möjligt. Det gjorde att huset fick aluminiumfönster, ett aluzinktak och fasaden med täcklasyr. För att skydda fasaden som är hårt utsatt är huset byggt med ett stort takutsprång. Furupanelen kommer från Gotland och de längsta plankorna är så långa som sju meter. 

Byggde pool och utekök för sommarsäsongen

En minst sagt intensiv byggperiod tog fart, och från att plattan gjöts i december 2007 tog det inte mer än några månader innan de flyttade in i huset i maj 2008. Då hade Jens jobbat mer eller mindre dygnet runt, vilket var möjligt tack vare att de under tiden hade hyrt ett hus i närheten. Under sommaren byggde de sedan altanen och poolen, en pool som är byggd med en stålstomme som klätts in med duk. 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Poolen, uteköket och uterummet skapar en härlig oas. Grillen är platsmurad och egentillverkad av Jens.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Med ett stort intresse för matlagning ägnas det sommartid många timmar vid grillen som är gjord av betong.

Även efter att de flyttat in har de fortsatt att bygga och fixa för att skapa den oas som de har i dag. Uterum har byggts, liksom växthuset och alla de olika delarna har skapat olika rum i trädgården som de trivs med. 

– I dag umgås vi lika mycket ute som inne med våra vänner. Med utekök, poolen och uterummet har vi fått en inne- och utemiljö som går ihop, säger Marie. 

Mycket sten grävdes upp under byggprocessen, och av den byggde de en mur på framsidan av huset. Muren är inte helt klar och kommer på sikt att putsas innan den är färdig. Börjar man med ett projekt är det lätt att hitta nya, och på framsidan kommer de förutom muren även att bygga ett cykelskjul. 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Familjens växthus och kryddträdgård har fått ett golv av både Hoburgkalksten och kalksten de grävt fram på tomten.

Leker med detaljer och olika träslag

Gotland med sin speciella natur inspirerar Jens och Marie både ute och inne, och är det möjligt att använda något som är lokalt gör de gärna det. Lika självklart är det för Jens att ta in de små företagen när han behöver någon hjälp. Grannen är till exempel plåtslagare, och flera av dem som hjälpte honom med husbygget är i dag personer som han samarbetar med i sitt yrke. 

Inomhus finns många spännande detaljer och att Jens har en enorm kunskap kring material och sitt yrke märks tydligt. Det är precision och noga uttänkta lösningar, och att alltid vara påläst och noggrann är en självklarhet. En del detaljer som han har gjort hos kunder har han sedan även gjort hemma, och ibland är det tvärtom att han först testar något hemma som en kund sedan vill ha. 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

I uterummet värmer den egendesignade och murade spisen gott. Soffbordet har Jens gjort av en gammal SJ-pall.

Både Jens och Marie har ett stort intresse för inredning och hemmet, och tillsammans hittar de lösningar och saker de tycker om. Marie brinner för textilier, och att sy gardiner, kuddar och lapptäcken är avkoppling för henne. Jens bygger gärna möbler, och det finns alltid nya idéer på lager som han vill förverkliga. Material de båda gärna använder i inredningen är till exempel lin och lammskinn, vilka återfinns på många ställen i hemmet tillsammans med trä av olika slag. 

Även matlagning är något som både Marie och Jens tycker om. I huset i Stockholm saknade de just ett rymligt kök, något som de inte behöver tänka på här i huset på Gotland. Skafferiet är så stort att de kan gå in i det, och att det är ett kök av Ikea-stommar är inte lätt att se. Stommarna är inbyggda i ek, och kalkstensskivan till köksön kommer från Slite på Gotland. 

– Skivan är fyra centimeter tjock och 2,5 meter lång, så det krävdes fem man för att bära in den. Men det var det värt, den är en detalj vi verkligen tycker om, säger Jens. 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Familjens köksö har en kalkstensskiva från Slite som blir en fin brytning mellan de ljusa luckorna och sidorna i ek. Kalksten är även ett signum för Gotland.

Jens har många tips när man ska bygga hus, inte minst vikten av att läsa på, ta en sak i taget och våga gå på det man tycker om och tror på. Med detaljer som sticker ut i stället för färg, har Jens och Marie låtit de olika materialen och formerna bilda accenterna i deras trevliga gotländska hem. 

Se fler bilder i bildspelet överst i reportaget!

LÄS MER: Pärs och Theresas barn sover i ett bankvalv 

 

ANNONS: Härlig inspiration och proffsiga tips – prenumerera på Allt om Trädgård (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande