Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset målades för 15 år sedan i en varmgrå färg, som paret är väldigt nöjda med. Många frågar dem efter färgkoden, som är S 3005-Y20R.
Huset målades för 15 år sedan i en varmgrå färg, som paret är väldigt nöjda med. Många frågar dem efter färgkoden, som är S 3005-Y20R.
Huset målades för 15 år sedan i en varmgrå färg, som paret är väldigt nöjda med. Många frågar dem efter färgkoden, som är S 3005-Y20R.
Verandan byggdes 2019 i stil med resten av huset. Fönsterskydd, Emma Sjödin design.
Verandan byggdes 2019 i stil med resten av huset. Fönsterskydd, Emma Sjödin design.
Verandan byggdes 2019 i stil med resten av huset. Fönsterskydd, Emma Sjödin design.
1 AV 2
Huset målades för 15 år sedan i en varmgrå färg, som paret är väldigt nöjda med. Många frågar dem efter färgkoden, som är S 3005-Y20R.
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 2
Verandan byggdes 2019 i stil med resten av huset. Fönsterskydd, Emma Sjödin design.
Foto: CARINA OLANDER

Marie körde fel med bilen – och hittade drömtomten

För femton år sedan körde Marie och Peter fel och hittade sin drömtomt. Där bor de nu med sina fyra barn i ett vackert trähus med nybyggd veranda. 

Hemmet i Floda är fyllt med designklassiker, antika möbler, en stor kaffekoppssamling tillsammans med många, många auktions- och loppisfynd. 

Anna Truelsen

Marie Kollberg och maken Peter var på väg att titta på några hustomter i Floda, men körde fel och hamnade vid en helt annan tomt än vad de hade planerat. 

– Det är irriterande att köra fel, men detta var det bästa vi någonsin gjort. På grund av det så upptäckte vi den här underbara platsen. Tomten är naturskön, belägen högt uppe på ett berg och nära till skog, fiske och fina vandringar, säger Marie.

De bestämde sig direkt där och då för att köpa den. Huset stod klart 2005 och 2019 byggdes huset ut med en generös veranda som verkligen fullkomnade huset. 

Jag har älskat att gå på loppis så länge jag kan minnas
Marie i trappan upp till garagevinden där de förvarar många fina loppisfynd. Foto: CARINA OLANDER
Verandan har spröjsade fönster och nedanför finns en stenmur som Peter gjort. Foto: CARINA OLANDER
Marie hittade dagbädden från Ikea på en loppis och ville egentligen ha den utomhus, men det gick inte Peter med på. De stora klotformade lamporna har Marie klätt om i gleslinne. Lamporna kommer från skolan Marie tidigare jobbade på. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS FAMILJEN KOLLBERG

Här bor: Marie, 44, Peter, 50, och barnen Hilda, 15, Einar, 13, Tage, 10 och Nils, 7.

Gör: Marie driver butiken Retrouttryck i Lerum samt gör en del influenceruppdrag inom vintage och inredning. Peter arbetar som utvecklingsingenjör på Volvo Lastvagnar, samt hjälper Marie med lite möbelrenovering.

Var: I Floda.

Bor: I ett 1,5-plans trähus på 180 kvm av modellen Vårgårdahus, byggt 2005.

Instagram: @uttrycksform och @retrouttryck 

Paret vurmar för saker med historia och blandar gärna flera olika stilepoker. Man hittar allt från antika möbler till tidlösa designföremål i parets hem. I skåpen dignar det av porslin, då kaffekoppar är en av Maries stora passioner. Här finns porslin från Stig Lindberg, Upsala Ekeby och nyare design som det nytillverkade retroporslinet Floryd.

– Vi inreder i vintagestil utifrån vad vi fyndar på loppisar och auktioner. Här finns en salig blandning av saker och ting. Jag tycker nog mest om vitrinskåpen med alla gamla fina kaffekoppar i, säger Marie.

Peters favoriter är deras gamla ärvda möbler, ju äldre desto bättre. Han har bland mycket annat ett schatull från 1700-talet, som han tycker mycket om. 

Marie ropade in Lilla Åland-stolarna på auktion för några år sedan. Tanken var att de skulle passa i fritidshuset men de hamnade hemma på verandan, efter att de målats i ny kulör. Foto: CARINA OLANDER
Nytt och gammalt i retrostil. Kaffekopp Berså formgiven av Stig Lindberg för Gustavsberg. Vas från 1940-talet formgiven av Ewald Dahlskog för Bo Fajans. Nyproducerad kanna med retrokänsla, Floryd. Foto: CARINA OLANDER
Skåpet är till bredden fullt av hundratals koppar och fat, från Gustavsberg som Berså, Linnea och Prunus till gamla klassiker från Upsala Ekeby, Gefle och Rörstrand med flera. ”Jag blev handlöst förälskad i vitrinskåpet och lyckades få det för en femhundralapp”, säger Marie. Ovanpå växer elefantöron i Telluskrukor. Ljuskrona designad av Erik Höglund, golvvaser från Upsala Ekeby och danska Söholm. Foto: CARINA OLANDER

I samma veva som paret byggde huset så hittade de en nermonterad kakelugn på Peters föräldrars vind, som de lät mura upp hemma i vardagsrummet. Den värmer skönt och är en vacker detalj som binder ihop dåtid med nutid på ett fint sätt. I köket hamnade en köpmandisk med många praktiska lådor. Men den var egentligen alldeles för stor för köket så de valde att kapa av den och använder delen som blev över till förvaring för barnens ytterkläder i hallen. 

Trots många olika saker och möbler finns det en röd tråd genom hemmet.

– Jag gillar när inredningen går i liknande färger som gärna är jordnära. Grönt, brunt och så lite svartvitt till det. Till det adderar vi gröna växter som höjer upp känslan i hemmet och blir en naturlig del av inredningen, säger Marie.

Peter har gjutit en betongskiva till köpmandisken som saknade bänkskiva. ”Den gamla köpmansdisken är och förblir ett av mina allra starkaste loppisminnen då den är köpt i en riktig urskog, långt från ära och redlighet. Hyllan på väggen har Peter tillverkat och Marie har fyllt den med fina fynd. Kökshandduk, Emma Sjödin Design. Böjträstolar, loppis. Foto: CARINA OLANDER
Marie håller alltid ögonen öppna efter att kunna göra ett fynd, som till exempel köpmansdisken som hon fyllt med fin keramik och slipade glas. På väggen sitter en tapet från Lim- och handtryck som heter Jugend ur serien Röd bok. Foto: CARINA OLANDER
Köket har fått en lantlig touch med vitt kök och trasmatta. Kök, Vedum. Foto: CARINA OLANDER
På hyllor och i skåp är det fullt med designade skatter. Lejon och katt av Lisa Larson för Gustavsberg och tekanna, Marimekko. Planscher, Juniqe Art. Foto: CARINA OLANDER

Huset på 180 kvadratmeter hyser badrum, kök, sovrum till alla familjemedlemmar, vardagsrum och en stor härlig vinterbonad veranda där det finns plats för ett stort matbord och en inbjudande dagbädd. Verandans attribut påminner om en gammaldags glasveranda med vackra fönster med genombrutna spröjs. På golvet ligger ett plankgolv som förhöjer känslan som rummet inger. 

– Vi älskar verkligen vår veranda. Den blev ett enormt lyft för huset. Här äter vi frukost, lunch och middag samt tar gärna en tupplur. Jag hittade dagbädden på en loppis och ville egentligen ha den utomhus men mannen gillar inte när man låter inomhusmöbler stå ute och bli förstörda så den fick vara inne i stället. Det blev jättebra och gör så mycket för känslan här inne, säger Marie.

Kakelugnen är ett fynd från Peters föräldrars vind som fått nytt liv i parets hem. Alla möbler är inköpta på loppis eller auktion. Skåp Billy, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Den guldiga Bumlinglampan önskade sig Marie i födelsedagspresent av sina föräldrar. Hon hade noterat att de inte använde den längre. Grön skål från Rörstrand ur serien Rialto. Foto: CARINA OLANDER
Det gamla vitrinskåpet hyser en del av Maries koppsamling, som de svartvita klassiska kopparna Zebra formgivna av Eugen Trost. Foto: CARINA OLANDER
Teakskåpet är inropat på auktion och Kay Bojesen-apan köptes på en Köpenhamnsresa. Ovanpå skåpet samsas blandade vaser, bland annat Chamotte av Gunnar Nylund för Rörstrand. Den kinesiska urnan på Stringhyllan har Marie fått värderad i Antikrundan. Foto: CARINA OLANDER

Maries intresse för saker med själ och historia har lett henne till att säga upp sig som lärare och satsa helt och fullt på sin egna retrobutik, där hon säljer saker från olika stilepoker. 

– Jag har älskat att gå på loppis så länge jag kan minnas och det är ännu roligare nu sedan jag har öppnat min butik och kan handplocka föremål till butiken. 

Tanken var till en början att Marie skulle arbeta halvtid på skolan och halvtid med butiken: Men ju mer tiden gick kände hon att det var butiken hon ville satsa helhjärtat på. 

– Jag älskar tanken med att få leta upp gamla fina saker åt andra och på det sättet bidra till en bättre värld, säger Marie. 

Den gröna monsteran har hängt med Marie i 20 år och den passar fint bland favoritkeramiken i vitt och grönt. Chesterfieldfåtöljen fick Marie av en loppissäljare som inte ville ha med sig den hem igen. Pardörrarna leder ut till den nybyggda verandan. Foto: CARINA OLANDER
Trädgården är lummig och bjuder på flera mysiga sittplatser. Möbler, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

Favorit ur arkivet: