1 av 2: I det vackra gamla bankpalatset i Enköping, byggt 1897, ryms numera 15 lägenheter. Förutom att huset varit bank, har det också fungerat som stadsbibliotek och husmorsskola. Foto: SOFI SYKFONT
2 av 2: Det spatiösa vardagsrummet har fungerat både som bankkontor och stadsbibliotek. Ekskåpet målades vitt och smälter in i rummet med träpaneler och stuckaturer som är original från slutet av 1800-talet. Soffa och soffbord, Ikea. Matta, Ellos Home. Kuddar och pläd, Indiska. Fåtöljen med fårskinn är ett arv från Maries farmor. Foto: SOFI SYKFONT / SOFI SYKFONT

Marie hittade sitt drömhem – ett pampigt bankpalats från 1897

Från bankpalats och husmorsskola till en bostad med välbehållna detaljer som utstrålar charm. Ljusinsläppet och rymden hemma hos Marie och Johan låter tala för sig själv, med auktionsfynd som knyter samman hemmets karaktär. 

Camilla Julner

Inramningen är pampig med nästan fyra meter i takhöjd och stora välvda fönster. Marie och Johan bor i ett bankpalats byggt för Enköpings sparbank i slutet av 1800-talet - och deras inredning har fått en alldeles egen trivsam ton.

Trivseln har fått styra inredningen helt och hållet. I den numera vitmålade lägenheten finns en blandning av nytt och gammalt, arvegods och nyfunna auktionsfynd.

– Om man går på känslan och väljer det man själv gillar, kan det inte bli fel, säger Marie.

Marie älskar speciellt det härliga ljuset i sitt hem. Foto: SOFI SYKFONT

Hemma hos Marie och Johan

Här bor: Marie Rustander, 51, Johan Tibbelin, 57, och sonen Emil, 19.

Gör: Marie arbetar på Parkkontoret i Enköping. Johan är platschef i ett byggföretag i Uppsala.

Var: Mitt i gamla stadskärnan i Enköping. 

Bor: Bostadsrättslägenhet 104 kvm, byggd 1897, med 4 rum och kök samt uteplats.

Instagram: @Igamlabiblioteket

Det stora vardagsrummet har välvda fönster mot den lilla gatan och originalpaneler, takrosetter och stuckaturer finns kvar. Men det är ändå mycket som har hänt här sedan fastigheten byggdes i slutet av 1800-talet. Efter tiden som bank, då direktören bodde en trappa upp, har här varit husmorsskola för flickor och stadsbibliotek. På 2000-talet byggdes huset om till bostadshus. Marie och Johan bodde tidigare i en betydligt mindre lägenhet en trappa upp.

Bordet med de fantastiska svarvade benen och glasskiva har parets granne byggt. Stolar, Ikea. Matta, Stockholms Auktionsverk. Foto: SOFI SYKFONT

När deras nuvarande lägenhet, som ligger på gatuplanet, kom ut till försäljning, tvekade de inte en sekund. På den lilla gatan i stadskärnan i Enköping känner de sig hemma.

– Detta är historisk mark, vi är bland annat grannar med det gamla läroverket, Tingshuset och Vårfrukyrkan som har anor från 1100-talet, berättar Marie.

Eftersom lägenheten ligger på gatuplanet fick de dessutom en fin uteplats när de flyttade ner en trappa. Det var också praktiskt att inte flytta så långt med tanke på att de ville ha med sig det kolossalt tunga ekskåpet från sin gamla lägenhet.

– Nu står det här, mitt i salen, ommålat i vitt. Men det kommer nog inte flyttas mer, säger Marie och skrattar.

I köket står ett litet matbord. Det är vitmålat men var förr ljusgrönt då det stod i Maries farmors barndomshem. Foto: SOFI SYKFONT

Hon älskar gamla saker och har sparat både en fåtölj och ett matbord från sin farmors barndomshem. 

– Det finns så mycket känsla och historia i de ärvda möblerna, det ger en själ till hemmet.

Tänk, ofta är det så att jag hittar fina oförstörda saker på återvinningen.

Marie och Johan delar intresset för gamla möbler och vintage. Johan har till exempel ropat in ett par 1970-talslampor i mässing från Stockholms Auktionsverk och Marie har lyckats hitta en 1960-talslampa i Muranoglas i sina föräldrars källare. Med en ny lampskärm fick den nytt liv.

– Tänk, ofta är det så att jag hittar fina oförstörda saker på återvinningen, sånt som bara slängs bort, säger hon.

Sovrummet pryds av en vacker fondvägg, en fantasiskog med exotiska fåglar, som Marie har målat på fri hand. Sängbord, Stockholms Auktionsverk. Kuddar, H&M Home. Foto: SOFI SYKFONT
Sänglamporna är loppisfynd med nya tygskärmar. Foto: SOFI SYKFONT
Sovrummets gröna väggfärg plockade Marie upp från gardinen. Blommig Emma-fåtölj, Tradera. Foto: SOFI SYKFONT

Att Marie har ett öga för det vackra syns tydligt i hemmet. I sovrummet hade hon en idé om att hon ville ha en fondvägg, men hon kunde inte riktigt hitta det hon sökte i butikerna. Så en dag bestämde hon sig för att måla upp en fantasiskog, helt på fri hand.

– Jag har aldrig ångrat det. Den är vi definitivt ensamma om. Marie älskar blommor och växtlighet, hon jobbar numera utomhus som ”trädgårdsmästare” och säsongsarbetare i Enköpings parker. Det finns ett tjugotal parker, och hon har flera favoritställen.

– Gröngarnsåsen som är den gamla porten till Enköping med naturområden och ett rikt fågelliv. Men även den moderna Drömparken, som anlades 1996 av den kände trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. Han fokuserade på växternas naturliga växtsätt, strukturer och former, berättar Marie.

Tavlan i fonden har Marie målat. Bordet är dukat med loppisfynd och vasen fylld med favoritblommor. Vas, Ekebybruk. Antika ljusstakar, Skultuna. Foto: SOFI SYKFONT
Marie har ett öga för detaljer och en stor kärlek till blommor. Foto: SOFI SYKFONT
Skåpet fyndades på Blocket. Tavla, Lars Lerin, Liljevalchs. På skåpet står loppisfynd. Foto: SOFI SYKFONT

Även Munksundskällan med ett hundraårigt gammalt lusthus med en fontän och trädgård med medicinalväxter tillhör Maries favoriter.

I hemmet väljer hon att inreda med gröna växter, som till exempel den välkända Doktor Westerlunds blomma, rosengeranium.

– Läkaren Ernst Westerlund kom från Enköping och valde att ta in rosengeranium till sina patienter i sjuksalarna för att rena luften och göra den friskare. Växten blev sedan uppkallad efter honom.

Marie har också en mycket stor krukväxt, en svärmorstunga, som hon lustigt nog har ärvt av sin svärmor. Den är uppskattningsvis minst 70 år gammal. Det finns mycket historia och själ i detta hem, till och med växterna berättar en historia.

Maries fem inredningstips

1. Blanda gammalt och nytt, jag går endast på känslan för det som jag själv tycker om.

2. Låt en färg på en gardin sätta hela färgskalan på väggarna. 

3. Om du inte vet vad du ska sätta på väggarna så fungerar det alltid med en eller flera speglar.

4. Fynda på loppis och auktionssajter, tveka inte att köpa något som du gillar. Blir det fel kan du alltid sälja vidare, eller ge bort. 

5. Inred med blommor och växter.

LÄS MER: Sofie och Jacob gav den 120 år gamla gården nytt liv 

LÄS MER: Anna och Fredrik moderniserade 30-talshuset – blev modern drömvilla 

Se även:

Aktuellt just nu