Marica och Tomas förvandlade röda rucklet till ett trendigt hem i grått

Trävillan från 1921 ligger i Örebro och hade stort renoverings­behov när paret köpte den. Liksom insidan ska huset få en grå nyans.

Foto: REBECCA MARTYN

Trävillan från 1921 ligger i Örebro och hade stort renoverings­behov när paret köpte den. Liksom insidan ska huset få en grå nyans.

Motorcykelfantasterna Marica och Tomas fick precis vad de önskade sig när flyttlasset gick från Stockholm till Örebro. I den nyrenoverade 1920-talsvillan finns plats för matlagning, lek med barnbarnen - och meck med hojarna med blues i öronen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Marica och Tomas träffades mitt i livet, och i samma veva som Tomas gick i pension öppnades möjligheterna för en flytt. Efter att ha bott i Stockholm i flera år längtade Marica efter att spendera mer tid med barn­barnen i Örebro. Då hennes mamma, som också bor i närheten av Örebro, blev sjuk blev flytten till hem­kommunen ett faktum.

Hemma hos Marica & Tomas

Här bor: Marica och Tomas.

Gör: Marica är förskolechef och Tomas är pensionär.

Var: Örebro.

Bor: En tvåplansvilla på 104 kvm, byggd 1921.

Renoveringsobjekt på lummig tomt i Örebro

Sommaren 2017 tog de sina motorcyklar för att kolla på en villa i centrala Örebro. De föll direkt för den lummiga tomten och det rymliga garaget, som kunde byggas om till gäststuga. Att villan var ett renoverings­objekt var inget som avskräckte dem.

- Visningen skedde en solig dag och äppelträden på tomten var fulla av äpplen, berättar Marica.

- Vi föll för det lugna läget och den lummig träd­gården omgiven av vackra villor från början av 1900-talet. Samtidigt var det gångavstånd till stadskärnan, berättar Tomas.

Foto: REBECCA MARTYN

Marica och Tomas träffades mitt i livet, och i samma veva som Tomas gick i pension öppnades möjligheterna för en flytt.

Foto: REBECCA MARTYN

Köket har öppnats upp mot hall och vardagsrum och i entrén välkomnas man av en vacker braskamin från Nordpeis. Golven i huset är genomgående vitvaxade furugolv.

Foto: REBECCA MARTYN

Köksstommar, Ikea. Luckor, i NCS-koden S 6000-N, Novaflex. Bänkskiva i kompositsten, Caesarstone. Handtag, Byggfabriken. Blandare, Fm Mattson.

Foto: REBECCA MARTYN

Spishäll, Ikea. Fläkt, Bosch. Under bänken syns en vinkyl från mQuvée. I hallen skymtas en hatthylla från String.

Trävillan från 1921 hade stort renoverings­behov och det första paret gjorde vid inflyttningen var att öppna upp mellan kök och vardagsrum för att få en luftigare känsla. Sedan har renoveringarna avlöst ­varandra en efter en.

- Vi har byggt om köket och de två badrummen, byggt en tvättstuga på övervåningen och gjort om alla ytskikt. Just nu håller vi på med dränering och påkoppling till gatans dagvattenanslutning och vi planerar även att måla om huset i en grå nyans, berättar Tomas.

”Vi vill skapa ett hem som är hållbart”

Marica och Tomas har renoverat ett antal bostäder tidigare och ett av deras bästa råd är att välja de material och lösningar man verkligen vill ha och att inte kompromissa på kvalitet för att gå en billigare och snabbare väg. De menar även att det är viktigt att anpassa stilen till husets karaktär, och att göra rätt från början.

Och just att skynda långsamt är precis det Marica och Tomas gör. Nästa punkt på listan är att bygga ett inglasat rum i anslutning till köket, och så småningom vill de även ta tag i trädgården med nya rabatter och gångar av gatsten.

- Vi vill skapa ett hem som är hållbart i många år framöver, som är personligt och har en själ. Våra gäster som kommer på besök ska direkt se att de kommit hem till oss, förklarar Marica.

Foto: REBECCA MARTYN

Bokstavstavla från Granit. Vinglashållare, Jakobssons Möbler.

Foto: REBECCA MARTYN

Golven i huset är genomgående vitvaxat furugolv. Vedkorg, Eldabutiken. Laminofåtölj, Carl Malmsten. Sopskyffel, Jakobssons Möbler.

Foto: REBECCA MARTYN

Trappan är original och har målats i samma grå kulör som köket. Väggförvaring, Granit.

Foto: REBECCA MARTYN

Den grå tråden fortsätter in i vardagsrummet. Soffa, Ire. Soffbord, Svenska Hem. Vägglampa och golvpuff, Jakobssons Möbler. Kistorna i plåt är köpta i Köpenhamn.

Inreder med designklassiker och loppisfynd

Olika grå nyanser är ett tema i deras inredning och designklassiker varvas med annorlunda loppisfynd och vackra stilleben.

- Från början hade vi inte samma stil vilket ofta innebar att vi inte kom överens. Tomas gillar betydligt mer färg och mönster än vad jag gör, men nu står jag på mig mer vad gäller detaljer. I slutändan tycker Tomas alltid att det blir bra ändå, skrattar hon.

Marica har alltid varit inredningsintresserad, och intresset för färg och form delar hon med sin dotter Johanna.

- Johanna har en förmåga att kunna kombinera gammalt och nytt på ett snyggt sätt, jag blir oerhört inspirerad av henne. Sen är Instagram en bra källa till inspiration, där får jag många nya idéer.

Marica och dottern Johanna åker gärna och fyndar tillsammans på såväl loppisar som inredningsvaruhus.

- Det bästa fyndet är ett korrugerat högt plåtskåp från en blomsterhandel i stan. Vi har det som förvaring av sängkläder i garagehuset.

Stort garage med plats för både sovrum och musikrum

En av anledningarna till att de fastnade för 1920-talsvillan var det stora garaget som inte bara rymmer nattgäster utan även parets stora gemensamma intresse, motorcyklar. Maria och Tomas har delat av ena sidan av garagehuset i två delar och skapat ett sovrum och ett kombinerat musikrum och allrum.

- Tomas är bluesfantast sedan 1967 och han hänger gärna i garagehuset där han kan mecka med våra hojar och samtidigt lyssna på musik. Han hade gärna sett att det fanns en utgång till garaget direkt inifrån huset, skrattar hon.

- Själv trivs jag bäst i köket där jag får laga mat till nära och kära, och leka med barnbarnen.

Foto: REBECCA MARTYN

Badrummet på över­våningen går i svart och vitt. En stor monstera ­skapar kontrast och ger en ombonad känsla. Badkar, kommod och badrumsskåp, ­Bauhaus.

Foto: REBECCA MARTYN

Sovrummet är målat i en lugn grå nyans. En knopplist fungerar både som hängare och dekoration.

Foto: REBECCA MARTYN

Sänggavel, RS Möbler. Furupall, Granit. &-tecken, Jakobssons Möbler. Stege, Ikea.

Foto: REBECCA MARTYN

Den delvis inglasade entrén är inbjudande med växter och lyktor. Korgstol och ljuslyktor, Ikea. Plåtvagn och ampel, Granit.

LÄS MER: Bella gjorde skräckhuset till Sveriges mysigaste hem 

LÄS MER: Elin letade stuga – köpte sitt drömtorp på Facebook

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande