Maria rustade upp 1800-talshuset – fick lantliga charmen tillbaka
När den gamla gården från 1863 blev till salu såg Magnus drömmen och potentialen. Maria däremot kände en rädsla för vad renoveringen av det 360 kvadratmeter stora huset skulle innebära.
Men med snickarkunskaper och målet att bevara husets gamla charm och lantliga karaktär, har de rum för rum lyckats rusta upp huset till ett pampigt hem, som till jul pyntas traditionellt med röda tomtar och gröna kvistar.
Hemma hos Maria och Magnus Andersson och deras tre barn, börjar julen den första advent. Huset fylls med väldoftande små granar, adventsljusstakar vars ljus glittrar i vintermörkret, och praktfulla amaryllis. Flertalet tomtar med röda luvor hittar också sin plats runtom i hemmet.
– Både jag och Magnus är uppvuxna med att man pyntar med tomtar till jul, den traditionen vill vi gärna föra vidare. Innan vi flyttade till Sölaryd dekorerade jag hemmet i en vit och grå färgskala, men nu älskar jag rött! Det känns lantligt på något vis, och färgen klär huset, säger Maria.
När hemmet är färdigpyntat tänder de massor av levande ljus och dricker årets första glögg framför brasan i vardagsrummet.
– Jag tycker nästan att det bästa med julen är tiden innan själva julafton. Man gör det fint hemma, tittar på julkalendern och bara myser, säger Maria.
HEMMA HOS FAMILJEN ANDERSSON
Här bor: Maria, 43, Magnus, 40, och dottern Nellie, 11, samt Marias barn Ebba, 17, och William, 20. Här bor även hunden Stella.
Gör: Maria jobbar som innesäljare på NorDan AB. Magnus jobbar som snickare hos Frans Byggare, samt som deltidsbrandman.
Var: Sölaryd, cirka 15 km utanför Värnamo i Småland.
Bor: I ett 360 kvm stort hus, byggt 1863. Familjen flyttade in 2019.
Instagram: @solarydsgard
Sölaryds gård ligger i de småländska skogarna, drygt femton kilometer utanför Värnamo. På gården finns förutom bostadshuset från 1863 även en stor flygelbyggnad, ett stall, magasin, samt en gammal smedja. Magnus har alltid drömt om att bo i ett gammalt hus med historia, och med åren fick han även Maria att börja gilla den tanken. Redan innan paret köpte huset så ägde de en bit av marken som styckades av från egendomen så tidigt som 1921. Under ett vägföreningsmöte fick Magnus nys om att gården skulle säljas, och efter att ha diskuterat saken med Maria tog han kontakt med ägaren.
– Vi fick köpa den! Vi slog ihop fastigheten med det markområde som vi ägde sedan innan. Jag är oerhört tacksam över att vi fick den här möjligheten, säger Magnus.
Det var ett otroligt fint hus, men jag kände en rädsla inför allt det praktiska.
Magnus såg drömmen och potentialen, Maria kunde däremot inte låta bli att känna en uns av oro.
– Det var ett otroligt fint hus, men jag kände en rädsla inför allt det praktiska. Bostadshuset och de tillhörande byggnaderna behövde renoveras. Skulle vi verkligen orka med arbetet som det innebar, och hur skulle barnen ta sig till skolan. Det har helt klart varit en stor fördel att Magnus jobbar som snickare och därmed sitter inne på många kunskaper, annars är jag osäker på om vi hade lyckats. Nu när vi kommit en bra bit på vägen så är även jag glad över att vi tog den här chansen!
Genom att fräscha upp ett rum i taget har de kunnat bo i huset samtidigt som det har renoverats. De började med sovrummen där de tapetserade och målade väggarna. Takpanelen och originalträgolven var redan i oklanderligt skick. Innan de inledde arbetet i sällskapsrummen på nedre plan, avverkades granhäcken som var planterad runt bostadshuset.
– Den var så hög att villan inte syntes från vägen, och vi kunde inte se ut från fönstren på övervåningen, säger Magnus.
När köket till sist stod färdigt kände vi oss överlyckliga.
Paret har sedan dag ett haft som mål att till så stor del som möjligt bevara bostadens charmiga och lantliga karaktär. Den största förändringen har skett i köket. Klinkergolvet och plastmattan har ersatts med ett massivt såpskurat trägolv, och det nyare paneltaket har avlägsnats. Trätaket i original som låg gömt undertill plockades ner för att rengöras och sättas på plats med tätare mellanrum för att undvika ytterligare ras av spån.
– Eftersom vi med hjälp av vår närmsta familj utför allt arbete på egen hand, samt jobbar heltid och har barn med fritidsaktiviteter, så tog köksrenoveringen flera månader. Under denna tid var vi tvungna att laga mat på en spis ute i groventrén vilket var väldigt påfrestande. När köket till sist stod färdigt kände vi oss överlyckliga, säger Maria.
Inför det annalkande högtidsfirandet har köket pyntats med små granar och granris, röda stearinljus, tomtar och juliga blommor. På vedspisen står en skål med kaneldoftande risgrynsgröt, och på slagbordet som en gång i tiden har stått i Magnus mormors föräldrahem, har Maria dukat fram en mjuk pepparkaka som är toppad med söt glasyr och syrliga lingon.
– Jag älskar att baka! Pepparkakor och mjuk pepparkaka är ett måste vid jul, säger hon.
Dagen innan julafton firar familjen Andersson lilla julafton tillsammans. De dukar fram ett mindre julbord med bland annat köttbullar, prinskorvar, julskinka, och ägghalvor. De spelar även Bingolotto, och hänger fram var sin julstrumpa. Framåt kvällen ställer de ut en tallrik med gröt till tomten.
Nu drömmer jag om att kunna fira jul här med våra släktingar och att då få duka fram mat på vedspisen
– Det är något särskilt med spänningen som infinner sig, konstaterar Maria.
Julen 2020 valde familjen att fira på annorlunda vis i jämförelse med tidigare år på grund av pandemin. De var utomhus och delade upp firandet i två dagar. De grillade mat vid den nybyggda grillplatsen utanför smedjan, drack värmande glögg, och hade en julklappslek med uppdrag åt barnen. Julaftonskvällen avslutade familjen inomhus med kvällsmat och sällskapsspel.
– Nu drömmer jag om att kunna fira jul här med våra släktingar och att då få duka fram mat på vedspisen, säger Maria.
LÄS MER: Jenny och Rolle renoverar stationshus från 1903 – med hjälp av återbrukade prylar
LÄS MER: Therese fick drömhuset på ön – efter lapp i brevlådan
Se även:
LÄS MER: Pauline bor i familjens gamla stall – sover på höloftet