Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria och Patrik Levinssons rödmålade hus med vackra vinklar och takkupor ligger beläget på en höjd med skogen alldeles inpå husknuten.
Maria och Patrik Levinssons rödmålade hus med vackra vinklar och takkupor ligger beläget på en höjd med skogen alldeles inpå husknuten.
Maria och Patrik Levinssons rödmålade hus med vackra vinklar och takkupor ligger beläget på en höjd med skogen alldeles inpå husknuten.
Maria och Patrik Levinssons rödmålade hus med vackra vinklar och takkupor ligger beläget på en höjd med skogen alldeles inpå husknuten. Foto: Carina Olander

Maria och Patrik ritade eget hus och byggde nytt på drömtomten: ”Idyll”

Maria älskar julen och pyntar familjens rödmålade hus både in- och utvändigt. Men det viktigaste är att hinna umgås med nära och kära. ”Vår jul handlar om att njuta utan en massa krav”, säger hon.

Anna Truelsen

Maria och Patrik Levinssons rödmålade hus med vackra vinklar och takkupor ligger beläget på en höjd med skogen alldeles inpå husknuten. Det är ett par dagar före jul och snön har färgat marken vit, vilket ger extra mycket julstämning.

Trädgården är vackert pyntad – lyktstolpen har fått en krans och en stor röd sidenrosett och intill står Marias farmors gamla spark och minner om förr i tiden.

Vi ville ha ett hus med vinklar och vrår inspirerat av husen från förra seklet fast med en modern touch.

– Det är så mysigt att köra upp på gårdsplanen och mötas av den pyntade lyktstolpen, jag blir varm i hela mitt inre, den ger mig så mycket stämning.

Inomhus har hon led-blockljus satta på timer, som gör det extra mysigt när man kommer hem efter en lång dag på jobbet.

– Det är alltid trevligare att mötas av en fladdrande ljusveke än taklampor som lyser upp ett helt rum, säger Maria.

HEMMA HOS FAMILJEN LEVINSSON

Här bor: Maria, 49, och Patrik, 52, och barnen Arvid, 23, Ottilia, 17, samt Hilda, 22, som har flyttat hemifrån. Katten Morris.

Gör: Maria är biträdande rektor och Patrik arbetar som ekonomichef.

Var: Mellan Huskvarna och Gränna.

Bor: I ett hus byggt 2005 på 210 kvm.

Instagram: @maria_levinsson

”Jag älskar att göra dukningar, det är så kul att tänka ut och planera hur det ska se ut”, säger Maria. Foto: Carina Olander
Maria och Patrik har satt in gamla pardörrar till matsalen. Dörrarna har tidigare suttit i Patriks föräldrahem. Paret har tvättat och slipat dörrarna. Ljuskrona Sarafatti, Flos. Stolar, Leksandsstolen. Eukalyptuskransar, Ikea. Foto: Carina Olander
Familjens vackra rödmålade hus ligger uppe på en höjd. Under natten har ett lager pudersnö bäddat in huset, vilket gör mycket för julkänslan. Foto: Carina Olander
Jultallrik, Kähler. Vinglas, Lexington. Vattenglas Jenny Lind, Duka. Silverbestick, Chippendale. Rosett, Clas Ohlson. Servett och duk, Hemtex. Foto: Carina Olander

Familjen bodde tidigare i ett hus som de hyrde. De ville köpa det men då det inte var till salu började de leta efter ett gammalt hus som de kunde renovera. De letade och letade men det där huset som var prefekt för dem dök aldrig upp, så till slut började de titta på nybyggda hus.

– Allt såg så fyrkantigt ut, vi tyckte att det var svårt att hitta någon husmodell som hade charm.

De bestämde sig för att rita ett eget hus med inspiration från färdiga husmodeller.

– Vi ville ha ett hus med vinklar och vrår inspirerat av husen från förra seklet fast med en modern touch, säger Maria.

Marias bröder, som är ingenjörer, hjälpte till med att rita på huset i 3D. När ritningen var klar tog de hjälp av en byggnadskonsult för att beräkna husets hållfasthet. Där upptäcktes bland annat att huset var för brett och en järnbalk ritades in. När bygglovet var klart så anlitades en kompis byggfirma.

Egentligen hade vi velat ha högre takhöjd men det blev för dyrt helt enkelt eftersom vi redan gått så mycket utanför standardlösningarna.

Patrik tog ledigt halvtid under de sex månaderna som det tog att bygga huset och hjälpte snickarna med det han kunde.

– Alla som byggt hus vet att alla extra val utanför standard kostar extra. Vi valde till exempel att satsa på rejäla fönster och furudörrar som vi målade för hand för en mer gedigen känsla. Egentligen hade vi velat ha högre takhöjd men det blev för dyrt helt enkelt eftersom vi redan gått så mycket utanför standardlösningarna, säger Maria.

De blev jättenöjda med sitt hus.

– Vi höll både budget och tidsplan, så allt har gått som vi planerat.

”Jag älskar att köra upp mot huset och mötas av den tända lyktstolpen med kransen på, det ger mig känslan av en riktig Kalle Anka-jul”, säger Maria. Sparken har varit hennes farmors. Foto: Carina Olander
Det är vackert dukat i matsalen. ”Vi tycker mycket om att sitta här inne och äta, man kommer så nära naturen här”, säger Maria. Ljuskrona Sarafatti, Flos. Stolar, Leksandsstolen. Foto: Carina Olander
De gedigna fönstren är som ett smycke för vardagsrummet som är redo för julfirandet. Foto: Carina Olander
Den platsbyggda hyllan har paret byggt med inspiration av besöket på Ellen Keys strand vid Omberg. Soffa, Mio. Soffbord, Ellos. Foto: Carina Olander

Marken som paret byggt på hörde till Patriks föräldrahem och det var Marias svärmor som föreslog att paret skulle bygga där då hon tyckte att platsen var så vacker.

– Vi älskar verkligen platsen där vi bor. Det är en idyll med får och hästar som går i hagen bakom huset. Så här i juletid när det har snöat och hästarna står i hagen och mumsar på hö så får man verkligen känslan av jul förr i tiden som de gamla julbonaderna i papper visar, säger Maria.

– När vi tittade på tomter och nybyggda hus så kändes trädgårdarna så öde och tomma. Vi ville ha en kuperad tomt med uppväxta träd. Här fick vi det.

Vi älskar verkligen platsen där vi bor. Det är en idyll med får och hästar som går i hagen bakom huset.

När Maria var och handlade i mataffären mötte hon en person som sa ”Vad kul att ni renoverar det gamla huset, vad fint det blir”.

– Det blev verkligen ett kvitto för oss att vi hade lyckats bygga ett hus med charm på en plats där naturen fick ta plats.

Maria är svag för nötknäppare och kompletterar gärna sin samling med någon ny variant varje år. Foto: Carina Olander
Biblioteket på övre plan är familjens mysrum. Här tänder de en brasa och kurar ihop sig i soffan och drar ner bioduken och ser på julfilm tillsammans i juletid. Fåtöljer, Ikea. Soffbord, Ellos. Foto: Carina Olander
Till vardags sitter familjen i den mysiga glasverandan som är integrerad med köket. Vita Tolix-stolar står runt bordet. Taklampa, HK Living. Foto: Carina Olander
Nybakad saffranskaka. Jultallrik, Fyrklövern. Foto: Carina Olander
Fönsterbrädan är pyntad med granris, äpplen och vackra gamla mässingsljusstakar på rad. Foto: Carina Olander

Familjens hus är ett riktigt julhus, perfekt för umgänge med två vardagsrum och matplats både i matsalen och i köket. Maria och Patrik älskar att bjuda hem vänner och bekanta på glöggfest i början av december.

– Jag gillar dynamiken som uppstår mellan människor när man bjuder hem till fest. För mig är det oerhört viktigt att ge mina vänner en upplevelse som inkluderar alla sinnena, när de går härifrån vill jag att de ska ha upplevt julen genom doft, smak, syn och hörseln, säger Maria.

För mig är julen en paus i allt det mörka – en möjlighet till att få lite glamour och ljus, ett avbrott från vardagen.

Maria kallar förberedelserna inför jul för upptrappningen. För henne är julen ett välkommet inslag i vintermörkret, en tid som är fylld av glädje, ljus och mys.

Maria älskar inredning och håller koll på allt som kommer in i hennes favoritbutiker. Hon inspireras och köper något nytt varje år som kompletterar det julpynt hon har sedan tidigare.

– För mig är julen en paus i allt det mörka – en möjlighet till att få lite glamour och ljus, ett avbrott från vardagen. Helt klart nyckeln till hur jag överlever vintern, säger hon.

Maria är i full färd med att plocka fram tillbehör till glöggmyset. Golvet är ett skeppsgolv. Foto: Carina Olander
Dottern Ottilia har en mysig sänghimmel som ger rummet en romantisk känsla. Foto: Carina Olander
Verandan är uppdukad till glöggmys. De gamla fina fönstren i väggen skapar lä och inger en ombonad känsla. Foto: Carina Olander
Till jul bäddar Maria sängen med rutiga sängkläder som ger fin julstämning tillsammans med granen på nattduksbordet. Paret har gjort sänggaveln själva. Foto: Carina Olander

Hon börjar med att förbereda inför julen redan i oktober, genom att inspireras av julnytt hon ser.

– Jag tycker att det är så viktigt att man har något att se fram emot. Julen är en så mysig tid.

Hon älskar ljusslingor och pyntar med dem utomhus lagom till första advent.

– Det gör mycket för julkänslan, då det är rätt mörkt här ute hos oss. Jag älskar också att sjunga julsånger och brukar vara med i en sånggrupp som sjunger i kyrkan runt jul, säger Maria.

Julen är en så mysig tid.

Julen för familjen Levinsson är viktig, men de tar den med ro. De kan lika gärna äta ett stort julbord på en mysig restaurang i stället för hemma. Släkten ser de till att träffa, men det behöver inte vara på julafton utan de sprider gärna ut träffarna över helgerna så de hinner umgås ordentligt och inte bara runt ett pressat schema.

Maria och Patriks plan är alltid att sänka kraven och bara göra det de vill. Julmat på julafton brukar det absolut bli, men det behöver inte var hemmagjorda köttbullar och ett perfekt julbord utan det går lika bra att köpa färdig julmat i affären för att i stället köpa sig tid med familjen. Tid som de gärna tillbringar tillsammans uppe i biblioteket och ser på en julfilm och mumsar på något gott.