1 av 12: Köksbordet är arvegods. Stolarna är Eames i glas­fiber som köpts in i omgångar. Färgerna på stolarna ger mycket karaktär åt rummet. Vitrinskåpet och fotogenlampan ovanpå är också arvegods från Oskars farmors far. Matta, från Lagerhaus Foto: Lina Eidenberg Adamo
2 av 12: Inbyggda skoskåp i den långsmala hallen ger ett stilrent uttryck. Det är köksstommar samt byrån Stolmen från Ikea som har byggts in och målats. Pendellampor i mässing från Hans-Agne Jakobsson. Foto: Lina Eidenberg Adamo
3 av 12: Smart lösning i köket - om ett rum inte har fönster, sätt in ett fönsterparti mellan två rum. Köksskåpen från Ikea är platsbyggda. Foto: Lina Eidenberg Adamo
4 av 12: Serveringsskåpen är ett 60-talskök inköpt på Blocket som Oskar byggt om. Skåpen har målats halva vägen upp för att förstärka golvet och djupet. Foto: Lina Eidenberg Adamo
5 av 12: Räfflad vas från Åhléns och propellerask från George Jensen. Foto: Lina Eidenberg Adamo
6 av 12: Gul lampa Bumling från Atalje Lyktan, räfflad kruka Tellus från Bo Fajans. Foto: Lina Eidenberg Adamo
7 av 12: I vardagsrummet har paret slipat golvet och lutat och vaxat det med vitpigmenterad hårdvaxolja. Keramik och konst samlat kring tv-skåpet från Ikea. Foto av pariserhjulet av Franck Bohbot och kaninbricka från Ibride. Bronsstatyetten Venus är gjord av Carl Eldh. Golvlampan är ett arvegods. Foto: Lina Eidenberg Adamo
8 av 12: Träskåpet i sovrummet är inköpt på Grandpa på Södermalm, och är från början ett skoskåp från 30-talet. Foto: Lina Eidenberg Adamo
9 av 12: Stegen på väggen används flitigt för att nå upp till de höga hyllorna. Bokhyllan är Elfa men hyllplanen är i gediget trä som målats. Fåtöljen är en first edition från Eames. Tv-bänken har Oskar byggt och hakat på Elfasystemet. Foto: Lina Eidenberg Adamo
10 av 12: I Alfreds rum hänger färgglada vimplar. Tavla med fågelburar från Rädda Barnens designshop. Foto: Lina Eidenberg Adamo
11 av 12: På väggen finns ett ut­fällbart skrivbord. Den mönstrade kudden har paret sytt själva. Foto: Lina Eidenberg Adamo
12 av 12: Krispiga toner i sovrummet. Vas, George Jensen. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Maria och Oskar inreder lekfullt med arvegods och design

Mitt på Södermalm i Stockholm har familjen Hazard Nordquist skapat ett fantastiskt hem med hög mysfaktor. Här samsas personlig konst, arvegods, Ikea-möbler och läckra designklassiker.

När Maria blev gravida med sonen Alfred ägde hon och Oskar var sin lägenhet. De bestämde sig snabbt för att sälja och köpa en gemensam i stället.

 

LÄS OCKSÅ: Lisas och Kalles magiska förvandling av lilla ettan

Föll för lägenehetn på Södermalm

Lägenheten på Renstiernas­gata på Södermalm var en av de första paret tittade på och de föll direkt. Det var inte svårt att se charmen, trots den nergångna 80-talsrenoveringen.

Lägenheten totalrenoverades. Maria och Oskar gjorde allt själva förutom badrummet, där de tog hjälp. De har skapat ett trivsamt hem för hela familjen och är överens om att inredningen måste tålas att hoppa i och att lekas med.

- Finrum är så väldigt förlegat, säger Maria.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Hallgolvet handmålades av Oskar som är arkitekt. Han skar ut en romb som fungerade som mall och som följde träplankornas mått.

- Det tog flera veckor att måla det. Jag älskar mönster och vill egentligen ha mönster överallt, säger Maria.

Det finns en annan fördel också.

- Förutom att det är snygg så är det ju en fördel när man har småbarn för stöket och smutsen syns inte lika tydligt på ett mönstrat golv, säger Oskar.

Oskar plockade upp en av färgerna från golvet och målade en panel runtom hela hallen, inklusive dörrarna. I hallen byggdes en skoförvaring av köksstommar från Ikea och byrån Stolmen.

Kök från Ikea och Blocket

Köket är ett personligt hopkok av Ikea och ett gammalt 60-talskök köpt på Blocket.

- Överskåpet låg på gatan, marmorskivan hittade jag på Blocket och trälådorna kommer från loppis, säger Oskar.

Även golvet i köket är handmålat av Oskar.

I vardagsrummet har paret gjort minst. De slipade golvet och lutade och vaxade det med vitpigmenterad hårdvaxolja.

- Det gör att golvet både blir lent och stöter ifrån sig smuts, säger Maria.

Bokhyllan är ett Elfa-system. Tv-delen har Oskar byggt ihop själv. Matbordet är arvegods från Oskars farmor och farfar, precis som skåpet som står i ena hörnet. Eames-stolarna i glasfiber är begagnade och inköpta i omgångar. Även fåtöljen Lounge chair är signerad paret Eames. Mattorna är från Ikea och Lagerhaus. Stegen fyndades i en container och slipades och lackades för att bli lite fräschare. Nu används den för att nå de högsta hyllorna och som hopptorn för sonen Alfred.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

På väggen hänger tavlor och affischer i en salig blandning.

- Jag har farmor och farfar att tacka både för den fina konsten som jag fått ärva men också för mitt konst- och arkitekturintresse, säger Oskar.

Väggfärgen är samma som i barnrummet. På väggarna hänger tavlor med många Stockholmsmotiv. Den turkosa oljemålningen är av Sven Jonson, som var en del av Halmstadgruppen. Träskåpet är inköpt på Grandpa på Södermalm, och är ett skoskåp från 1930-talet som tidigare stått i ett av Försvarsmaktens om­klädningsrum. Marias pappa, som är båtbyggare och driver Träverket i Råshult, tillverkade luckorna som saknades när skåpet köptes. Sänggaveln är en gammal dörr från Marias lägenhet.

- Vi ställde den där provisoriskt men sen har den bara blivit kvar, säger Maria.

Till slut skruvade de dit två PeFeGe-lampor på den som de hittat på loppis. Byråerna i sovrummet kommer från Ikea och har fått nya knoppar.

Gamla köket blev barnrum

Barnrummet var egentligen en del av köket tidigare, och där satte de upp en vägg där den översta halvan är fönster från nerlagda Elme glasbruk i Älmhult.

- De hade stått i morfars ladugård i Pjättryd i en massa år innan vi hämtade upp dem hit, restaurerade dem för hand i vardagsrummet och satte in dem här. De är sneda och vinda men ger mycket karaktär åt lägenheten, säger Maria.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

I rummet sattes en bröstpanel upp och på ena kort­sidan byggde de in ett utfällbart skrivbord.

- Där brukar Alfred sitta och rita eller titta på film. Eftersom rummet är så litet är det perfekt att det går att fälla upp och ner skrivbordet, säger Maria.

Väggarna ovanför panelen målades med samma blå färg som vårt sovrum för att få det att hålla ihop färgmässigt.

På golvet låg det en linoleummatta som revs upp. Plankgolvet under var i ganska dåligt skick men det gick att slipa upp behjälpligt och sedan målades det med vit golvfärg. På så sätt går det inte att se hur skruttigt golvet i det rummet är egentligen. Sängen är bara 1,70 centimeter lång och kommer från svenska Hilding.

Resultatet av parets olika stilar är ett hem som känns både stilsäkert och lekfullt.

 

LÄS OCKSÅ:

10 anledningar att hata Gekås i Ullared

Prylarna du måste sluta inreda med

Elaine Eksvärd: ”Jag gillar New York-känslan”

 

Av Isabelle Olander

Hemma hos familjen Hazard Nordquist

Här bor: Maria Hazard, 36, och Oskar Nordquist, 37, med barnen Alfred och Märta.

Gör: Maria är vd på en pr-byrå, Oskar är arkitekt.

Hemmet: Lägenheten på Södermalm, 75 kvadratmeter fördelat på tre rum.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!