Att kliva in i vardagsrummet hemma hos Maria och Johnny Capor i Stocksund kan nog få vem som helst att dra lite efter andan. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Maria bor i hus från 1700-talet: ”Får nypa mig i armen”

Då, en paviljong där Gustav III kan ha festat med sin bror. Nu, vardagsrummet hemma hos familjen Capor i Stocksund. Med stor respekt för såväl husets som sin egen historia har Maria och Johnny skapat ett hem fullt av spännande stilmöten.

Andrea Hall

Att kliva in i i vardagsrummet hemma hos Maria och Johnny Capor i Stocksund kan nog få vem som helst att dra lite efter andan. Inte bara på grund av den imponerande utsikten genom tre stora pardörrar – även takhöjden på nära fyra meter, eldstaden och den handmålade tapeten gör sitt till.

Det här huset har världens historia, och vi vill bara veta mer.

Rummet doftar ljuvligt av vita hyacinter som står placerade runtom i rummet.

- Jag passar på att njuta av hyacinterna innan min dotter kommer hem på jullovet, hon är allergisk så då måste de tyvärr bort, säger Maria.

HEMMA HOS FAMILJEN CAPOR

Här bor: Maria, 54, Johnny, 55, döttrarna Estelle, 22, och Bianca, 20. Döttrarna studerar för tillfället utomlands.

Gör: Maria är inredare och yogalärare. Johnny är konsult inom bygg- och fastighetsbranschen. Paret har också en villa i Kroatien som de hyr ut, bland annat för bröllop.

Bor: Stocksund i Stockholm.

Var: I ett hus på 380 kvm med en ursprungsbyggnad från 1700-talet och tillbyggnader från 1920- och 30-talet. Trädgård på cirka 1500 kvm.

Instagram: @mariacapor

Vardagsrummet är Marias favoritrum eftersom det är så unikt. ”Men jag älskar hela huset, jag är kär i det här huset”, säger Maria. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Väggarna i vad som i dag är Maria och Johnnys vardagsrum är också ursprungsväggarna på den paviljong som byggdes på platsen på 1700-talet. Originaltapeterna hittades i källaren då huset renoverades och byggdes ut av en tidigare ägare. På två av rummets vackra dörröverstycken målades bilder av hur huset såg ut då, 1931. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Den stora öppna spisen i kolmårdsmarmor är i original från 1700-talet. Eldskydd, Bukowskis. Foto: Lina Eidenberg Adamo
När huset byggdes ut på 1920- och 30-talet hittade den dåvarande ägaren de handmålade originaltapeterna i källaren och lät restaurera dem. Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Det vitputsade huset med stor stenlagd terrass ligger i en sluttning med utsikt över Lilla Värtan, som för tillfället ligger under ett spegelblankt lager av tunn is. En blek vintersol hänger vid horisonten och ger ett gyllene sken över viken nedanför, där en grupp glada vinterbadare brukar träffas tidigt varje morgon för ett iskallt dopp.

Det sägs att det var kung Gustav III som lät uppföra huset som festplats någon gång på 1700-talet. Därefter byggdes det ut på 1920- och 30-talet med inspiration från en italiensk villa och från Haga slott. Den dåvarande ägaren hittade originaltapeterna från 1700-talet i källaren och lät restaurera dem, målningarna ovanför dörrarna är från 1931 och visar hur huset såg ut då.

- Det här huset har världens historia, och vi vill bara veta mer. Vi har hört att kungen lät sin bror Fredrik Adolf bo här. Han ska ha haft en romans med den kända balettdansösen Sophie Hagman som bodde på andra sidan viken, och så träffades de här emellan, berättar Maria.

Den ursprungliga paviljongen, eller lusthuset som det också kallades, är i dag husets vardagsrum, med de senare utbyggnaderna runtomkring. Fyra sällskapsrum i fil skapar ett vackert djup genom rummen på bottenvåningen.

Huset är i dag på 380 kvm, med en ursprungsbyggnad från 1700-talet och tillbyggnader från 1920- och 30-talet Foto: Lina Eidenberg Adamo
Hallen tillhör ursprungsdelen av huset från 1700-talet och har en takhöjd på nära fyra meter. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Det vackra vardagsrummet! Även här fyra meter i takhöjd. Eldstaden och den handmålade tapeten gör sitt för att bidra till den pampiga känslan. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Familjen Capor bodde tidigare i en stor villa några kilometer härifrån. Maria hade i många år passerat huset på sina promenader i området och drömt om att få bo i det. När det dök upp till försäljning lyckades hon övertala Johnny att gå på visningen ”för lite inspiration”.

- Vi kände så fort vi kom in att det var som en dröm. Här ville vi bo. Det här rummet är ju kulturskyddat så man får inte röra något. Mäklaren sa att om vi inte gillade det kan man sätta gipsskivor över, men det skulle vi aldrig göra. Vi föll verkligen för hela konceptet.

Vi kände så fort vi kom in att det var som en dröm. Här ville vi bo.

Eftersom den tidigare ägaren hade renoverat bra, och dessutom i en stil som Maria och Johnny verkligen gillar, var det enda de behövde göra att måla några väggar och slipa golven.

- Det har varit så enkelt att bygga på den fond som redan finns här, och det är jag så tacksam för. Det bästa av allt är att vi knappt behövt köpa en enda ny grej. Alla möbler kommer från vårt gamla hus, vi har bara hittat nya platser för dem. Jag tror att jag blev känd på Blocket för att jag sålde så mycket saker i samband med flytten. Hållbarhet är viktigt för mig. Jag har fått många kunder att sitta och buda på auktion på saker som de hade kunnat köpa nytt men som ofta både är mer prisvärt för dem och har en historia, berättar Maria som tidigare arbetade inom bokbranschen, men som för några år sedan bestämde sig för att satsa på sitt intresse för inredning fullt ut.

Nu driver hon företaget Maria Capor där hon hjälper privatpersoner att inreda sina hem, och kombinerar det med att undervisa yoga.

- Jag skulle inte vilja göra det ena eller det andra utan älskar att kunna blanda, jag älskar variation, säger hon.

På väggen i kontoret sitter en jakttrofé med horn från en kronhjort. Soffbord, Frejas boning. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Två snidade medicinmän i trä från Östafrika. Foto: Lina Eidenberg Adamo
En klassisk Lamu-kista från Kenya har blivit ett vackert sidobord intill soffan i vardagsrummet. Foto: Lina Eidenberg Adamo
I matsalen äter familjen så fort de är några fler, både till vardags och till fest. Bord och stolar, Ralph Lauren. Matta, Layered. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Maria plockar fram julen tidigt genom att sätta upp utebelysningen i mitten av november, och helgen före advent åker alla adventsstjärnor upp i fönstren.

- Jag är egentligen inte så traditionell av mig men jag älskar tiden fram till julafton. Då går jag verkligen all in, även om jag inte har så mycket tomtar och så. Jag vill bara få in ljuset, något stilfullt som ger en härlig känsla. Efter den första tiden i advent är det viktigaste för mig samvaron med familjen. Sedan barnen blev stora brukar vi resa bort över själva julafton. Vi skippar julklapparna, det viktiga är att man umgås och äter gott.

Jag är egentligen inte så traditionell av mig men jag älskar tiden fram till julafton. Då går jag verkligen all in.

Men en tradition som familjen håller fast vid är att köpa en eller ett par nya julgranskulor varje år från sina resor. När granen kläs kommer också minnena tillbaka om platserna de besökt.

- Det är någonting litet som gör så mycket. Det blir en mer personlig känsla. Mycket av det man har omkring sig är ju minnen från livet.

Den lilla rökelseasken på bordet i form av ett hus kommer från Muskat i Oman. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Utsikten från vardagsrummet mot vattnet är storslagen. Huset ligger nära olika naturområden, bland annat en ekpark, och vid vattnet finns en båtbrygga som familjen delar med grannarna. Foto: Lina Eidenberg Adamo
”Köket är väldigt välplanerat, och det är så roligt att flytta in i något som har precis den stil man gillar”, säger Maria. Gasspis, Ilve. Stolar, Walle & Walle. Matta, Rug Vista. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Som sexåring flyttade Maria med sin familj till Östafrika - Zambia, Kenya och Zimbabwe - och bodde där under hela sin uppväxt, något som det finns gott om spår av i hemmet.

- Jag tycker att det är roligt att plocka in det genuint afrikanska i min inredning, och i mitt fall finns det ju verkligen en anledning till att jag har det. När mina föräldrar flyttade hem hade de med sig en hel container med allt vi haft där genom åren och jag har fått ärva mycket av det.

Jag tycker att det är roligt att plocka in det genuint afrikanska i min inredning.

Sin stil beskriver hon som eklektisk och maximalistisk. 

- Man måste våga vara personlig, inte bara följa trender. Inredning ska ju vara roligt också. Jag älskar att blanda stilar. More is more, verkligen, säger Maria.

Med den devisen har Maria och Johnny skapat ett hem som känns både ståtligt och unikt - och varmt och mysigt.

- Jag älskar det här huset. Ibland måste jag nästan nypa mig i armen för att jag får bo här, och så känner vi alla i familjen.

Spegeln i hallen fanns redan i huset när de köpte det. Trägiraffen är ett av många föremål från Marias barndomshem i Afrika. Foto: Lina Eidenberg Adamo / Foto: Lina Eidenberg Adamo.
En mjuk heltäckningsmatta skapar en ombonad känsla i Estelles sovrum. På sängen ligger en sjal i päls, designad av Jessica Wehtje. Foto: Lina Eidenberg Adamo
En liten smideshylla och askar i glas gör det enkelt att hålla ordning på småprylarna på den stora badrumsbänken. Marmorbricka, Hemtex. Foto: Lina Eidenberg Adamo
Brädan som används som en hylla på badkaret är en bit drivved som Maria hittade på strandkanten nedanför huset. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Marias bästa inredningstips

• Tänd massor med ljus och köp alltid ljus med riktigt stearin. Addera gärna några kvalitetsdoftljus här och där. Och för att få dessa att räcka lite längre - tänd bara någon kvart då och då för att sprida härlig väldoft. • Har du inte rätt belysning kan du inreda hur fint som helst men det blir ändå inte bra. Speciellt inte när vi lever i ett land där det är så mörkt större delen av året.

Knepet här är att få till en balans med lagom många ljuskällor så att det inte blir för plottrigt (ofta kan man ha fler än man tror) och på rätt platser.

Och ett tips för att slippa gå runt och tända och släcka alla lampor varje kväll är att koppla alla ljuskällor i ett rum till en fjärrkontroll, om du inte redan har ett smart hem gällande din belysning. • Inred personligt och våga hitta din stil. Det gör du genom att testa, testa, testa! Ibland blir den bästa inredningslösningen den som man inte alls trodde från början skulle fungera.

• Mattor gör hemmet så mycket mysigare och mer ombonat. Även under matbordet där många väljer bort matta. Kanske för att man har små barn, eller av andra anledningar, men då skaffar man bara en snygg matta där inte smulor och fläckar syns så väl. Det är bara att boka en matt-tvätt då och då.

• Kill your darlings! Även om jag är maximalist när det gäller inredning så är jag inte rädd för att skala bort. Ett bra exempel är det här med julen. Jag älskar att inreda inför julen, men lika mycket älskar jag att plocka bort allt efteråt och få en clean känsla hemma. Det enda jag då saknar är ljuset från adventsstjärnorna när kvällarna fortfarande är mörka. Jag har länge funderat på att designa vackra fönsterlampor som kan ersätta stjärnorna efter jul. För det finns inte, enligt mig.

Styling: Maria Nordin