Mari förvandlade gamla skolan till sitt drömhem
Ett av klassrummen har blivit ett mysigt tv-rum. Ett annat är fotoateljé. När fotografen Mari Magnusson och hennes familj flyttade in i det stora gamla skolhuset utanför Enköping fyllde de rummen med charmiga loppisfynd – och trädgården med doftande rosor.
Efter flera år utomlands, i både England och Australien, bodde familjen Magnusson i ett funkishus i Södertälje.
– Men jag kunde inte släppa tanken på ett lite större hus på landet. Jag ville förverkliga alla mina inrednings- och trädgårdsdrömmar, säger Mari.
Hon har i sitt arbete som inredningsfotograf sett de mest fantastiska hem, och nu var hon mer än redo att själv skapa sitt eget drömhem. När familjen, Maris man Finn och de tre sönerna Milo, Misha och Noah, hittade den gamla skolan var det kärlek vid första ögonkastet.
Det är nu tio år sedan och mycket har förändrats, både i huset och i trädgården. Det är svårt att förstå att när familjen flyttade hit var det bara en tom fotbollsplan utanför huset.
– Här fanns ingenting utom en gammal äppellund, några syrener och en förvuxen granhäck.
HEMMA HOS FAMILJEN MAGNUSSON
Här bor: Mari, 49, och Finn, 48, med barnen Milo, 18, Misha, 16, och Noah, 8.
Gör: Mari är fotograf och content creator. Finn är ingenjör.
Var: Utanför Enköping.
Bor: I en gammal skola byggd 1893. Huset är cirka 400 kvm stort.
Instagram: @anangelinmyhome
I dag slår rosendoften emot besökaren. Fyra stora exemplar av klätterrosen Venusta pendula slingrar sig upp för verandan på framsidan. I trädgården finns över tvåhundra olika sorters rosor som får klättra på portaler och pergolor. Här finns dessutom en örtagård, köksträdgård och växthus.
Spegeldörrar, kakelugnar, pärlspont och fönster med munblåst glas från förra århundradet fanns bevarade.
Det stora huset ligger utanför Enköping endast en timmes bilresa från Stockholm.
– Vi har det bästa av två världar. Vi kan lätt åka in till storstan för att få fart och fläkt. Men när vi kommer hem är här alldeles tyst, det enda som hörs är det rogivande ljudet av humlor och bin som surrar bland rosorna, säger Mari.
Det 400 kvadratmeter stora huset var ett renoveringsprojekt efter att i över fyrtio år tjänat som församlingsgård åt den intilliggande Vallby kyrka.
– Men vi såg potentialen, de stora fönstren och takhöjden. Spegeldörrar, kakelugnar, pärlspont och fönster med munblåst glas från förra århundradet fanns bevarade. I ett av klassrummen fanns till och med den gamla skamvrån kvar!
De första åren renoverades huset från grunden. Alla fula plastmattor revs ut, golven slipades, väggarna målades vita, en vägg togs ner för att göra köket större.
– Huset hade tre kök när vi flyttade in. Ett förvandlades till sovrum och ett blev till ett stort badrum på nedervåningen. Badrummet är det rum jag är mest nöjd med, säger Mari.
Alla badrumsmöbler är nyproducerade i gammal stil från England.
– De svenska hantverkarna suckar när jag kommer med mina högspolande toaletter och blandare från England. Men jag har ofta en klar vision av vad jag vill ha. Hittar jag inte en möbel på loppis låter jag en snickare tillverka en, efter mina skisser.
Det är en ynnest att få bo så här. Sådana här hus har man bara till låns.
På nedervåningen, där rummen ligger i fil, fanns från början två stora klassrum. Det ena används nu som tv-rum och det andra som matsal när det bjuds till kalas. Men det fungerar även som Maris fotoateljé.
På övervåningen ligger alla sovrummen, ett nyrenoverat badrum och ett stort allrum där ungdomarna brukar hänga. De flesta möblerna är fyndade på loppis eller i antikaffärer. Mari är en sakletare av rang och huset är fyllt av loppisfynd och reseminnen.
– Vi tog med oss alla möbler vi köpte i Australien. Det blev två containrar, berättar Mari.
Särskilt nöjd är hon med ett arkivskåp som stått på inrikesministeriet i Australien. På baksidan står bokstäverna DI för Department of interior.
Hemmet är stort och projekten många.
– Ibland kan jag undra vad jag gett mig in på, men så ser jag mig omkring, slås av den vackra platsen och tankarna skingras. Det är en ynnest att få bo så här. Sådana här hus har man bara till låns.
Husets stora ytor har gjort det möjligt för familjen Magnusson att ta emot släktingar från alla världens hörn, även för längre perioder. Tomten rymmer också ett bostadshus till. I ett hus intill skolhuset bor Maris mamma.
– Det är i dag ovanligt med generationsboenden, men för oss fungerar det bra. När mamma blev ensam var det lättare att ha henne nära. Det är härligt för barnbarnen att ha nära till mormor.
Så fort skolhuset var beboeligt fortsatte Mari med trädgården.
– Jag har alltid haft en vision om att skapa vackra rum med golv, väggar och tak. Jag är absolut ingen växtnörd som vurmar för sällsynta växter.
Det är vanliga romantiska mormorsperenner som fyller rabatterna, det är en frodig trädgård med ”Cottage garden”karaktär.
– Jag älskar stora rosbuskar och att växterna bildar vackra buketter där de växer.
Mari tänker mycket på färg och form när hon komponerar rabatter. Rosorna får alltid sällskap av en klematis. Dels för att förlänga blomningen om rosen skulle frysa ner på vintern, dels för att de är så vackra ihop.
– Det bästa som finns är att plocka in en bukett doftande blommor från trädgården!
LÄS MER: Marie körde fel med bilen – och hittade drömtomten
LÄS MER: Sofia och Uffe fick tillbaka charmen i 100-åriga huset