Väggpanel av råspont och till vänster murstocken som medvetet lämnats rå. Golvet i hallen ser ut som sten men är ett laminatgolv från Byggmax.
1 av 8: Väggpanel av råspont och till vänster murstocken som medvetet lämnats rå. Golvet i hallen ser ut som sten men är ett laminatgolv från Byggmax. Foto: Caroline Tengen
2 av 8 Foto: Caroline Tengen
Snickerierna runt farstukvisten har Malin själv gjort enligt original­ritningar.
3 av 8: Snickerierna runt farstukvisten har Malin själv gjort enligt original­ritningar. Foto: Caroline Tengen
Vit kakelugn med härlig patina är original men går tyvärr inte att elda i. Korgstol från Ikea med kudde från Carlsson Interiör.
4 av 8: Vit kakelugn med härlig patina är original men går tyvärr inte att elda i. Korgstol från Ikea med kudde från Carlsson Interiör. Foto: Caroline Tengen
Malin ville skapa ett varmt och ombonat allmoge­kök. Med stommar från Ikea och lister som är specialbeställda från en lokal bygghandel har hon lyckats få köket att kännas näst intill platsbyggt.
5 av 8: Malin ville skapa ett varmt och ombonat allmoge­kök. Med stommar från Ikea och lister som är specialbeställda från en lokal bygghandel har hon lyckats få köket att kännas näst intill platsbyggt. Foto: Caroline Tengen
Malin har spelat piano sedan hon var barn. Pianot är en av husets viktigaste möbler.
6 av 8: Malin har spelat piano sedan hon var barn. Pianot är en av husets viktigaste möbler. Foto: Caroline Tengen
Trappan till övervåningen har fått behålla sin ­charmiga patina. Klockan i trappen kommer ifrån Malins butik.
7 av 8: Trappan till övervåningen har fått behålla sin ­charmiga patina. Klockan i trappen kommer ifrån Malins butik. Foto: Caroline Tengen
Toaletten under trappen är liten men välkomnande, Tapeten med rosa blommor­ är från Rusta, tavlan från Fotografiska i Stockholm.
8 av 8: Toaletten under trappen är liten men välkomnande, Tapeten med rosa blommor­ är från Rusta, tavlan från Fotografiska i Stockholm. Foto: Caroline Tengen

Malin renoverade i fem år – nu har hon fått sitt drömhem

Ett stort vitt trähus med grönmålade fönster och farstukvist med snickarglädje.

Efter fem års renovering har Malin äntligen fått det hus hon alltid drömt om.

Vinslöv var inte orten som Malin trodde att hon skulle bo i, men plötsligt dök det upp ett spännande renoverings­objekt som Malin inte kunde låta bli att ta sig an.

Det lilla stationssamhället blev riksbekant för sitt möbelhus, Hedbergs. Hit vallfärdade folk under under 60- och 70-talet för att köpa kvalitetsmöbler. I Hedbergshuset som ligger ett stenkast från Malin säljs det i dag retromöbler och i delar av huset hålls konstutställningar.

I hela huset ligger nylagt brädgolv som har lutats och vitsåpats. Foto: Caroline Tengen

LÄS OCKSÅ: Spöklika huset är övergivet – och kusligt att titta in i

Huset var nästan bara ett skal

Malin har rotat sig och trivs i Vinslöv. När hon fort­farande arbetade som dekoratör i Hässleholms möbel­affär startade hon 2008 en inredningsbutik i Åhus, men efter ett par år flyttade hon butiken till ett av Vinslövs äldsta hus. Samtidigt var hennes inrednings­blogg en av Sveriges största och det fick både webbutiken och den fysiska butiken att ta fart. Under samma tid hittade hon huset precis bortom det gamla möbelhuset Hedbergs. Det hade varit ett tvåfamiljshus från början och ägdes av snickarmästare Thore Persson fram till för några år sedan. Malin köpte det av ett företag som hade långt­gående planer på att göra om det till två hyreslägenheter.

– När huset togs över hade byggföretaget lyckats riva ut mycket av originalgolven och en del inredning. Det var nästan som att köpa ett skal. Thore dog tyvärr strax efter jag flyttat in och jag hann aldrig fråga det jag ville om husets historia. Till huset fick vi en del bilder och jag har letat upp några från gamla arkiv. Helt ovärderliga för mig som ville återställa huset till originalet, berättar Malin.

Bordet har tillhört förre ägaren och stod i uthuset. Stolarna är ett kärt arvegods som har hängt med sedan Malins mormor och morfar gifte sig. Lampan­ är från Ikea och har sprayats med guldfärg. På väggen hänger en veckokalender från Ib Laursen. Foto: Caroline Tengen

Ville återställa huset till originalutseende

Malin är född i Åhus och uppvuxen i Yngsjö. Genom alla år har hon fått mycket av sin kreativa in­spiration av morfar som är snickare. Han har hjälpt henne mycket i renoveringen och bland annat gjort fönster­partiet ovanför entrédörren.

– Jag är i princip uppvuxen i morfars snickarverkstad, säger Malin.

Beviset på hennes färdigheter i finsnickeri är staketet runt farstukvisten. Hon ritade av originalmönstret från det gamla ruttna staketet som suttit där sedan huset byggdes år 1900. Hon har själv sågat ut varenda detalj med sticksåg men morfar har varit behjälplig med råd genom hela jobbprocessen.

– Jag hade gett mig kattsingen på att jag skulle återställa huset till originalutseende så långt det var möjligt, berättar Malin.

En balanserad, ljus färgskala med inslag av svart är återkommande i hela huset. En del möbler är gamla, ärvda eller köpta på loppis, en del är helt moderna. Hela huset håller en lantlig stil med vägg­paneler, råa tegelväggar och vitsåpade brädgolv. Köket i allmogestil är det som Malin är mest stolt över. Unikt är det rymliga hörnskafferiet i norrläge. Det är helt i enlighet med gamla seder då maten skulle hålla längre om de förvarades i en skuggig del av huset. Köksluckorna valdes i stil med den gamla skafferidörren.

 

LÄS OCKSÅ: De byggde om 1800-talsgården till ett riktigt drömhem

Sovrummet i söderläge är husets ljusaste rum. Generöst tilltaget med egen kakelugn. Svart sängbord, anno 1950 har Malin målat om, glaslykta i ­mäs­sing från egna ­butiken, gammal vit ­lampfot som Malin spraymålat i guld. Foto: Caroline Tengen

"Köket är min favoritplats"

I det här huset stämmer verkligen uttrycket "köket är hemmets hjärta". Den platsbyggda kökssoffan är full med kuddar. Här är det mysigt att njuta av en kopp nybryggt kaffe och blicka utöver grönskan och den slitna rödmålade trälängan som tidigare fungerat som snickarverkstad.

– Köket är min favoritplats. Jag lagar gärna mat och bakar så ofta jag får tid, säger Malin.

Renoveringen har tagit några år eftersom Malin har gjort mycket själv. Men det är varsamt gjort. Varenda millimeter av bottenvåningens 98 kvadratmeter är färdigställd.

– Jag har bott i huset under i princip hela renoveringen. Flyttade in när brädgolvet på nederplan var på plats och därefter vandrat från rum till rum efterhand som det blivit klart. Brädgolvet som var bland det första som gjordes såpades en lille julafton. Klockan tre på natten lutades de sista kvadratmetrarna i vardagsrummet och dagen efter hölls det julafton här för hela familjen.

När man gått husesyn frestas man att ta den svängda trätrappan i hallen upp till övervåningen för att upptäcka mer av Malins inspirerande hem. Men här är det stopp. Övervåningen är Malins nästa projekt, men hon avslöjar att ett 16 kvadratmeter stort badrum med badkar på tassar och plats för både vila och avkoppling redan har påbörjats.

 

LÄS OCKSÅ: 10 pampiga slott och herrgårdar till salu på Hemnet

Matbordet är från Mio, de moderna stolarna från Ikea och pinnstolarna ­arvegods från Malins ­mormor och morfar. ­Taklamporna är köpta i Ullared. På ­bordet en vas från Tine K och svarta ljus­stakar från Affari. Foto: Caroline Tengen

 

Hemma hos Malin Karlsson

"Jag bodde nästan i morfars snickeri"

Här bor: Malin Karlsson, 30 år, med sina tre katter Tuva, Gusten och Margit.

Gör: Driver inrednings­butiken Carlsson Interiör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande