Malin och Rickard med barnen Eskil, Ellen och Elsa framför sitt hem i Stenstorp. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Malin och Rickard gav Nobelpristagarens barndomshem nytt liv

Golven var kalla, taket läckte, allt var omodernt och svårarbetat. Men Malin och Rickard föll direkt när de såg Skräddaregården i Stenstorp – en gång uppfinnaren Gustaf Daléns barndomshem. 

Malin Fröberg och Rickard Benjaminsson köpte Skräddaregården i Stenstorp, mellan Falköping och Skövde 2014.

– Vi var på jakt efter ett lite äldre hus. Men i början var vi lite tveksamma, tyckte att det låg för nära järnvägen. Men när vi väl gick på visning föll vi direkt.

– Jag fick en bild av hur det kunde bli, berättar Malin.  

Huset som ligger intill Västra stambanan i Stenstorp har en spännande historia, det är uppfinnaren och nobelpristagaren Gustaf Daléns barndomshem. Ett stenkast från spåren där ångloken tuffade fram föddes Gustaf som kom att bli både uppfinnare och företagsledare. Han ledde Aga, uppfann ventilerna som revolutionerade fyrverksamheten, tog 99 patent och tilldelades Nobelpriset i fysik 1912.

Gustaf Dalén

Samtidigt som Gustaf Dalén framgångsrikt ledde Aga arbetade han ständigt med nya uppfinningar. En septemberdag 1912 undersökte Gustaf hur stort tryck gastuber tål. En av tuberna exploderade inte och efter en stund gick han fram för att se vad som var fel. Då kom explosionen. Gustaf skadades svårt. Han överlevde, men förlorade synen. Samma år fick han Nobelpriset i fysik för sin helautomatiska fyrbelysning. Bland Gustaf Daléns många uppfinningar finns också Aga-spisen.

1 av 2: Gustaf Daléns barndomshem Skräddaregården har på nytt fyllts av liv efter en varsam renovering. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
2 av 2: Familjen har totalrenoverat huset där uppfinnaren Gustaf Dalén växte upp. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Tog sig an tak och golv innan flyttlasset kom

I dag bor Malin och Rickard här med sina tre barn, Ellen, Eskil och Elsa.

Och som en liten hyllning har en av familjens katter fått namn efter Gustaf Dalén. 

Även om beslutet att köpa gick snabbt dröjde det innan familjen kunde flytta in. Golven i det gamla huset var kalla, taket läckte, allt var omodernt och svårarbetat. Men trots sin ålder var takpannorna i gott skick, de flesta gick att återanvända.

– Jag tog ner alla takpannor, tvättade dem, bytte ut läkten och lade takpannorna på plats igen, berättar Rickard.

Sedan väntade golvet. Under fyra svettiga veckor tog Rickard upp golvplankorna i bottenvåningen och grävde upp mullbänken, jordlagret som förr lades på torpargrunder för att isolera.

– Jag fick först hacka upp jorden, sedan gräva upp den, förklarar Rickard. 

Malin Fröberg och Rickard Benjaminsson

Familj: Barnen Ellen, 9, Eskil, 4, Elsa, 1,5 år, katterna Gustaf Dalén och Bosse.

Gör: Malin arbetar som butiksinredare på Mio, Rickard arbetar på Willbo glas och aluminium.

Var: Stenstorp, Falköpings kommun i Västergötland.

Huset: Skräddaregården från början av 1800-talet är 160 kvm stor. Här föddes uppfinnaren Gustaf Dalén en novemberdag 1869. 

Det grovhuggna timret från 1800-talet är friskt. Malin och Rickard låter det obehandlade träet bli en detalj i inredningen. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
En reklamaffisch och ett tidningsomslag ramades in och blev personliga tavlor. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
Den tidigare raka och branta trappan har bytts ut mot en ny, vinkelbyggd som är säkrare att gå i. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

Så småningom fick huset också värmeslingor. På golven i nedre plan lades laminat in i kök och hall, furuplank i övriga rum. De breda, hyvlade golvplankorna som ursprungligen fanns där rengjordes och blev till golv på andra våningen som tidigare bara delvis varit inredd.

Bytte ut 50-talsköket och branta trappan

Nästa stora projekt var att byta el och avlopp, något som paret anlitat yrkeskunnig personal till. Allt annat har de gjort själva, med god hjälp av släkt och vänner. Malins pappa är snickare och hans kunskaper har kommit till nytta.

– Vi ville bevara den gamla stilen men ändå göra det till ett modernt hem, säger Malin.

Köket var slitet, inget hade gjorts sedan en renovering på 1950-talet. Allt revs ut och i dag är Malin och Rickard nöjda med resultatet. Inredningen för tankarna till ett lantkök från slutet av 1800-talet. En del av timmerväggen har tagits fram och avskiljer köks- och matrumsdel. 

 

Kyl och frys stjäl inte någon golvyta, de är inbyggda och döljs av skåpsdörrar. En modern spis har installerats samtidigt som den gamla järnspisen, en Husqvarna no 15, har hittat tillbaka till sin ursprungliga plats.

– Järnspisen hittade vi i uthuset, berättar Malin. 

– Så småningom ska vi göra i ordning det. Det blir ett bra gästhus, eller tonårslya, inflikar Rickard.

Dörrfodren var illa åtgångna och har bytts ut men de ursprungliga spegeldörrarna har lämnats som de var, målade i varma toner. För att bevara sekelskifteskänslan går de nyinstallerade kontakterna och strömbrytarna i gammal stil. Historien lyfts också fram av takbjälkarna av timmer. Två av husets kakelugnar används ofta.

1 av 6: Vitmålade köksskåp ger köket en känsla av äldre lantkök. Skåp från Marbodal. Väggarna är tapetserade med tapeten Pigkammaren, från Boråstapeter. Kylen och frysen är gömda bakom de vita skåpsdörrarna. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
2 av 6: Föräldrarnas sovrum är målat med en vilsam blå färg. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
3 av 6: Husets grovhuggna timmer fungerar som rumavskiljare också i Eskils rum. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
4 av 6: Badrummet går i vitt, med vita kakelplattor och vitmålad väggspont. De mörka takbjälkarna bryter av och ger med detaljer i rotting en varm känsla. Handfaten är monterade i en gammal skänk. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
5 av 6: Malin och Rickard eldar ofta i vardagsrummets vita kakelugn. Dörrfodret är nytt, men har samma utseende som det tidigare. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
6 av 6 Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

I hallen flödar dagsljuset in genom spröjsade dörrfönster. 

– Dörrarna hittade jag på Blocket, säger Malin. 

Den moderna vinkelformade trappan leder till andra våningen. 

– Den tidigare trappan var rak och brant med smala steg. Vi rev ut den och satte in en ny, berättar Rickard.

På andra våningen finns tre sovrum och ett allrum. 

– Vi satte in ett takfönster för att få in mer naturligt ljus, förklarar Rickard.Kyl och frys stjäl inte någon golvyta, de är inbyggda och döljs av skåpsdörrar. En modern spis har installerats samtidigt som den gamla järnspisen, en Husqvarna no 15, har hittat tillbaka till sin ursprungliga plats.

– Järnspisen hittade vi i uthuset, berättar Malin. 

– Så småningom ska vi göra i ordning det. Det blir ett bra gästhus, eller tonårslya, inflikar Rickard.

Dörrfodren var illa åtgångna och har bytts ut men de ursprungliga spegeldörrarna har lämnats som de var, målade i varma toner. För att bevara sekelskifteskänslan går de nyinstallerade kontakterna och strömbrytarna i gammal stil. Historien lyfts också fram av takbjälkarna av timmer. Två av husets kakelugnar används ofta.

I hallen flödar dagsljuset in genom spröjsade dörrfönster. 

– Dörrarna hittade jag på Blocket, säger Malin. 

Den moderna vinkelformade trappan leder till andra våningen. 

– Den tidigare trappan var rak och brant med smala steg. Vi rev ut den och satte in en ny, berättar Rickard.

På andra våningen finns tre sovrum och ett allrum. 

– Vi satte in ett takfönster för att få in mer naturligt ljus, förklarar Rickard.

Malins bästa inredningstips:

Tänk på att ditt hem ska vara praktiskt. Det är ingen utställningslokal.

Var noga med detaljerna, även sådant som strömbrytare och lister.

Återbruka. En gammal syltburk blir en blomkruka, en tidningssida blir en tavla med en ram. Äldre bruksföremål kan bli fina stilleben. Leta fynd på loppisar, marknader och Blocket.

Våga blanda nytt och gammalt, bryt stilar.

Har du möjlighet, bygg in skåp och garderober som stjäl golvyta.

Skynda långsamt. Allt behöver inte bli färdigt direkt.

Rama in fotografier på nära och kära, det ger hemmet personlighet, samtidigt som bilderna gör dig glad.

Mixar gammalt och nött med moderna inslag 

I badrummet är väggarna täckta av vitt kakel och vitmålad väggspont. Badrumsskåpet är en av Malins idéer. Två handfat i porslin har monterats på en gammal skänks ovansida. Rotting i mattan och tvättkorgen ger en varm ton. Över toalettstolen hänger en svartvit inramad bild som föreställer Oscar II och hans familj. Jo, det finns en tanke med motivvalet. Oscar II var regent när Gustaf Dalén växte upp i huset.

Malin, som är mycket intresserad av heminredning, blandar mellan olika stilar, begagnat står vid sidan av nytt. Antika ting, som hon hittat i uthuset, på loppisar och på Blocket gifter sig väl med de moderna möblerna. Två handmålade syltkrukor från Gustavsberg som fungerar som blomkrukor är ett exempel. Gamla handblåsta glasflaskor med nötta etiketter, gulnande tidningar och prydnadsföremål, liksom rostfärgade nycklar som inte längre passar i några lås har Malin förvandlat till stilleben och tavlor. 

I dag har familjen bott i huset i två år och på att-göra-listan finns många punkter kvar. 

– Vi är långt ifrån klara. Tvättstugan ska inredas, fasaden ska målas och så måste vi göra något åt den stora trädgården, säger Malin.

Paret betar av efter hand, i sommar har Rickard byggt ett trädäck. Med tre barn i familjen finns det annat än renovering som pockar på deras uppmärksamhet.

– Det är skönt att slippa ha dåligt samvete om vi vill göra något annat än att jobba på huset, konstaterar Malin.

LÄS MER: Bettina förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem 

Aktuellt just nu