1 AV 5
Malins fyrarummare är fullproppad av prylar och kontraster. Här möter orientaliska puffar och mulliga sammetskuddar femtio- och sextiotalens hårda, blanka träslag.
Foto: KARIN WILDHEIM
2 AV 5
Här har hon skapat en egen värld i den från början ganska ordinära 60-talslägenheten.
Foto: KARIN WILDHEIM
3 AV 5
Elegans i matvrån. Skinnbänken har förmodligen gjort tjänst i en butik tidigare, Malin hittade den på Röda Korsets secondhand. De likaså loppisfyndade stolarna och bordet har fått ett nytt uttryck genom att målas matt antiksvarta. Lamptrion med noga utvalda glaslampor är också en typisk Malin-installation.
Foto: KARIN WILDHEIM
4 AV 5
Teakbordet kan dras ut och rymma 15 matgäster under 70-talslampan från Orrefors. De nätta karmstolarna med kromdetaljer är oväntat sköna att sitta i, ett absolut krav från ägarinnan.
Foto: KARIN WILDHEIM
5 AV 5
”Jag har en passion för speglar. De gör rummet större och jag kan ligga länge på soffan och titta på allt som speglar sig och bara filosofera”, säger Malin. Operasopranen Lina Cavalieris ögon kikar tillbaka från de inramade tapetbitarna, designade av den italienske formgivaren Piero Fornasetti.
Foto: KARIN WILDHEIM

Malin fyller lägenheten med loppisfynd och second hand-möbler

Lite burleskt och mycket personligt. Med en finstämd färgskala, levande ljus och roliga detaljer skapar Malin Bengtsson stämningen i sin våning i Varberg. När hon flyttade till den strama sextiotalslägenheten hittade hon hem. 

– Jag kommer att bo här tills de bär ut mig! säger hon.

Karin Hylander

Hennes fyrarummare är fullproppad av prylar och kontraster. Här möter orientaliska puffar och mulliga sammetskuddar femtio- och sextiotalens hårda, blanka träslag. Det glimmar och glittrar från små ljuspunkter som speglar sig i det oändliga i allt spegelglas. Överallt följs man av blickar från kvinnoporträtten Malin har hängt på väggarna.  

En mix av bohemian chic och boudoirstil

Ändå vilar ett stort lugn över alltsammans. Stilen rör sig mellan bohemian chic, lounge- och boudoirstil. Men mest av allt är den Malins egen – och väldigt träffsäker.

Hemma hos Malin

Här bor: Malin Bengtsson och sonen Adrian, 13 år. Dottern Amalia, 26, har flyttat hemifrån och bor i Malmö.

Gör: Gymnasielärare i svenska och religion.

Bor: I en hyresrätt på fyra rum och kök i Varberg.

Alltid hos Malin: ”Orientaliska mattor. De har hängt med mig hela livet.”

Aldrig hos Malin: ”Shabby chic”. Jag skulle aldrig köpa något nytillverkat men färdignött.”

LÄS MER: Gamla sommarstugan blev ett trendigt drömhem 

Elegans i matvrån. Skinnbänken har förmodligen gjort tjänst i en butik tidigare, Malin hittade den på Röda Korsets secondhand. De likaså loppisfyndade stolarna och bordet har fått ett nytt uttryck genom att målas matt antiksvarta. Lamptrion med noga utvalda glaslampor är också en typisk Malin-installation. Foto: KARIN WILDHEIM

– Människor säger ofta att det är väldigt mycket ”Malin” här. Jag plockar lite här och lite där och känner mig ganska fri i min stil, säger hon och fortsätter:

– Sedan har jag nog en feeling för god design också, utan att vara så påläst om klassiker och formgivare. Som lampan här, direkt när jag såg den på pingstkyrkans second hand visste jag att den var bra. Senare fick jag veta att det är en ”Bubblan” av Carl Fagerlund på Orrefors, säger Malin och visar på den rökfärgade 70-talslampan i en mässingslänk över matsalsbordet.

Mässingslampan var försedd med en skärm i aprikosfärgat tyg, när Malin greppade den på loppmarknaden. Men hon gillar att göra om och förbättra sina fynd. Bysten ”Påsklilja” och figurinen i teakhyllan är förstås också secondhandfynd. Foto: KARIN WILDHEIM
Malin Bengtsson har skapat en egen värld i den från början ganska ordinära 60-talslägenheten. Foto: KARIN WILDHEIM

”Periodvis går jag mycket på loppis”

Överallt i fyrarumslägenheten, som Malin delar med tonårssonen Adrian varannan vecka, finns liknande fynd att upptäcka. Solida vaser och ljusstakar i kristall, metallblänkande fat och lampetter, smäckra avlastningsbord, antika ur, svulstiga porslinsstatyetter och återhållsamma designmöbler.

– Periodvis går jag mycket på loppis. Redan på sjuttiotalet var jag ofta med min mamma på Auktionskammaren. Det här med att köpa gamla grejer och dona och fixa har jag med mig hemifrån, säger hon.

Särskilt förtjust är Malin i bilder av alla de slag. Fotografier, gamla magasinssidor, popkonst och filmaffischer får nytt liv i Malins omsorgsfullt utvalda ramar.

”Jag älskar att träffas hemma och ha långa, goda samtal. När man snackar ska man sitta skönt! Eller ligga. Ett-tu-tre brukar vännerna hamna raklånga under filten här” skrattar Malin. Den extralånga soffan från Mio är den enda möbel i hela hemmet som har köpts ny. Foto: KARIN WILDHEIM
Kvinnoporträtten är otaliga på Malins väggar. Självklart får gurun Patti Smith vara med i galleriet. ”Hon står för lika delar kraft och kvinnlighet. Så kaxig och ändå med så mycket känslighet” säger Malin. Foto: KARIN WILDHEIM
En tjuga kostade den stora tavlan, signerad Ted Lapidus, på idrottsföreningens loppis. Sammetstavlan har fått en hedersplats på gästrumsväggen jämte favoriten Man Rays klassiska foto ”Le Violon d’Ingres” från 1924. Foto: KARIN WILDHEIM

Hyreshus i södra Varberg

Hyreshuset i kvarteret Spiggen i Varbergs södra stadsdelar byggdes i rött tegel år 1965 och har inte genomgått några större moderniseringar sedan dess. Malin tycker mycket om de solida fönsterbänkarna i marmor, golven i stavparkett och de välbyggda skåpstommarna.

Efter att tidigare ha bott i ett trähus från förra sekelskiftet med vackra, spröjsade fönster trodde hon aldrig att hon skulle kunna med de stora enluftsfönstren i lägenheten. Men de har seglat upp som en stor favorit eftersom de släpper in så generöst med ljus.

– De franska rullgardinerna syr jag själv av vackra tyger och bollfrans.

Teakbordet kan dras ut och rymma 15 matgäster under 70-talslampan från Orrefors. De nätta karmstolarna med kromdetaljer är oväntat sköna att sitta i, ett absolut krav från ägarinnan. Foto: KARIN WILDHEIM
”Jag har en passion för speglar. De gör rummet större och jag kan ligga länge på soffan och titta på allt som speglar sig och bara filosofera”, säger Malin. Operasopranen Lina Cavalieris ögon kikar tillbaka från de inramade tapetbitarna, designade av den italienske formgivaren Piero Fornasetti. Foto: KARIN WILDHEIM

”Det ska vara ombonat!”

Att skicket på lägenheten är så pass orenoverat ger henne en stor frihet. Duschkabinen är utbytt mot ett badkar på lejontassar och alla väggar omtapetserade eller målade i en ”malinsk” färgskala: brunt, grått och puderrosa.

– Färg är viktigt och det ska vara ombonat! Den rosa nyansen, Old Rose, kommer igen på flera ställen, säger Malin.

Som Maud Adams i Bondfilmen ”Octopussy”. Så känner sig Malin när hon slår sig ner vid sminkbordet, som hon har tillverkat genom att dela ett större bord och måla det och spegelramen i en matt, antiksvart färg. Foto: KARIN WILDHEIM
Ett litet stilleben på nattduksbordet. Malin går på känsla när hon låter tingen ta plats i stundtals halsbrytande kombinationer. Foto: KARIN WILDHEIM
Köksluckorna häktades av. I stället lyfts glas och porslin fram mot en tapetserad fond. Foto: KARIN WILDHEIM

Viktigt med ljussättning

Lika betydelsefull är ljussättningen. Dag eller kväll? Murrig november eller skarpt marsljus genom fönstren? För att skuggorna ska spela, ljuset falla vackert och rätt stämning infinna sig bär Malin ofta runt på både armaturer, lyktor och stakar med stearinljus och hittar nya ställen att placera dem på.

Glaslyktorna sprider ljuset vackert. Lyktor ur Göran Wärffs Polar-serie från Kosta Boda. Malin har flera varianter, här kompletterade med en Festivo-stake från finska Iittala, designad av Timo Sarpaneva. Foto: KARIN WILDHEIM

Det är inte bara färgerna och ljuset som får allt att hänga ihop. Till känslan bidrar också de mjuka jazztoner som slingrar genom rummen. Det är aldrig tyst hemma hos Malin, soundtracket finns där ständigt:

– Ibland är det soul, ibland Dylan eller Patti Smith eller Thåström. Jag går i gång på musik tillsammans med inredningen!

Harlekinrutorna och duschdraperiet bryter av mot den enhetliga färgskalan utanför badrummet. Foto: KARIN WILDHEIM
Det vore inte Malin om hon inte satt en tofs av guldglittrande pärlor på duschdraperiet. Draperi från H&M Home. Foto: KARIN WILDHEIM

 

LÄS MER: 10 saker som du önskar att du aldrig gjort dig av med 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.