Maja och Jespers 100 år gamla hus blev drömhem

Jesper och Maja bor tillsammans med dottern Doris och hunden Nelli i ett sekelskifteshus i Åhus.

Foto: Sofi Sykfont

1 av 2: Jesper och Maja bor tillsammans med dottern Doris och hunden Nelli i ett sekelskifteshus i Åhus.

Paret föll direkt för huset i Åhus, byggt 1912.

Foto: Sofi Sykfont

2 av 2: Paret föll direkt för huset i Åhus, byggt 1912.

Utifrån en livsfilosofi om att inte skjuta upp någonting, utan njuta av stunden, har Maja och Jesper skapat sitt hem i Åhus.

– Man blir glad av att komma hit, säger Maja.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Maja är sjuksköterska och Jesper är ambulanssjuksköterska. Det var ett klassiskt fall av ”kärlek på lasarett” som ledde till att de två blev ett par. De träffades en sommar då de arbetade tillsammans i Stockholm, varifrån Jesper kommer. Nu bor de tillsammans i en 1910-talsvilla i Åhus sedan fyra år tillbaka.

Maja och Jesper berättar att de är noggranna. Inte som i pedantiska städare eller inredningsfanatiker, nej, de är noga med livet.

Foto: Sofi Sykfont

För mycket prylar är inte familjens Dunerfeldts melodi, men Jesper är lite mer av en prylälskare än Maja. Hon berättar att det står en hel del av makens auktionsinköp i förrådet. På spiselkransen står en skulptur av Monica Hansson Hörvik.

Foto: Sofi Sykfont

Fåtöljerna, som Majas mamma klätt om i ett tyg av Josef Frank för Svenskt Tenn, är fyndade på loppis. Fårskinn, Lamm och Dexter. Klassisk taklampa Pia, Gärsnäs.

Hemma hos Maja och Jesper

Här bor: Maja och Jesper Dunerfeldt, Doris, 6 månader, och norwichterriern Nelli.

Gör: Maja är sjuksköterska, Jesper ambulanssjuksköterska.

Var: Åhus.

Bor: I ett hus byggt 1912, tillbyggt 2004, på 175 kvm, 6 rok.

– Jag har jobbat med palliativ sjukvård med cancersjuka och nu på ambulans. Det har vuxit fram en stark känsla av att jag vill göra saker ordentligt. Man vet inte vad som händer. Allt som vi gör i livet vill vi ska kännas äkta och ordentligt. Det är nästan för mycket ibland, men vi kan inte bara nöja oss, förklarar Jesper.

– Vi vill inte slarva bort livet, det måste finnas en substans i det vi gör. Vi är noga med att njuta i vardagen eftersom vi jobbar många helger. Vad ska vi mysa med i kväll? är en stående fråga här hemma. Och vi har ofta middagsgäster mitt i veckan, säger Maja.

Foto: Sofi Sykfont

Hos familjen Dunerfeldt är middagsbordet ofta full­satt. Bord Superellips, Fritz Hansen. Stolar, Fameg. Bordstabletter, Svenskt Tenn. Vas, Georg Jensen. Golvlampa, Fagerhult. Taklampa, Ateljé Lyktan.

Vill komma hem och bli glad

Parets största gemensamma intresse är mat. I trädgården finns ett välfyllt trädgårdsland och paret sätter en ära i att laga mat efter säsong. Att ta vara på allting, och att inte använda några halvfabrikat är viktigt. Och det experimenteras en hel del i det nyrenoverade köket.

Foto: Sofi Sykfont

Odling är ett stort intresse och i hemmet finns alltid färska blommor, frukt och grönt.

– Det är kul att vara kreativ i matlagningen, med oväntade kombinationer och att lägga till saker som inte står i receptet. Ibland har vi vegetarisk månad, ibland sockerfri månad. Vi äter ”lönemiddag” på restaurang en gång i månaden. Vi turas om att välja restaurang och vi går aldrig till samma ställe två gånger. Vi är uppe i runt 80 ställen nu, berättar Maja.

Hemmet då? Och inredningen? Vad betyder det för två äkta livsnjutare som Jesper och Maja? Yrkeslivets på­frestande verklighet gör sig än en gång påmind när Jesper genast svarar:

– Jag vill komma hem och bli glad.

Foto: Sofi Sykfont

I bakgrunden skymtar husets originalentré. Den lilla hallen är tapetserad med Josef Franks Eldblomman från Svenskt Tenn. Soffa, Mio. Den turkoa pallen kommer från en lokal möbelmakare i Åhus och har klätts om av Majas mamma. Golvlampa, Bankeryd. Matta, Rugvista.

Och det är ett glatt hem vi kommit till. Eller som Maja och Jesper förklarar, på tal om hur de föll för just det här huset:

– Det här är ett snällt hus!

Olika stilar i hemmet

Det glada och snälla huset är inrett med en personlig blandning av prylar och möbler. Det är färgstarkt på sina ställen, men färgerna är bara ett av flera uttryck som tillsammans skapar ett varmt och välkomnande hem. Här finns inga regler, förutom en - att båda ska trivas. Alla beslut fattas gemensamt och det är bara en lika gemensam velighet som gör att saker ibland tar tid. Maja och Jesper tycker att trender är ointressanta, för dem handlar det i stället om att skapa ett hem som ska hålla länge, där varje val är viktigt.

Foto: Sofi Sykfont

Från tillbyggnaden, som ligger i vinkel med originalhuset, kommer man rakt in i det nyrenoverade köket.

Foto: Sofi Sykfont

Köket renoverades 2018 och fick gröngrå inredning från Ikea och bänkskivor av komposit. Köket är rymligt och känns ännu luftigare tack vare de öppna hyllorna, från Marbodal, som valts i stället för traditionella överskåp.

Foto: Sofi Sykfont

Maja och Jesper är mycket matlagningsintresserade. Från köket ser man ut över familjens odlingar. Blender, Smeg. Skål, Butik Eklaholm. Vattenkannan är ett loppisfynd.

Sekelskifteshus med vackra fönster och högt i tak

Sedan Jesper och Maja flyttade in i huset har en hel del hänt. Inte minst har familjen utökats med lilla Doris, tre månader gammal vid vårt besök. Innan dess hade Jesper och Maja fullt upp med en rejäl renovering av huset. Och av trädgården, som snart grönskade.

Inomhus blev det till att byta ut värmesystem och radiatorer och renovera badrum och ytskikt. Och alldeles nyligen fick huset ett nytt kök. Ändå är känslan av tidigt 1900-tal påfallande, med vackra fönster, högt i tak och insynsskyddad trädgård.

Huset hade byggts till av den förre ägaren, i denna moderna del ryms hall, badrum, tvättstuga och ett extra rum vars tak är öppet upp till nock. Tillbyggnaden fungerar som ett funktionellt förmak, en sluss man tar sig igenom för att sedan i lugn och ro kunna njuta av de snälla och glada rummen i originalhuset.

Foto: Sofi Sykfont

Majas och Jespers sovrum har en fondvägg med tapeten Ester Marias Kammare från Duro. Rottingstol, Bloomingville. Kudde, Svenskt Tenn. Taklampa Eos, Umage.

Foto: Sofi Sykfont

Doris krypin under snedtaket går i snälla, glada färger. Tapet Charlie, Boråstapeter. Pinnstol, Trendrum.

Foto: Sofi Sykfont

En trappa upp finns en liten myshörna. Laminofåtölj, Swedese. Hylla, String. Trappräcket är special­beställt för att passa husets stil. Takpendel Tage, Pholc

LÄS OCKSÅ: Förfallna trädgården förvandlades till en japansk oas 

LÄS OCKSÅ: Lina och Daniel ger gamla Mellomgården nytt liv 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande