1 AV 3
Hos Maggie och Andreas är det lugnt och still och nära till havet och hästhagen.
Foto: Jonas Lundberg Photography
2 AV 3
Huset på Resarö ligger på en höjd med allmänning runt om, vilket ger en lantlig känsla.
Foto: Jonas Lundberg Photography
3 AV 3
Maggie arbetar som matkreatör och fotograf.
Foto: Jonas Lundberg Photography

Maggies skärgårdsidyll – med plankgolv, kakelugn och spröjsade fönster

Breda plankgolv, kakelugn, spröjsade fönster och vackra gamla allmogemöbler. Maggie och Andreas hus på Resarö i Stockholms skärgård är nybyggt, men känns som om det alltid stått här.

Anna Truelsen

Maggie, Andreas och de tre barnen bor på Resarö i skärgården nära Vaxholm. Villan ligger på en liten höjd med en allmänning med lummig grönska runtom. Det gör att familjens hus står lite avskilt även om det finns grannar runtomkring. Fem minuter från huset finns hästhagar och badbryggor, ett riktigt sommarparadis.

HEMMA HOS FAMILJEN BERGIUS

Här bor: Maggie och Andreas Bergius med de tre barnen Albin, 11, León, 7, och Vendela, 4.

Gör: Maggie jobbar som matkreatör och matfotograf, och även stylist inom tv och reklam. Andreas är delägare i en contentbyrå.

Var: Resarö utanför Vaxholm i Stockholms skärgård.

Bor: Hus på 196 kvm byggt 2016 i lösvirke, Fiskarhedenvillan. 

Instagram: @maggiesskafferi

Maggie arbetar som matkreatör och fotograf. Foto: Jonas Lundberg Photography
Köket har fått karaktär med vita överskåp och mörkgrå underskåp. Även knopparna i porslin ger en känsla av äldre lantkök. Diskho i porslin, Ikea. Kök, Ballingslöv. Foto: Jonas Lundberg Photography

Maggie och Andreas bodde tidigare i Stockholms innerstad. När första barnet Albin föddes började de titta på hus runt Stockholm.

– Vi ville låta våra barn få växa upp i ett hus med egen tomt. Andreas tillbringade sin barndoms somrar på Tynningö i Vaxholms kommun och vi kände båda att vi ville hitta en liknande plats där våra barn kan få växa upp, säger Maggie.

Men att hitta ett hus, helst ett äldre, som matchade visionen var inte de lättaste. Det var sällan sådana hus kom ut på marknaden och när de väl gjorde det, skenade budgivningen alltid i väg.

– Efter att ha letat hus på Resarö i ungefär ett halvår, och inte riktigt fastnat för något, så hittade vi i stället en tomt i söderläge på ön. Genom att bygga ett eget hus skulle vi både kunna utforma det efter våra egna behov och ro i land husaffären till ett pris vi kunde hantera, säger Maggie.

De köpte tomten och valde en modell från Fiskarhedenvillan bland alla olika husmodeller.

– Vi kände att den typen av hus skulle passa fint här ute i skärgården. Sedan började arbetet med att ansöka om bygglov, lägga husgrunden och själva husbygget, berättar Maggie.

Matsalen har inretts med några av Maggies mest älskade möbler, klaffbordet från 1800-talet, pinnstolarna och kökssoffan. Hon hittade bordet och stolarna på Blocket, i Vimmerby i Småland, 35 mil från Resarö. Maggie bestämde sig för att hämta dem själv. "Vem åker 70 mil på en dag för att hämta ett bord, utbrast Andreas. Jag tydligen, haha!". Taklampor, Miljögården. Foto: Jonas Lundberg Photography
Planlösningen på nedre plan är öppen och luftig där vardagsrum, matplats och kök bildar ett stort allrum. Kakelugn, Gabriel Kakelugnar. Soffbord, Folkhemmet. Tapet, Nocturne, Boråstapeter. Taklampor, Miljögården. Foto: Jonas Lundberg Photography

När man bygger hus är det ofta tusen beslut som ska tas - och de ska ofta tas snabbt. Detta gör att en del saker inte blir så genomtänkta eller att man stressar fram besluten.

– Väggfärgerna i huset var ett sådant beslut, där vi bara tog ”nåt” för att få det klart, berättar Maggie.

Nu efter fem år i huset har familjen i lugn och ro kunnat känna efter, och göra nya val. I somras tapetserade de om på nedervåningen, vilket hela familjen var eniga om att var ett lyft.

– Ett val som vi tog i byggstarten, som vi däremot fortfarande är väldigt nöjda med, är att vi lade in breda vitsåpade furuplank i hela huset förutom badrummen. Vi ville att golvet skulle kännas rustikt och ge ”wow”-känsla. Andreas lade in golvet tillsammans med en golvläggare.

– Vi är också riktigt nöjda med att vi lät installera en kakelugn, det är helt klart en av våra bästa investeringar. Den används ofta året runt och gör mycket för trivseln, berättar Maggie.

Köksön är platsbyggd, mitt emellan kök och vardagsrum och fungerar som arbetsplats i Maggies jobb där hon tar fram nya recept och fotar. Men den är även frukosthörna, en plats för läxläsning, matlagning och buffébord när det vankas kalas. Foto: Jonas Lundberg Photography
På övre plan står en spegelbyrå som hängt med Maggie i många år. I hela huset förutom i badrummen ligger ett massivt trägolv som hon och Andreas vitsåpat. Foto: Jonas Lundberg Photography

Paret ville att huset skulle kännas luftigt och ljust och beställde därför extra takhöjd på hela nedervåningen och öppnade upp till nock på övervåningen. Något som också bidrar till den rymliga känslan är den öppna planlösningen mellan köket, matplatsen, vardagsrummet och hallen.

– Planlösning är perfekt för oss. Vi gillar att köket är sitt eget rum, men ändå är öppet ut mot vardagsrummet. Köket har även kommit att bli min arbetsplats där jag tar fram nya recept och fotograferar, säger Maggie.

Jag gillar att någon får glädje av någon annans avlagda saker. Gamla byråer och bord målar jag gärna och fixar till.

Hon driver Instagramkontot och bloggen Maggies skafferi sedan fyra år tillbaka, ett forum där hon tar fram recept och fotograferar mat.

– Behovet av fler skåp och förvaring har uppstått eftersom de befintliga skåpen håller på att svämma över av all rekvisita jag använder i jobbet, säger Maggie.

Även om Maggies skafferi tar det mesta av hennes tid jobbar också som frilansande stylist inom tv och reklam.

– Det kan även hända att jag gör ett litet inhopp som skådespelare, jag har arbetat som skådespelare största delen av mitt liv.

På övervåningen finns ett mysigt tv-rum. Soffa, Mio. Rottingfåtöljer, Bauhaus. Kuddar och filtar, H&M Home. Linnegardiner, Himla. Foto: Jonas Lundberg Photography
Badrummet på övre plan hyser även en bastu som Andreas byggt själv. Badrummet är rymligt och har både dusch och bubbelbadkar. Foto: Jonas Lundberg Photography

Inredningen i familjens charmiga hus är hemtrevlig och lättsam. Rummen är inredda med en blandning av moderna saker och loppisfynd.

– Det kan lika gärna vara ett modernt bord som ett från sekelskiftet. Jag gillar blandningen av olika stilepoker, nytt, gammalt och modernt. Mixen blir intressant och skapar en dynamik i hemmet.

Framför allt tycker hon väldigt mycket om tanken på att återbruka möbler och saker.

– Jag gillar att någon får glädje av någon annans avlagda saker. Gamla byråer och bord målar jag gärna och fixar till. Jag köper sådant jag tycker om. Vackert går före praktiskt, säger Maggie och skrattar.

Se även: