Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Henrik hittade försäljningsannonsen på den gamla småskolan i Tycke, som en gång tillhört hans mormor, på Hemnet.
Foto: Maria Hansson
2 AV 3
I ett av barnrummen delar Ebbe och Cornelis rum. Tapet, Boråstapeter.
Foto: Maria Hansson
3 AV 3
Badrummet med läckra detaljer i guld. Kommod, auktionsfynd. Handfat, kranar och dusch, engelska Imperial Bathrooms. Marmorkakel och klinker, Stiltje.
Foto: Maria Hansson

Madeleine och Henrik gav skolan från 1800-talet nytt liv

När Henrik träffade Madeleine fick husdrömmen ny energi. Hon med stora visioner och han med öga för detaljer. Efter två års renovering fick hussvampen se sig besegrad och Tycke Skola kunde återigen fyllas med glädje och ny historia.

Maria Hansson

När den gamla småskolan i Tycke blev till salu 2016, efter att ha agerat fritidshus i över trettio år, fanns ingen tvekan hos Henrik Lovebacke. Han skulle köpa tillbaka skolan.

– Min mormor bodde här efter att hon blev änka med sina tio barn. Så det är min mammas barndomshem. Även jag sprang här i huset som liten. Då förstod jag inte hur mycket det betydde för mig men i vuxen ålder har jag så många gånger tänkt åka förbi och knacka på. Huset har för mig alltid varit förknippat med fest och glädje, säger Henrik.

HEMMA HOS MADELEINE & HENRIK

Här bor: Madeleine Pettersson och Henrik Lovebacke, båda 48. Madeleines barn Cornelius, 14, och Saga, 18. Henriks barn Ebbe, 10, och Svea, 18. Sonen Carl, 22, har flyttat hemifrån.

Gör: Madeleine är applikationskonsult på Philips och Henrik äger och driver ett bilföretag.

Var: I Tycke, Vretstorp, strax norr om Askersund.

Bor: I den gamla småskolan Tycke Skola, 190 kvm.

Instagram: @tyckeskola

Madeleine och Henrik. Foto: Maria Hansson
I skolsalen finns stora fönster som ger ett vackert ljusinsläpp. Träbord, Vadstena Antik. Bänk och renhorn från en annan gammal skola. Stolar, loppisar och antikbutiker. Lampa, Karlskrona Lampfabrik. Foto: Maria Hansson

När mormodern sålde huset i mitten av 80-talet försvann det ur släktens ägo. Tills den natt då Henrik fick syn på en delad Hemnet-annons på Facebook.

Men till en början blev huset allt annat än glädje. Kort efter köpet hittade Henrik hussvamp under köksgolvet och feststämningen uteblev. Och kanske hade ödet för Tycke Skola blivit ett annat om det inte vore för Madeleine.

– Henrik hade köpt huset innan vi träffades och han var minst sagt uppgiven och matt över situationen. Men jag såg bara potentialen. Det var här vi skulle bo tillsammans. Så vi åkte dit över en helg, mitt i vintern, med skaldjur och en flaska vin. Delar av husets golv var uppbrutet och vi frös. Men vi fick så många idéer och det var där och då allt föll på plats, berättar Madeleine.

Dukat för fest och glädje. Den gamla skolsalen är husets hjärta. Träbord, Vadstena Antik. Foto: Maria Hansson
Porslinet Bavaria Hackefors är inropat på en småländsk auktion. Glas, Ikea. Bestick, Artilleriet. Foto: Maria Hansson
Skänken kommer från ett gammalt hem i Värmland. Fotogenlampa, Karlskrona Lampfabrik. Tavlan ”En hjältes död” är köpt på auktion. Mattan är hemvävd på beställning av en dam i Motala. Foto: Maria Hansson
Det har en speciell värme och atmosfär. För mig är det mer än bara ett hus.

I dag är det återigen fest och glädje som förknippas med huset. Den före detta skolsalen är inredd för att ge plats till många gäster och här finns inte mindre än tre olika sittgrupper.

– Jag gillar tanken att man kan välja var man vill sitta och att man kan dra sig lite undan om man vill, men ändå finnas med i gemenskapen, säger Madeleine.

– Skolsalen är mitt favoritrum, med sitt ljusinsläpp och sin rymd. Här behöver man inte känna att man inte får plats. Men jag älskar hela huset. Det har en speciell värme och atmosfär. För mig är det mer än bara ett hus, berättar Henrik.

Det stora antika träbordet är skolsalens hjärta och här ryms både familj och vänner. På den gamla kyrkbänken och på omaka pinnstolar kan de sitta för att äta och dricka gott. Madeleine, som älskar att piffa, dukar gärna extra vackert när det bjuds på fest med vackert porslin och dekorationer i säsong. Och överallt i rummet finns levande ljus. På bordet, på väggen och på skänken brinner flera stearinljus och de ger en nästan andlig stämning.

– Hösten är min favoritårstid, oktober framför allt. När andra sörjer att sommaren är över så njuter jag av att få krypa in igen. Ägna mig åt hemmet och matlagning. Att få tända massor av levande ljus, säger Madeleine.

I den gamla skolsalen ryms förutom det stora träbordet även en soffhörna och kafébord. Den fina avskärmningen är platsbyggd och skapar en känsla av ett rum i rummet. Foto: Maria Hansson
Platsbyggd avskiljningsvägg med ett gammalt butiksfönster. Foto: Maria Hansson
Henrik och Madeleine gillar båda musik och på fester används mikrofonen till karaoke. Grammofonen är en gåva från en Instagramföljare. Kistan kommer från en auktionsfirma i Askersund. Foto: Maria Hansson
Köpmansdisken kommer från ett gammalt hem i Järvsö. Fönstret som sitter i serveringsluckan är återbrukat och kommer från en butik. Foto: Maria Hansson

Det är med stor eftertanke som paret har renoverat huset och de har valt att spara så mycket av ursprunget som möjligt. Panelen i skolsalen är original och flera av dörrarna är återbrukade. Tidigare hade huset två ingångar, en till skolan och en till lärarbostaden. I dag finns i stället ett större och välplanerat kök.

– Huset har alltid haft en själ och det ville jag bevara. Det var därför viktigt att röra så lite som möjligt. Vi är tacksamma för att tidigare ägare inte förstört huset genom att sätta in nya fönster eller slänga saker. Allt fanns kvar. Och även om vi moderniserat så har vi i stort sett sparat allt. Förutom golven då. De var vi tvungna att byta på grund av hussvampen. Men då kunde vi lägga golvvärme och slipper på så vis stora och fula radiatorer som tar plats, förklarar Henrik.

Jag vill gärna tro att det är huset som berättar vad det behöver och vad som passar.

– Det har varit enkelt att planera renoveringen eftersom vi går i gång på samma saker och det är jag så glad över. Och jag vill gärna tro att det är huset som berättar vad det behöver och vad som passar. Som vedspisen, den bara måste man ha i ett gammalt hus. Vi hade båda väldigt olika hem innan vi flyttade hit, men ingen av de stilarna passade här, säger Madeleine.

– Att vi har haft en röd tråd gör det enkelt. Man kan likna det med att ha en grafisk identitet. Allt passar inte i ett hus från 1800-talet. Och eftersom vi renoverade under två år så hade vi tid att hitta möbler i rätt stil och vi köpte en hel del innan huset var klart. Bland annat hade vi runt sextio pinnstolar. Hur vi tänkte där är fortfarande oklart, säger Henrik och skrattar.

Det platsbyggda köket är tillverkat av ett lokalt snickeri, helt i trä. ”Jag tittade på många kök innan jag beslutade mig för att rita ett eget”, säger Henrik. Gasspisen och köpmansdisken var givna element. Spis och fläkt, Ilve. Foto: Maria Hansson
Väggpanelen i köket är målade i linoljefärgen Grön Umbra (2 procent). Lister, foder och köksinredningen är också målade med Grön Umbra (25 procent), Engwall & Claesson. Bord, annons på Facebook. Stolarna, loppis. Vedspisen är en Husqvarna No27. Foto: Maria Hansson
I det stora sovrummet är takbjälkarna synliga och målade med vit äggoljetempera. Sängramen är köpt på annons. Gungstol, Vadstena Antik. Kistan och den stående rakspegeln är köpta på auktion. Sängkläderna, Ikea.Överkast, Ellos. Foto: Maria Hansson
Skrivbordet är ett gammalt biblioteksbord inropat på auktion. Taklampa och bordslampa, Karlskrona Lampfabrik. Foto: Maria Hansson

För att hitta inspiration reser Madeleine och Henrik både ofta och gärna. Och det är inte på de stora hotellkedjorna de väljer att bo.

– Vi väljer alltid boende med omsorg och det får gärna vara på en herrgård eller liknande. Eller på ett hotell där man verkligen tänkt på detaljerna som Steam Hotel i Västerås. Jag kan ha svårt att koncentrera mig där och kan helt snöa in på hur de löst olika detaljer. Och så tar jag med mig nya idéer hem, säger Henrik.

– Det kan också vara en möbel som sätter tonen. Som det stora bordet i skolsalen, jag blev helt såld direkt. Jag såg det framför mig med olika stolar och en lång bänk. Och det blev så bra, avslutar Madeleine.

Bakom de gammelrosa pardörrarna gömmer sig husets bibliotek. Pardörrarna är från en antikhandlare. Väggfärgen är linoljefärgen Grön Umbra (25 procent), Engwall & Claesson. Rådjurshuvudet, Röda korset. Foto: Maria Hansson
I biblioteket har Madeleine och Henrik gått ”all in”. Här blandas färger, material och olika stilar. Möblerna är köpta på auktioner, loppisar och antikbutiker. Tapet Faded Passion, Sandberg Wallpaper. Foto: Maria Hansson
I den platsbyggda bokhyllan står böcker som är både vackra och trevliga att läsa. Färgen är Jotun Lady Supreme Finish 15 (S6005-880G). Foto: Maria Hansson

Se även: