Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lovisa har en hel vägg full av tavlor – det har bara blivit så. Soffa Söderhamn, Ikea. Kuddar, Svenskt tenn och H&M home med flera. Taklampa, Normann Copenhagen. Matta, Jotex. Soffbord, vintage.
Lovisa har en hel vägg full av tavlor – det har bara blivit så. Soffa Söderhamn, Ikea. Kuddar, Svenskt tenn och H&M home med flera. Taklampa, Normann Copenhagen. Matta, Jotex. Soffbord, vintage.
Lovisa har en hel vägg full av tavlor – det har bara blivit så. Soffa Söderhamn, Ikea. Kuddar, Svenskt tenn och H&M home med flera. Taklampa, Normann Copenhagen. Matta, Jotex. Soffbord, vintage.
Utsikt från lägenheten.
Utsikt från lägenheten.
Utsikt från lägenheten.
1 AV 2
Lovisa har en hel vägg full av tavlor – det har bara blivit så. Soffa Söderhamn, Ikea. Kuddar, Svenskt tenn och H&M home med flera. Taklampa, Normann Copenhagen. Matta, Jotex. Soffbord, vintage.
Foto: SOFI SYKFONT
2 AV 2
Utsikt från lägenheten.
Foto: SOFI SYKFONT

Lovisa inreder trean med vintage: ”Inredning ska vara roligt”

Västerås kanske mest maxade tavelvägg finns i Lovisas vintagelya. Här har hon skapat ett personligt och kreativt hem med många blickfång.

– Det får gärna sticka ut lite, säger Lovisa.

Lovisa Odén hade först inte tänkt gå på visningen då mäklarens objektbilder var något intetsägande. Men hon blev övertalad av sin mamma att gå och titta.

– Väl på visningen kom känslan av att det här kan bli bra, men att det just där och då var långt ifrån min stil, säger Lovisa som alltid har varit intresserad av arkitektur och inredning och har en brinnande passion för vintage.

Redan innan Lovisa flyttade in i sin trerummare hade hon en tydlig vision om hur hon skulle skapa ett hem för sig – en blandning av nytt och gammalt med en neutral färgsättning i grunden för att kunna maxa all övrig inredning.

Hemma hos Lovisa

Här bor: Lovisa Odén, 27.

Gör: Inredare, Nudå design.

Var: Västerås.

Bor: Lägenhet, 3 rum och kök med balkong, i ett 30-talshus.

Instagram: @nuda.design

Lovisa tycker att det är roligt med vintage. ”Det finns en personlighet i sakerna som inte finns i nyproducerat.” Foto: SOFI SYKFONT
Lovisas inbjudande soffhörna med tavlor från golv till tak på väggen. Foto: SOFI SYKFONT
Att våga mixa modernt med vintage är Lovisas specialitet, här en klassisk Stringhylla med karaffer i kristall, glas från Iittala och vintagelampa. Foto: SOFI SYKFONT
Det maffiga palettbladet tillhörde en kompis som hade tröttnat och tänkte slänga ut det, men Lovisa räddade växten. Väggfärg Washed Linen, Jotun. Foto: SOFI SYKFONT

Till vardags driver Lovisa inredningsföretaget Nudå design där hon jobbar med inredning och färgsättning åt företag och privatkunder. Men hon tycker att det är stor skillnad på när hon inreder hemma för sig själv mot när hon stylar åt andra.

Färgsättningen för sin lägenhet fanns i huvudet redan innan hon flyttade in. Lovisa gillar när det händer något i både inredning och i val av kulörer. Då lägenheten är målad i sobra och neutrala kulörer kände hon att något behövde ”poppa”, därför valde hon att tapetsera hallen med ”Bachelors Button”, en tapet från William Morris.

– Jag hittar inspiration överallt, men kanske mest på loppisar och från saker som har en historia. Det får gärna sticka ut lite, säger Lovisa.

När jag frågar kompisar vad de tycker, får jag ofta svaret att ‘du väljer alltid de saker jag tycker är fulast, men sen när jag ser dem hos dig vill jag också ha dem’

När hon besöker loppisar med sina vänner brukar de diskutera olika inredningsdetaljer och prylar de ser.

– När jag frågar kompisar vad de tycker, får jag ofta svaret att du väljer alltid de saker jag tycker är fulast, men sen när jag ser dem hos dig vill jag också ha dem’, skrattar Lovisa.

Hon menar att skillnaden mellan något som är fult eller coolt kan vara hårfin. Kan hon inte bestämma i vilket fack hon ska kategorisera något så köper hon det.

Genom att hänga skärbrädor och köksredskap i trä skapas värme mot mot den kaklade vita väggen. ”Griffelväggen” fungerar som plats för recept och gästbok. Spis, Smeg. Foto: SOFI SYKFONT
Ljusstaken Liljan från Skultuna Mässingsbruk ligger högt på mångas önskelista. Oväntat nog hittade Lovisa detta par på en marknad i USA. Taklampa, Globen lighting. Foto: SOFI SYKFONT
Myshörnan i köket är perfekt för frukostkaffet eller, när Lovisa har gäster, som plats för fördrinkshäng. Foto: SOFI SYKFONT
Lovisa var modig och målade köket svart och kaklade väggarna. Brickbord, Ikea. Foto: SOFI SYKFONT

Skåpen i lägenheten är välfyllda och det blir ännu mer i dem efter loppisrundor. Drivkraften att förändra gör att Lovisa ofta flyttar runt möbler och detaljer som hon redan har i hemmet, ett effektivt sätt att förändra utan att behöva köpa nytt.

– Det är roligare med vintage, det finns en personlighet i sakerna som inte finns i nyproducerat, säger Lovisa.

Av lägenhetens tre rum är sovrummet Lovisas favorit. Där går väggarna i en mörkare varmt grön färg och samspelar fint med baldakinen ovanför sängen.

Hon gör lägenheten mysig med hjälp av tända ljus och hela hemmet andas lugn och inger en behaglig känsla.

En mix av rustika material som terrakotta, trä och rotting skapar en varm känsla i hemmet. Foto: SOFI SYKFONT
Lovisa pysslade själv ihop handtagen till garderobsdörrarna med hjälp av lädersnöre och träkulor. Foto: SOFI SYKFONT
På ett skåp i sovrummet samlas detaljer som Lovisa kan arrangera om och styla när andan faller på. Den roliga vägglampan i form av en and kommer från Gamla stans lampfabrik men är köpt via Tradera. Foto: SOFI SYKFONT
Sovrummet är målat i kulören Northern Mystic från Jotun. Sittbänk, House doctor. Matta, H&M home. Baldakin, Ellos. Pläd, H&M home. Foto: SOFI SYKFONT
Jag började med en tavla från vänster, sedan har det vuxit och nu täcker det hela väggen

Kronan på verket är den maffiga tavelväggen vid soffan i vardagsrummet. Den har vuxit fram successivt och är en eklektisk blandning av minnen, sådant som är snyggt, egna foton och tavlor med anknytning till Lovisas liv. Tavlorna är inköpta världen över. Den gemensamma nämnaren för att få kvala in på tavelväggen är att motivet ska ha någon slags betydelse och koppling till henne själv.

– Jag hade ingen plan på en gigantisk tavelvägg från början. Jag började med en tavla från vänster, sedan har det vuxit och nu täcker det hela väggen, säger Lovisa.

Att skapa egna lösningar som ger en personlig stil i hemmet är en drivkraft hos Lovisa. I sovrummet har hon pysslat ihop egna snillrika handtag till garderoberna av träkulor trädda på lädersnöre. I köket är luckorna målade med griffeltavelfärg, vilket gör det möjligt att skriva upp recept eller inköpslistor på stående fot. Detta har också blivit en form av gästbok på väggarna där kompisar skriver en hälsning eller en liten teckning under sitt besök.

– Inredning ska vara roligt, man ska leva där man bor, avslutar Lovisa.

Se även: