När paret Westermark Gustafsson letade större boende i centrala Norrköping var prio ett en äldre lägenhet. När trerummaren på Trozelligatan dök upp kändes den helrätt.
– Det är två lägenheter som slagits ihop till en, men vi tyckte inte det märktes. Den kändes verkligen som en enhet, säger Daniel.
Hemma hos familjen Westermark Gustafsson
Här bor: Louise Westermark, 31, Daniel Gustafsson, 37, och sonen Julius 1,5 år.
Gör: Louise jobbar som ungdomsutredare inom socialtjänsten och Daniel är delägare i Ekobryggeriet.
Var: I Norrköping
Hur: I en lägenhet på cirka 80 kvm i ett hus byggt på 1920-talet.
Flera rum är ommålade eller tapetserade
Sommaren 2015 flyttade de in, och på hösten samma år föddes deras son Julius. Eftersom de hade dubbelt boende under några veckor kunde de innan inflyttningen totalrenovera köket och måla de flesta väggar.
– Det var skönt att slippa bo i byggdamm. Efter vi flyttade in har vi i och för sig hunnit måla om i flera rum och tapetsera i ena delen av hallen, säger Daniel.
LÄS MER: Hannas kärlek till vintage syns i varenda vrå
Köket är något alldeles extra med sina helkaklade väggar, marmorskivor och mjukt gröna luckor.
– Många höjde på ögonbrynen när vi berättade att vi skulle kakla alla väggar i köket. Men vi är supernöjda, och nu blir alla som kommer hit förvånade att det ändå känns så mysigt, berättar Louise.
Med skåp upp till tak utnyttjas köksytan till max
Daniel är den i familjen som mest älskar att laga mat, och han spenderar gärna mycket tid vid grytorna. För både honom och Louise var det viktigt att köket skulle vara praktiskt och funktionellt, men också snyggt så klart.
– Eftersom köket inte är särskilt stort var vi tvungna att tänka till kring förvaringen. Att välja överskåp som går ända upp till taket kändes självklart. Det är skönt med stängd förvaring, då behöver man inte ha så mycket ordning, skrattar Louise.
Paret berättar att de är glada att de valde att behålla planlösningen och låta kök och vardagsrum vara olika rum.
– Vi hade först planer på att slå ut väggen och göra kök och vardagsrum till ett enda rum. Vi hann till och med kolla upp om väggen är bärande, vilket den inte är. Men nu är vi glada att vi i stället valde att behålla den gamla känslan. På 20-talet var det inte särskilt vanligt med helöppna ytor i hemmen, säger Louise.
LÄS MER: Sandra inreder 40-talsvillan i charmig sekelskiftesstil
En känsla av hemtrevnad och harmoni är viktigt
Inredningsmässigt är paret väldigt överens om hur de vill ha sitt hem. En känsla av hemtrevnad och harmoni är viktigt. På senare tid har de valt att gå över till mer jordnära kulörer i allt från väggfärger till möblemang.
– I barnrummet tycker jag om att gå loss lite mer med färger på både möbler, prylar och väggar, men övriga ytor håller jag gärna mer neutrala, gärna i varma toner, säger Louise.
När de köper nytt faller valet oftast på något som de sparat till under en tid, i stället för att ta näst bästa till bättre pris.
– Vi vill ha saker som håller i längden, sådant som vi inte tröttnar på, utan kan behålla i många år. Dessutom impulsköper vi sällan något, utan funderar igenom allt både en och två gånger, säger Louise.
Louise och Daniels inredningstips
1. Håll dig till ungefär samma färgskala i alla rum för att skapa en genomgående harmonisk känsla.
2. Ny färg på väggarna förändrar ett helt rum. Du behöver inte köpa nya möbler för att göra en förändring, det kan räcka med att måla om.
3. Krydda inredningen med levande krukväxter och snittblommor. Det är vackert och ger ett lugn.
När frågan om vad de är mest nöjda med hemma kommer upp tvekar de först en aning. Men enas snabbt om att de båda är väldigt förtjusta i hallen. Där har de valt att måla väggarna mörka och även taket i en grå nyans, dessutom gillar de båda sin omgjorda Ikea-byrå och helkroppsspegeln väldigt mycket.
– Ibland, efter man har gjort om ett rum, känns magkänslan bara så bra. Så kändes det när vi nyligen gjorde om hallen, avslutar paret.
LÄS MER: Oväntade mötet gav Jonas och Stina drömlägenhet i Stockholm
LÄS MER: Stylisten Alexandra inreder med antikviteter och loppisfynd