1 av 7: Louise och Daniel Westermark Gustafsson inreder lugnt och harmoniskt. Foto: KARIN JOHANSSON
2 av 7: Käket kommer från Kolmårdskök och beslag från Byggfabriken. Foto: KARIN JOHANSSON
3 av 7: Vitrinskåp, Bukowskis. Foto: KARIN JOHANSSON
4 av 7: I badrummet, som paret behållit som tidigare ägare renoverat det, har de bytt till beslag från Byggfabriken och blandare från Nivito. Hamamhandduk, COSA home stories. Marmorbricka i fönstret, Hay. Foto: KARIN JOHANSSON
5 av 7 Foto: KARIN JOHANSSON
6 av 7: Färska snittblommor skapar stämning. Foto: KARIN JOHANSSON
7 av 7: Sovrummet inbringar lugn. Foto: KARIN JOHANSSON

Louise inreder med mjuka pasteller och naturmaterial

Det som tidigare var en etta och en tvåa är nu en rymlig trerummare. Här inreder Louise och Daniel med mjuka färger, naturmaterial och möbler som håller i längden. I 20-talspärlan i Norrköping hittar man både tidlösa designmöbler och ett och annat loppisfynd. 

När paret Westermark Gustafsson letade större boende i centrala Norrköping var prio ett en äldre lägenhet. När trerummaren på Trozelligatan dök upp kändes den helrätt.

– Det är två lägenheter som slagits ihop till en, men vi tyckte inte det märktes. Den kändes verkligen som en enhet, säger Daniel.          

Hemma hos familjen Westermark Gustafsson

Här bor: Louise Westermark, 31, Daniel Gustafsson, 37, och sonen Julius 1,5 år.

Gör: Louise jobbar som ungdomsutredare inom socialtjänsten och Daniel är delägare i Ekobryggeriet.

Var: I Norrköping

Hur: I en lägenhet på cirka 80 kvm i ett hus byggt på 1920-talet.

 

Kök från Kolmårdskök och beslag Byggfabriken. Kyl, frys, spis och micro, Smeg. Matta Åhléns, matbord köpt på Rum21, stolar Ton, barnstol Stokke. Foto: KARIN JOHANSSON

Flera rum är ommålade eller tapetserade

Sommaren 2015 flyttade de in, och på hösten samma år föddes deras son Julius. Eftersom de hade dubbelt boende under några veckor kunde de innan inflyttningen totalrenovera köket och måla de flesta väggar.

– Det var skönt att slippa bo i byggdamm. Efter vi flyttade in har vi i och för sig hunnit måla om i flera rum och tapetsera i ena delen av hallen, säger Daniel. 

Tavla vid matbordet har paret fått av Daniels kompis Jonas Pettersson, som är en av grundarna av Form us with love. Foto: KARIN JOHANSSON

 

Köket är något alldeles extra med sina helkaklade väggar, marmorskivor och mjukt gröna luckor.

– Många höjde på ögonbrynen när vi berättade att vi skulle kakla alla väggar i köket. Men vi är supernöjda, och nu blir alla som kommer hit förvånade att det ändå känns så mysigt, berättar Louise.

Med skåp upp till tak utnyttjas köksytan till max

Daniel är den i familjen som mest älskar att laga mat, och han spenderar gärna mycket tid vid grytorna. För både honom och Louise var det viktigt att köket skulle vara praktiskt och funktionellt, men också snyggt så klart. 

– Eftersom köket inte är särskilt stort var vi tvungna att tänka till kring förvaringen. Att välja överskåp som går ända upp till taket kändes självklart. Det är skönt med stängd förvaring, då behöver man inte ha så mycket ordning, skrattar Louise.

Paret berättar att de är glada att de valde att behålla planlösningen och låta kök och vardagsrum vara olika rum.

– Vi hade först planer på att slå ut väggen och göra kök och vardagsrum till ett enda rum. Vi hann till och med kolla upp om väggen är bärande, vilket den inte är. Men nu är vi glada att vi i stället valde att behålla den gamla känslan. På 20-talet var det inte särskilt vanligt med helöppna ytor i hemmen, säger Louise.  

Väggfärg 1902-Y42R. Soffa, Mio. Fåtölj CH25, design Hans J Wegner. Soffbord Gubi. Matta Linie Design. Pläd i soffan, Artilleriet. Grå kudde, Norrgavel, Linnekudde, H&M home. Kudde i fåtöljen, Norrgavel. Tidningsställ, Designtorget. Kruka på soffbordet, från Floramor och Krukatös. Foto: KARIN JOHANSSON

 

 

Fåtölj CH25, design Hans J Wegner. Foto: KARIN JOHANSSON

 

Matbord, Bruunmunch. Trästolar är Y-stolen av Hans J Wegner. Ljusgrå Sjuan-stol. Glasvas, Dagg Svenskt tenn. Glastyngd med manet, Artilleriet. Silverljusstakar och mässingsljustake, Skultuna. Svart ljusstake, Artilleriet. Fat, Perspective studio. Vitrinskåp, Bukowskis. Kruka, Hanna Wessman DBKD. Ljusstake i mässing, Nagel Stoff. Foto: KARIN JOHANSSON

En känsla av hemtrevnad och harmoni är viktigt

Inredningsmässigt är paret väldigt överens om hur de vill ha sitt hem. En känsla av hemtrevnad och harmoni är viktigt. På senare tid har de valt att gå över till mer jordnära kulörer i allt från väggfärger till möblemang. 

– I barnrummet tycker jag om att gå loss lite mer med färger på både möbler, prylar och väggar, men övriga ytor håller jag gärna mer neutrala, gärna i varma toner, säger Louise.

Väggfärg Restful Le Havre från Nordsjö färg, Lister, fönster och element valde paret att måla en nyans mörkare, med Dusky Le Havre från Nordsjö färg. Taklampa, Afroart, säng, Sebra, lekmatta, Cam Cam, elefanthuvud på väggen, Brigbys, plansch "Bisou", Studio the way we play, skrivbord/hylla, String. Foto: KARIN JOHANSSON

 

Jordgloben i fönstret är ett loppisfynd som även Daniel hade i sitt rum som liten. Träbil, Wooden story, träfågel, OYOY. Foto: KARIN JOHANSSON

När de köper nytt faller valet oftast på något som de sparat till under en tid, i stället för att ta näst bästa till bättre pris.

– Vi vill ha saker som håller i längden, sådant som vi inte tröttnar på, utan kan behålla i många år. Dessutom impulsköper vi sällan något, utan funderar igenom allt både en och två gånger, säger Louise.

Louise och Daniels inredningstips

1. Håll dig till ungefär samma färgskala i alla rum för att skapa en genomgående harmonisk känsla.

2. Ny färg på väggarna förändrar ett helt rum. Du behöver inte köpa nya möbler för att göra en förändring, det kan räcka med att måla om.

3. Krydda inredningen med levande krukväxter och snittblommor. Det är vackert och ger ett lugn.

När frågan om vad de är mest nöjda med hemma kommer upp tvekar de först en aning. Men enas snabbt om att de båda är väldigt förtjusta i hallen. Där har de valt att måla väggarna mörka och även taket i en grå nyans, dessutom gillar de båda sin omgjorda Ikea-byrå och helkroppsspegeln väldigt mycket. 

– Ibland, efter man har gjort om ett rum, känns magkänslan bara så bra. Så kändes det när vi nyligen gjorde om hallen, avslutar paret.

Byrån, Ikeas Tarva, har paret låtit lacka. Beslag från Byggfabriken. Tavla med blomvas, Artilleriet. Svart korg med växt, Afroart. Klädbetjänt, Thonet. Foto: KARIN JOHANSSON

 

Väggfärg vallmofrö från Jotun. Spegel Tati från Asplund. Urna köpt på Perspective studio. Taklampa Flos. Byrån, Ikeas Tarva, har paret låtit lacka. Beslag från Byggfabriken. Tavla med blomvas, Artilleriet. Svart korg med växt, Afroart. Klädbetjänt, Thonet. Foto: KARIN JOHANSSON

 

 

Väggfärg Nordsjö R7.05.55. Sängkläder H&M home. Vägglampor Ikea. Stolen är köpt på loppis. Foto: KARIN JOHANSSON

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!