1 av 2: Tobias Johqvist och Lizette Svensson bor i en hyresrätt på 78 kvadratmeter i Halmstad. Foto: JONAS LUNDBERG
2 av 2: Vardagsrummets förr vita väggar har klätts med en storblommig tapet, som i ett bohemiskt bibliotek. Foto: JONAS LUNDBERG

Lizette och Tobias förvandlade hyresrätten till en underbar sekelskiftesdröm

Lizette och Tobias sekelskiftesvåning i Östra förstaden i Halmstad ”hade allt”. Men ändå var det något viktigt som saknades. Med de stormönstrade tapeterna i varma färger föll allting på plats.

– Bästa sättet att få det ombonat är att klä väggarna. Rätt tapet gör enorm skillnad! säger Lizette.

Anna Truelsen

Lizette och Tobias bor i Östra förstaden i Halmstad, ett kvarter som ligger centralt med magnifika paradvåningar byggda för stadens societet kring förra sekelskiftet. Under årens lopp har många av de stora våningarna med plats för både herrskap och tjänstefolk styckats upp i mindre. Men den vackra innergården hos Tobias och Lizette skvallrar om gångna tider med sin vackra fasad i rött tegel och grönmålade originalfönster. 

– Vi bodde tidigare ett stenkast bort, i en liten mysig lägenhet. Men vi kände oss trångbodda och satte ut en annons om lägenhetsbyte, berättar Lizette.  

De fick napp nästan direkt, och inom en månad kunde de flytta till en större lägenhet. 

– Det var ingen lång flytt, vi flyttade bara en gata bort, och kunde bo kvar i området som vi trivs så bra i, säger Lizette.

Hemma hos Lizette & Tobias

Här bor: Lizette Svensson och Tobias Johqvist.

Gör: Lizette arbetar som Community Manager, Tobias är frilansande fotograf.

Var: I Östra förstaden i Halmstad.

Bor: Hyresrätt, 78 kvm, i en fastighet byggd 1898.

Instagram: @dearlizette

De pampiga fönstren är ett smycke i våningen och ger ett fint ljusinsläpp. Vas, H&M Home. Lampfötterna är gjorda av Lizettes styvfar. Fåtölj, Zoffan.se. Kudde, Bohostyle.se. Taklampa, Ellos. Boklåda, Patriks Prylar i Halmstad. Foto: JONAS LUNDBERG
Foto: JONAS LUNDBERG

”För oss har det varit viktigt att investera i vår trivsel”

Lägenhetens skick var helt okej, fast kanske inte riktigt Lizette och Tobias stil. Väggarna bar spår av tidigt 2000-tal med pärlemormönstrade tapeter och fondväggar. Hallen kändes som en sjukhuskorridor då den var målad i en kritvit färg.  

– Eftersom det är en hyreslägenhet har vi inte renoverat på samma sätt som vi hade om vi hade ägt vårt boende. I en bostadsrätt hade vi definitivt tagit fram det gamla brädgolvet som finns under parketten, det hade varit pricken över i. 

Lizette och Tobias har i stället valt att förändra väggarnas ytskikt med färg och tapeter för att kunna återställer lägenheten till neutrala toner om hyresvärden önskar det vid en eventuell flytt. 

– Vi kommer inte att få tillbaka pengarna som vi investerat i lägenheten, det är vi medvetna om, det gör inget. För oss har det varit viktigt att investera i vår trivsel, och då gör det inget om man inte får igen det man lagt ut. 

I mellanrummet mellan sovrum och vardagsrum kommer väggarna troligen att förbli vita. Tavlor, Lisa Burenius, Clart Studio i Varberg. Matta, Carpetvista. Grön print, Junique. Peace-tecken, Lillalager.se. Mönstrad kudde, Åhléns. Foto: JONAS LUNDBERG
Tavla, Lisalove.se. Fåtölj, Zoffan.se. Filt, House of Rym. Foto: JONAS LUNDBERG
Den gamla skänken har plats för det mesta. Spegel, lems. Tavla, Junique. Skänk, Blocket. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Snygga mönstrade tapeter till alla rum – stor guide 

Ville få bort de vita väggarna

Båda älskar att ha det ombonat och menar att bästa sättet att få till det är att ”klä” väggarna. 

– Vi kände inte alls att de vita, kala väggarna var vår stil. Det saknades något för att vi skulle trivas. En stormönstrad tapet gör enorm skillnad! 

Lizette och Tobias fastnade för en storblommig tapet som heter Arthur, av tapetdesignern Hanna Wendelbo.

– Den förändrade intrycket i vardagsrummet helt och hållet. Nu vill vi knappt vara någon annanstans, säger Lizette.  

Det finns nog inte en enda vägg i lägenheten som Lizette och Tobias inte har satt sin prägel på. Förutom omgörningen av vardagsrummet har de målat sovrummet blått, tapetserat hallen och bytt alla knoppar på kökslådorna. Och nuförtiden får de stora fönstren tala för sig själva, alla gardinstänger är nedtagna.

Lizette tycker mycket om växter och är särskilt förtjust i palettblad. Karmstol och skrivbord, loppis. Rosa kudde, H&M Home. Taklampa, Jotex. Piedestal i bambu, Plantagen. Blomkorgar, Rusta. Fönsterlampor och spegel, Patriks Prylar. Den höga trästegen fanns i lägenheten. Övrigt från loppisar. Foto: JONAS LUNDBERG
Skåpet från Lizettes morfars garage användes förr som verktygsförvaring. Koffertarna är loppisfynd. Tapeten Arthur grön, Midbec. Soffa och fåtölj, Zoffan.se. Soffbordet är ett hemmabygge av Lizettes styvfar. Taklampa, Ellos. Filt, House of Rym. Matta, Jotex. Makramé, Indiska. Tavla med kvinna, Lisalove.se. Kuddar från Ellos, H&M Home och Bohostyle.se Foto: JONAS LUNDBERG

Försöker mixa bohemiskt, blommigt och mönstrat med industriell stil

Inredningen består av en fin blandning av stilar och prylar från olika tidsepoker. Lizette vurmar för bohemiskt, blommigt och mönstrat, medan Tobias gillar en industriell stil. Han inspireras av slitet gammalt trä och murriga varma färger. 

– Vi gillar Country och Americana och inspireras mycket av den musiken. Så det blir varma toner, som naturen i Texas, men även bohemiskt, som i Australien...

Lizette och Tobias har mixat ihop allt de gillar och skapat ett hem som speglar dem båda. Resultatet har blivit varmt, ombonat och oväntat helt. 

– Även om jag är den som oftast driver på förändringar och inköp så kommer inget som vi båda inte gillar över tröskeln, säger Lizette. 

Fåtöljerna är Blocketfynd och den tillhörande soffan står i sovrummet. Rund hylla, Madam Stoltz. Spegeldekorationen, Indiska. Print, Junique.se. Kudde, Søstrene Grene. Bord, Ellos. Foto: JONAS LUNDBERG
Vy från hallen in i köket som har utsikt ut mot innergården. Tapet Anemone, Midbec. Foto: JONAS LUNDBERG
Hörnskåpet tillhör lägenhetens originalinredning. Resten av köket har moderniserats på 1950-talet. Mintgrön tekanna från Patriks prylar. Taklampor, Ikea. Dragspelslampa köpt i Tyskland. Diskställ i mässing, Lagerhaus. Fönsterlampa, loppis. Foto: JONAS LUNDBERG

Många växter i lägenheten

Hon har älskat att handla på loppis så länge hon kan minnas. 

– Man får så mycket för pengarna och det är charmigt att mixa stilar. Jag är nog en liten tant innerst inne och hade haft både blommigt porslin, tavlor och blomkrukor om jag fick. Men det blir lite ”too much” tycker Tobias, så vi landar i ett mellanting som vi båda trivs med. 

Tobias gillar loppisar och auktioner för att kunna fynda unika saker ingen annan har, gärna gamla och slitna prylar i trä eller LP-skivor. 

– Vi trivs oerhört bra här. Det bästa i vårt hem är nog alla gamla saker med själ, och saker vi har gjort själva. Och växterna så klart!

Växter som palettblad spelar en stor roll i inredningen och Lizette sköter dem dagligen, tar sticklingar, byter plats på dem och vårdar dem som små bebisar. 

– Jag köper nästan inga nya, för de jag har förökar sig så jag inte ens kan ha kvar allt här hemma. Platsen i fönstren är slut. Vi drömmer om att hitta ett torp lite utanför stan framöver. Med trädgård, fruktträd och plats för vår hund Quinn att springa lös, säger Lizette.

Paret specialbyggde ett smalare men längre bord av plankor och bockben. För att plankorna skulle se mindre nya ut har de bankat på dem, gnuggat med grus och slutligen betsat det med Herdins oljebets Tjära. Matta och taklampor, Ikea. Stolar, Blocket. Tyg Adella, Svanefors. Bockben, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG
En indisk vikvägg har fått nytt användningsområde som sänggavel. Taklampa, Indiska. Matta, Gekås. Lampslinga, Clas Ohlson. Påslakan och sängkappa, Ellos. Makramékudde, H&M Home. Mönstrad sidenkudde av vintagesaris, Bohostyle.se. Kimono, Augustethelabel.com. Bambuhängare, Madam Stoltz. Sängbord, loppis. Filt, Patriks prylar. Väggkulör Linblå, Jotun Lady. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Ge liv i rummet med en mönstrad tapet – 18 fina tapeter

LÄS MER: Johannas hus är över 100 år – så fint har hon bevarat det