Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Den bruna villan från 1980 var i behov av renovering när Linnea och Andreas slog till – läget var perfekt för dem.
Foto: JONAS LUNDBERG
2 AV 2
Linneas skor får stå framme och bli en snygg inredningsdetalj. Hyllan är köpt second hand. Spegeln har gått i arv. Lampa, House Doctor. Kruka, Dbkd.
Foto: JONAS LUNDBERG

Linnea och Andreas köpte ett 80-talshus – så har de förvandlat det

I början kändes villan i Eskilstuna mörk och murrig trots sin generösa storlek. Men med tiden har Linnea, Andreas och deras hus funnit varandra på riktigt.

– Vi har försökt att följa husets tydliga arkitektur och raka linjer även i inredningen, och nu har vi hittat rätt, säger Linnea.

Anna Truelsen

Linnea och Andreas arkitektritade villa är byggd på 1980-talet men skulle lika gärna kunna vara byggd i dag med sin genomarbetade moderna planlösning. Det är tydligt att byggåret betyder mindre för ett hus än hur det är byggt och vilka tankar som finns bakom arkitekturen. I det 300 kvadratmeter stora huset i Eskilstuna är det entréplanet som sticker ut mest med sin öppna planlösning och takhöjd på sex meter. Här inne finns en eldstad som är två meter bred och ger rummet en ombonad känsla. Husets konstruktion, med kraftiga träbalkar, är synlig här inne, vilket bidrar till ett gediget intryck. Rummet badar i ljus då hela väggen mot trädgården har stora fönster. Men när Linnea och Andreas flyttade in var intrycket ett annat.

Hemma hos familjen Hjertberg Swenson

Här bor: Linnea Hjertberg, 35, Andreas Swenson, 39, Vera, 6, och Walter, 3.

Gör: Linnea driver eget företag, L/H interiör, inom homestyling och inredning. Andreas är strategisk inköpare på Volvo.

Bor: I en arkitektritad 300 kvm stor villa i tre plan med tio rum och kök, byggd 1980.

Var: I Eskilstuna.

Instagram: @linneahjertberg_interior

– Från början var känslan att allt här var brunt och murrigt. Det första vi gjorde var att putsa eldstaden som tidigare var i brunt tegel. Det blev jättefint.

Innan den putsades vit ville Linnea, som jobbar professionellt med inredning, minska storleken på eldstadens fundament till hälften.

– Jag tyckte den kändes som en stor koloss. Men med vit puts så var det som om den kom till sin rätt. Den lyfte rummet i stället för att stjäla ljuset, berättar Linnea.

Linnea och sambon Andreas föll direkt för huset. Foto: JONAS LUNDBERG
Den vitputsade eldstaden är som ett smycke för vardagsrummet och ger härlig värme. "Vi tycker mycket om vårt vardagsrum, det känns aldrig trångt när vi har vänner på besök", säger Linnea. Ljusstakar, Skultuna. Soffbordet är köpt second hand. Foto: JONAS LUNDBERG

 

Så fort vi klev in över tröskeln visste vi att huset var som klippt och skuret för oss.

Familjen har hunnit bo i huset i över tre år och stortrivs. De hade letat länge efter en tomt att bygga på. Alternativet var att hitta ett hus med rätt läge, vilket inte visade sig vara så lätt.

– När det här huset dök upp blev vi oerhört intresserade. Läget var fantastiskt med en skogsdunge på baksidan av huset där det inte kommer att byggas fler hus, säger Linnea.

Trädgården var dessutom stor och kuperad med bergsknallar och stora träd som lockar till roliga lekar, en perfekt plats för barnen att växa upp på.

– Så fort vi klev in över tröskeln visste vi att huset var som klippt och skuret för oss. Det hade stora renoveringsbehov, men också stor potential. Inom kort var kontraktet skrivet och vår renoveringsresa började, säger Linnea.

Linnea får utlopp för sin passion för inredning både på hemmaplan och på jobbet då hon driver ett inredningsföretag. Mässingsfärgad bordslampa Carl-Johan, Olsson & Jensen. Svart lampa, Santa & Cole. Svart vas, Orrefors. Glashuvud, Svenssons i Lammhult. Foto: JONAS LUNDBERG
I källarplanet finns ett tv-rum som ger skön svalka på sommaren och mysiga stunder framför brasan på hösten. Soffan är köpt second hand. Soffbordets ben är kapade för att det skulle passa bättre till soffan. Foto: JONAS LUNDBERG
Innanför hallen finns en liten alkov där familjen kan hänga av sina ytterkläder. Intill finns en gästtoalett. Byrå, Ikea. Golv, Fleury honed, Bricmate. Foto: JONAS LUNDBERG

Linnea och Andreas har renoverat nästan allt på de tre våningsplanen, det innebär tio rum, två badrum, en gästtoalett, bastu, tvättstuga och kök. De har funderat mycket på färgerna eftersom de i början upplevde att huset var så mörkt.

– Vi är egentligen inte rädda för dov färgsättning, men det gäller att hitta rätt färger för varje miljö. När eldstaden blev ljus och väggarna fick sig en uppfräschning kunde vi välja ett svart kök med mässingsdetaljer, säger Linnea.

Hon och Andreas har också ändrat på kökets planlösning.

– Köksön hade en väldigt konstig placering, dessutom var det alldeles för lite bänkyta och förvaring för vår smak. Egentligen var det inget större fel på köket i sig, men det hade ett färgglatt mörkt kakel och mörkbrunt golv som gjorde att vi valde att byta.

Det är egentligen först det senaste året som vi hittat rätt.

Nu finns här i stället ett stramt svart kök där en vägg har högskåp med inbyggda vitvaror och ugn.

– Vi placerade diskhon mot fönstren och har bra arbetsytor längs med hela väggpartiet. Vi gillade idén med en köksö och utformade den så att den passade våra behov. Tidigare ägare hade en liten matplats i köket, men vi har vår matplats i rummet bakom eldstaden, säger Linnea.

Köket har gjorts om och blivit funktionellt med strama linjer som passar husets stil. Marmorerat golv i hall och kök, Fleury honed, från Bricmate. Kök, Marbodal. Vas, Skultuna. Foto: JONAS LUNDBERG
Matplatsen är placerad intill den stora vitputsade eldstaden. Bordet har Andreas g jort själv. Lampa Sarfatti, Flos. Foto: JONAS LUNDBERG
Soffa och sittpuff, Jotex. Vas, Skrufs glasbruk. Lampa, Kotte, Louis Poulsen. Foto: JONAS LUNDBERG

I år har de också påbörjat en omgörning av husets fasad, bytt tak, målat fönster och påbörjat ”Projekt framsida”. Det innebär att de har grävt upp hela framsidan, byggt planteringslådor, satt ny häck, ramat in med cortenplåt och lagt grus.

Planen är även att de ska måla om hela huset i en matt svart färg.

– Från början ville jag ha allt vitt, då det var extremt mörkt i huset när vi köpte det. Men som tur är tar det ett tag att bo in sig och hitta vad som passar just här. Det är egentligen först det senaste året som vi hittat rätt.

Deras mål är att använda sig av klassiska, hållbara material och få till en röd tråd i hela huset när det gäller färger och material.

– Vårt hem är fortfarande under uppbyggnad. Vi har det rätt avskalat och har försökt att följa husets tydliga arkitektur och raka linjer även i inredningen, säger Linnea.

Linnea har gjort om skåpet och taklampan till dottern Vera. Skåpet är från början ett Ivarskåp, från Ikea. Tapet Harlequin, Ferm Living. Foto: JONAS LUNDBERG
Walters rum är inrett för lek och bus. Tavla, Mrs Mighetto. Taklampa, Åhlens. Sänghimmel, Numero 74. Matta, Mio. Foto: JONAS LUNDBERG
Golv, Marmoker Nero Creta från Kakeldaxgruppen. Badkar och kommod, Bathlife. Kruka, Dbkd. Foto: JONAS LUNDBERG
Linnea och Anderas sovrum som är inrett i sober hotellstil ligger på övervåningen under snedtaket. Säng, Carpediem. Sängkläder, Hästens. Spegel och taklampa, Gekås. Sänglampor, H&M Home. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Huset hade varit orört i 70 år – då rustade Evelina upp det

Se även: