1 av 3: Linnea vet inte när stugan utanför Kungsör är byggd, men den nya glasverandan i gammal stil blev klar 2108. Foto: MARIA HANSSON
2 av 3: Glasverandan har paret byggt, något som Linnea alltid har drömt om. Foto: MARIA HANSSON
3 av 3: Fönstret in till köket blir ett fint blickfång på den nybyggda glasverandan. Foto: MARIA HANSSON

Linnea förvandlade gamla huset till lantlig dröm

Bland gullvivor vid en skogsglänta ligger en röd liten stuga med nybyggd glasveranda. Här utanför Kungsör bor Linnea och Joakim med sina två hundar. De har bevarat det gamla och förstärkt det med antika möbler och loppisfynd.

Den så kallade Leanderstugan ligger i slutet av en grusväg, i kanten av skogen i byn Östersäby utanför Kungsör. Här bor Linnea Fors och Joakim Hedman sedan sex år tillsammans med sina två hundar. Tidigare bodde paret i en lägenhet i Eskilstuna, men Linnea längtade till ett hus i trakterna där hon växte upp.

– Jag gillar verkligen läget och det här var första huset vi kollade på. Jag är väldigt förtjust i gamla faluröda hus, snickarglädje och mårbackapelargoner, säger Linnea.

I den nybyggda glasverandan är det fullt med pelargoner i fönstren.

– Jag har alltid drömt om en glasveranda, och nu känns huset lagom stort för oss två.

Linnea. Foto: MARIA HANSSON
Vårfint på verandan. På Thonetstolarna ligger isländska fårskinn. Lamporna över det gamla bordet är köpta på Jotex. ”Jag får alltid en massa frågor om dem på Instagram, men de är tyvärr slutsålda”, säger Linnea. Foto: MARIA HANSSON
Det är dukat för vårmiddag på en ljusa inglasade verandan. Thonet-stolar, Royal Design. Bord, auktionsfynd. Lampor, Jotex. Bänk, Hjärterum Interiör. Foto: MARIA HANSSON
Från köket har man utsikt över den nybyggda glasverandan. Här var tidigare en yttervägg. Foto: MARIA HANSSON

HEMMA HOS LINNEA & JOAKIM

Här bor: Linnea Fors, 31 och Joakim Hedman, 32, och hundarna Oliver och Ronja av rasen chihuahua.

Gör: Linnea jobbar på ett taxiföretag i Eskilstuna och Joakim är lastbilschaufför.

Var: I Östersäby utanför Kungsör i Västmanland.

Bor: I en gammal stuga på 95 kvadratmeter.

Instagram: @ostersaby155

Linnea ritade hur hon ville att verandan skulle se ut och sedan anlitades några lokala snickare. Husets yta ökade från 65 till 95 kvadratmeter och i utbyggnaden finns det plats för förvaring, en kamin och en soffa.

– Vi sitter ofta här, och vi är väldigt nöjda med hur det blev. Det blev också mycket ljusare inne, fönstren var väldigt små i den gamla delen.

Paret valde lite dyrare fönster och ytterdörren beställdes från ett snickeri i Östervåla.

– Det är faktiskt värt pengarna tycker jag att satsa lite mer på fönster, det blir ett annat helhetsintryck.

Innanför ligger köket som också är inrett i stugans ursprungliga stil.

– Vi vet faktiskt inte när huset är byggt, men det syns på detaljerna att det är mycket gammalt. Och det var något som både Joakim och jag föll för.

Precis vid ytterdörren har Joakim och Linnea byggt en bänk med inbyggd förvaring. Här trivs pelargonerna fint. Foto: MARIA HANSSON
På glasverandan finns en vardagsrumsdel. Rottingsoffa, Tine K. Gammal skomakarbänk, inköpt på loppis. Kuddar, Granit. Pläd, Søstrene Grene. Vitvaxat trägolv, Baseco. Foto: MARIA HANSSON

Gamla skåp, skänkar och stolar matchar stilen. Men här finns också nyare möbler, som den lätta soffan i bambu, som Linnea lånat av sin mamma.

– Jag har hittat de flesta av möblerna på auktioner eller loppisar, säger Linnea som alltid hållit på och fixat var hon än har bott.

Att få till det som vi vill ha det i en stil som passar det här huset är det roligaste.

Köksinredningen matchar den gamla spisen och som köksö har de en skänk inköpt i en antikaffär i Kungsör. Överallt finns gamla husgeråd och redskap som användes förr i tiden, en del av dem används nu som dekoration. Linnea hittar inspiration i tidningar och på Instagram, men också hemma.

– Jag tycker att huset i sig är väldigt inspirerande. Att få till det som vi vill ha det i en stil som passar det här huset är det roligaste, säger Linnea.

Gammaldags charm i det ljusa och trivsamma köket. Köksinredning, Kitch'n. Lampor, Ljusexperten. Blandare, Sekelskifte. Bänkskiva av sten. Bakformar, Nordic Ware och vintage. Foto: MARIA HANSSON
I mitten av köket står en gammal skänk som får tjäna som köksö. Skåpet till vänster är köpt i en antikaffär och passade precis. "Det var jättesvårt att hitta ett skåp, det är väldigt lågt i tak här", säger Linnea. Foto: MARIA HANSSON
Gamla brädor får tjäna som öppen förvaring åt gammalt och nytt porslin. Foto: MARIA HANSSON

Hon har ett stort Instagramkonto där foton från glasverandan är bland hennes mest populära bilder. Hon har alltid varit intresserad av fotografi, och höll på mycket med det under gymnasietiden.

– Nu får jag återigen utlopp för det intresset, vilket är jättekul.

När paret flyttade in var stugan ganska opersonlig.

– Det kändes som en sommarstuga som man inte hade besökts så ofta. Nu drömmer jag om att få fint överallt.

Vardagsrummet är deras nästa projekt. Väggarna ska få nya tapeter och ett trägolv i samma stil som på verandan ska läggas in.

– Att sätta vår prägel på hela huset är målet, det är det som är kul.

Soffbordet har paret byggt själva av en gammal barnvagn och några bräder. Korgbricka, Ulriksdals slottsträdgård. Foto: MARIA HANSSON
Här kom man tidigare in i stugan. Linnea har målat golvet schackrutigt. Skänken är nyinköpt och målad i en mörkt grå färg. Tapet, William Morris. Skänk, Underbara hem. Foto: MARIA HANSSON

När de flyttade in var badrummet i gott skick, men i samma veva fick de en vattenskada och gjorde om även där. En kommod i lantlig stil och ett handfat som Linnea vid något tillfälle släpat med från Spanien sitter nu i badrummet.

– I många år har jag köpt möbler och detaljer som jag vet att jag någon gång kommer att använda. Keramik är så mycket billigare i Spanien.

Parets små hundar, Oliver och Ronja, ligger i soffan på verandan och kikar ut över trädgården. Gräsmattan är fullt av vitsippor och gullvivor, fruktträden står i blom och koltrastarna sjunger. Hon är inte så intresserad av trädgårdsskötsel, ännu. Men tror att det kanske kommer med åren. Runt verandan har Joakim byggt ett trädäck. Och det kommer att bli en grusgång från grinden och fram till stugan.

– Jag tycker mycket om det här huset, och att det ligger så fint är bland det bästa, säger Linnea.

Under snedtaket på övervåningen har Linnea och Joakim sitt sovrum. Lakan, Navy Stories och Granit. Tapet ur Falsterbokollektionen, Boråstapeter. Matta, House Doctor. Kristallkrona och bänk, inköpta på auktion. Foto: MARIA HANSSON
I ett antikt skåp i sovrummet förvarar Linnea kuddar och täcken. Foto: MARIA HANSSON
Genom den nya glasverandan är husets nya entré. Foto: MARIA HANSSON

LÄS MER: Jessica flyttade huset från 1700-talet – bräda för bräda

LÄS MER: Lindas drömförvandling av gamla huset – blev sagolikt fint

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!