1 AV 6
I vitrinskåpet över köksbänken samlar Lindie på vackra glas och muggar. Uddadukning gör det bara hemtrevligare och mer avslappnat för gästerna.
Foto: Karin Wildheim
2 AV 6
Efter fyra ommålningar blev Lindie nöjd. Då hade övre hallen fått den helmatta kulören ’Dusty Pink’ från Lady.
Foto: Karin Wildheim
3 AV 6
Saloondörrarna blev pricken över i, lite vilda västern i det för övrigt strikta köket. Dessutom gör de det mindre klaustrofobiskt att jobba i tvättstugan med det rutiga golvet.
Foto: Karin Wildheim
4 AV 6
Gröna växter mjukar upp en stramare inredning. På avlastningsbordet i hallen, från Furnituebox, samsas en lampglob från Virvlas med en väckarklocka, från Norrgatans Blommor & Interiör, med en monstera i svart säck.
Foto: Karin Wildheim
5 AV 6
Under snedtaket har Lindie hittat en mysig sovplats.
Foto: Karin Wildheim
6 AV 6
”Iris bestämmer själv över sitt rum, det måste hon få göra. Hon tar gärna in mycket färger” säger Lindie. Nattduksbordet, fyndat på loppis, är ett exempel på det.
Foto: Karin Wildheim

Lindie förvandlade radhuset från 80-talet till en riktig pastellkaramell

Lindie har gått på jakt efter rätta känslan. I radhuset fyllt med egna lösningar har hon hittat hem.

Den egenhändigt ritade och byggda drömvillan kändes aldrig rätt. Men så köpte Lindie Eliasson Lotzner ett radhus från 80-talet – och hittade hem! 

De blekt rosa väggarna i övre hallen har varit midnattsblå. Och grå. Och vita. Och beigea.

Hemma hos Lindie

Här bor: Kim Lindie Florence Eliasson Lotzner. Barnen Iris, 8 år, och Harry, 6 år. Katterna Doris och Nisse.

Gör: Försäljningschef på Göteborgs-Posten. Skogsfantast. ”Det är i skogen jag hämtar energi. Tar bilen ut, stänger av allt som går att stänga av och glömmer klockan!”

Inspirationskällor: Gamla hus, coola människor.

Var: I 125 kvadratmeter stort radhus i Varberg.

LÄS MER: 10 ovanliga hus du kan köpa just nu

Efter fyra ommålningar blev Lindie nöjd. Då hade övre hallen fått den helmatta kulören ’Dusty Pink’ från Lady. Foto: Karin Wildheim

Har målat om väggarna fyra gånger på två år

Trots att Lindie inte har bott i huset i mer än två år har hon hunnit måla om dem fyra gånger. Inte förrän med den matta, rosa kulören satt det.

– Det kan inte mer än bli fel. Då får man göra om, säger Lindie, som inte räds vare sig förändringar eller merarbete. Men lösningarna får gärna värka fram. 

– Jag får en bild i huvudet och bär den med mig. Förr eller senare springer man på grejerna som passar. Det ligger konstant nya projekt och rullar där inne.

Med helkaklat ända upp till taket och ett blankt industrigolv hade köket lätt kunnat bli för kliniskt. Tack vare köksinredningen i ask och många charmiga detaljer har det i stället fått en varm och ombonad känsla. Foto: Karin Wildheim
Rutor och räta linjer. Lindie har fått jobba hårt för att komma ifrån störningsmomentet med ”konstiga vinklar” i sitt stilsäkra kök. Foto: Karin Wildheim

För det viktigaste för Lindie är att ha ett hem som känns som hemma, där man kan slappna av och trivas och känna att det finns rum att leva och skapa.

– Man kan inte bygga ett hem utifrån ett foto man ser någonstans. Ett hem ska man leva i, man spenderar många timmar där. Då måste man hitta sig själv och sin stil, säger hon.

Saloondörrarna blev pricken över i, lite vilda västern i det för övrigt strikta köket. Dessutom gör de det mindre klaustrofobiskt att jobba i tvättstugan med det rutiga golvet. Foto: Karin Wildheim

Bloggar och inredningstidningar är inget Lindie ägnar mycket tid åt. De gånger hon har fallit för en trend har det inte blivit så bra.

– Som den gången jag målade köksväggen gul. På morgonen, när jag skulle äta frukost, kunde jag inte vara där.

Känslan gick inte över och efter en vecka tog Lindie ut en semesterdag och målade väggen matt grågrön. Det blev perfekt. Köket är överhuvudtaget det rum hon är mest nöjd med. Köksinredningen i ask består helt och hållet av lådor. Skåpsluckor i olika storlekar och former ville Lindie nämligen inte ha. 

– Konstiga vinklar är något jag inte klarar av! Det ska vara rakt. Så vi satt ganska länge med köksplaneraren innan vi fick till det.

Matsalsbordet hittade Lindie på en loppis i Kungsbacka efter mycket letande. Lampa, Mio. Matta, Ellos. Fondväggstapet Sandberg. Järnskenan, som håller skjutdörren, från altomindretning.dk. Foto: Karin Wildheim

Till den varma och trärena inredningen valdes ett industrigolv. Naturligtvis efter att den gamla plastmattan bytts mot ett annat golv för en kort tid, ett golv som inte blev hundra procent rätt. Men det släta, ljusgrå epoxigolvet blev bra.

– Det är rent, rakt, ordning och reda! Dessutom tål det allt samtidigt som det är mjukt att gå på, säger Lindie.

Glas, muggar och stolar är Lindies passion

I köket omger hon sig av sina favoritprylar. Glas, muggar och stolar är Lindies passion. Ser hon ett vackert glas eller en snygg mugg – eller stol, för den delen – kan hon inte låta bli att köpa den.

Ska hon utse en favoritpryl där hemma blir det ändå skärbrädorna, som hennes pappa tillverkar av spillvirke i sitt finsnickeri. Lindie har fyra.

– Innan pappa blev finsnickare var han lantbrukare. Jag kommer från landet och hämtar min energi från skogen. Men att sätta sig själv där? Aldrig! säger Lindie.

De megastora skärbrädorna i ädelträ gör Lindies pappa, finsnickaren, av spillvirke. Foto: Karin Wildheim

Byggde drömhus – flyttade aldrig in

Hon har testat. 2009 började Lindie och hennes dåvarande sambo bygga sitt drömhus några kilometer söder om Varberg. De ritade huset själva och byggde allt som de ville ha det, från A till Ö.

– Det blev som taget ur ett inredningsreportage. Men aldrig någonsin kändes det som hemma.

Dessutom var läget fel.

– Jag hade bara kossorna att prata med, säger Lindie, som älskar människor och njuter av pendlingen på ett fullsatt tåg till jobbet i storstaden Göteborg varje morgon.

Efter fyra år, när huset just blivit klart, såldes det.

– Ett hus är ju bara ett hus, säger Lindie krasst.

Det ombonade tv-rummet är litet men mer behövs inte. Petrolblå soffa, EM Home. Soffbord, Furniturebox. Matta, Ellos. Tavlor köpta på Fotografiska. Lampan i hörnet är av egen design. Foto: Karin Wildheim
Gröna växter mjukar upp en stramare inredning. På avlastningsbordet i hallen, från Furnituebox, samsas en lampglob från Virvlas med en väckarklocka, från Norrgatans Blommor & Interiör, med en monstera i svart säck. Foto: Karin Wildheim

Flyttade till svårmöblerat radhus – har aldrig trivts bättre

Efter en vända i lägenhet köpte hon radhuset och har aldrig trivts bättre. Det fanns egentligen bara ett problem, det avlånga och svårmöblerade vardagsrummet. Efter en del grunnande delades det av i två rum.

Nu har Lindie och barnen ett litet, mörkt och ombonat tv-rum längst in, fyllt med mjuka kuddar och plädar, att krypa in i om vintrarna. Och därtill en tjusig matsal, där de ofta äter även vardagsmiddagarna.

Fåtöljen stod och skräpade på Lindies gamla arbetsplats när hon förbarmade sig över den. ”Den var så ful att den skulle slängas!” skrattar hon. Foto: Karin Wildheim

För att det inte skulle bli för trångt bestämde sig Lindie för att ha skjutdörrar mellan rummen. Ett par vackra gamla spegeldörrar hämtades hem från föräldrahemmet. Men hur skulle hon få dem att sitta fast och löpa smidigt?

– Först tänkte jag att jag får ta hit en smed som konstruerar något. Men så hittade jag en järnskena på en dansk sajt och skickade efter.

Lösningen blev bra. Nu återstod bara den motsatta kortväggen i matsalen.

– Rummet var fortfarande svårmöblerat. Jag har haft fåtöljer och allt möjligt. Men så målade jag om de gulnande hyllorna och skåpen från min träperiod i mörkblått. Nu binder de ihop det hela, säger Lindie.

Skrivbordet finns i tre ex, snickrade av en äldre släkting. Tillsammans med ommålade hyllor, skåp och pinnstol från Ikea blir det en bra mix mellan gammalt och nytt. Foto: Karin Wildheim

Ett skrivbord, byggt av en farbror i släkten, och en karmstol från loppis gjorde kortväggen komplett.

Allra bäst tycker Lindie ändå att hörnan med matsalsmöbeln blev.

– Jag såg ett bordsben hemma hos min kusin. Jag gillade benet och tänkte ”ett sådant bord vill jag ha, men ett runt”. Sedan fick jag åka omkring en del innan jag hittade det här bordet på en loppis i Kungsbacka.

Både krukväxter och snittblommor är viktiga i inredningen tycker Lindie. Foto: Karin Wildheim

Krukväxter och snittblommor viktigg del i inredningen

På bordsskivan står alltid en vas med färska blommor. Både krukväxter och snittblommor är viktiga i inredningen tycker Lindie, som ofta handlar hos en kompis som driver blomsteraffär.

– Är jag lycklig och glad köper jag något färgglatt och spretigt. Annars är det vitt som gäller, säger hon.

Blommor är ett enkelt sätt att förnya hemmet på nu, när de stora projekten är avklarade.

– Får jag bara sätta upp en hylla, måla om en vägg eller arrangera blommor i vardagsrummet är jag nöjd, skrattar Lindie.

Under snedtaket har Lindie hittat en mysig sovplats. Foto: Karin Wildheim
Lindies intresse för mode är lika stort som hennes inredningsintresse. I sovrummet har hon kombinerat sina intressen i en egenhändigt designad och hopknåpad klädställning, gjord av rundstav och läderremmar. Foto: Karin Wildheim
”Iris bestämmer själv över sitt rum, det måste hon få göra. Hon tar gärna in mycket färger” säger Lindie. Nattduksbordet, fyndat på loppis, är ett exempel på det. Foto: Karin Wildheim
Rejält med golvyta passar för en aktiv sexåring. ”Harry älskar att klippa och klistra. Han går konstant runt med en limpistol och här är lim och toarullar överallt” säger Lindie. Foto: Karin Wildheim
Skåpet Ivar från Ikea är en förvaringsmöbel som återfinns på flera ställen i hemmet. Foto: Karin Wildheim

LÄS MER: Helle fick drömvåning i Århus – av en slump 

Av Karin Hylander

leva&bo@expressen.se