Linda renoverade den gamla skolan till sitt drömhem
Det gamla huset utanför Kungälv har fått tillbaka sin 1800-talscharm. Det är från början en skola, men i dag kan man inte tro att det har varit något annat än ett boningshus. Här firar familjen Breitholtz-Larsson jul i klassisk anda med ringdans genom rummen.
Det lyser stämningsfullt från korspostfönstren i den gamla skolan vars fasad är under renovering. Stora delar av huset har fått ny fasad och engelskt grön kulör på fönsterbågarna, en färgsättning som är tidstypisk för 1800-talet.
I det rymliga köket med sekelskifteskaraktär doftar det pepparkakor. Mikael har precis tagit ut första plåten med pepparkakor från ugnen och barnen Viktor och Theodor är i full gång med att kavla ut degen.
– Vi tycker att det är väldigt roligt att baka ihop, barnen älskar det. Pepparkakor är de speciellt förtjusta i då degen gärna slinker ner i magen. Man får passa på så att det blir några pepparkakor över, säger Linda.
Hemma hos familjen Breitholtz-Larsson
Här bor: Linda Breitholtz, Mikael Larsson och barnen Viktor och Theodor.
Yrke: Linda jobbar med försäljning och marknadsföring på ett heminredningsföretag. Mikael är byggnadsingenjör på en arkitektbyrå.
Var: Romelanda utanför Kungälv i Bohuslän.
Bor: I en skola byggd 1882 på 160 kvm + 160 kvm oinredd vind.
Gammal skola på 160 kvadratmeter
I år har Mikael gjort ett pepparkakshus som är en miniatyr över familjens hus. Det har fått plats på första parkett, upphöjd på godisbordet i vardagsrummet.
– Framsidan är fortfarande fin, men någon har varit och ätit lite på baksidan, säger Linda och skrattar.
Familjens hus är en gammal skola på 160 kvadratmeter med oinredd vind. Skolan byggdes 1882 och hade två stora klassrum med höga fönster och härlig rymd. Läraren bodde i ett inrett rum på vinden. Sedan huset togs över av Linda och Mikael har det förvandlats till ett boningshus med klassisk rumsfördelning. I dag är det svårt att tro att det har varit något annat.
– Vi hade letat efter ett sekelskifteshus i Göteborgstrakten i flera år och höll på att ge upp hoppet. Vi funderade på att bygga ett nytt hus i gammal stil när detta hus dök upp.
”Vi såg att det skulle gå att återställa huset till sin 1800-talsstil”
Det konstiga var att huset låg i trakten där Mikael växt upp. Linda undrade hur de inte hade sett det tidigare?
Det visade sig att byggnaden varit traktens gamla ungdomsgård. Micke var inte så begeistrad. Han hade aldrig tänkt på detta hus som ett boningshus, inte heller hade han sett det som ett gammalt hus.
– Hur som helst åkte vi och tittade. Väl där blev vi båda jätteförtjusta och kände att detta var rätt. Huset var slitet och hade använts som fritidslokal de senaste decennierna och alla de gamla originaldetaljerna hade dessvärre renoverats bort. Men vi såg att det skulle gå att återställa huset till sin 1800-talsstil, säger Linda.
Huset var slitet och hade använts som fritidslokal de senaste decennierna och alla de gamla originaldetaljerna hade dessvärre renoverats bort.
Tjatade på kommunen för att få köpa huset
Men Linda och Mikael insåg att det skulle kräva många timmars arbete och kosta mycket pengar att göra skolan beboelig. Efter mycket räknande fram och tillbaka kom de fram till vilket bud de kunde lägga på huset. Dessvärre accepterade inte säljaren, i detta fall kommunen, budet.
– Jag gav mig dock inte så lätt. Under lite drygt sex månader mejlade och ringde jag kommunen fler gånger i månaden och frågade hur det gick. Jag hade ju sett att renoveringen inte var påbörjad. Varje gång fick jag svaret att de väntade på offerter från olika byggföretag.
Men så en dag i januari 2013 fick Linda svaret att kommunen kunde tänka sig att sälja till rätt bud.
Hållit sig till en tidsenlig planlösning
Linda och Mikael la många timmar på skissande, pusslande, vridande och vändande innan de fick fram den rätta planlösningen.
– Vi har hållit oss till en tidsenlig planlösning med rum i fil och sällskapsytor samlade i ena delen av huset och privata rum i en annan del. När vi skissade på planen bestämde vi oss även för att flytta trappan upp till övervåningen. När vi rev gipsväggarna på platsen där trappan skulle stå, såg vi märken efter ett gammalt vagnstycke. Det visade sig alltså att vi hade ritat in trappan där den hade legat från början. Vi flyttade med andra ord tillbaka trappan till dess ursprungliga plats, säger Linda.
En liknande sak hände när de gjorde om köket.
– Vi hade bestämt oss för en ljust pärlgrön färg till köksluckorna, och vad tror ni vi hittade under gipsväggen när den revs i köket? Jo, ljust pärlgrön pärlspont.
LÄS MER: Victoria firar traditionsenlig jul i tre dagar – på tre olika sätt
LÄS MER: Ida och Kristofer rustade upp gamla släktgården – blev magiskt julhem