Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lindas och Victors drömhus, ett tvåvåningshus från 1850, ligger vid Tingsryd i Småland.Lindas och Victors drömhus, ett tvåvåningshus från 1850, ligger vid Tingsryd i Småland.Lindas och Victors drömhus, ett tvåvåningshus från 1850, ligger vid Tingsryd i Småland.
1 AV 2
Ninni och Christian köpte Högfors Herrgård från 1834
2 AV 2
Lindas och Victors drömhus, ett tvåvåningshus från 1850, ligger vid Tingsryd i Småland.
Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

Linda och Victor förlorade budgivningen – fick drömhuset ändå

Det röda gamla huset i Söftestorp fick Linda och Victor på fall. På köpet väcktes intresset för byggnadsvård och inredning med tidstypiska återbruk och vackra detaljer.

Den varma känslan omfamnade dem direkt när de klev in genom dörren till 1800-talshuset i Söftestorp utanför Tingsryd. Brasan sprakade och flödet mellan rummen på nedervåningen tände en ögonblicklig kärlek. När Linda och Victor var på visningen hade de ingen erfarenhet av gamla hus, men de visste genast att här ville de bo. Dessutom gillade de omgivningarna med fina promenadstråk i skogen, närheten till flera sjöar och mark som var perfekt för deras hund.

– Vi budade redan i oktober 2020 efter visningen, men förlorade tyvärr, berättar Linda. Trots det hade vi svårt att släppa huset och var ledsna över att vi förlorat det. Jag gick och tänkte på huset dagligen i ett par månader och nästan föreställde mig att vi ändå skulle flytta in. Och en dag sade jag till Victor: ”Min magkänsla säger att det kommer lösa sig med huset, för jag kan bara inte släppa det”.

Och Linda skulle få rätt. Två dagar senare ringde mäklaren och sa att köparen hade ångrat sig, och Linda och Victor fick plötsligt köpa huset de drömt om så länge. I februari 2021 skrev de kontrakt och började planera sitt nya hem som var en total kontrast mot det moderna parhuset i centrala Växjö som de bodde i då.

– Huset var i bra skick men behövde målas om utvändigt. Och så ville vi tapetsera om, måla lite golv och annat invändigt för att göra det till vårt. Vi behövde också bygga staket och hundgård för att få det att fungera för vårt liv med hund, säger Linda.

En faluröd gårdsidyll

Här bor: Linda och Victor med dottern Alba, som fötts efter fotograferingen, samt hunden Edith. Linda är upphandlare inom offentlig sektor och Victor arbetar i byggbranschen. Finns på instagram @softestorp1850.

Var: Vid Tingsryd i Småland.

Huset: En lantbruksfastighet med ett panelklätt tvåvåningshus och tillhörande gammal loge.

Byggår: 1850.

Boyta: 160 kvadratmeter.

Inflyttningsår: 2021.

Linda och hunden Edith pausar på trappen efter äppelplockningen.Linda och hunden Edith pausar på trappen efter äppelplockningen.Linda och hunden Edith pausar på trappen efter äppelplockningen.
Linda och hunden Edith pausar på trappen efter äppelplockningen. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
Fasaden har målats med slamfärg i Falu Rödfärg Ljusröd, medan fönsterbågarna har kittats om och målats med linoljefärg i kulören Herrgårdsgul från Ottosson Färgmakeri.Fasaden har målats med slamfärg i Falu Rödfärg Ljusröd, medan fönsterbågarna har kittats om och målats med linoljefärg i kulören Herrgårdsgul från Ottosson Färgmakeri.Fasaden har målats med slamfärg i Falu Rödfärg Ljusröd, medan fönsterbågarna har kittats om och målats med linoljefärg i kulören Herrgårdsgul från Ottosson Färgmakeri.
Fasaden har målats med slamfärg i Falu Rödfärg Ljusröd, medan fönsterbågarna har kittats om och målats med linoljefärg i kulören Herrgårdsgul från Ottosson Färgmakeri. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
Storstugan med kakelugn och vackra trägolv är favoritrummet under höst och vinter. Soffa och fåtöljer från Ikea samsas med loppisfyndat bord och golvlampa. Kartan över Kronobergs län fanns i huset när Linda och Victor flyttade in. Tallrikshyllan köptes via en antiksida på Instagram. Tallrikarna kommer från loppis.Storstugan med kakelugn och vackra trägolv är favoritrummet under höst och vinter. Soffa och fåtöljer från Ikea samsas med loppisfyndat bord och golvlampa. Kartan över Kronobergs län fanns i huset när Linda och Victor flyttade in. Tallrikshyllan köptes via en antiksida på Instagram. Tallrikarna kommer från loppis.Storstugan med kakelugn och vackra trägolv är favoritrummet under höst och vinter. Soffa och fåtöljer från Ikea samsas med loppisfyndat bord och golvlampa. Kartan över Kronobergs län fanns i huset när Linda och Victor flyttade in. Tallrikshyllan köptes via en antiksida på Instagram. Tallrikarna kommer från loppis.
Storstugan med kakelugn och vackra trägolv är favoritrummet under höst och vinter. Soffa och fåtöljer från Ikea samsas med loppisfyndat bord och golvlampa. Kartan över Kronobergs län fanns i huset när Linda och Victor flyttade in. Tallrikshyllan köptes via en antiksida på Instagram. Tallrikarna kommer från loppis. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
Det gråmålade trägolvet fick ett helt nytt utseende när Linda målade rutor i kulören Herrgårdsgrön.Det gråmålade trägolvet fick ett helt nytt utseende när Linda målade rutor i kulören Herrgårdsgrön.Det gråmålade trägolvet fick ett helt nytt utseende när Linda målade rutor i kulören Herrgårdsgrön.
Det gråmålade trägolvet fick ett helt nytt utseende när Linda målade rutor i kulören Herrgårdsgrön. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
Det vackra jugendskåpet i matsalen är köpt på Instagram. Den allmogeinspirerande tapeten finns inte längre kvar i Boråstapeters sortiment. Pumpor och höstäpplen sätter stämningen vid matplatsen som består av slagbord och allmogestolar som köpts second hand.Det vackra jugendskåpet i matsalen är köpt på Instagram. Den allmogeinspirerande tapeten finns inte längre kvar i Boråstapeters sortiment. Pumpor och höstäpplen sätter stämningen vid matplatsen som består av slagbord och allmogestolar som köpts second hand.Det vackra jugendskåpet i matsalen är köpt på Instagram. Den allmogeinspirerande tapeten finns inte längre kvar i Boråstapeters sortiment. Pumpor och höstäpplen sätter stämningen vid matplatsen som består av slagbord och allmogestolar som köpts second hand.
Det vackra jugendskåpet i matsalen är köpt på Instagram. Den allmogeinspirerande tapeten finns inte längre kvar i Boråstapeters sortiment. Pumpor och höstäpplen sätter stämningen vid matplatsen som består av slagbord och allmogestolar som köpts second hand. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
Vedspisen och bakugnen i köket är original och används ofta till matlagning och pizzabak eller bara till att elda i. Kaklet är bevarat och vittnar om den blåvita färgskalan som fanns i köket tidigare.Vedspisen och bakugnen i köket är original och används ofta till matlagning och pizzabak eller bara till att elda i. Kaklet är bevarat och vittnar om den blåvita färgskalan som fanns i köket tidigare.Vedspisen och bakugnen i köket är original och används ofta till matlagning och pizzabak eller bara till att elda i. Kaklet är bevarat och vittnar om den blåvita färgskalan som fanns i köket tidigare.
Vedspisen och bakugnen i köket är original och används ofta till matlagning och pizzabak eller bara till att elda i. Kaklet är bevarat och vittnar om den blåvita färgskalan som fanns i köket tidigare. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

Linda hade bråttom att få bort några tapeter direkt när de flyttade in, eftersom hon inte tyckte att de harmonierade med husets själ. Det blåvita köket fick en varmare känsla med mjuka gröna kulörer, en färgskala som återkommer i flera rum. Men efter de första snabba förändringarna har de valt att gå varsamt fram och renovera tidsenligt – och framför allt att inte renovera om det inte behövs.

– Intresset för byggnadsvård kom med huset, förklarar Linda. Det är kul att läsa på om olika lösningar och inspireras av hur andra gör, och vi lär oss hela tiden. Men viktigast är att ta det lugnt, fundera igenom besluten ett par gånger och bolla både med varandra och med andra.

De nya kunskaperna gjorde att de valde att gå från Falu Rödfärg till Falu Rödfärg Ljus när de målade om fasaden, en färg som var vanligare när huset byggdes och som både Linda och Victor tycker är väldigt behaglig i nyansen.

– Till fönstren hade vi svårt att välja mellan vitt, grönt och gult. Och när vi väl valde gult så var det svårt att hitta rätt gula nyans. Det blev till slut Herrgårdsgul från Ottosson Färgmakeri. Sedan gick vi ’all in’ och kittade om fönstren med linoljekitt och målade med linoljefärg.

Till snickerierna inomhus har Victor också fastnat för linoljefärgen eftersom han upplever den som dryg och behaglig att måla med.

– Jag som är mer otålig kör ibland med modernare färger som torkar snabbare, men försöker ta efter Victor i hans tänk. Även om jag använt modernare färger så har jag valt kulörerna noga för att passa in i den lite dovare och mjukare färgskalan från förr, som när jag målade rutorna på golvet i båda hallarna. Det tillförde så mycket charm till hela nedervåningen!

Det nya och genuina intresset för att förvalta och renovera gamla hus genomsyrar även kommande projekt. Till den framtida punschverandan ska de leta efter gamla fönster och dubbeldörrar. Och i tv-rummet vill de sätta in en extra eldstad för att utnyttja murstocken på bästa sätt, och värma upp hela nedervåningen med kakelugnen i vardagsrummet, vedspisen i köket och en ny kamin i tv-rummet.

Köksinredningen från 1950/60-talet har bevarats, men de tidigare klarblå luckorna har målats om i mjukt grönt. Bakom luckan längst till höger finns en vedlår. Golvet såpskuras med jämna mellanrum.Köksinredningen från 1950/60-talet har bevarats, men de tidigare klarblå luckorna har målats om i mjukt grönt. Bakom luckan längst till höger finns en vedlår. Golvet såpskuras med jämna mellanrum.Köksinredningen från 1950/60-talet har bevarats, men de tidigare klarblå luckorna har målats om i mjukt grönt. Bakom luckan längst till höger finns en vedlår. Golvet såpskuras med jämna mellanrum.
Köksinredningen från 1950/60-talet har bevarats, men de tidigare klarblå luckorna har målats om i mjukt grönt. Bakom luckan längst till höger finns en vedlår. Golvet såpskuras med jämna mellanrum. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
Sovrummet är vilsamt och ombonat inrett med blommönstrade tapeten Hip Rose från Boråstapeter, linnesängkläder och antika möbler.Sovrummet är vilsamt och ombonat inrett med blommönstrade tapeten Hip Rose från Boråstapeter, linnesängkläder och antika möbler.Sovrummet är vilsamt och ombonat inrett med blommönstrade tapeten Hip Rose från Boråstapeter, linnesängkläder och antika möbler.
Sovrummet är vilsamt och ombonat inrett med blommönstrade tapeten Hip Rose från Boråstapeter, linnesängkläder och antika möbler. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
Linda älskar omgivningarna runt huset och promenerar gärna i skogen med hunden Edith.Linda älskar omgivningarna runt huset och promenerar gärna i skogen med hunden Edith.Linda älskar omgivningarna runt huset och promenerar gärna i skogen med hunden Edith.
Linda älskar omgivningarna runt huset och promenerar gärna i skogen med hunden Edith. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
I hallen möts man av ett rutigt golv som Linda målat själv i grått och rödbrunt. Tapet Hip Rose från Boråstapeter.I hallen möts man av ett rutigt golv som Linda målat själv i grått och rödbrunt. Tapet Hip Rose från Boråstapeter.I hallen möts man av ett rutigt golv som Linda målat själv i grått och rödbrunt. Tapet Hip Rose från Boråstapeter.
I hallen möts man av ett rutigt golv som Linda målat själv i grått och rödbrunt. Tapet Hip Rose från Boråstapeter. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER
I det kombinerade kontors- och gästrummet står ett vackert skrivbord i furu och en stol från loppis. Tavlan med rosa blad matchar tapeten Linnea Garden Green från Sandberg Wallpaper.I det kombinerade kontors- och gästrummet står ett vackert skrivbord i furu och en stol från loppis. Tavlan med rosa blad matchar tapeten Linnea Garden Green från Sandberg Wallpaper.I det kombinerade kontors- och gästrummet står ett vackert skrivbord i furu och en stol från loppis. Tavlan med rosa blad matchar tapeten Linnea Garden Green från Sandberg Wallpaper.
I det kombinerade kontors- och gästrummet står ett vackert skrivbord i furu och en stol från loppis. Tavlan med rosa blad matchar tapeten Linnea Garden Green från Sandberg Wallpaper. Foto: CECILIA MÖLLER KIRCHSTEIGER

– Värmen stiger så bra uppåt, så vi behöver knappt ha på någon värme på ovanvåningen, precis så som de värmde upp husen förr.

Inredningen som växt fram är mysig, hemtrevlig och ombonad, med fokus på återbruk. Allt är noga utvalt för att passa huset, men det ska samtidigt vara praktiskt och estetiskt tilltalande. Om något inte passar in åker det ut direkt och får cirkulera vidare till någon annan.

– Jag handlar i princip allt på loppis, och skänker och säljer av med jämna mellanrum för att kunna fynda nytt. Sedan tycker jag det är kul att bara testa mig fram och möblerar om väldigt ofta för att hitta nya lösningar, det går att ändra känslan i ett helt rum med små medel. Det händer ibland att Victor inte känner igen sig när han kommer hem, säger Linda och skrattar.

En ledig dag tillbringar Linda och Victor helst hemma med att ta en långpromenad i skogen med hunden Edith, plantera något i trädgården eller pyssla med något projekt inne eller ute. Sedan värmer de sig framför brasan och kanske bakar de en pizza i bakugnen.

– Det är jättekul att även familj och vänner tycker det är så varmt och mysigt att hänga hemma hos oss. Bättre betyg kan man inte få!

Det har huset lärt oss!

1. Att skynda långsamt, känna in huset och vilka förändringar som man eventuellt vill göra.

2. Att göra materialval med omsorg. Ibland är det värt att lägga lite extra pengar för högre kvalitet, då får man spara in på annat.

3. Att inspireras av andra, men fatta beslut baserade på hur vi vill ha det.

Något som vi hade gjort annorlunda: Vi är så ivriga och tycker det är roligt med projekt, så vi drar gärna i gång flera samtidigt, det vore helt klart bättre att lägga fokus på ett i taget.

Se även: