Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla
Drivkraften var ett bygga ett så återbrukat hus som möjligt. Nu, efter tre och ett halvt år, har familjen flyttat in i sitt drömhus – Sveriges första containervilla.
– Det känns jätteroligt att äntligen få använda det! Mest nöjd är jag att vi faktiskt gjorde det, vi gav inte upp och vi skilde oss inte, säger Linda.
I början av mars flyttade Linda Ulfsdotter och Thomas Jacobsson in i sin containervilla tillsammans barnen Isak, 18, Fabian, 14, Signe, 8, och valpen Sami. I tre och ett halvt år har de bott i en byggbod på tomten medan de byggt huset till största del själva.
– Det har faktiskt inte varit så tungt som folk tror. Mycket har vi löst under arbetets gång. Det har nog varit bra att vi inte varit riktigt säkra på hur det skulle bli, så vi har inte haft anledning att bli besvikna, berättar Linda.
Familjen i containerhuset
Linda Ulfsdotter, 45, skolkurator och terapeut
Thomas Jacobsson, 48, kranbilsförare
Isak Gyllengahm, 18
Fabian Gyllengahm, 14
Signe Jacobsson, 8.
Valpen Sami.
Resan mot containerhuset började för flera år sedan. Familjen kände att de höll på att växa ur sitt radhus i Nacka och började leta efter någonting större i närheten. Då de inte hittade något i Nacka började de titta efter en tomt på Värmdö.
– Thomas föreslog att vi skulle bygga ett nytt hus, men det kändes inte alls som vi. Vi försöker ju, precis som många andra, att leva miljövänligt och köpa mycket begagnat så ett nytt hus kändes av den anledningen helt främmande, säger Linda.
Hittade billig tomt med berg på Värmdö
Det var Thomas som då kläckte idén med ett containerhus. Linda hade länge varit fascinerad av hus byggda av containers och samlat en mapp med bilder på sådana från olika delar av världen på Pinterest. Redan samma kväll som de börjat diskutera containerhuset hittade de en billig tomt vid en sjö på Värmdö utanför Stockholm.
– Den här tomten hade varit såld några gånger, men alla hade hävt köpet för att de inte fått bygglov. Tomten är väldigt brant med ett berg på som man inte får spränga bort för kommunen.
Ovanligt att bygga containerhus i Sverige
Linda och Thomas kom snart i kontakt med arkitekten Måns Tham. Måns förstod precis vad Linda och Thomas var ute efter och hittade ett sätt att nyttja containrarna på den svårbebyggda tomten på bästa sätt. Måns beskriver tomten som en V-formad ”canyon”, en bergsklyfta med en bäck i. Han valde att placera huset på pelare så att vattnet kunde rinna under och att göra huset bredare upptill än nertill för att passa in på tomten.
– Det var en stor utmaning och krävdes mycket tanke för att få till det. Det finns massa containerhus runtom i världen, men de flesta ligger i varma länder och tar ingen hänsyn till de hårda byggregler vi har i Sverige, säger Måns Tham.
Att bygga hus av containrar är helt nytt i Sverige. Allt som finns ett fritidshus byggt av containrar i Norrtälje och ett pågående bygge av en containervilla i Tranås – vilket innebar att det inte fanns något facit eller beprövade lösningar att använda sig av.
Svårare att bygga hus av containrar än de trodde
För att hålla nere kostnaderna bestämde sig Linda och Thomas för att göra så mycket som möjligt själva, med stor hjälp av Lindas pappa Ulf.
– Vi sade till varandra ”vi är säkert supernaiva nu, men det får vara så”. Vi får lösa allt längs vägen.
Och så blev det. Visst har det varit både jobbigare och svårare än de trodde, visst har de stött på problem och visst har det tagit längre tid än planerat. Men Linda tror ändå att de kommer se tillbaka på tiden i byggboden då containerhuset tog all fokus som rolig och minnesvärd. Och att bo tätt tillsammans har svetsat samman familjen.
– Vi är ett jäkligt bra team. Vi sade redan från början att vi inte skulle skilja oss, inte gå in i väggen och inte sätta barnens liv på paus. Så vi har gått på kalas på helgerna och vi har åkt på semestrar, säger Linda.
Huset är byggt av fem stora containrar på 40 fot och tre små på 20 fot. För att hålla ner priset valde de medvetet sådana som var lite buckliga. Arkitekten Måns Tham har beräknat huset utifrån containerbreddar och plåten är en del av den bärande konstruktionen.
Det svåraste var att få till en bra isolering – det blev dyrare än de först trott, men de är väldigt nöjda med resultatet. Containrarna håller nu en behaglig temperatur både under heta sommardagar och kalla vinterdagar. Ytterväggarna provmålades nio gånger för att hitta den perfekta nyansen som smälter in i berget.
Många återbrukade saker i huset
Då det gått har familjen försökt hitta återbrukade saker – ena trappan är till exempel från ett kontor på Kungsgatan och den andra från en nedlagd militärförläggning. Ett gammalt sopnedkast fungerar som tvättnedkast där man kan slänga in tvätten från sovrummen rakt ned i tvättstugan. Handfatet är köpt på blocket och bänkskivan i tvättstugan kommer från ett gammalt kontor.
– Vi hade gärna använt mer återbrukade grejer, men bygget måste ju flyta på också. Jag hade till exempel tänkt att vi skulle köpa begagnade fönster, men det funkade inte rent praktiskt, säger Linda.
Mycket dold förvaring i containervillan
Linda och Thomas säger att huset har kostat ungefär 15 000 kronor per kvadratmeter, alltså runt 2,3 miljoner kronor. I det priset är tomten inte inräknad.
Villan har en yta på runt 150 kvadratmeter fördelade på två plan plus ett rum på ett tredje plan som framför allt finns till för att släppa in mer ljus. Eftersom två av barnen har adhd har Linda och Thomas från början varit noga med att det här ska vara ett lugnt hus med så mycket dold förvaring som möjligt.
Trots att de flyttat in har de fortfarande mycket saker kvar att göra. Tomten ska fixas i ordning och en bro ska gå från baksidan av huset upp på berget.
Svårt att bygga hus av containrar
Arkitekten Måns Tham har fått förfrågningar om att bygga fler containerhus, men han tror inte att det kommer bli ett vanligt inslag i våra villaområden.
– Många tror att det är skitenkelt och jättebilligt, men hade det varit det hade det ju stått containerhus överallt. Det finns lägen där det verkligen är en bra idé och andra lägen där det finns enklare lösningar på samma problem. Här föll det så väl in med den svårbebyggda tomten och blev verkligen en lösning på ett problem. Huset är som ett svävande tetris, säger Måns Tham.
Så byggdes containervillan
LÄS MER: Terese byggde koja i skogen – bor där med sina fyra barn
LÄS MER: Martin och Salomons häftiga hem – bor i Faringe missionshus
LÄS MER: Roja och Johan byggde hus i ett växthus: ”Vår lilla oas”